Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Johan Forssblad
  • Plats Hässleholm
  • Sysselsättning Jobbar med fjärrstyrning, larm & automation bl a via SMS. Filmar HD. Intresserad av U-länder. Gjort många resor i Afrika, bl a korsat Saharaöknen i bil två ggr.
  • Registrerad 2006-02-10
  • Senast aktiv 2010-08-03
  • Antal inlägg 15

Foruminlägg

De senaste inläggen Johan Forssblad har skrivit i forumet.

1

Tack för de vänliga orden.
Jag kommer dock inte att lämna ut vänner och bekantas namn här men det är förstahandsinformation från respektive pilot som jag har talat med. Du får fritt tro på vad du vill. Som civilingenjör och radioamatör är jag ganska intresserad av de här frågorna.

Har du aldrig själv hört oljud i en stereo, ljudanläggning eller liknande när en mobil etablerar kontakt med en basstation?
Fenomenet beror på att mobilens sändare har förvanskat (stört) signalerna i den närbelägna anläggningen. Om nu ljudet kan ändras - tror du inte mätvärdet i ett dåligt skärmat/gammalt instrument också kan ändras?

Högfrekvens uppträder ganska suspekt. Jag var med i Lund när vi provade ett skärmrum som skulle förhindra radiovågor att ta sig in medan känsliga radiokretsar provades. Vi provade att ta in en radio och det gick utmärkt att lyssna på den inne i skärmrummet, dock med lite brusig signal.

Det visade sig att strömmen (240 V) till belysningen där inne filtrerades i ett filter som var helt metallkapslat. Det var dock inte punktsvetsat tillräckligt tätt! Efter byte till tätare svetsat filter fungerade skärmrummet som avsett. Leverantören påstod att ingen hade klagat på skärmrummen före detta ...

Liknande kan det bli med mobiler om den öppnas av klåfingriga eller slarvig servicepersonal. Skärmningen kan sättas ur spel genom att metallbitar får dålig kontakt eller tas bort då folk tror att de inte fyller någon funktion. Mobilen tycks ju fungera ändå ...

Problemet kan bli liknande på flygsidan när instrument servas, korroderar, vibrerar osv. Mycket flygmateriel är faktiskt ganska ålderstigen.

Nej, nu får det vara slut på lektionen för idag! Ämnet är nästan outtömligt och det finns massor med exempel på oväntade störningar i olika sammanhang. Själv är jag noga med att stänga av min mobil innan jag flyger. Jag tycker även det skulle vara ganska onödigt att sitta inne i en metallburk tillsammans med hundratals mobiler i mikrovågsområdet som förgäves försöker etablera kontakt.
Over and out!

Ursäkta men här vill jag nog förtydliga vissa saker.

I och med intåget av digitalelektroniiken så kom många apparater att innehålla mikroprocessorer. Dessa har en tidbas (klocka) som arbetar med fyrkantvågor. Processorerna har blivit allt snabbare och "klockorna" arbetar nu med frekvenser som är i närheten av flygplanens system för navigering och kommunikation.

I och med att fyrkantvågor används så blir det väldigt mycket övertoner ovanför grundfrekvensen (3xf0, 5xf0, 7xf0...). Det blir en brusmatta omkring apparaten.

Då frekvensen ökar blir våglängden kortare. Plötsligt börjar ledningar och kopplingstrådar att fungera som ganska effektiva antenner och skicka ut elektromagnetisk energi på icke önskvärda frekvenser. Det behöver inte vara någon radiosändare för att göra det! Det räcker att processorn "snurrar" för att radiostrålning ska komma ut och att kapslingen är bristfälligt skärmad mot aktuell våglängd.

Förr (innan krav på EMC och CE-märkning) var det inte så noga med detta. Många apparater strålade hej vilt på olika frekvenser. Många apparater stördes också kraftigt av GSM-telefoner när de första kom på marknaden.

Jag brukade själv vara med och testa elektronik och såg t ex hur industriella vågar visade fel vikt i närheten av en mobil. Stora frekvensstyrningar exploderade pga högfrekventa transienter från magnetventiler osv.

På Hasselblads kamerafabrik hade vi en apparat som kunde kolla noggrannheten på digitalklockor genom att avläsa fältet utanför det metallkapslade armbandsuret! Då såg man genast hur många sekunder klockan drog sig per månad. Rätt kul att gå tillbaka till uraffären dagen efter klockköpet och klaga på att klockan drog sig för mycket! Så visst finns det ett (svagt) fält utanför Quartz klockorna!

Ganska off-topic men alla moderna elektroniska apparater har en potentiell risk att sända ut energi på icke önskade våglängder. Det är därför förbudet finns i flygplanen tills motsatsen är bevisad. Även om telefonen är i flight-mode så snurrar processorn och ger ett högfrekvent brus som (förhoppningsvis) är tillräckligt inneslutet för att undvika problem med störningar.

Sen är det naturligtvis så att om 300 passagerare ska trixa med sina telefoner i flight-mode så kommer flera att misslyckas att välja rätt i menyerna. Några är nyfikna och måste prova om det går att surfa osv.

Bäträffande jumbojeten så har jag hört det direkt av kaptenen som råkade ut för problemet så jag tror inte det är en skröna. Han har varit provflygare för Rolls Royce m.m.

Jag föredrar om passagerarna rättar sig efter reglerna. Det blir säkrare och enklare då. Sen är naturligtvis reglerna trubbiga annars hade vår värld blivit alldeles för komplicerad.

Zimmerman,
Du menar väl men du har kanske inte tillgång till all information om vilka incidenter som faktiskt har uppstått pga att elektronik har använts i flygplan på icke godkänt sätt.

En bekant till mig som är pensionerad flygkapten på B747 berättade att han hade lånat ett litet elektroniskt spel av en passagerare i första klass. Kaptenen flög långdistans på natten och hade inte mycket att göra. Plötslig fick han högsta vinsten på spelet och segermelodin spelade. Samtidiigt ballade autopiloten ur och lade planet i en brant sväng varvid alla passagerarna nog vaknade med ett ryck!

Jag gissar att du hade bedömt denna elektroniska leksak som ofarlig eller hur?

Ett annat fall rör en privatpilot som flög över Stockholm i dåligt väder på instrument. När han hade kommit upp en bit ballade flera av navigationsinstrumenten ur. Han blev ganska desperat efter ett tag. Men när han var på väg in för landning under flygledning kom instrumentet för instrumentinflygning (ILS) igång igen.

Han upptäckte sedan att han av misstag hade haft en tillslagen GSM-telefon i en bag. Efter start fick telefonen spatt på högre höjd då många basstationer kom inom räckhåll. Detta räckte för att slå ut instrumenten. När han sedan närmade sig marken låste telefonen på en basstation i lugn och ro.

Naturligtvis minskar dessa typer av störningar (EMI) efterhand som äldre utrustning byts ut till nyare som är provad och godkänd mot dessa digitala sändare på allt högre frekvenser.

Som befälhavare föredrar jag om alla tänkbara störningskällor är säkert avstängda och att inga håller på och fibblar med sina radiosändare. Det finns inte mycket att vinna men mycket att förlora eller hur?

Jag importerade ett dokument med sidnummer från Word 2008 till Pages 09.

Då hamnade sidnummer automatiskt nedtill på sidorna.

Hur tar man bort, flyttar eller formaterar man dessa nummer?

I menyn Innehåll-Layout-Granskare kan man under Layout-Avsnitt bestämma vilket nummer som den ska börja räkna på och lite annat. Men hur tar man bort numret! Eller hur ändrar man formatet?

Ett problem är att sidnumret klipps i högerkanten när numret kommit upp i tvåsiffriga tal. Fattar inte varför ...

Det verkar inte gå att klicka på talet för att markera det eller dra det till annan plats ... Hjälp!

Ursprungligen av Dr Tinnitus:

Men alla de gånger de bara tar upp mobilen slår numret och samtalet går bra, så har de flesta oftast ingen koll vad mätaren visade när mobilen låg i fickan eller på bordet, eller om staplarna går upp eller ner medan de håller mobilen mot skallen och pratar.
Dr Tinnitus

Ja, folk tänker ofta inte på att det är en radiosändare. De skriver t ex ett SMS och sedan trycker de på "Sänd" även om de just då t ex råkar befinna sig inne i en tunnel där möjligheten att nå en basstation kan vara obefintlig ...

Det verkar inte som att tillverkarna prioriterat detta heller. Varför kan man på många telefonmodeller inte se signalstyrkan innan man sänder ett SMS så att man kan placera sig bra om man är på räckviddsgränsen? Det retar i varje fall mig!

Även stora bolag gör banala misstag! Har Apple testat att telefonera om man t ex har lite saltvattenstänk på fingrarna? Det skulle kortsluta antennen betydligt effektivare.

Så varför har de åtminstone inte isolerat antennen med något tunt isolerande lager? Antagligen har en fåfängd marknadsavdelning högre röst än teknikernas ...

Jag vet i varje fall att en gång när jag hade kraschat min bil långt ute i skogen så kunde jag ringa bärgaren tack vare en Ericsson 337 med uppfällbar antenn och genom att utnyttja bilens tak som jordplan. Med standardantenn (kort utstickande pinne) hade jag aldrig fått kontakt.

Jag saknar att man inte längre har antennuttag på mobilerna. Eller finns det något tillbehör till iPhone 4 som gör att man kan ansluta yttre antenn?

Jag har blivit hjärtligt trött på instabiliteten på både Word 2008 och Excel 2008 under skrivande av långa rapporter.

Jag provade att arbeta i Pages i stället och blev positivt överraskad. Har just färdigställt en rapport på 70 sidor och 55 figurer. Inte en enda krasch någon gång! Allt bara fungerar och det på ett elegant och trevligt sätt! Det är skillnad mot massor av spillda timmar pga bristande kvalitet på Office 2008.

Du kan öppna Word dokument direkt i Pages och även spara i .doc formatet. Det finns några begränsningar beträffande några avancerade funktioner men det mesta fungerar direkt!

Tyvärr kan jag inte ersätta Excel med Apples Numbers då den inte har tillräckligt många finesser i diagrammen.

Nu önskar jag bara att Apple uppgraderade Pages (och Numbers) med de sista finesserna, t ex automatisk numrering av figurer.

Det här med "Death Grip" är väl egentligen en självklarhet.
Vem hade fått för sig att hålla en walkie-talkie eller annan radiosändare i antennen?(!)
Men med mobiler ska tydligen alla lagar för radiosändning och mottagning plötsligt upphöra ... De flesta verkar inte fatta att mobilen egentligen är en kommunikationsradio som kräver mer eller mindre fri sikt till närmsta basstation.

Radiovågorna måste ju få en chans att komma in och ut. Om man kortsluter antennen så fungerar radion sämre, så enkelt är det. Om man skärmar av antennen fungerar radion också sämre.

I fallet med iPhone så har Apple gjort det för lätt att påverka antennen med handen. Handens ledningsförmåga (resistans) på ytan ändrar sig oerhört beroende på om handen är fuktig/torr eller svettig/salt. Därför hjälper det att ha en handske på sig eller sätta på en "bumper".

Om bara mobilföretagen hade haft en radioamatör anställd så hade de begripit att man inte kan omsluta antennen med hela handen för att få bra funktion på radiodelen när signalstyrkan är svag.

En antenn är avstämd för en viss impedans för att fungera optimalt. Om man ändrar impedansen genom påverkan från handen kommer egenskaperna att försämras. Om man råkar befinna sig nära basstationen märker man ingen skillnad men ju närmare räckviddsgränsen man befinner sig desto större blir påverkan.

Man behöver inte röra vid antennen utan det räcker med kapacitiv koppling mot handen eller andra föremål för att försämra egenskaperna. Men det blir naturligtvis ännu känsligare om antennen är oisolerad för då kommer den dessutom att påverkas av resistiv koppling som försämrar egenskaperna ännu mer.

Redan då jag fick höra att metallramen var antenn så ställde jag mig frågan om Apple hade lyckats upphäva naturlagarna eller ...

En traditionell utstickande sprötantenn är inte så dum egentligen. Särskilt inte när man befinner sig på räckviddsgränsen. Det har tydligen lanserats en kinesisk iPhone 4 kopia med utdragbara antenn ... De gick väl bet på att få den inbyggda att fungera bra.

om man nu har det man har hur sätter man det bäst då? Ville hellre ha fortsatt utbyggnadsmöjlighet (+2x2 GB) utan att "slänga ut" 512:orna som det hade blivit om man köpt 4 x 1 GB i stället.

Det är helt korrekt att det kan uppstå spänningar i metalliska apparater som inte är jordade och spänningen kan kännas men strömmen är normalt ej farlig.

Förklaring: Elnätet har två poler. Den ena, "fasen", har en spänning som varierar sinusformigt mellan +325 V och -325 V (= 230 V effektivvärde). Den andra, "nollan", fungerar bara som returledare för strömmen och är ihopkopplad med jord längre bort i elnätet (gäller svenskt men ej norskt elnät).

Om chassit på t ex PowerBooken inte är kopplat till jord via en tredje ledare, "jorden", kommer chassit att vara flytande spänningsmässigt. Tyvärr finns det något som kallas "kapacitiv koppling". Denna gör att spänningar i närliggande ledare (från nätaggregatet) kan byggas upp i chassit. Och om det inte finns någon jordanslutning så laddas den uppbyggda laddningen ej ur förrän du tar i apparaten. Eftersom impedansen är väldigt hög blir det ingen farlig ström. Ofta är det så att om man stryker lätt på metallen så känns det elektriskt, strävt, men om man tar ett fastare grepp så urladdas apparaten och du känner inget längre.

Spänningen kan även kännas på ojordade metall-lampor.

Fenomenet blir tydligare i nya apparater som har mer elektronik med kondensatorer till chassit. Vissa apparater, t ex frekvensomriktare med filter för att klara EMC-kraven, har så stora strömmar i jordledningen att jordfelsbrytare för personskydd löser ut och ej kan användas!

Själv tar jag ofta och jordar min PowerBook genom att ta en klämma på värmelementet och kopplar den med en sladd till en gammal USB-kontakts hölje som jag ansluter i datorn så slipper man en del elfält runt datorn också.

Vissa ställen har balanserad spänning i uttaget. Då har man t ex +115V i det ena "hålet i väggen" medan det andra har -115 V. Då kommer strökapacitanserna att göra att chassit hamnar på medelvärdet 0 V i stället och man känner inget. Detta är bättre och säkrare eftersom man dessutom får lägre ström i kroppen om man oavsiktilgt kommer åt en fas.

OBS Dessa spänningar finns alltså och kan mycket riktigt mätas upp med en högohmig voltmeter. Men om man kopplar in en amperé-meter och mäter mot jord så ska man se mycket låga värden annars föreligger något fel på din apparat och då är den livsfarlig att beröra och din mätare kommer att knäckas eller åtminstone smälta säkringen i mätaren! För då har du fått något isolationsfel i din apparat så att "fasen" har fått kontakt med höljet.
Min gamla tillsynslärare löste sådana situationer genom att ta på gummistövlarna och fortsätta som om inget hänt men det är preskriberat nu och han går inte att straffa längre!

Senast redigerat 2006-12-27 15:58

Jag hade 4 st 512 MB RAM i min Mac Pro sedan kompletterade jag med 2 st 2 GB moduler.

1. De nya 2 GB modulerna från Macoteket hade endast en nästan plan kylplåt på fram- och baksida utan flänsar (sammanlagt ca 1 cm tjocka moduler) till skillnad från de gamla 512 MB modulerna som var ca 3 cm tjocka med åtskilliga flänsar på. Är detta OK eller har jag fått ekonomivarianter av modulerna? Försäljaren hävdar att 2 GB modulerna inte ska vara tjockare. Är det någon som har köpt 2 GB moduler med mer flänsar på?

2. Hur bör modulerna fördelas för bästa prestanda? Ska 2x2 GB sitta på första positionen på kort A och sedan 2x512 på första pos på kort B? Ska man sedan fylla kort A med de återstående 2 x 512?

Jag gissar att det hade varit bättre att ha ett kort med 2x2 GB och ett med 4x512 MB så att mer minne ligger parallellt men då fyller man inte korten i Apples föreslagna ordning om man inte placerar 2x2 modulerna på kort B. Men då blir det mer minne på B än A. Någon som vet bättre?

1