Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Fredrik Olsson
  • Registrerad 2002-09-11
  • Senast aktiv 2010-01-16
  • Antal inlägg 66

Foruminlägg

De senaste inläggen Fredrik Olsson har skrivit i forumet.

Citat:

Skrevs ursprungligen av el gringo
[B]och vem menar du är "hovmästaren"?

Hovmästaren är lite dumt att säga eftersom det numer så gott som alltid körs mer än ett program. Ett program är i mitt fall en hovmästare. Jag gör om det:

Hovmästaren är Mac OS X (Eller något annat fint OS). Ett program är en grupp gäster. Restaurangen kan bara ta emot en grupp med gäster i taget. Förr i tiden fick det bara plats med 32 gäster i restaurangen. Nu har den byggts ut till 64 platser (men fortfarande bara en grupp i taget de kanske är ilska på varandra eller något men det kvittar för hovmästaren kan magiskt skyffla in och ur gästerna ur en kryofrys och låta dem äta i korta små intervall så snabbt att gästerna inte märker det och tror att det bara är de som äter hela tiden iaf, detta är multitasking ).

En del grupper är fortfarande bara 32 personer för de vet inte om (är inte kompilerade för) att det nu finns 64st tillgängliga.

Detta är ju inget problem alls. 32 gäster får gott och väl plats på 64 stolar. Det är inte optimalt ur restaurangens synvinkel men de gamla gästerna (programmen) behöver inte lida ett dugg.

Blev det klarare?

Citat:

Skrevs ursprungligen av el gringo
ja - det måste ju hända en hel del mot att köra 32-bitarsprogram "simulerat" eller hur det nu är idag. FCP helt native 64-bitars version lär bli rejält snabbare

Återigen den gamla vanföreställningen att 64bits PPC skulle "emulera" 32 bits kod.

När Apple, IBM och Motorola klurade ut koncepted för PPC i början av 90-talet så var 64bit redan inräknat. Dessutom gjordes "planen" för PPC:ns utveckling sådan att den skulle tåla att lösa oförutsedda tillägg i framtiden enhetligt med grundprinciperna.

Detta visar sig i exempelvis AltiVec som är en oförutsedd funktion som tiden visade behövdes efter att konceptet PPC fötts. Utrymmet i instruktionsuppsättningen fanns redan tillgänglig (men paxxad om man så vill) och det kunde lätt inkluderas utan att första instruktionsuppsättningen. Något man inte kan säga om x86 som idag har instruktionslängder från 1 till 18 bytes för att kompensera för allt nytt som lagts till under åren (PPC har 4 bytes rakt av, vilket ger enklare logik på chippet).

PPC behandlar 64 bit ungefär såhär: jag har 64 stolar i restaurangen, om hovmästaren är gammalmodig och bara känner till 32 (han är ett program kompilerat för 32 bits kod) av dessa stolar så struntar jag väl i att ta in fult med gäster då.
Visst vi får aldrig fullt med gäster och kan inte dra in optimalt med pengar, men det fungerar, och det fungerar lika perfekt som förr då det faktiskt bara fanns 32 stolar.

Det hela är egentligen lite befängt. Måste G4 "emulera" G3 kod bara för att den har AltiVec? Nej! För AltiVec är ett tillägg på det som G3 redan hade. På samma sätt är 64 bit bara ett tillägg på det som 32 bit redan hade.

Jaja, hoppas detta är något lite klarare nu iaf...

Eller så kanske de i ett svep stiger upp ett snäpp på allt. G4 i iBook och G5 i PowerBook.

Men det vore väl rimligt att vänta med allt för mycket nytt tills G5 finns i butik, annars förlorar ju nyheterna sitt skimmer.

Mappar i roten översätts korrekt. En egen mapp skapad med namned Public i /Users översätts till Delat men mina egna mappar i hemmamapp, de är envetet på engelska.

Och än värre blir det, bläddrar jag in i lindak:s hemmamapp så är endast Skrivbord och Webbsidor översatta, resten engelska.

Varfär är det så här? Och vad kan jag göra åt det?

Och varför ser det ut såhär när visa info fönstret? :

11.97 / 12.12 / 14.54 / 9.10
Flatskärms iMac G4 700MHz och 512meg ram.

Eftersom en T68 användes i testet antar jag att min fråga kan besvaras .

Att man kan ladda över bilder, teman och ljud nämner alla. Vad jag undrar är kan man ladda över filer till telefonen av vilken typ som helst? Att helt enkelt ha den som ett liten lagrings media för att snabbt plocka med sig filer, och hur mycket rymmer T68:an i så fall?

[ 19 November 2002, 22:11: Meddelandet ändrat av: Fredrik Olsson ]

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Andersson:
Fredrik: du köper alltså en snygg mus framför en bekväm/skön?

Både ja och nej. Den snyggaste i världen går inte att ha om man får skavsår av den, men måste man gömma musen när folk hälsar på är det lika illa. I slutänden så värderar jag nog design en smula högre ändå, de flesta möss är en vanesak iaf.

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: Olesen:
Kolla in den här.
Ser het ut!

Mmmm, det är bestämt den jag letat efter .

Eva - en snygg Mac för inte förstöras av en ful mus, har till och med köpt fina vita HP CD-R skivor med silverkant .

Jag vill ha en två knappars mus med rullhjul.

Kalla mig kinkig men jag vill ha en som ser så Mackig ut som möjligt, ska passa bra till mitt Apple Pro tangentbord (vit), vet någon var man kan hitta en dylik mus?

Citat:

quote:Skapades ursprungligen av: S_W:
Om du kör ett operativsystem gjort för processortyp A i en maskin som har processortyp B (till exempel Windows i VPC på en Mac) då kör du en emulator. Om du kör ett operativsystem gjort för processortyp B i en maskin med processortyp B (till exempel Classic i MacOS X eller x86-Linux i VMWare på en Windowsmaskin) då kör du en virtuell maskin. Och en emulator blir alltid långsammare än en virtuell maskin eftersom allting med hårdvaran måste "översättas".

Som tur är behöver vi inte oroa oss för detta, eftersom det i PowerPC specifikationerna från början an nittiotalet så är både 32 bits och 64 bits PowerPC instruktions uppsättningar specificerade. Dessa specifikationer är både IBM:s och Motorolas processorer baserade på.

32 bits PowerPC processorer kan enkelt ses som 64 bits processorer som "låter bli" att använda 64 bits funktionaliteten. Endast tillämpningar som ansvarar för process-övervakning och -hantering som exempelvis ett operativsystem behöver ta något som helst hänsyn till detta.

Se det som att PowerPC definierar talrik, kniv och gaffel. 32 bit implementera talrik och gaffel. 64 bit lägger till kniven; alla maträtter (program) som klarar sig med endast gaffel kommer att fortsätta fungera (läs alla Mac OS X applikationer), de maträtter som vill dra nytta av kniven kommer självklart att fungera bättre.

Förutsatt att PowerPC specifikationen i sitt original följs som hittills har gjorts så kommer allt detta att stämma, annars om mot all förmodan IBM eller Apple skulle göra något väldigt oväntat och dumt kommer jag att få skämmas över detta inlägg.

Byta användare utan att logga ut som så många nämnt är prio ett!

Jag vill ha mina inställningar, damen sina; men likt förbannat så får vi sällan nytta av det för vem orkar spara allt, logga ut, vänta på att den andre gör sitt, logga ut igen, logga in igen och sedan starta upp allt som det var innan? Så nu blir det mest hänga över axeln och en halvmesyr av fleranvändarsystemet som skulle kunna vara riktigt bra.
Den enda fördelen WinXP har över OS X om ni frågar mig.

Annars så måste jag säga att det är inget vitalt jag tycker mig sakna just nu.

Verkar som om det var hårddisken i alla fall, något tips om vad jag gör med den nu. Jag antar att jag inte vill ha en ny Maxtor i den.

Nej, det är en halvbolls-flatskärms-iMac, visst har den en Maxtor hårddisk men det blåser också en ständig men svag fläktande vind från ovansidan av "bollen". Irriterande ljud; javisst.

Min iMac har börjat väsnas något å det grymmaste. När den var ny för ett år sedan så var den tyst och fin, det gick att sova med den om man säger så.

Men nu verkar fläkten dra igång på högvarv så fort man slår på den och sedan stannar den aldrig.

Vad har hänt och vad kan jag göra?

I mitt tycke så är all fönsterhantering med undantag för att ändra storlek på OS X kvick, speciellt 10.2 där det tycks gå att slänga på hur mycket som helst förutsatt att du inte rycker i nedre högra hörnet .

Jag vet inte exakt hur det är ordnat bakom kulisserna men med dubbelbuffring i åtanke så är det troligtvis en ny minnes allokering och kanske en flytt av all datan som sker. Det borde förklara saken, men som bollman sa; det är ett pris jag är villig att betala. Så ofta ändrar jag inte fönstrens storlek.