Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
R.Kroc

R.Kroc

Medlem
  • Plats Partille
  • Sysselsättning Mac, Mac, Mac....
  • Registrerad 2002-09-29
  • Senast aktiv 2007-07-21
  • Antal inlägg 71

Foruminlägg

De senaste inläggen R.Kroc har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-03-16 14:04

1) Jag nämnde att annan kabel och XDisplayConfig ej hjälpte.
2) Jag nämnde att ATIaccellerator I inte alls kan användas, utan att det är ATIaccellerator II som gäller.
3) Det tidigare nämnandet blev direkt påhoppat, som om det inte alls rekommenderades av forumet här, såsom "Farligt" och med suspekt effekt i övrigt. Efter att själv ha utprovat alla de förslag som nämnts som lösning här, har jag bara gett ett utlåtande om vilka jag anser kommer i fråga.

De som ej har fått någon kritik alls är TOTALT verkningslösa på att lösa problemet i fråga. Däremot har det visat sig i mina praktiska försök, att alla förslag som fått stark kritik riktat emot sig, alla fungerar som en lösning till 100%!

Alltså var det min mening att framföra, att det är min åsikt att de som kritiserar här, borde byta fot och vända sig mot de verkningslösa och enbart tidskonsumerande förslagen i denna debatt och premiera de som hjälper till, om de ska kunna anses som seriösa och inte bara är ute efter att vilja käbbla och sabba för dem som vill hjälpa de som verkligen har problem!

Det var inte det minsta roligt att köra i 1024x768 i en veckas tid! Då behövs ju inte en 19 tummare.

Och att påstå att DVI och VGA är samma sak? Jag kunde ju då lika gärna köpa en videoadapter och köra Mac mini på TV:n!
Ni som tycker så, ska absolut göra det! Ni spar tusentals kronor på det, som ni kan skicka till mej. Själv betalar jag gärna, för skillnaden är i praktiken extremt stor!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-03-15 19:49

Oroa er inte för DVI:n längre! Provade längre kabel (gav svart skärm) & DisplayConfigX utan resultat, men med ATIccelerator II (se nedan)

http://thomas.perrier.name/software/ATIccelerator.html

med -30% på både minnes och GPU-frekvensen, så är allt OK +200% OK. OBS1! Minustecknet, man drar ner på frekvensen inte upp = ATIdeccellerator -II sas, mer eller mindre helt riskfritt. OBS2! Man kommer till ATIccelerator I:s hemsida först, men redan i första raden där finns länken till ATIccelerator II.
(De två är fundamentalt olika och den förra kan bara användas till PCI-kort!)

Dessutom blir bilden knivskarp och superklar på köpet! Så detta kan nog bota svagf VGA-bild också. Verkligen extremt skarp och färgäkta bild. Mkt lätt installation av ATIccelerator II , omstart, sen är det bara att dra ner frekvensen godtyckligt antal procent i den nyinstallerade inställningspanelen. Om man inte klickar för automatisk inställning vid omstart, måste man ställa in varje gång. Om något går fel, är det bara att starta om och logga in med shift nertryckt (stänger av alla startfiler), så bootar man med orginal frekvens. Superbt.

Längesen jag sett en så här bra bild!!!
Jag tror orsaken är 1:1 L2 cachen med avvaro av L3, som då matar grafikkretsen med så kort klockcykel att den får svårt att bromsa och anpassa bussmatningen.

Dessutom är det donorware alltså "Fritt", fast de är värda en slant! Så sänker man alltså frekvensen, alltså ökar man livslängden på sitt kort och minskar risken för krasch pga överhettning.

ATIccelerator II

ATIccelerator II comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY. If you destroy your costly 9800 Pro or your now worthless Rage 128 because of a bug in this program or your careless utilisation of it, you're on your own!

ATIccelerator II can change ATI graphics cards frequencies live, on-the-fly, under Mac OS X. It's much more sophisticated and convenient to use than ATIccelerator (I) for the following reasons:

* no potentially dangerous flashing required
* no cumbersome three-steps process (dump, modify, then reflash ROM)
* no need to reboot for every frequency change
* no OS 9 required (that's right, G5s and other recent OS 9-free Macs are now supported!)

Graphics cards overclocking on the Mac finally comes out of stone age!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-03-15 06:55

Min Mac mini kom för exakt en vecka sen och har alltid gått 100% med VGA, men inte mer än 1024x768 på DVI. Har en Hansol 950H 19" TFT. Den blir helt svart i 1152x870, så jag fick köra en gammal CRT i 2dar, då Mac minin kommer ihåg vilken skärm den absolut skulle ha 1152x870 på (TFTn).

Då Mac minin inte har dubbelskärms-möjlighet fick jag återskapa hela HDn som enda lösning (sudo asr...) bara för att bli av med 1152x870 inställningen till Hansoln! Sen ville jag kolla om det verkligen var så att 1152x870 ej funkade, så fick jag vara vaken 1 natt till, leta igenom developer docs mm, för att veta var och vilken prefsfil jag skulle slänga i papperskorgen och starta om, för att "0"-ställa alla skärmupplösningar med tillhörande frekvenser. Så om nån råkar ut för detta, så är det: "com.apple.windowserver.plist" som ligger i sökvägen: /library/preferences/

Nu yttrar sig felet i att dessa vågräta streck som uppstår vid typ snabb musrörelse, öppna/stänga fönster mm. En funktion som hos mej garanterat ger väldigt mkt störningar är att öppna inställningsfönstret för skärmsläckare, så att flurry får åka lite i det lilla provfönstret.

Att öka minnet till 512MB gjorde inte så mkt men, då jag först överklockade CPUn till 1.5GHz från 1,25GHz och sen till 1,58GHz, så minskade det såpass att Mac minin är användbar om jag inte rycker för snabbt i fönstren.
Felet med 1,58GHz G4:a är bara att Systeminfo då bara visar 750MHz, men Xbench blir mkt rätt.
Bara jag hittar var pinne H8 på CPUn är kopplad går den nog ännu bättre i 1,67GHz och visa rätt i systeminfo med.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-17 19:38

Ja, nu såg jag, en sak till, innan G4an är på plats, bör du bygla om Macen till typ 500MHZ, fast för det är en Sonnet -Zif, slipper du säkert det, men när G4-zifen är på plats, måste du få igång Altivecen, för annars kunde du besparat dig några hundralappar på att köpa en G3-Zif med samma hastighet, för en G4 med altivecen av är exakt lika snabb som en G3a med samma frekvens!

Sen finns det de som inte har en Sonnet, som förutom att inte sätta på altivecen också glömmer att bygla om, för de tror att det inte är så viktigt - därför att Macen går ju så bra ändå utan ombyglingen. Fast de brukar säga att de tycker att uppgraderingen inte gjort Macen så jättemycket snabbare ändå!

Det har de ju alldeles rätt i! En G4 som då går på exakt samma frekvens som den gamla G3an och dessutom med Altivecen av, är ju en exakt kopia av den gamla G3an och har exakt samma prestanda. De har alltså köpt en dyr snabb G4a för att se hur bra den är på att exakt försöka härma den slöa gamla G3an de hade innan. Hua! /R.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-17 18:59

Det låter väl bra, men du behöver inte installera Jaguaren alls, i fallet att du bara ska ha Panther!
Som jag tror jag nämnt tidigare i nåt sammanhang, så har XpostoFacto en egen inbyggd funktion för att starta upp från en System/InstallationsCD, därför har den 2 fönster att välja startskivai, istället för som inställnings-programet "StartSkiva" bara ett.

I det ena väljer man vilken Panther-hårddisk man vill starta från, det andra väljer man vilken Panther startCD man vill starta från, ifall det är det man istället vill starta på. Man måste ju förutom att kunna starta från MacOS9 till en Pantherhårddisk, ju även kunna starta på tex en DiskreparationsCD med ett Panthersystem på, om allt vara helt kompitabelt och funka fullt ut.

Eller som i ditt fall, starta från en Panther systeminstallationsCD. Så har du bara ett MacOS 9 system och Xpostofacto, någonstans på samma disk, är det bara att starta och installera Panter direkt dit den ska vara, om man vill! Men man måste alltså välja att starta från PantherinstallationsCDn varken från inställningsprogrammet "Startskiva" eller genom att tex klicka på "Install MacOSX-knappen" på installationsCDn, för kommer XpostoFacto inte med i boot-processen av systemCDn och det blir ingen start..

Glömde tala om enda drawback jag märkt, med XpostoFacto, man ska helst inte ha ett MacOS 9 och ett Panthersystem tillsammans på samma disk, då kan det bli problem vilket Macen startar ifrån, fast man valt bara det ena, fast lite så blir det även utan XpostoFacto om man gör så här.

Ett ATA-kort ger liknande nytta som G4-ZIFen, om du har en ny stor modern 7200rpm ATA100-hårddisk, så kan ATA33 bara nyttja ca hälften av diskens möjliga filöverföringshastighet! sån disk kan ge, typ som att byta upp till 660MHz G4 från en 330MHz, för 66MB/s är ju exakt dubbla av 33MB/s och en stor 7200rpm HD av idag, klarar ungefär just precis 66MB/s, men bara om även ATA-bussen man har gör det! Dessutom kan man inte ha större diskar än 128GB med en ATA33 buss, med undantaget iför att man installerat www.InTech.coms MacOS9-HFS+ hårddiskdrivrutiner, som gör att du kan ha hur stora diskar som helst även på ATA33. Om du sätter en 300GB HD på en ATA33 bus, så säger system info att den har 128 GB bara!

Nyttan av att trimma sin Mac, är att allt går fortare och stabilare - inga misständningar och baksslag i förgasen om motorn har bra gas. /R.

Senast redigerat 2005-02-17 19:16
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-17 12:59

Om förbigående av 8 GB-limiten med XpostoFacto, så ser du av det jag skrivit ovan, att Ryan Rempel kanske just nu jobbar på det, eftersom han löst alla andra Mac-problem och följdaktligen inte har mkt att välja på längre.

I vart fall om någon fixar det över huvud taget så är det med 95% chans han! Den som i vart fall helt säkert absolut inte kommer att göra det, men egentligen har störst förutsättning, (Gåta:) är de som fixat att Panther utan XpostoFacto inte går på din desktop G3a, när det nu tog nån veckas pyssel vid sidan för Ryan att rädda dessa fina gamla Macar till ett liv i solljuset. (=MacOSX)

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-17 12:49

Nu tar vi svaren i tur och ordning! (Så gott det går)

1) I "ReadBeforeYouInstall.PDF" står det:

If you install Mac OS X on a PowerBook G3 Series computer that does not have USB, an original Power Macintosh G3 (Beige), or a Rev. A, Rev. B, Rev. C, or Rev. D iMac, and the hard disk is larger than 8 GB with more than one partition, be sure to select a destination partition for Mac OS X that is completely within the first 8 GB of the disk.

Men i "ReadBeforeYouInstall.PDF" står det verkligen inte:

Den enda orsaken att MacOS X alltid måste installeras på en hårddisks första 8GB och aldrig får vara större än 8 GB, beror på att en Beige PowerMac G3 inte har en G4 processor och att den inte heller har ATA66 buss till hårddiskarna. Detta medför att om jag uppgraderar till en G4 processor och stoppar i ett ATA-66-kort så behöver jag inte bry mig om att ta hänsyn till vad Apple säger om 8 GB gränsen (eng. limitatiion).

Man behöver faktiskt inte ens leta i "ReadBeforeYouInstall.PDF", för att kunna räkna ut att det sista påståendet här är fel!
För om jag observerar att den BW PowerMac G3an saknas bland de uppräknade Macmodellerna som lider av 8 GB begränsningen, så måste ju slutsatsen bli den, att inget hindrar en att sätt in en odelad 128 GB hårddisk i en BW G3a, sen installerar valfri version MacOS X och utan hänsyn till var på disken och det ska bara funka finfint!

Om du dessutom ser att namnet "BW G3a", ju betyder att den har en G3 processor samma som en Beige G3a och att båda har ATA33-bussar, så förstår man att det varken beror på processortyp eller diskbusstyp att den Beiga, men inte den BW lider av 8 GB begränsningen. Jag har flera gånger av ren glömska från en annan dator satt i en MacOS X systemdisk i min Beiga desktop som har mer än 8 GB för MacOS X och mej veterligen har det alltid betytt "totalt omöjligt att starta", nu senast var disken helt fräsht 100% defragmenterad med Norton Speed disk (tillfällighet) och den startade lika dåligt för det! Jag har tvivel på att det hjälper som Helmer antyder, såna här max datastorlekar brukar alltid vara förknippade med att SW/HW har ett ändligt och begränsat antal adresseringsbitar i sin konstruktion. Om det då finns en massa bitar som man inte råder på/använder, behöver det inte betyda att de alla då har värdet noll, chansen är faktiskt större att alla är ett! Då är du inte inom första 8 Gb av disken utan sniffar i diskens bakända med negativa adresstal, allså adresserar åt fel håll! Då blir big endian, little endian o vv.

Ryan Rempel som skapat XpostoFacto som nyligen blivit skarp skriver på dess hemsida en hel del nu om just 8GB-problemet.
Han har ju i princip löst alla openfirmware och hårdvaruproblem på alla de Macmodeller som Apple velat dumpa utanför MacOS X. Det är nog därför han säger, att han funderar på att snart försöka införliva kod i sitt 3,4MB tunga XpostoFacto som tar bort 8 GB begränsningen, hos de Macar som lider av det.

Han säger att honom veterligen, finns det inte något i hårdvaran som hindrar att en Beige G3a ska gå lika bra som en BW G3. Men det är en begränsning i ROMet av adressomfånget i uppstarten pga att man då koden skrevs inte förutsåg det skulle bli problem med MacOS X, som inte fanns då koden skrevs. Nu när XpostoFacto är skarp i ordets rätta bemärkelse, har han ju inget att göra, han har ju löst alla problem hos alla Macar - tex min desktop G3 löper 100% felfritt i Panther - känns dubbelt så snabb än i Jaguar, dubbelt så stabil, är dubbelt så lättanvänd med Exposé mm och det var ca 10 ggr så enkelt att göra installationen och ger 100% kontroll när man sen vill byta uppstartskiva till annat system. Det enda som finns kvar att göra för honom nu, är att fixa 8 GB problemet (- om han nu inte ska förbereda inför Tiger.)

2) Med gratis-programet som heter "MacTracker" (hämtas på tex MacUpdate, finns tom i PC-version!), som bara är till för att få översiktsdata på alla Macar, System, Printrar, Skärmar, ja kortare sagt allt som Apple någonsin tillverkat och sålt, så finns sist på första sidan för alla Apples datormodeller, längst ner, en länk till nyaste firmware updaten. Mao vill man ta reda på om det kommit nån ny firmware till sin dator, är det enklast att först se till att man har senaste "MacTracker" (man klickar på "Check for new version"), sen tittar man bara på den modell man själv har och längst ner på sidan.
Om det tex står "G4 FirmwareUpdate 4.1.9" och längst ner på första sidan i AppleSystemProfiler står Firmware vers. 3.8.3, och följdaktligen behöver en update, så ska du klickar på på texten "G4 FirmwareUpdate 4.1.9" i MacTracker, så startar det din webläsare (om nätet är inkopplat), och du hamnar på Apples sida för den nya Firmwaren du behöver med info och nedladdninglänk.

Men......... för alla Beige modeller av G3 är gemensamt om du tittar på i MacTracker, så står följande: FirmWare: None

Det är därför du har svårt att hitta uppdateringen, för det finns ingen. (Mao det är inte ditt fel)

3) Mitt råd är gör det absolut enklast möjliga: installera Panther på 1:a 8 GB på din disk med XpostoFacto och G3 processor - inte G4 om man har svårt att klara 1 problem åt gången, så ska man inte ta dem 2 och 2! När du installerat allt, även dina privata program, så blir 8 GB rätt fullt, för att fixa detta kopierar du över hela programmappen till den andra partitionen av disken.

OBS! alla program funkar lika bra från den andra delen, eftersom de från början är rätt installerade när de var på startskivan.
Poängen är att trots att jag tex har 6,55 GB program, har jag nästan 5 GB kvar av de 8 GBen på systemskivan.
Om du har installerat iLife, så lägger GarageBand dessutom in 1,81 GB olika ljudloopar olikn - det får du ha alias på om GarageBand ska hitta det. Du kan själv inse, att jag omöjligen skulle få in Panther på det som är kvar!
Sen tar jag alltid bort all barlast på MacOSX - jag väljer anpassad installation, där jag klickar bort alla språk utom svenska och engelska, likaledes klickar bort asbedjanska, koriansk, ukrainska typsnitt och sånt. Varje sånt klick ger mellan 100-300 MB ledig disk, som iaf jag aldrig i livet kommer att använda. Många fina GB ledig disk för spel nedladdning etc att vinna!
Med ett minimum av städning vet jag att min 8GB MacOS X-systemdisk aldrig kommer att bli mer än något över halvfull!

I mina ögon går min Beiga desktop G3 inget sämre än den BW. Allt är rymligt (128 GB Seagate), löper mjukt och Panthern hugger, med bara 256MB RAM & 366MHz G3. /R

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-15 02:36

Om du läser i Apples info doc: "Power On Self-Test Beep Definition"

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=58442

så ser du att alla Macar (och även PC) gör en hårdvarutest vid uppstart.
Framförallt är det, RAM-minnet, ROMets bootfunktioner och processorn som kontrolleras (På en PC ser man i starten hur RAMet bläddras igenom av BIOS). Så här står det:

The power on self-test resides in the ROM of the computer. This test runs whenever the computer is turned on after being fully shut down (the power-on self-test does not run if the computer is only restarted).

If a fault is detected during the test, you will not hear a normal startup chime. Instead, the system will beep as explained below. If you experience one of these beeps, you may call your Apple Authorized Service Provider for additional troubleshooting assistance.

1 beep = no RAM installed
2 beeps = incompatible RAM types
3 beeps = no good banks
4 beeps = no good boot images in the boot ROM (and/or bad sys config block)
5 beeps = processor is not usable

In addition to the beeps, on some computers the power LED will flash a corresponding number of times plus one. The LED will repeat the sequence after approximately a 5-second pause. The tones are only played once.

Note: In this case, a flash is considered to be 1/4 second or 250 ms or greater in length.

3 pip betyder alltså inget av minnet (RAMet) klarar testen. Du hade en Beige G3? Du har väl inte stoppat in PC66 SDRAM eller inkompitabelt PC100 SDRAM i iMacen från den Beige G3n?

Om du tittar på tex Macoteket, ser du att det finns vissa typer av SDRAM som går i nästan alla macar, men sen finns det också många sorter, som tex bara går i äldre G3or men inte alls i nyare Macar eller vice versa.
Det har inget med frekvensen att göra, utan hur stora och konfigurationen på de IC-kretsar som minnet är uppbyggt av. Jag har tex köpt mkt snabba moderna 256 MB PC100 cl2-minnen från OWC till min BW G3a, minnen som bara går på den och PCI-grafik G4or, en AGP G4 blir helt död om du stoppar in det där (har provat)! Trots att det mer än väl klarar frekvensen och rent elektriskt sett är helt rätt.

Alltså dels bör du inte ha PC66 i iMacen, men sen kan det vara rätt sorts minne i övrigt, men adresstrobarna till IC-kretsana är ihopkopplade på så vis, att iMacens RAM-kontrollkrets inte klarar av att refresha dom rätt!

Om iMacen inte startar upp imorgon, se till att RAM-minnet i den absolut är avsett för iMac! OBS! Att PC-experter troligen inte förstår detta, de tror att en PC133 är en PC133, och det är den också för en PC (IBM&HP borträknat då) detta är ett Mac-specifikt problem. du kan köpa 2st 256MB PC133 ur samma låda i en PC-butik och den ena går, mens den andra inte!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-13 23:01

Som du ser av Ian Curtis inlägg, är symptomen typiska för om man har fel FW. Du ser också att många här vill leda dig till lyckat resultat, och tror även att det är möjligt.
Jag skriver så pass mkt pga jag inte exakt vet vad som hänt och inte hänt med maskinen, så det är en sorts checklista som följer. Sen är det betydligt lättare att få igång moderkortet som är i, om det nu är möjligt, än att byta detsamma, som du kanske förstått om du tittat i servicemanualen, jag gav en länk till ovan.

Första gången jag skulle göra FW-update, misslyckades jag vid 1:a försöket, det var på en BW G3 och orsaken var att jag hållit programmerarknappen inne för kort tid.
Det betyder, antingen för sen start, eller släppt för tidigt. Trodde inte den lilla knappen behövde vara intryckt så länge den verkligen behöver.
För att vara helt säker, ska den vara intryckt från tydligt före omstart, alltså långt innan tjongen och enligt Apple innan man ens trycker på startknappen.

Sen går en mkt lång stund med rätt liten aktivitet, men till slut hör du det långa pipet - alltså ingen tjong - utan ett högre långdraget tuut, som inte slutar innan du nu släpper programmerarknappen. När du väl gör det ska en sån där växande linje komma, vid vars slut, skärmen ska tala om ifall det lyckades eller inte!

Har du nån gång kommit hit och skärmen säger att det lyckades, så är det klart för all framtid, i annat fall står du exakt där jag stod när jag hållit programmerarknappen för kort tid.

Nu hade inte jag försökt installera MacOS X innan detta, så den BW G3an startade som vanligt, och tittade jag längst ner på 1.a sidan som kommer upp om man startar AppleSystemProfiler såg jag att inget nytt nr stod på FW-versions-raden. (v1.0 ej 1.1)
Men jag hade alltså kört själva FW-update-programmet. Vad hade det gjort då?

Jo, den läger in en fil med den nya FW-koden i en mapp som heter "StartObjekt" som ligger i MacOS9 Systemmapp, som annars oftast är tom. Det är denna kod som Macen lägger i NVRAMet (Non Violent RAM) när du startar om iMacen med programmerarknappen intryckt! Detta är all som egentligen sker.

Så om du tittar i denna "StartObjekt"-mappen - i ditt fall med hårddisken i en annan dator/FW-låda e likn och det ligger en fil med något namn som antyder på fw, firmware, iMac edyl (Minns inte vad den hette, men det var rätt uppenbart), så betyder det bara att du hållit programmerarknappen intryckt för kort tid.
Om "StartObjekt"-mappen är tom, så har åtminstone iMacen försökt göra en uppdatering, förutsatt att du verkligen lyckats köra "iMac FirmWare Update 4.1.9"- programmet i iMacen nån gång helt. Jag har själv aldrig varit med om att en Mac har misslyckats slutföra FW-updaten om man väl kommit så långt som till pipet och släppt
programmerarknappen sen. (Men allt är möjligt, men inte troligt!)

Om du nu kommit fram till att iMacen verkligen gjort/eller försökt slutföra FW-updaten men du har dessa "svart-skärmar" ändå, så är det något annat. (troligen)

Troligast är ett fel, jag haft på varenda en av mina 4-5 BW G3 Macar jag ägt under åren, iMacarna har nämligen flera krux gemensamt med BW G3.
De kan få ett mindre eller större fel i PRAMet som gör att de inte vill Boota rätt.
Detta kan uppträda närsomhelst (fast sällan), men typiskt efter nån lite större fix, typ FW-update, nytt system, nån hårdvaru-update som kräver reset, särskilt om det varit nåt fel ihop som krävt fysisk korrektion, typ ett RAM som inte tryckts i botten helt edyl. Eller bara lite åskväder! Symptomen är att maskinen blir ostartbar, oftast tjongar den inte ens, ibland gör den det, men gemensamt är att den aldrig hittar en startdisk - antingen det nu är en CD, hårddisk eller floppy eller vad det månne vara.

Jag brukar då pröva 3 saker, varav det sista alltid hjälper och krävs i ca 90% av fallen. Alltså inget annat hjälper! (Utom att byta ut macen förståss)

Försök 1) Jag plockar bort eller kopplar bort allt på Macens moderkort, utom ström, CD:n och ev. grafikkortet (Ja, även detta kan skippas). Ja, högtalaren får vara kvar, så man kan höra tjongen. Detta är till för att underlätta för Macen att hitta startskivan, som är en System 9.1 CD, som får tvångsmatas i CD:n mha ett rätat gem. (Ja! de flesta Macar går att starta utan HD) Minsta möjliga RAM, typ 128MB, helst i 1 kapsel som man är säker på är hel. Med detta, försöker man en omstart med C-tangenten nedtryckt, 1-3 ggr. Hörs ett tjong, så väntar man tills CD börjar snurra och låter Macen starta upp till 100% (= se skärm eller om utan till ett boing hörs för att den stängts av fel, sen enter + vänta tills allt börjar lugna sig) Om CD:n vägrar starta - bara står still, så trycker man ut den (ej gem - vanliga knappen nu!) och matar in den några gånger med väntan emellan (Gåsleverpastej-leken).
OBS! I vissa fall kan det ta så länge som upp till 5 min innan Macen hittar tom denna enda startdisk! Tålamod är en grund regel, men försök några ggr snabb, sen låt Macen stå säg 10 min efter starttrycket. Det händer att den börjar helt plötsligt starta upp, efter att ha stått totalt stilla och tänkt i 5 min!

Försök 2) Om jag har ett PCI-SCSI-kort och en SCSI-HD med ett System mellan 8.1 - 9.2.2 på, så försöker man samma som i 1) ovan, men utan CD:n inkopplad och tar SCSI-HD:n istället. Ingen C-tangent nedtryckt här, bara vanlig omstart. Detta hjälper ofta eftersom alla G3or har SCSI-boot-letnings funktionen kvar i sitt ROM och dessutom börjar den alltid med den!

Försök 3) Men som sagt om det är den vanligaste "PRAM-urspårningen" så hjälper varken 1) eller 2). Då tar man metoden som alltid verkar på en hel, men PRAM-död Mac.
a) Tryck på reset b) Koppla bort nätsladden och allt som kan ge ström c) Plocka ut backup-batteriet och lägg det på bordet bredvid d) Håll resetknappen nedtryck (utan batteriet) ca 30 sek e) Gå ut, lägg dig och sov, ät middag eller nåt. Rör inte Macen på minst 3 tim, helst typ över natten. Stoppa i alla grejor igen efter detta, gärna ett minimum för uppstart. I 90% av fallen går datorn igång utan problem.

Detta funkar så, att om PRAMen har ett kodfel som ger låsning i sig, så räcker det inte att ens ta ut backup-batteriet 1 timme, för det finns pyttelite laddningar kvar i PRAMet, som ligger i ett mönster, så att det inte är 100% slumpartat, utan när strömmen kommer på igen, så lägger sig slump-ettor och -nollorna sig igen, exakt i detta sabla låsläget, som man hade från början! Och datorn tror vid följande start, att PRAMet egentligen aldrig blivit nollställt, trots 100 reset och 1 tim utan ström! (Sant!)
Det enda sättet datorn kan veta att du tryck reset, är ju att det inte finns något vettigt där....

Sist, sens moral:
Om nu detta inte går, så är det givetvis något annat fel... jag har tex ett löst 500 MHz iMac-kort över, bara för den svarta skärmen i mitt fall, (kunde konstateras efter slutlig mätning) berodde på att videodelen var kass, som är en av de vanligaste hårdvarufelen på slotCD-iMacar. De har alltså en lite svag/känslig video-del.

Senast redigerat 2005-02-13 23:13
  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-12 18:24

Har du en gång fått in rätt FW, så är detta klart och behöver aldrig förnyas. Däremot så har just slot-load-modellen av iMac den tråkiga nackdelen att den går inte att starta, om det lilla 3.6V Litium backup-batteriet är slut. (Håller reda på datum mm)

Detta har den gemensamt med några äldre PowerBook-modeller. Båda dessa är numera av den åldern att det av naturliga skäl blir dags att byta batteriet nu. Sen är iMacen väldigt känslig för att "backup-CPU:n" krashar, varvid detta batteri som annars håller i ca 5-10 år, dras ut på 1-2 dygn.

Det sitter på moderkortet, och tror jag kan nås i lillia luckan undertill bak. Ligger strax invid ethernet kontakten. Vid mätning om det visar mindre än 3.3V = kasst.
Gå till denna privata sida:

http://home.earthlink.net/~strahm_s/manuals.html

Och ladda ner verkstadsmanualen till just din iMac (eller ladda ner alla), kolla också på länken kallad "CIP" för din iMac där, vilken leder till motsv. sida för "Costumer Installabul Parts" på Apples Website. Där finns bla detaljanvisningar för batteribyte under: Other Replacement Parts/Battery.

Har den startat 1 gång efter den felaktiga pramningen, så ska den gå nu - annars hör av dig om moderkortet, eposta mig gärna direkt - klicka på medlemmar här uppe, sen "R".

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-10 13:11

Hade just skrivit ett inlägg till en som pajat sin iMac med att missa FW 4.1.9 innan OSX installation när 10.3.8 kom igår kväll, så tanken flög - bara inte hela datorn brinner upp efter intallationen!

Jojo, det tog ca 3 timmar att komma tillbaka - varför - jo, jag har inte allt precis som Apple vill i min programmapp - då skulle jag få scrolla hela tiden - jag har alltså mkt grejor där. så jag har lagt in en hel del i mappar med lämpliga namn, som tex spel, web, verktyg osv (tom Apple själva har ju en verktygsmapp där).

Som tur är har jag alltid en spegling (identisk backup) av min startdisk, så det var lätt att se efter vad som hänt. Men det tog som sagt ändå 3 tim att städa upp efter skadan 10.3.8 hade gjort!

Datorn startade tex med svart skärm eftersom endast ett par skärminställningar på 77 Hz var kvar efter uppdaten och min 19" TFT klarar inte det.

10.3.8 uppdate uppdaterar 10 Apple-program som måste ligga i Roten på Programmappen - i annat fall sabbas alla deras funktion, bla alla systeminställningar!
De 10 programmen är:

Adressbok
Mail
Calculator
Preview
Typsnittsbok
Safari
Image Capture
Stickies
Internet Connect
System Preferences

OBServera att de alla visar ett svenskt namn i vår Programmapp men filen heter egentligen något annat engelskt.

För att återställa en sabbad disk, måste man:

1) Slänga alla halva nya Apple-program som ligger i programmappen av ovanstående (Uppdateringen lägger dit filer med ca 10-50% av det som ska vara där - resten ska komma från de gamla versionerna, som jag ju inte hade där!)

2) Lägg tillbaks orginalprogrammen från 10.3 7 på rotnivå i programmappen.

3) Gå in i mappen receipts i Bibliotek på startskivan och kasta bort en fil som heter MacOS X 10.3.8 denna hindrar nämligen installern att installera om 10.3.8. (Motsvarande receipt för MacOS X 10.3.7 hindrade inte en ominstallation, så det är märkligt Apple tagit bort denna ypperliga möjlighet nu. Det finns ju ingen bättre beprövad metod att fixa MacOS X problem numera, än att köra om MacOS X 10.3.7 combo-installern. Detta går alltså inte med MacOS X 10.3.8 combo!)

4) Gör om MacOS X 10.3.8 updaten! Nu ska allt bli rätt igen!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-10 00:41

Jag trodde jag hade samma problem med min iMac, då skärmen var helt död, men så var inte fallet, utan det var själva videodelen som var paj, som är relativt vanligt på slot-modellerna. Jag lärde mig en hel del om det hela då iaf, för jag letade upp vad jag kunde på nätet om det hela.

Länken från Lordlondon är helt rätt ovan, men märk att i översta stycket på denna sida hänvisas till en "uppdaterad orginalsida" som är betydligt mer aktuell att läsa!:

http://www.gileskennedy.com/panthereatsimac

Om du sen tar översta länken här:

http://dialspace.dial.pipex.com/town/pipexdsl/q/aqro24/dotcom/panthereatsimac/problemsolver

så har du kommit rätt. Det jag vill komma fram till, är att i det här fallet är det viktigaste tipset att "PRAMMA absolut inte din iMac mer!!!", då detta kan leda till dess slutliga död. Alltså ju mindre man prammar den, ju större chans att man kan rädda sin iMac.

Nästan alla Macar har varit tvugna att FW-uppgraderas när MacOSX introducerades, och förutom att iMacen kan bli helt kass av att man inte gör det, har jag aldrig hört att nån Mac tagit skada av detta. Om du läser på Apples egen sida för nedladdning av iMac 4.1.9 uppgrade (på svenska sist på sidan), så är det bara att göra om uppdateringen om den misslyckas första gången:

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=75130#Swedish

Det som är farligt är att försöka starta iMacen med MacOSX utan att ha uppgraderat den! FW-uppgraderingen är ett litet program som man startar i sin iMac uppstartad i MacOS 9.x - det är alltså bara en programfil, som inte kan skada någon annan Mac, om man inte startar den. Dessutom om man startar det, vägrar den att göra något alls, om den inte startats just på en iMac av rätt sort, som ännu inte har uppgraderats. Alltså, den kan bara göra nytta, ingen skada.

Nu är det sant att alla FW-uppgraderingar är potensiellt farliga (motsvarar BIOS-uppgradering på en PC), men just pga detta har Apple lagt in så många skyddsnät i processen att det snarare bara blir att datorn ej tar emot uppgraderingen vid minsta fel i processen - och man får göra om försöket - eller också, så blir det rätt.

Sist då jag köpte ett Radeon 7000-kort sade han jag köpt det av, att hans BW G3 Mac hade börjat krångla och gå dåligt och undrade om jag visste något???
Nej, sa jag - mina G3or har alltid varit mkt stabila sa jag.

När jag kom hem och satte i kortet i min maskin, började den spotta och krångla, så jag gjorde det första jag alltid brukar göra när jag köpt något - kolla FW!!!
Jag hoppade till ATIs hemsida... och jovisst 2st FW-uppgraderingar hade han hoppat över! Mitt kort var nånstans på 2001 års nivå och datorn körde 2005 års systemvara!
Inte undra på att maskinen spottade - de gör faktiskt inte dessa FW-uppgraderingar för att de är helt onödiga, jag är säker på att alla företag gärna hoppar över om det inte behövs - nej, de enda uppgraderingar som oftast är absolut nödvändiga, är just FW.

Slutet på historian? Jovisst min BW G3a går som en dröm med Radeon 7000-kortet, fast jag först funderade på om det var något fel på det (och det var det ju - ingen hade skött FW-uppdateringarna - som att inte vattna sina blommor).

Det är rätt knepigt att få igång en iMac som prammats efter missad FW, men följer man tipset på sista sidan ovan, brukar det funka - kräver lite tålamod, men desto gladare blir man när det går till sist. Annars, som jag sa förut, jag har ett 500MHz G3 kort till slotload iMac jag kan skicka gratis till dej. Lite pilligt - många skruvar att ta isär iMacen - men det är en sista utväg.

Ja, och så står det exakt vad FW-update 4.1.9 gör på svenska på Apples nedladdningssida - sista länken ovan.

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-08 03:14

På varje HD kan upp till 8 GB i en partition nyttjas för ett MacOS X system.
Även jag hade mkt problem att få den, både boota i MacOS X och att installera!
Det gick nästan inte alls, man kan säga den Beiga G3an inte är byggd för MacOS X och v.v.

Men antingen du ska ha Jaguar eller Panther, så blir just omstart och även CD-start/installation 100% busenkelt om du använder XPostFacto 3.0 (gratis) som boot-hjälp, till både hårddiskar och CD! Ladda ner den på OWC:s OSX Center på:

http://eshop.macsales.com/OSXCenter/ ....nedladdning är egentligen på:

http://eshop.macsales.com/OSXCenter/XPostFacto/Framework.cfm?page=XPostFacto3.html

XPostFacto 3.0 läggs i Äppel-menyn i ett MacOS 9 system (det är färdiginstallerat då), och är till för att boota in i MacOS X, som finns på en HD eller en CD (tex MacOS X install CD). Det ser också till att man förblir i MacOS X vid tex avstängningar eller omstarter, så länge som man själv vill vara det. Det fungerar i stort som ett alternativ till inställningspanelen "Startskiva" i MacOS 9, med några mindre skillnader, nämligen:

1) Första gången du har valt att starta från ett nytt MacOS X-system på en hårddisk, måste du sedan gå upp i menyn på XPostFacto och välja "installera allt" innan du trycker på omstart.

2) XPostFacto letar själv upp de olika MacOS X-systemen som finns att starta från. Precis som inställningspanelen "Startskiva", men XPostFacto delar upp dem i 2 sorter, hårddiskar och CD/DVDer.
När man ska starta med en MacOSX system-CD, måste man nämligen också välja en godtycklig "hjälp-hårddisk", där en del hjälpkod läggs, för en säker uppstart.

3) Innan det gråa "Äpplet" kommer, finns det en "verbose" Open Firmware-start, där en del text skrivs på skärmen. Oftast stannar den 1 gång ungefär mitt i så man ska kunna ändra på något i OF om man vill. Det normala är att man då bara skriver "exit" följt av returtangenten, så går det vidare till grå-äpplet och den blå inloggningsrutan.
(Vid omstarter inom MacOS X sedan, slipper man ifrån det här extra steget!)

Vill man tillbaks till 9:an, håller man bara nere alt-tangenten (=option) nere vid start - omstart. Så mkt enklare kan det ju inte bli! Men det är egentligen mkt komplicerat, XPostFacto ändrar bla på ROM-filen, som läses in i RAM, lägger in osynliga bootstrap-filer på bootdisken och lägger alla nödvändiga drivrutiner (.kext) för just din maskin i MacOS X systemet du valt.
OBS! att XPostFacto 3.x är för Panther och XPostFacto 2.x för Jaguar osv.

Min G3a var också en Beige 233 MHz desktop! Den har 2 ATA-bussar och kontakterna sitter ihop längs bak t.h. på moderkortet.
Min 128 GB Seagate (=max antal GB utan ATA-66-kort) har jag nere bredvid CPU:n, där det finns ett fäste för en standard grå plastsläde. Orginal IDE-kabeln har bara 2 kontakter här, så man får byta den om man vill ha 2 diskar på den bussen. Den andra kontakten har 3 kontakter, den ena går till DVD-brännaren och förtsätter sen till en liten hårddisk på 8 GB bredvid floppyn - (här finns egentligen ännu en 3.5" plats med släde för ännu en HD.) Denna HD är en backup av hela Panther-systemet inkl. lite diskverktyg o.dyl. Normalt har jag denna disken okopplad - den är bara reserv/backup. Dessutom låter denna gamla disk rätt mkt.

Med bara Seagaten är datorn extremt tyst. Med 366 MHz G3a och ATIrage128-kortet från blådåren är det bra hugg i maskinen med Panther! (bara 256 MB ram) Den spelar alla DVD-filmer perfekt och är mkt mjuk och följsam i Finder!!! Den är väldigt mkt bättre än man väntar sig - kanske det är Panther som går så bra ihop med den Beiga?

Det är mkt lätt att ändra byglingen för CPUn och så tjäna 50 - 100 MHz. Jag brukar gå upp till den högsta frekvens CPUn är helt stabil på i längden och sedan gå tillbaks ett steg.
Det var EN stor skillnad mellan den BW och Beiga G3an vid överklockning. Nämligen att om man ändran på byglingen på en BW, så startar den sedan om lätt, t.o.m utan att man trycker på nvram-reseten.

På den Beiga räcker det inte att trycka bara 1 gång - då totalvägrar den att starta på den nya frekvensen, utan man måste trycka 2 tydliga ggr med 5-10sek emellan!!!

Detaljanvisningar för ombygling finns bäst beskrivna på www.xlr8yourmac.com, eller närmare på:

http://www.xlr8yourmac.com/G3_OC/tims.html

Går du till: http://www.xlr8yourmac.com/systems.html ....så får man scrolla ca till mitten på sidan så finns där mängder artiklar som gäller G3or.

Sen har jag ett löst felfritt 500MHz iMac G3 DV moderkort liggande som du kan få om det är rätt (vet inte om det är en G3, G4 eller G5 iMac du har som strular för dig).

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-07 04:54

Jag tog bort zip-delen av facket på en BW G3 för några år sen, man får ta borrt pyttelite plåt i öppningen där CD:n ska stoppas in med, den övre sitter mkt bra efter, så det räckte med lite maskintejp o ståltråd + skruvarna att typ "bunta" på den undre CD:n på den övre.

Glöm inte att en del av luckan på CD:n ska tas av innan den monteras, annars går den inte att öppna upp och man får göra om hela monteringen!

  • Medlem
  • Partille
  • 2005-02-07 04:46

Jag tar själv in video med en Formac Studio DV till min MDD G4a. I något Apple technote om FW jag läste idag, står det, att FW med fördel kan användas till det, men om man har en DV-ström Till/från macen, så kan man samtidigt inte ha något annapå FW, än just denna enda DV-ström.
Annars kan man ju ha upp till 63 FW apparater samtidigt igång på en FW-kedja!

Det märks mkt tydligt om jag tex sätter en FW-hårddisk på Formac Studio-burkens andra FW kontakt, så får Macen inte fatt nåt på den! Är det samma krets som sköter FW & USB2, så kan den ev även störa USB2! Så försök logga om du gör något annat med I/O då Macen krashar?? Då all IO går på systembussen, så kan alla sorters IO som tex ethernet, PCI, grafik etc ev göra nåt om man har en intensiv FW-ström, om de sas går samma väg lång bit i hw-arkitekturen.

Så blir det exvis problem om man aktiverar Quarts på ett Radeon-PCI-grafikkort (Apple stöder därför ej Quarts på PCI-grafik) PCI-bussen blir "mättad" och datorn "hoppar".

En annan gång hade jag nåt fel i några preferensfiler i hemma mappen, som gav likn symtom.
Kan prövas med shareware verktyget "Preferential Treatment". ".plist"-filerna är av förbestämda textformat. Bara kasta det felaktiga - motv app gör en ny .plist - det här är bara kv. gissningar,
men Macen blev bra igen när det söndriga kastats ut!