Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
R.Kroc

R.Kroc

Medlem
  • Plats Partille
  • Sysselsättning Mac, Mac, Mac....
  • Registrerad 2002-09-29
  • Senast aktiv 2007-07-21
  • Antal inlägg 71

Foruminlägg

De senaste inläggen R.Kroc har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Partille
  • 2006-03-18 23:21

Jag hade köpt ett nytt iMac G5 1.8 GHz midplane (utgången iMac reservdel = hel iMacG5 -hölje -minne -HD -CD -powersupply -skärm) på macTorget för 1000kr för ett tag sen.

Fick beställa powerSupply från "WeLoveMacs" i USA för $199 + porto $68. Stoppade i 2 st 256MB 400MHz DDR + kopplade en FW HD med Mac OS X 10.4.5. Nu saknades bara att koppla en skärm!!!

Gick till MacForum (Götets lokala Apple-butik). På deras "snurr"-ställ med Apple-kablar och adaptrar fanns: (Applepåsens produktnamn + spec på framsidan i stora bokstäver)

VGA Display Adapter / Mini-VGA video output

Baksidan säger: Mini-VGA -> VGA. På streckkodslappen står Applenummret: M8639G/A

Nu till det viktiga för dej. På kvittot från MacForum står det specat:

ARTNR 7-153 BENÄMNING mini VGA-adapter för iBook, iMac FP, eMac

Märk det sista ordet!!!

Jag har hittat just denna artikel på amerikanska AppleStore's hemsida efter sökning från iMacs hemsida, men den verkar inte existera på Svenska AppleStore, konstigt nog!!!
Men det är tydligen en standard artikel i alla Apple-butiker 195kr inkl moms.

(Hur gick det då? Jo, 3700kr totalt för en 128-bit fungerande iMac G5 1.8GHz utan skärm är väl fett?)

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-09-15 07:11

I MacOSX är exakta kopior med behörigheter etc livsviktiga för backup! Därför är det säkrast att göra som Apple själva. Dessutom har ni en bootbar kopia av startskivan om något skiter sig.

Sedan brukar jag änvända SilverKeeper v1.1.4 (Gratis! se www.silverkeeper.com ) för att snabbt komplettera ifall jag bara gjort småuppdateringar som inte påverkar själva systemmappen. Den tar typ 50 GB/min vid incrementell backup (alltså när man bara backar upp pyttelitet ändrat), alltså upp till 100 GB kollas av på 2min och den bevarar allt exakt till 99.9%. Bara vissa filer som tillhör rooten går ej, så man ställer in excludering av själva systemmappen och kör denna för daglig backup (sen har jag en extra månatlig ASR-backup på en 200GB FW med) /R.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-09-10 00:34

Jag använder alltid ASR i terminalen för att ha färska bootbara kopior på alla mina diskpartitioner.
CCC bygger på ditto funktionen, men ASR är ca 10 ggr snabbare förutsatt att man kopierar en hel disk1 till en annan hel disk2. Den senare måste man låta suddas om den höga hastigheten ska nås, varvid ASR kopierar alla bitar exakt med hjälp av Macens DMA-krets. (Diskarna kan givetvis vara bara partitioner också)

ASR funkar på alla typer av diskar som kan monteras på skrivbordet och är MacOSX version av ett program Apple utvecklade till MacOS9 för att kunna kopiera Unixskivor supersnabbt med bibehållna inställningar av privilegier, unixlänkar, bootinfo, osynligafiler etc. Alltså få med allt det Finder i MacOS9 inte kunde kopiera. Hastigheten är alltid max den av den långsammaste diskens. (tex om från/till FW blir det 400/800 Mb/s ,eller ATA66 ≈ 66MB/s)

Hur? Jo, starta terminalfönstret och skriv på kommandoraden (EXAKT som här, eller använd copy/paste på texten mellan citationstecknen):

"sudo asr -source "

Ha terminalfönstret placerat så det inte täcker de 2 diskarna som du tänker nyttja (som är monterade och på skrivbordet). Låt oss i detta exemplet ge diskarna namnen "MittOrginal" och "TomDisk".

Ta nu med musen och dra i disken "MittOrginal" och släpp den under din text i terminalfönstret - resultatet blir att den fullständiga unixadressen för din Orginaldisk skrivs efteråt på raden, så det blir tex så här:

"sudo asr -source /Volumes/MittOrginal "

(Om det är tex svenska tecken eller mellanslag i namnet ser sista delen av namnet lite konstig ut, men ändra inget för det är 100% rätt adress på unixspråk!)

Startdisken som källa är lite olämplig, åtminståne om man har filevault på, annars går även det oftast, men oavsett vad den verkligen heter, så har den unixadressen "/" (root), i det fallet blir resultatet istället: (prova gärna, för det är bara att sudda texten om du inte vill ha den)

"sudo asr -source / "

Lägg nu till texten "-target ", då står det: (OBS! bindestrecken före -source och -target)

"sudo asr -source /Volumes/MittOrginal -target "

Dra nu med musen disken dit du vill ha din exakta kopia (som då även blir bootbar, om orginalet du kopierar är det) till slutet av terminalfönstret så kommer resultatet att likna följande:

"sudo asr -source /Volumes/MittOrginal -target /Volumes/TomDisk "

Till sist bifoga texten "-erase" på slutet, detta gör att måldisken suddas innan data börjar skrivas, vilket gör att DMAn aktiveras och kan nyttjas för kopierandet (DMA är ett chip i Macen som möjliggör supersnabb kopiering utan att varken CPU-kraft eller CPU:ns data och adressbussar tas i anspråk!):

"sudo asr -source /Volumes/MittOrginal -target /Volumes/TomDisk -erase"

Nu är det bara att trycka på "enter" så frågar terminalen om du verkligen vill att "Tomdisken" suddas och skrivs över med hela innehållet som är på "MittOrginal" ? (Y/N).
Tryck på Y-tangenten så börjar kopieringen eller avbryt med nån annan tangent.
Du får utskrift på hur långt du kommit under kopieringens gång.
(Tips: Det går bra att ta info på diskarna under tiden utan att störa det minsta pga DMAn går)

Om du vill veta alla detaljer om ASR, så skriv bara "man asr" i terminalfönstret! för att få hela manualen för ASR (bläddra med space och avsluta manualen med "q" - litet Q för att komma tillbaks till kommandoraden igen.)

Senast redigerat 2005-09-10 00:55
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-08-01 04:56
Ursprungligen av adress@mac:

Perfekt bruksanvisning. Fort gick det. Tack !
En annan fråga - vad heter programmet ( du visar i sista bilden) som visar fritt respektive utnyttjat minne i menyraden ?
Tackar på förhand

Troligen är det, det mest fantastiska HW meny-programmet som heter "Menu meters" och är en GNU-licens (= gratis), det är en lättanvänd inställningspanel, se:

http://www.ragingmenace.com/software/menumeters/index.html

Det kan visa 4 olika HW features i menyn (alla eller bara de man vill ha), dessutom visas alla detaljer om den motsv HW-delen om man klickar på menyn (mkt mer än i Systeminformation!):

1). CPU-belastning i % (totalt/user)
2). Hårddiskanvändning (skriv/läs)
3). RAM (totalt/använt)
4). Nätöverföringshastighet (Transmit/Recieve)

OBS! Läs ReadMe noga om du installerar den i Tiger, då Menu Cracker (hjälp-funktion som installeras för att möjliggöra custom menus) inte är helt Tiger-kompitabel och du därför innan bör installera Menu Enabler (gratis) från http://www.unsanity.com/ innan du installerar Menu meters.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-08-01 04:30
Ursprungligen av axeman:

Jag talade med Apple på telefon idag och fick svaret att jag inte fick öppna min (bilvande) mac för att byta minne, eftersom det skulle bryta garantin. Bara för att klargöra, hade han fel?

Det pågår en vild diskussion i USA ifall garantin gäller eller inte, då Apple tydligen där på Apple store skulle påstått det är OK. (Som tex på en PowerBook) De flesta Mac-mekar-sajter rekommenderar dock att man öppnar sin Mac mini mkt försiktigt så man inte repar något - då kan man ju sätta tillbaks orginalet igen, vid behov av en garantirep av nån komponent.

Normalt gäller dock - vill man meka med sin Mac bör man glömma garantin (och vv). Priset för lycka och glädje!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-08-01 03:41
Ursprungligen av Charlie_W:

"Och var klar med 1,67 ghh-trimmningen"? Förklara!

Se min Mac mini OC-page:

http://web.telia.com/~u84204301/Macmini/index2.html

Jag var den som hittade var "PLL-CFG Ø" (= ett chip motstånd beläget bredvid CPU:n under den svarta kylflänsen - R58) på Mac minin sitter och alltså först med att spränga 1.58 GHz-vallen för Mac mini överklockning. Man kan nämligen inte trimma den mkt trim-vänliga 7447 G4:an över 1.58 GHz utan att veta var detta motstånd sitter.

Senast redigerat 2005-08-01 04:13
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-06-11 16:56
Ursprungligen av Olle@mac:

Martin, jag blir lite ställd här då jag i systeminformationen hos min MDD 2x1 GHz ser att mina 3 minnestyper listas som [ 256 / 512 / 512 ] "DDR SDRAM", hastighet i minnesslottarna "PC2600U-25330" - kan du förklara detta? Hade gärna sett att jag hade kunnat flytta över en 512:a i en Mac Mini men blir nu osäker på vad som gäller.

Olle

Samma dag jag fick min mini i Mars tog jag ett 512 MB från min MDD och flyttade till minin, då den knappt funkade på bara 256 MB. Det funkade utmärkt. Min mini levererades från Irland med 400 MHz minnen i (av Apple!) Så det är dumt snack att 333 MHz skulle vara bättre. Detta beror på att 333 MHz är en utdöende gammal låg frekvens och således svår att få i stora mängder då många producenter knapp tillverkar dem mer.

I Tiger anges CL-specen av minnena med de sista siffrorna i ASP. Enklast förklarat är att de första 2 anger hur många tiondelars klockcykler det tar att skriva till minnet. Olle har alltså CL2,5-minnen som är lite snabbare än CL3 (trots att du har samma busshastighet). Detta förutsätter dock ytterligare 2 saker:

1) Alla minnen i datorn ska vara av samma CL-tal (Inga problem här för Mac minin! (Gissa varför)

2) Datorn du har måste stödja lägre CL-tal än 3 i sina drivkretsar (Alla Mac gör det men inte alla PC).

Olle är alltså precis som jag lycklig ägare till CL2.5 minnen i sin MDD. Det är oftast bara kvalitetsmärken som levererar minnen med lägre CL-tal (och anger vilket CL-tal det är på minnet). Jag köpte förr mina minnen från OWC i USA för att få billiga och bra minnen då de är Mac-experter.

Några dagar efter jag fick min Mac mini (och var klar med 1.67 GHz-trimmningen) köpte jag ett 1 GB DDR 400MHz minne och installerade av www.priskrig.se då de lär hålla lägsta pris i landet. Vid tfn-kontakt sa de att de provat att deras minnen funkar i Mac mini, då de själva har en dito. De säljer ju även iSight, iPod mfl Apple-produkter.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-05-25 01:46

Svar StudioX:
Har du en Apple-skärm?? Apple + Mac mini + DVI = OK. Annars 95% chans total. Jag har en vän ifärd med att köpa ny flatskärm (19" eller större) som är väl medvedveten hur symptomen verkar och absolut ej vill köpa skärm som inte går med DVI, så han har provat ett otal olika modeller.
(Vem vill ha blödande bilder om man kan ha digitalt rena)

Alla utom Apples egna har hitintillt ej fungerat med DVI om upplösningen > 1024x768 (mao ingen idé att köpa större än 17" flatskärm)

Hur enklast och snabbast direkt se om en viss skärm är affekterad??? Jo, mkt enkelt - sätt på skärmsläckaren flurry - ser du bara vitt grus i det svarta men stabil i övrigt är din Mac mini/skärm svagt affekterad.
Om bilden dessutom rycker till ibland och förvrängs typ några tiondelar sek varannan sek är den medel affektuerad.
Om bilden helt slocknar 25-75% av tiden är den fullt affektuerad (=normal Europeisk A-modell av Mac mini - numera har en B-modell som är fixad kommit enligt hörsägen)

Då man frågat Apple om problemet, har de svarat att det beror på "dåliga skärmar" (low quality).
OK, jag vet att Apples skärmar är jättebra och skulle inte tveka 1 sekund om Apple erbjöd mej en 23" Apple mot min 19" Hansol (jämnt byte - annars har jag inte råd) men, nu är ju Apple-reklamen att man ska kunna använda Mac minin med sin gamla "PC-utrustning" - den ska inte behöva ha bara Apples kringutrustning!!! Och de säger den ska klara skärmar långt över 17"! Då tycker jag det är tydligt falsk marknadsföring om inte en 19" går med DVI om Mac minis specar säger att den ska göra det… utan skärmen flickrar och flackar så den är släckt 75 % av tiden.

Bortsett från gamla kretsar, så är det så att DVI-standarden har ändrat sin timing det senaste året -
vilket skapat kaos i vissa sammanhang, just av den typen som berör Mac minin. Även om nya standarden medför vissa fördelar, borde den ha fått ett nytt namn (typ som motsv för HD ATA 33, 66, 100) men i stort sett är det en branchhemlighet nästan. Och, mkt sant - bra skärmar med högkvalitativa ingångskretsar (proffs-typ) påverkas ej - det är vi vanligt folk som får ta smällen.
Mkt oetiskt av skärmbranchen.

Du löser lätt problemet, med DVItrasslet, genom att klocka ner din skärms GPU + minnesfrekvens med -33% mha donatorwareprogrammet "ATIccelerator II 1.0.5a" (går både ställa plus och minus).
Givetvis med motsv prestandaförlust. Det tog mig 2 dar att hitta denna lösning!

Jag har utrett det där med FW-uppdateringens påverkan. Nej, det synns ingen skillnad i FW-version om man gör det - Apples implementering av ATI-kretsen ska inte tillåta det vad jag hört, men lika väl så löser det problemet ifall bara installation av ATI Displays 4.5.1 på din Mac min i ej trollar fram alla reglagen av de möjliga för ATI 9200! Och det är väl huvudsaken.

Svar Wiberg: För de riktiga spelproffsen som kör tunga prestandakrävande 3D-spel (är det 3D-tetris? om svar nej har det ingen betydelse för dig) kan man mha denna funktion optimera kortets anpassning till det spel du spelar just för din dator till maximal prestanda. Då du i så fall säkert spelar flera 3D-spel, kan du spara en separat inställning för varje spel. I enklare fall om du tex har en CPU-svag maskin som ej klarar "dra igång" spelet kan man här nöja sig med att stänga av texturerna tex, som drar mkt CPU/grafik-kraft. Om du läser manualen till ATI-displays finns detaljer där om alla de olika "Retail-funktionerna", som förut var förbehållna ATIs egna "Box-kort" men nu släppt till alla kort med ATI-kretsar (avser Mac då).

Det verkar dock som du har samma version av ATI 9200-krets som jag i din Mac mini, där Mac2TV och VersaVisions-alternativen inte dyker upp efter att bara ha använt ATI Displays 4.5.1 upgrade.
Jag är inte heller något spelfreak - så de verkligt intressanta nya inställningarna för mej, är de som inte dyker upp (om man har "jaguar ATI 9200"-krets) automatiskt. Om du före /efter installation av ATI Displays 4.5.1 också använder "oct2004-radeon-universal-rom-update.dmg" och tittar på vad som ev. dyker upp, så torde det vara betydligt intressantare!

Ny not om Tiger 10.4.1 uppdatering: - I vissa fall kan denna (10.4.1 har ju nya grafikdrivisar bla) återställa en del av ATI-funktionerna man fick med ATI Displays 4.5.1 !!!
Min Mac mini tappade alla Mac2TV extra funktioner (runda ratten i mitten), men inte min kompis Mac mini! I vart fall, det är bara att ominstallera ATI Displays 4.5.1 så är de tillbaka. Apple kanske inte räknat med att dessa funktioner numera stöds av ATIs uppdaterare på deras egna Mac-grafik.
Har märkt att Mac mini ibland tappar bort L2-cachen i Tiger!!! Detta bekräftas lätt om man har Apples
"CHUD" installerat och använder då kontrollpanelen "Processor", där "hjärnsläppet" lätt återställs.
I annat fall måste man starta om!

Chud kan installeras separat och ger en hel del nyttiga verktyg. Finns på TigerDVD:n på sökvägen:
Mac OS X Install DVD/Xcode Tools/Packages/CHUD.pkg
Mac mini OC-page: Om ni är intresserad av Mac mini i 1.67GHz och över (min stock 1.25GHz går i 1.67GHz) så finns illustrerade anvisningar på min "Mac mini OC"-page + en del nyttiga länkar:

http://web.telia.com/~u84204301/Macmini/index2.html

Senast redigerat 2005-05-25 02:13
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-20 05:58

Såg just på nyhetssajten Xlr8yourMac.com, att ATI där dementerat att VersaVision ska gå på Mac mini, men väl Mac2TV och 3D override. Citat från deras site:

ATI Displays 4.5 correction - no Mac Mini VersaVision support - As mentioned in the clip from the ATI Displays 4.5 readme (online version) last night here, they mentioned Mac Mini VersaVision (display rotation) support - but I've been told by ATI that v4.5 does not have this feature for the Mini (or any OEM graphics), although it did add Mac Mini 3D/GL overrides and Mac2TV support.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-20 05:30

Till en billig standard flatskärm kan det vara mkt begränsat!

Min Hansol H950 19" TFT går bra med 2m DVI till tex min Mac mini eller ATI 9800 Pro i min MDD Power Mac. Men den fina guldplätterade 5m DVI-kabeln går inte på nån av dem! - - Blir soptunnan tyvärr för den.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-20 05:07

Tack! för ovanstående - bevisar det jag ville påstå!!! Även Macarnas firmware är ju sådan. MacOS X funkar inte ens på en del orginalmodeller om man inte har uppgraderat till rätt FW!

Ja nu höll jag på att glömma nämna det viktigaste! Pss borde de nya ATI Displays 4.5 drivisarna ge även övriga Macar med Apple ATI Radeon OEM grafik-kort dessa utökade funktioner. Alltså mer än hälften av alla nyare PowerBooks, Power Macs osv. Bra present från ATI till OEM-kortsägare!

Senast redigerat 2005-04-20 05:38
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-20 03:35

Senaste uppdateringen från ATI ger Mac minin samma funtioner i ATIs inställningspanel, som retailkorten har. ( Filen finns på: http://www2.ati.com/drivers/macosx-ati-displays-4-5.dmg )

Det innebär bla 3D overrides i spel och olika inställningar i Mac2TV om man köpt en sån där speciell TV-adapter till minin. Tex Versavision att kunna vrida bilden med mm.

Nu var det bara så att många rapporterat att de bara får 3D overrides men ingen Mac2TV. Efter en dags laborerande fann jag ut, att det beror på att de Mac minin som levererats inom EU verkar ha över 1år gammal Jaguar-firmware i sina ATI 9200 chips (USA verkar ha fått de färska kretsarna, så de påverkas ej!).

Detta kan också vara orsaken till att många Mac mini ägare här i Sverige inte kan använda DVI på mer än 1024x768 upplösning utan att hela grafiken spårar ur! Detta problem existerar inte på Mac minis som köpts i USA!

Du har en gammal firmware, om raden vid ROM#: på infot i ATI Displays panelen visar något annat än på bilden nederst, nämligen:

ROM#: 113-xxxxx-116 ( i systeminfo heter motsv rad: "ROM-revision: 113-xxxxx-116 )

( Om du inte har installerat ATI Displays än, finns samma i Systeminformation i fliken "PCI/AGP-kort", som du enklast hittar genom att välja "Om den här datorn" under Äpplet och sen klicka på "Mer info..." )

Om du har gammal firmware i ditt ATI 9200 chip, så måste uppgradera den för att grafiken ska fungera normalt.
Det finns dussinet olika mer eller mindre fatala symtom grafiken får med firmware som är kvar på Jaguar-stadium (Sk yngre bronsålder). Senaste ATI firmwareuppgradering får man med filen:

http://www2.ati.com/drivers/oct2004-radeon-universal-rom-update.dmg

( Jag hittade även kommentarer om Tiger-kompabilitet för ATIs filer, när jag var där på:
https://support.ati.com/ics/support/KBList.asp?folderID=615 )

Ska testa nu om DVI>1024x768pix-syndromet blir botat av denna fw-update.... återkommer/R.

Ngt senare:

Tyvärr! DVI flackandet vid upplösn>1024x768 kvarstår, men, att FW var första vers i våra kretsar tyder på "gamla chips". Som alla vet smakar nyare chips alltid bättre! Så de som fått dessa gamla chipar lär få leva med att bli tvugna att klocka ner GPUn med ca 30% om chipet ska funka på 1280x1024 med vissa flatskärmar. Alla vet att det finns inga recept att förvandla en gammal 400 MHz G4 till en ny 2.8 GHz G5:a med bara SW! Gamla chips är ofta långsammare helt enkelt, tillv. processerna utvecklas ju normalt till det bättre./R.

Senast redigerat 2005-04-20 05:01
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-07 10:35

Lycka till! Det är ju utan tvivel den bästa rabatt man kan få på en Mac mini - att få Tiger på köpet. Jag kunde inte hålla mig längre och så trodde man då att Tiger skulle komma i Juni nån gång.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-07 06:01
Ursprungligen av martinalexander:

Så firmwaren och allt som krävs för processorn ligger alltså inte på hårddisken eller hur är det??? Det händer inget om jag installerar om hela s****n till endast OSX???

Nej, Firmware ligger i NVR (NonVolataileRAM) som sitter på moderkortet, har inget med varken RAM, HD etc att göra. Att du måste uppgradera FW beror på att annars fungerar inte Altivec i G4an, det som är skillnaden mellan en G4 och G3a. Alltså utan det kunde du köpt en lika snabb G3-uppgradering. (Den BW G3ans firmware är ju bara anpassad för en G3 CPU normalt)

Flera Mac-modeller har fått sina FW uppgraderade efter att MacOS X olioka varianter kommit, därför att de annars inte hade funkat i MacOS X om inte FW uppgraderats. Detta gör man pss med ett program som laddar in ny FW i NVR vid en omstart, precis innan den startar igen. Det måste alltid göras i MacOS 9 och funkar så att en fil med nya data och ett startupscript läggs i "Startup Items" i Systemmappen mha patch-programmet.

En dator med FW uppdaterad sålunda, behåller den nya FW tillsdess en ev. ny uppdatering av FW görs, oavsett allt. Alltså även om backupbatteri tar slut, man resettar PRAM, tappar datorn i golvet osv.

De fem pipen beror på att nån HW i datorn anses vara felaktig och finns i nyare Macar. Pipen ersätter alltså det vanliga startljudet. Olika antal pip, betyder olika fel. Det finns en lista på vad de olika antal pipen betyder på Apples hemsida eller i dokument som följer Apple Hardware Test CD.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-04-07 04:46

När jag köpte en PB 15" på nyårsdan (ca 22000:-) som lev några dar innan iLife 05 lanserades, så ringde jag tom AppleStore och frågade, då det inte sas något om billiga uppgraderingar på iLifes sida.
Det har ju varit tradition tidigare att man fått typ gratis om man köpt "kvalificierande" dator inom ca 1 mån tidigare i alla år. Svaret var blankt nej from i år. (Mkt dålig stil tycker jag eg.) Inga "bakåt"-uppdateringar mer från Apple!

Som tur var har jag köpt en Mac mini nu med, så löste det sig iaf. Så jag tror många kommer att få mkt grusade förhoppningar i år. Har ofta fått uppgraderingar på tidigare Macar jag köpt.
Kupongerna som följer med Macarna fortfarande har varit ett skämt de senaste 5 åren också.