Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Kermit

Kermit

Medlem
  • Registrerad 2006-03-01
  • Senast aktiv 2021-01-13
  • Antal inlägg 789

Foruminlägg

De senaste inläggen Kermit har skrivit i forumet.

Ibland (väldigt sällan) får jag liknande "spökbilder" när jag t ex drar ikoner samtidigt som något händer, t ex ett fönster/alertruta öppnas eller något liknande. Den går inte heller interagera med på något sätt, men jag märkte att den försvinner om man börjar dra en annan ikon, eller triggar samma animation som kördes när felet uppstod. Verkar vara någon ovanlig (och rätt harmlös) bugg i OS X eller något program som vi alla kör :).

Ursprungligen av keptang:

@Kermit, istället för att starta om hela NASet, starta bara om tjänsten under Control Panel -> File Services -> Mac File Service.
Tar ett par sekunder bara.

Ja, det är ju en smidigare lösning, även om jag hellre sett att det kunde ske automatiskt. Har inte kontaktat synology men man kanske borde göra det.

Jag hi-jackar tråden lite för en NAS-relaterad fråga. Jag kör en Synology 412+ som jag är supernöjd med på alla sätt och vis. Däremot har jag märkt en irriterande sak. Ibland avbryts TimeMachine-backuper av diverse anledningar (som jag själv styr över), t ex när jag jobbar hemifrån och kopplar upp mig mot VPN så bryts kopplingen till NAS:en, om jag startar om datorn under pågående backup och liknande. Problemet är att TimeMachine-filen på NAS:en blir "låst" då. TM säger något i stil med "Could not complete the backup because the destination file is already in use". Det är väl inte så konstigt iofs, men går det komma runt på något sätt? Som det är nu är filen låst tills dess att jag startar om NAS:en. Det går visserligen fort, men då jag kopplar upp/ner mig flera ggr per dag så sker detta minst någon gång i veckan, det är lite jobbigt att måsta starta om den hela tiden. Går det få antingen OS X eller Synologyn att släppa låsta filer som inte längre är aktiva på något sätt?

Kul att du hittade problemet!

Tyvärr verkar det vara så att man inte kan slänga in vilket grafikkort som helst i en Mac Pro om man vill köra OS X, de måste flashas om med rätt bios o dyl för att fungera. De finns såklart att köpa anpassade kort, men de brukar vara ganska dyra. Såklart fungerar det ju att köra windows på den, men det lät som ett tråkigt alternativ :). Hoppas du hittar ett bra kort och kan njuta av OS X snart!

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Det funkar inte. Det finns inga "inbyggda" grafikkretsar i det chip-setet.

Aha, synd :(. Jag är inte alls säker på att det är grafikkortet som är problemet, men det är ju iaf möjligt. Om du har möjlighet att testa med ett annat grafikkort kan det ju vara värt ett försök. Alternativt testa om det går att installera om via en CD och se om det fungerar (det kan ju vara något problem med själva OS-installationen också).

Den säger ingenting mer efter det? Tänkte om det kom fler textrader som du inte hann fota?

Det sista som står är något om NVDANV50HAL, det är drivrutiner till grafikkortet tror jag. Testa utan grafikkort? Vet inte mycket om den Pro:n, men många intel-cpu:er har någon slags inbyggd gpu, det kanske går att köra på den. Alternativt prova med ett annat grafikkort.

Testa hålla in cmd+v vid start (verbose mode), då startar den i "textläge" så du ser precis vad datorn försöker göra i varje steg. Där kan du säkert få lite mer info om var / varför den hänger sig.

Jo, jag har två grafikkort, men jag kör båda skärmarna från samma. Jag jobbar med saker som kräver lite OpenCL-prestanda (alltså beräkningskraft via grafikkorten), samt att när jag inte använder datorn står den och räknar ihop kryptovalutor, så jag slog till på två kort - det är såklart inte det minsta nödvändigt :).

Lådan du länkar till är riktigt fin, har kollat på den själv - kör på det du! Om jag får kritisera mitt eget bygge så körde jag för kraftigt nätaggregat - jag har mätt upp datorn till ett max på under 600W när jag stresstestar den för fullt, och det är med två grafikkort. Räkna på grafikkortets maxförbrukning + cpu:ns maxförbrukning (brukar sällan vara mer än 100-150W) + några % marginal så ska det räcka så, du klarar dig säkert med 500W eller där i krokarna. Jag köpte även onödigt dyrt minne för att överklocka, men har man inte tänkt göra det är det ju pengar i sjön

Vattenkylaren passar fint, man ser den på bilden längst upp (två fläktar med en kylfläns mellan till höger i bild). Jag har lagt upp en tråd på tonymacx86 också, den hittar du här - där finns lite fler bilder där man ser komponenterna bättre.

EDIT: Som jag nämnde högre upp, hade jag beställt idag hade jag kört på den här fläkten istället för vattenkylaren - den kyler bättre och är billigare. Fast stor som ett as :). Det ska också nämnas att jag bytte ut orginalfläktarna på vattenkylningen till Noctua-fläktar, då dom är mycket tystare och effektivare, så totalkostnaden för vattenkylningen blev alldeles för mycket, så här i efterhand. Men det fungerar ju bra.

Den rullar på finfint! Har egentligen inget alls att klaga / anmärka på, jag har inte märkt några konstigheter. Däremot ska det väl erkännas att jag inte testat exakt allt - jag kör två skärmar via DVI och DisplayPort, mus/keyboard via usb och that's it egentligen. Jag har läst om vissa som haft problem med 3-4 skärmar (och andra det fungerat för), om folk som har problem med att få ljud via HDMI-ut och liknande saker. Själv har jag inte testat det då jag bara har två skärmar och inte använder HDMI :). Det finns några sådana saker som verkar kunna strula, det funkar bra för dom flesta men inte alla.

Det enda man kan säga var väl när jag körde en uppgradering från OS X 10.9.1 till 10.9.2, då skriver den ju över alla drivrutiner man har. Då jag hade installerat en speciell drivrutin för mitt ljudchip via Multibeast så slutade ljudet fungera efter uppdateringen. Men det var såklart bara att starta multibeast, välja att installera ljud-drivrutinen på nytt, och starta om så funkade allt som det skulle igen. Dessutom har jag lärt mig att det är sjukt smidigt med en hackintosh motför min gamla iMac - jag har redan bytt skärm och grafikkort bl a, något man bara kunde drömma om förut. Det blir väldigt trevligt (och billigt) att uppgradera en komponent i taget när det behövs istället för att köpa allt nytt med några års mellanrum.

Bästa rådet är väl att gå på vältestade komponenter. Att ta lite vad som helst för moderkort / cpu / grafikkort osv och hoppas att det ska fungera kan innebära en massa problem, vissa uppsättningar fungerar helt smärtfritt och andra inte alls. Jag kan rekommendera de prylar jag valde, det fungerade alldeles förträffligt.

En bra källa är som sagt http://www.tonymacx86.com/ , där finns info om hur man installerar, uppgraderar, vilken hårdvara som fungerar osv. Kolla gärna in forumsektionen "golden builds" (komponenter som fungerar till 100%), eller kolla på "User builds" vilka som lyckats bra med sitt bygge och vad de använt. Lycka till!

Ursprungligen av palmeros:

Dom som säger att dom är sega och väsnas har troligtvis testat en gammal version.

Ja, gamla ReadyNAS var (eller är, då dom säljs fortfarande) rätt hemska. Jag hade en NV+, den levde om som en dammsugare ungefär, och jag fick ca 20Mb/s på gigabitlina till den (motför 110-120 med min nya synology med samma diskar). Extremt segt admingränssnitt och mycket som buggade på den. De är säkert betydligt bättre nu - jag har inte velat prova en readynas sedan dess, men jag kan tänka mig att de skärpt sig ordentligt på både hårdvara och mjukvara då de fortfarande finns kvar på marknaden.

Tycker ICA's var rätt bra. Ordentligt påkostat

Ojdå, jag slog igång en 10.9.2-update på min 27" 2009 iMac innan jag lämnade den igår (har inte varit dit idag), så då kommer jag säkert att ha samma problem. Ska kika och återkommer asap.

Ursprungligen av Mymac4ever:

Hittade en fräsch rescension på DS414. Den är från 10 mars i år

414 må vara ny, men den verkar ändå vara en budgetversion av 412+. Halva processorhastigheten (nästan, 1.33 mot 2.13 GHz) och bara en lan-port istället för två, förutom det identisk med 412+ om jag inte missat något viktigt. Däremot är ju priset bättre såklart. Duger säkert bra den också om man vill spara några hundralappar

En tumregel är väl att man behöver betydligt mer utrymme än man tror :). Har man en NAS är det lätt hänt att man börjar spara arkiv med filmer / tv-serier, man gör TimeMachine-backup på alla sina enheter (brukar bli några hundra GB per maskin), backup av jobb-projekt, sparar alla foton från sin digitalkamera + mobiltelefon + eventuell platta, sätter upp några apps (synologyn kan t ex agera webbserver / ftp-server, ladda hem torrents, o dyl). Jag hade tidigare en 3TB nas, men uppgraderade nu senast till 12 TB (9 + redundans).

Jag har en Synology 412+ och kunde inte vara mer nöjd, den fungerar förträffligt på alla sätt och vis. Rekommenderas om du har råd! Det går ju börja med 1-2 diskar och lägga till fler om (när) behovet uppstår.

Ursprungligen av Scarecrow:

Är det lämpligt att virtualisera Synologys OS? Har läst att det absolut inte rekommenderas om man kör FreeNAS eller NAS4Free eftersom OS:et inte får direkt tillgång till diskarna och SMART-infon.

Visst är det i ESXi man kan ge det viritualiserade OS:et direkt hårdvaruaccess? Det ska fungera att ge os:et access till t ex PCI-platser o dyl direkt (så att man kan använda native drivrutiner och inte behöver gå via ett mellanlager), det borde väl fungera lika bra på diskar? Bara en tanke, jag är inte alls insatt i detta men har läst lite om det i förbifarten, så magkänslan säger att det borde funka fint.