Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Alderman

Alderman

Medlem
  • Registrerad 2002-09-26
  • Senast aktiv 2016-12-15
  • Antal inlägg 57

Foruminlägg

De senaste inläggen Alderman har skrivit i forumet.

Hej!

Det är fält som är infogade i dokumentet. För att se hur det är gjort så kan du högerklicka på texten och välja "Toggle field codes" (vad det nu kan heta på svenska). För att sätta in ett sådant här fält så går man via menyn Infoga/Fält...
Om du läser hjälpen kring formulär och mail merge så bör du hitta lite info.

/Alderman

Jo, jag såg det, men kunde inte låta bli ett litet besserwisser-inlägg

\Alderman

Hej!

Om du vill få det att funka som du önskar så måste du speca två saker: Det är mappens fönster vars vy skall ändras, och du måste tala om att sökvägen är en mapp och inte en text i största allmänhet.

set current view of container window of folder myFolder to icon view

Det borde funka, tycker jag.

\ Alderman

Den "hjälp" man får från Apple är konstruktionen "tell app x", därefter är det helt i händerna på det andra programmet. Apple kan knappast hjälpa till med andra programs terminologi på annat sätt än genom att skapa möjlighet att titta på programmets "dictionary". Det i sig kan vara en mycket god hjälp om programmet lagt upp en bra objektmodell. Har det inte det så blir man beroende av dokumentation från programvaruleverantören.
Några som gjort ett ganska bra jobb är Adobe, där det finns både tutorials, exempel och referensdokument. Sedan är objektmodellen i InDesign så omfattande och komplex att det ändå inte blir lätt, men det har inte med AppleScript i sig att göra.

Håller helt med Richard R. om att man måste skaffa ett bättre verktyg än Manusredigeraren dock. ScriptDebugger gör det möjligt att stega, bevaka variabler, titta på programmets alla objekt "live" etc. etc. Det är självklara hjälpmedel vid all programmering och sparar timmar så fort projektet är något annat än trivialt.

Jag har skrivit så mycket AppleScript genom åren att jag kanske är "miljöskadad" men jag tycker det är en mycket cool teknologi som bara ibland får mig att slita mitt hår i förtvivlan, och då är det nästan alltid på grund av någon "crappy" implementation i ett program jag måste använda.

\ Alderman

Tja, jag tror i och för sig inte att min intuition hade varit till mycket nytta när jag lärde mig C en gång i tiden, men visst finns det problem med AppleScript. Huvuddelen av problemen ligger dock inte i själva språket, utan hur diverse program implementerar sina AppleScript-funktioner.
Språket AppleScript är både elegant och intuitivt tycker jag. Att sedan olika programvarumakare väljer mer eller mindre idiotiska sätt att sätta upp sina dokumentmodeller och kommandon kan man inte skylla på AppleScript.
Dock, även Apple syndar i sina egna program. De flesta problemen uppstår när man går runt den objektorienterade modellen som är inbyggd i språket. Det kan t.ex. vara så att de flesta program låter en skapa ett nytt dokument med kommandot "tell application "X" to make new document" och sedan, analogt, "tell document 1 to make new paragraph at end" etc. Andra program skapar specifika kommandon för varje operation i stället: "tell application "Y" to documentCreate" följt av "tell document 1 to addParagraphs(1)" eller nåt liknande (fiktiva exempel).
Den första versionen känns helt intuitiv för mig, medan den andra bidrar till förvirring och svårigheter, men språket tvingar inte programmakarna att använda den ena eller andra modellen så när man ska scripta ett nytt program så blir det mycket trial and "terror"...

\Alderman

Ursprungligen av dias_se:

Men vad händer när kunden drar på sin "formaterade" avsändare? Gör Mail om hela brevet till formaterad text?

Nä, har man ställt in att mailet skall skickas som plain text, så konverteras signaturen också till plain text.

\\\ Alderman

När vi felsökt detta hos kunder som drabbats har vi funnit att det inte (alltid) hjälper att använda defaults.write etc., men att plain text alltid funkar. När vi analyserat källkoden till de mail som får problem så har vi kunnat se att kodningen är olika för olika delar av mailet. Jag tror att standarden egentligen tillåter detta. Dvs, citerad text från ett besvarat mail har en kodning och den text man själv skrivit in i svaret har en annan. Det kan också vara så att en bilaga har en angiven kodning och texten i mailet en annan.

Problemet verkar uppstå när mottagande mailprogram (Outlook i de flesta fall vi stött på) läser den första uppgiften om kodning och sedan tolkar hela mailet efter detta, trots att andra delar av det är kodad på annat sätt.
När vi konstaterat detta så tvingades vi inse att vi inte kunde lösa problemet, utan fick hänvisa till "plain text".

"Lösningen" verkar alltså vara (under förutsättning att vår utredning stämmer) att Apple slutar att tillåta att mailet får olika kodning i olika delar, eller att Microsoft uppdaterar mailprogrammen så att de stöder flera kodningar.

\\\ Alderman

Ursprungligen av Stig:

Eller et par store IMF Transmissionslinje hötalare (dregl...)

En gång i tiden, innan barn och bil och annat dränerade plånboken köpte jag ett par IMF. Inte största modellen, men fortfarande låter de bättre än det mesta jag hör på annat håll...

Statistiken säger att Göteborg har en vit jul i genomsnitt vart 7:e år. Malmö vart 10:e och Karlstad vart 4:e.
Hoppet är alltså rätt smalt vad gäller snö i Göteborg på jul...

Min häftigaste uppgradering var när jag köpte min MacII en gång i tiden. Jag fick gå till banken och låna 60.000 riksdaler, eftersom en MacII med färgskärm, 4mb RAM och 40 mb hårddisk kostade 58 laxar. Då hände det emellertid saker! Jag hade suttit och gjort faktoranalyser på min Mac Plus och en körning tog 20-30 minuter. På MacII:an gick samma körning på 20 sekunder, tack vare matteprocessorn. Ett sånt prestandaryck kommer jag nog aldrig att få uppleva igen.

Har du provat med att stänga av journalföring? Att felet är "transaction too big..." kan möjligtvis peka på att det är någonting med det. Finns det tillräckligt med plats kvar på hårddisken för att duplicera filerna? Journalföringen kanske hanterar en tempkopia som måste få plats för att det ska gå att ta bort.
Jag spånar som du hör, men man vet aldrig...

stfm:

Helt ok att berätta om bekymren, men det vore bra om du var lite mer specifik och sa exakt vilka problem du haft. Då blir det användbar information för andra också, samt att de gurus som frekventerar 99mac kan få chansen att berätta varför det blivit fel och på så sätt ge dig feedback.

Då är förmodligen CCC ett bättre alternativ, eftersom du där kan välja att lägga allting i en imagefil.

I Skivverktyg för Panther finns funktionen "återställ". Med den kan man kopiera en hel volym till en annan volym. Använd den för att ta en kopia, och sedan för att återställa från kopian. Gör i princip samma sak som Carbon Copy Cloner.

Citat:

Skrevs ursprungligen av mattan
Detta gäller iofs en vidare problematik än Metallica. Jag tycker att de får göra som de vill, det är inget problem om det inte leder till ett allmänt beteende bland upphovsrättsinnehavarna.

Så sant. Men hur upphovsrättslagarna skall se ut är en uppgift för politiken, och där måste vi vara med och påverka hur vi vill ha det.
Det är dock intressant hur mängder av personer som säkert skulle försvara privat äganderätt, fri företagsamhet etc. etc. utvecklas till sanna anarkister när det gäller vissa typer av produkter, nämligen dem man tycker är kul, som musik, dataspel etc. etc. Eller till motsatsen: förbuds- eller tvångsivrare, när det gäller t.ex. vissa bands uppfattning om vissa distributionssätt och kanaler.

Om vi återgår till iTMS en stund: Vad skall vi göra åt Metallica? Om de inte vill sälja sina produkter via iTMS, av de skäl de angivit och vi inte tycker om deras beslut, skall vi då beordra dem att göra det genom någon slags lagstiftning? Skall vi straffa dem genom att distribuera alla deras produktioner som mp3:or i gnutellanätet? Skall vi rippa deras CD och dela ut dem i gathörnen? OM man tycker att några av dessa åtgärder är moraliskt försvarbara (och det kanske de kan vara under vissa omständigheter!) så för det med sig ett stort antal andra ställningstaganden av politisk och moralisk natur, som man kanske behöver fundera lite extra på.

Jag tror fortfarande att det är ett misstag att inte distribuera sina alster digitalt via en kanal där man kan få betalt för dem, men de väljer att göra så och det är OK för mig. Tycker jag tillräckligt mycket om Metallica köper jag deras CD. Gör jag det inte så köper jag inte. Blir jag seriöst sur på dem av någon anledning så vill jag inte ha med deras alster att göra alls.

Skulle tro att vi befinner oss i den digitala distributionens absoluta barndom, och det betyder att många kommer att göra felaktiga antaganden om vad som är det rätta att hitta på med sina produkter. ( I slutet av 1800-talet sa en tysk symaskinsfabrikant att "automobilen har ingen framtid". Han hette Adam Opel...). Jag tror att Metallica, eller deras efterträdare kommer att ändra sig. Jag tror också att albumkonceptet kanske försvinner på sikt, vilket jag personligen tycker är lite synd, eftersom mycket av den bästa musik jag vet är sådan jag "fått på köpet" på skivor jag köpt för någon helt annan låt.