Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Emm

Emm

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2005-12-08
  • Senast aktiv 2017-01-11
  • Antal inlägg 10

Foruminlägg

De senaste inläggen Emm har skrivit i forumet.

1
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2016-10-05 21:50
Ursprungligen av Redaktionen:

Apple TV tredje generationen har försvunnit från Apples webbplats, och nu finns bara den fjärde generationen kvar att köpa.

Läs hela artikeln här

Jag har fortfarande kvar mina ATV3... Första gången jag köpte nya ATV4, när den var helt ny, returnerade jag den eftersom gränssnittet hade blivit vitt i.s.f. svart (lyste upp hela vardagsrummet på en 55" OLED-TV), det inte gick att söka i filmbiblioteket (så som det går att söka i musikbiblioteket), och det inte fanns något Blutooth-stöd för Apples eget tangentbord.

Nu när Apple äntligen har kommit med en större programuppdatering till ATV4 som skulle åtgärda dessa funktionsbrister är det tyvärr bara att konstatera att Apple åter har misslyckats med denna produkt: Det alternativa mörka gränssnittet är inte alls svart, utan grått -- på min OLED-TV släcks pixlar som skall vara svarta i ATV3-gränssnittet, men i ATV4-gränssnittet släcks inte pixlarna utan lyser i mörkgrått, plus att när man spelar musik är det fortfarande vitt runt skivomslaget, inte svart/grått. Det låter kanske som en bagatell, men har man som sagt en 55" OLED-TV lyser skärmen upp hela vardagsrummet vilket väldigt sällan är önskvärt...

Sedan finns det fortfarande ingen sökfunktion i filmbiblioteket, vilket är helt obegripligt -- det är ju så smidigt att kunna söka på t.ex. artist, album eller låttitel i musikbiblioteket, och på samma sätt vill man kunna söka på t.ex. filmtitel, skådespelare eller regissör i filmbiblioteket för att välja film, utan att först behöva gå och sätta sig framför iTunes på datorn för att hitta det man söker.

Två väldigt enkla men för min del fundamentala önskemål:
1) Låt det mörka gränssnittet vara genomgående helt svart som på ATV3 (med släckta pixlar på OLED-skärmar)
2) Låt användare kunna söka i filmbiblioteket på samma sätt som i musikbiblioteket

Jag returnerade ATV4 även denna gång. Tredje gången gillt nästa år, Apple..?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2016-06-17 11:57

Tack, det låter absolut intressant med sökning via Siri, men jag har inte kommit igång med Siri än själv, utan tänkte mest på sökfunktion via tangentbordet (som det fungerar för musikbiblioteket).

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2016-06-17 11:35

Ok, nu verkar Apple redan ha åtgärdat Blutooth-stödet till tangentbordet, uppdaterat iPhone-appen Fjärrkontroll, och kommer i höst med en uppdatering som innehåller möjligheten att ha ett svart bildskärmsgränssnitt (i.s.f. det ljusgrå som på en stor skärm lyser upp hela huset :-). Bara att hoppas att de även har lagt in en sökfunktion för filmbiblioteket då också (någon som vet?)...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-11-05 12:00
Ursprungligen av Redaktionen:

99mac har fått tag på nya Apple TV och upptäcker några saker som Apple gärna får förbättra. Här är 11 saker vi inte gillar.

Läs hela artikeln här

Jag har arbetat med Apple-produkter sedan 1982(!) och är en tvättäkta Apple-evangelist med massor av Apple-prylar i hemmet, så det hör inte till vanligheterna att jag blir besviken på en ny Apple-produkt, men i det här fallet kommer jag tveklöst att returnera nya AppleTV (har redan packat ned den i lådan igen och återinstallerat min gamla AT3). Jag listar mina besvikelser nedan:

1) Ljusgrått gränssnitt. Jag har en LG OLED 55" där svärtan är en stor del av bildupplevelsen, och det nya ljusgrå gränssnittet ger ett väldigt störande ljussken i rummet som inte var något problem med det äldre gränssnittet där all bakgrundsfärg var svart. Jag letade i inställningarna efter möjligheten att själv kunna välja bakgrundsfärg i gränssnittet (från vitt till svart efter eget tycke och smak hade ju varit optimalt), men upptäckte att Apple tydligen har bestämt sig för att det enbart är ljusgrått som gäller. Ridå.

2) Den nya fjärren. Responsen på touchplattan går att ställa från långsam till snabb, men i endera fall är den enormt trögstyrd -- när man gör två snabba svepningar nedåt för att gå två steg ned i en meny hoppar knappmarkören bara ett steg, och man får svepa en gång till. Tanken är alltså att man skall svepa nedåt en gång, vänta tills knappmarkören hoppat ned ett steg, och sedan svepa nedåt en gång till -- segt. I sidled (t.ex. när man har alfabetet uppe på skärmen för att mata in lösenord) kan man visserligen hoppa flera tecken på en gång i ett svep, beroende på hur fort man sveper, men precisionen är inte särskilt finkänslig och som sagt fungerar det inte särskilt smidigt vid vertikala svep.

3) Bluetooth. När jag väl hade tröttnat på att sitta och mata in kontonamn och lösenord via fjärrkontrollen ville jag aktivera mitt trådlösa tangentbord, men då visade det sig att nya AppleTV inte stödjer Apples trådlösa Bluetooth-tangentbord! Jag sitter ofta och navigerar i ett väldigt omfattande musik- och filmbibliotek samt i Youtube, och då är det helt hopplöst att sitta med en fjärr -- trådlöst tangentbord är ett absolut krav för att navigeringen skall fungera smidigt.

4) Avsaknad av 4K-stöd. Ok, detta finns inte på ATV3 heller, men när Apple nu äntligen kommer med en ny AppleTV med ny kraftfull processor kan man tycka att de borde stödja 4K (det finns en del 4K-material på Youtube som funkar fint via tevens egna gränssnitt, och bildkvaliteten är helt makalös! :-)...

5) Det nya gränssnittet. P.g.a. ovanstående brister/nackdelar har jag bara navigerat runt lite snabbt, men överlag känns det nya gränssnittet i mina ögon *inte* som någon förbättring över det gamla. Det känns som att det är ett nytt utvecklingsteam som fått chansen att göra det nya gränssnittet och att man velat förändra sig mot det gamla för förändringens skull, utan att egentligen ha förbättrat någonting (till viss del är det säkert fråga om vana, men den spontana reaktionen på denna punkt är i alla fall en besvikelse). Och så går det *fortfarande* inte att söka i filmbiblioteket (så som i musikbiblioteket).

6) Fjärrkontrollappen. Att denna inte funkar hade jag inte hunnit upptäcka själv än, men det är också lite av en "dealbreaker" här.

7) iCloud bildbibliotek. Att detta inte heller funkar hade jag inte heller hunnit upptäcka själv än, men det hade absolut varit något min fru skulle sakna enormt.

Nej, nya AppleTV åker resolut tillbaka till Apple, och den gamla ATV3 är redan på plats i systemet igen...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-02-04 22:24

Michael Fassbender, av den anledningen att han är en utmärkt karaktärsskådespelare men ännu förhållandevis okänd för gemene man, då jag tror det är en nackdel med en väldigt känd/igenkännbar skådespelare när det kommer till att gestalta en verklig och känd person så transparent som möjligt...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2014-02-19 20:16
Ursprungligen av Redaktionen:

Apple bekräftar nu att förra årets modeller av Macbook Air kan krascha i samband med att de väcks ur vila. Felet sägs bero på en bugg i mjukvaran.

Läs hela artikeln här

Det här felet har drabbat mig ett antal gånger (jag har en MBA 2013), och jag har då fått starta om datorn för att komma vidare. Men så en gång tänkte jag att jag skulle avvakta lite längre och se vad som händer, och efter en dryg minut vaknar faktiskt datorn upp som vanligt. Det händer fortfarande ibland att skärmen är helt svart när jag fäller upp den, men numera väntar jag den dryga minuten och hittills har datorn kommit igång som den skall varje gång (och en minuts väntan i detta läge är ju bättre än flera minuters väntan efter en omstart, plus risken för de störningar i filstrukturen som kan uppstå på hårddisken vid forcerad omstart)...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2013-12-11 21:26

Nu är nog bara 1-2% av låtarna i det aktuella biblioteket inköpt via iTunes, resterande 98-99% kommer nästan uteslutande från fysiska CD-skivor (en liten del kommer från andra källor på nätet), så problemet med den strikta avgränsningen kvarstår tyvärr i detta fall...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2013-12-11 20:33
Ursprungligen av Redaktionen:

För 249 kronor om året synkroniserar Itunes Match hela musiksamlingen till Icloud och gör den tillgänglig på alla anslutna enheter.

Läs hela artikeln här

Jag kan förstå att man från Apples sida måste sätta en gräns någonstans för hur stort ett bibliotek får vara för att kunna stödjas av tjänsten, och 25.000 låtar är säkert en siffra som täcker de flesta användares behov. Men jag undrar hur man har tänkt när man har valt att helt utestänga användare som har fler än 25.000 låtar i sitt bibliotek från tjänsten, i stället för att ge även dessa användare tillträde för de första 25.000 låtarna i biblioteket (eller de 25.000 låtar som användaren själv väljer ut)? Jag råkar ha ett större bibliotek och skulle gärna vilja använda tjänsten, men den här begränsningen innebär att jag först måste sitta och plocka bort ca 8.000 låtar ur mitt bibliotek för att överhuvudtaget kunna ansluta mig till tjänsten, matcha de låtar jag har i lägre kvalitet än 256K AAC, och sedan acceptera att bli utestängd från tjänsten igen så fort jag lägger tillbaka de ca 8.000 låtar jag tillfälligt plockade bort ur biblioteket. Väldigt omsidig lösning från Apples sida...

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2009-09-28 11:18

Har råkat ut för samma problem. Förmodligen har Apple missat att översätta textsträngen "Compilations" i den nya versionen till den svenska termen "Samlingar", och varje gång man spelar en låt som ligger i "Samlingar" flyttas den automatiskt till "Compilations" i stället (eftersom det är det mappnamnet nya iTunes associerar med samlingar). Jag har just letat igenom hela iTunes-appen med ResFool för att se om jag kunde hitta textsträngen "Compilations" och sedan testa att själv ersätta den med "Samlingar", men tyvärr hittar jag den inte (kanske ligger kompilerad binärt och inte är tillgänglig i ASCII i ResFools resursgaffelmallar?).

Tills Apple kommer med en 9.0.2 får man väl tyvärr leva med problemet (som väl mest är av mappstrukturell estetisk dignitet...), men jag hoppas Apple eller någon annan kommer med en lösning snart!

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2008-02-23 22:25

3-4% (eller kanske idag snarare bortåt 5-6%) av världsmarknaden kanske inte låter så mycket om man begränsar sitt tänkande till procentuella förhållanden, men mätt i faktiska antal enheter rör det sig om en rätt stor marknadsvolym...

1