Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Niklas Båvenstrand
  • Plats Västerås
  • Sysselsättning Jag änvänder Mac för hemmabruk. Tyvärr så ernjuder inte mitt arbete Mac utan det är naturligtvis PC eftersom ingen i Investor-sfären vågar bryta mönstret att gå över till Mac. Vansinnigt tycker jag. Mac ÄR bättre!
  • Registrerad 2006-08-26
  • Senast aktiv 2010-05-09
  • Antal inlägg 13

Foruminlägg

De senaste inläggen Niklas Båvenstrand har skrivit i forumet.

1

Jag tackar för tipset, Lumago. Nu hör det till saken att MacSupport inte heller lyckades få in Windows XP på en BootCamp-partition. De använde sig av deras egen XP-skiva, alltså inte min egen som jag misslyckats med. Jag ville ha det så eftersom jag ville ha oberoende eventuella felkällor identifierade. Däremot lyckades MacSupport att få in Windows 7, varefter jag köpte en Windows 7-licens. Så nu står MAcBook:en där och puttrar alltmedan Windows 7 installeras. Detta kalas kostade mig 500 kr (självrisken på extraförsäkringen) plus kostnaden för WIndows 7 (ca 1600 kr). Men förhoppningsvis blir grabben min nöjd nu när han kan (kanske) spela sitt WIndows-spel.

Kamrat Macce65, det är ju så att jag har gjort en fullständig "rengöring" av MacBook:en ifråga (raderat hårdisk och skrivit nollor) varefter jag installerat Snow Leopard samt uppdaterat till senaste version av Snow Leopard. Så, ur Mac-synpunkt så fungerar ju den optiska läsaren alldeles utmärkt! Det är just därför jag har synpunkten att det är "SÅÅÅ BESVÄRLIGT" så fort det handlar om WIndows. Just det faktum att jag använt läsaren till att ominstallera Snow Leopard på MacBook:en ett antal gånger talar ganska tydligt för att läsaren är felfri. Det kan ju vara så att Apple har en speciellt "förlåtande" läsningsalgoritm av installationsfiler för Mac OS medan WIndows kanske inte har en sådan algoritm (dvs den "provar" inte data på samma sätt som Mac OS-installation). Detta skulle kunna ge sig tillkänna på en läsare som kanske inte riktigt "hinner" med i läsningen av data. Dvs det skulle i sådana fall vara ett hårdvarufel. Vi får se!

Jo, jag har funderat på det. Nu har jag ialla fall lämnat in MacBook:en till MacSupport så att de får prova och se vad som kan tänkas gå fel. Sedan kan man ju reflektera över varför allt är så enkelt och lätt med Mac, såväl hårdvara som mjukvara medan allt är SÅÅÅÅ BESVÄRLIGT så fort det handlar om Windows. Jag undrar ibland hur många människor som jobbar med stöd och felsökning för Windows jämfört med de som jobbar med support för Mac. Nu får vi se vad det kan vara för problem med min Windowsinstallation. På fredag vet jag mera...

Hej! Tack för svaret! Ja, därför att jag har en licens på Windows XP Professional. Jag tror att du har rätt angående läsaren, den är förmodligen defekt på något sätt. Skivan är helt felfri; jag har roat mig med att installera Win XP från samma skiva på mina andra Macar och med "riktiga" partitioner mha BootCamp: iMac och MacBook Pro. Det har fungerat alldeles utmärkt. Så, den optiska läsaren i den lilla MacBook:en är helt klart misstänkt. Jag undrar hur man testar en optisk läsare?

Jag har gjort en BootCamp-partition på en MacBook. Partitionen är 32 Gb. Jag har startat WIndowsinstallationen med Win XP SP2. Jag valde att formatera (i Win-installationen) med FAT filsystem. Under pågående installation stoppar Windows Setup gång på gång och meddelar att den ena filen efter den andra ej kan kopieras. Installationsskivan är testad på min MacBook Pro och där förlöp installationen helt utan problem. Vad är det fel tror ni?

Hej!
Jag skrev ett inlägg förra veckan där jag gnällde över att Claris CAD har lagts ned. Ja, Claris finns väl inte längre som programvaruhus. Nu har jag funnit ett program, som jag tror någon av er andra skrev om i era inlägg,nämligen EazyDraw. Det är dessutom billigt, USD 95. Jag skulle vilja beteckna detta program som en värdig efterföljare till Claris CAD, men jag saknar faktiskt det otroligt fina HMI:t i Claris CAD. EazyDraw kan kännas lite plottrigt med alla småfönster och doningar och inställningar som kan göras. EazyDraw är ju inte ett riktigt CAD-program utan någon slags hybrid mellan ett vektor-ritprogram och CAD. Det har måttsätttning, även om måttsättningen är väldigt amerikansk. Dessutom upplever jag objektlådan som ganska "Paint"-ig. Jag tror i alla fall, att EazyDraw kan bli något stort. De verkar vara öppna för återmatning från användare så kanske kan man hoppas på att programmet utvecklar sig. Jag har provat PowerCADD, det är ju fint och bra men alldeles för dyrt för en privatkonsument. Det är väl förmodligen en äkta CAD med stycklistegenerering och tillverkningsdata för CAM-styrning. Jag har också provat TurboCAD som ju är en riktig 3D-modellhanterare och också för dyrt för privat bruk.

Mvh
Niklas

Hej!
Jag har använt och använder fortfarande Claris CAD som är ett mycket bra 2D CAD-program. Tyvärr lider det av lite skavanker t om i körning i Classic-miljö med OS9. Bl a har jag sett att det inte går att spara en fil mer än första gången den ändras. Jag tror att det kan ha att göra med Macens nya hårddiskstruktur, vad den nu heter. Sparar man till t ex USB-minne, som inte har någon särskild formatering, så går det bra att spara sina CAD-filer hur ofta man vill. Jag har därför ett USB-minne instucket då jag kör min Claris CAD. Dessutom kan man inte mer än första gången öppna en fil genom att dubbelklicka på på filen ifråga. Sedan måste man välja öppna ifrån arkivmenyn i programmet. Då går det bra! Biblioteksfiler man har gjort, som t ex symbolbibliotek fungerar inte alls i Classic-miljön. Programmet kraschar. men det gör ju inte så våldsamt mycket - man använder helt enkelt inte bilbiotek utan har speciella "klippoksfiler" från vilka man kopierar sina symboler och skalar dem till önskar storlek osv.

Claris CAD är faktiskt ett mycket bra program för 2D, med mycket fina anslutningsverkyg och för rationellt och snabbt skapande av tekniska ritningar. Programmet har en mycket fin måttsättningsfunktion.

Jag har tittat på diverse CAD-program för Mac OS X, bl a TurboCAD som är alldeles för stort och dyrt för mig. Jag har inget behov av så mycket funtkionalitet i min hobbyverksamhet. Sedan har jag tittat på EazyDraw som påminner om Claris CAD och som dessutom har filter för de gamla Claris/Apple-ritprogrammen (Draw, MacDraw etc).

Önskedrömmen vore ju att få Claris CAD in i Mac OS X. JAg tror att det skulle bli verkligen bra för de som vill rita i 2D, och dessutom ha möjlighet att rita dels "streck"-illustrationer och dels "riktiga" tekniska tillverkningsunderlag.

Mvh
Niklas

Nej, inget ritkigt museum, bar en massa grejer ståendes hemma. G4 "Globe", är det den iMac G4 "klotmodellen" du menar? Ja, den har jag , fast troligen fungerar inte logikkortet. det är därför jag gav mig in i denna diskussion. Nu blir det en iMac Intel Core Duo för mig serru! Plus min gamla kära PowerBook G4 som jag hoppas håller än ett tag. Jag har en gammal Performa 6400 som tutar och går, lite långsam kanske. Utrustad med nätverkskort och USB-kort. Jag har en gammal Quadra 900, den tidens riktiga krutpaket. Ingent av ovanstående använder jag juu idag. De bara står och tar plats.
God fortsättning!

Jag har ett helt Mac-museum här. Jag hör av mig när det blir aktuellt.

God Jul o Gott Nytt År

Niklas

Hej hej!
I morse slutade plötsligt min iMac G4 15" 700Mhz att fungera. Dvs på skärmen syntes endast ränder i regnbågens alla färger. Efter en stund övergick det i tunna skyar av blått och vitt. I mitt lokala nätverk kunde jag ju fortfarande nå datorns hårddisk via min andra Mac, en PowerBook G4 Titanium. Hoppas att denna dator håller ett tag till.
Det är en lättnad för mig att veta att det är logikkortet, efter av vad jag har läst i ovanstående diskussion. Jag köpte min iMac G4 för 5000 kronor begagnad. Så att laga den tror jag inte är ekonomiskt-tekniskt försvarbart. Jag sparar till en ny iMac Intel Core Duo istället.

Hej då

Axel!
Detta var fint! Jag tror bestämt det ser bättre ut än Eniros karta dessutom.
Tackar tackar!

Niklas

Jaha...då ska vi se...

Niklas

Vet någon hur jag får min Safari ver 1.3.2 (v312.6) att visa Eniro-kartan?
Jag ser själva Sverige-kartan men när jag zoomar in så visas ingenting. På jobbet där vi, usch o fy, har PC med Windows XP, så visas både karta och flygfoto utan problem. Kan någon hjälpa mig med tips?

Niklas

1