Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Richard Rönnbäck
  • Plats Norrtälje
  • Sysselsättning Tidigare anställd på Adobe som produktansvarig för InDesign, Illustrator, PageMaker mm. Numera egen, med effektivisering av arbetsflöden och automatisering som specialitet.
  • Registrerad 2002-10-11
  • Senast aktiv 2018-11-15
  • Antal inlägg 8245

Foruminlägg

De senaste inläggen Richard Rönnbäck har skrivit i forumet.

Det måste väl ändå vara en funktion som de flesta avskyr?

Ursprungligen av Demiurgen:

Sverige rymmer 20-30 miljoner. Ingen tvekan. Bra eller dåligt? Ingen aning, men vi är defitivt - sett till övriga Europa - "underbefolkat". Kolla in Holland t.ex.

Varför begränsa sig till Europa? Glöm inte Bagladesh! Om vi får en befolkningstäthet motsvarande deras så hamnar vi på sisådär 450 miljoner invånare. Om tio miljoner ska firas, förstå då vilken megafest 450 miljoner enligt samma logik borde ge upphov till!

Om du använder Creative Cloud så har du ju också tillgång till Adobe Muse

Ursprungligen av SwBear:

En tanke som inte släpper;
– HTML-sidor med inlänkat bildmateriel, som PNG/JPG, tillgängligt från webbserver, är det materialet säkrare än motsvarande sidor i PHP/ASP-form från samma server?
Med "säkrare" menar jag svårare att hacka och ändra.
Lite trubbigt uttryckt men det är inte riktigt min Domain de Expertise

Attackytan ökar. En "ren" webbserver, säg Apache har sina kända, och okända, ytor. Lägger du till låt säga PHP så ökas ytan och inte minst stoppar man kraftfulla verktyg i händerna på ev hackare. Men, det är ju problem som låter sig hanteras.

Måste nog säga att merparten av listan är i stort sett irrelevant för mig: Jag använder aldrig Siri, har inget egentligt behov av Apple Music, Apple Pay, Apple Cloud etc, inget utav dem löser något betydelsefullt problem för mig. Apple Watch (eller vilken som helst motsvarande smart watch) skulle jag inte vilja ha ens om jag fick gratis, osv.

Det jag skulle ha haft behov av, en ny MacBook Pro som är en fungerande arbetshäst och kan ersätta min early 2013 kommer inte att hända, den nya MBP vore en kraftig nedgradering vad gäller praktikalitet. Redan som det är måste jag springa omkring med en näve full av adaptrar, med den nya skulle enda lösningen vara att ha en USB-hubb med en ännu större mängd.

Jag älskar fortfarande Mac OS X för dess underliggande unix-bas, men vid någon punkt så är det inte längre en tillräcklig fördel. Jag lockas idag mer av t.ex. Microsoft Surface Pro än av någon av Apples produkter, långt mer av Googles och Microsofts molnerbjudande etc.

Som det ser ut så kommer jag att gradvis frigöra mig från alla Apple-dependencies och vara öppen för att migrera till Windows som primärsystem

Ursprungligen av ludaus:

Dags att lyfta en urgammal tråd… :).

Tycker det här är en spännande diskussion. Har hittills nästan alltid lämnat ifrån mig original om någon bett om det, men funderar kring några olika detaljer.

Dels funderar jag på, är det skillnad på t.ex. en broschyr/annons och en boklayout för en fackbok med mycket grafik/bilder. I t.ex. en kokbok kan den grafiska formen vara betydligt mer unik än resten av innehållet, även om den kanske samtidigt inte är tillräckligt unik för att hävda verkshöjd.

I en bok har ju innehållet antagligen ett betydligt högre värde för kunden än om det är en annons. Reproduktioner av boken, nytryck och dylikt bör ju kunden (t.ex. förlaget) rimligtvis ha viss rätt till, samtidigt som underleverantörer (fotografer, illustratörer, grafiker osv.) bör ha rätt till ersättning vid nytryck eller reviderade versioner.

Hur ska man se på royaltyfria bilder och illustrationer som jag som formgivare köpt in och därmed har licens att använda, men där kunden egentligen aldrig köpt ngn licens. Dvs. om jag inte köpt dem specifikt för kundens räkning utanför att ha tillgängliga för att kunna återanvända i alla tänkbara produktioner. Funkar det som med typsnitt?

De flesta typsnitt är ju inte unika nog att nå upp i "verkshöjd" och åtminstone för en del år sedan fanns ingen riktigt juridiskt prövad praxis kring dessa. Trots detta är det allmänt vedertaget att man inte skickar med typsnitt med sina originalfiler om de inte är fria att sprida.

/Ludvig

Typsnitt är programkod, och är därför alltid upphovsrättsligt skyddade.

Ursprungligen av Demiurgen:

OK. Annan liknelse: en semesterrbild där justitieministern festar loss med ett gäng kända nassar och maffiabossar - inget olagligt alls, men av största intresse. Eller en "privat" bild på en bostads-politiker som spelar golf med en stor byggmästare, inte alls olagligt...men av högsta intresse att veta inför nästa stora upphandling. Ingen tvekan.

Alltså: Vem ska avgöra vad som ska publiceras? Vad som är "privat" och vad som är "allmänhetens intresse"? Politikern (myndighet/makten) eller redaktionen? I demokratier - det är en hörnsten i alla grundlagar - är det just redaktionerna/journalisterna som avgör detta och först i efterhand kollas om fel har begåtts. Bara i diktaturer avgörs det på maktens sida.

I detta fall var det mycket intressant oavsett hur "privat" det var: en politiker för ett kristdemokratiskt parti latjar och har kul med en en av parterna i ett av planetens mest politiskt, religiöst och moraliskt explosiva områden, avbildades i samband med den ene partens vapen och arméfordon. Explosivt politiskt och absolut i allmänhetens intresse - DN gjorde inte bara rätt som publicerade, det var deras PLIKT.
Notera att jag själv är aktiv och starkt uttalad Israel-vän och är glad att även dessa kristdemokrater är det också...och dessutom så flagrant stödjer även den våldsamma sidan av situationen, men detta har inte med saken att göra: mina privata politiska åsikter påverkar inte min syn på demokratins grundpelare och jag skulle aldrig såga en publicering bara för att den "skadar" "min sida".

Jag tycker det är trist att dom vill mörka sin Israel-vänlighet - ty det är DET som nu avslöjats p.g.a. sin korkskallighet att gå till domstol...att dom spelar med två olika kortlekar; en offentlig och en intern.

Jag håller med dig i mycket, men jag anser inte att två fel gör ett rätt. Man kan ju tänka sig att DN puboicerar OCH betalar. Framför allt består det osnygga i den skrämseltaktik de använder sig av i processen – med rena fantasibelopp för advokatkostnader.

Ursprungligen av D_Odell:

Det är här jag tror det är något fel i OSX. Eftersom CR2 (canons RAW format) blir mörkare i Förhandsvisningar..

Tog en film som visar upp vad som händer, precis 3 sek in så blir det mjuka i bakgrunden nermörkat: https://www.dropbox.com/s/w0xw26gxma99mio/Vid...

Tycker att det är ganska tydligt att OSX på något sätt lägger över en profil/gamma kurva som förstör bildens "original" utseende. Vad tror ni?

Jag förstår faktiskt inte vad filmen ska visa. En RAW-fil är som ett oframkallat negativ och varje RAW-konverterare kommer att ge olika resultat. De eventuella justeringar du gjort i CameraRAW kommer aldrig att följa med/tolkas av ett annat program. Därför kan du inte förvänta dig att få samma resultat.

Ursprungligen av D_Odell:

Du skulle alltså välja "Internetstandard sRGB" som val?

Ja om det är såna enheter som ärr de primära visningsenheterna. Färghantering via ICC-profiler har primärt som syfte att skapa ett förutsägbart resultat. Vitsen är alltså att kunna redigera en bild i en stor färgrymd, som t.ex. Adobe Rgb, men att samtidigt kunna få en uppfattning om hur det kommer att se ut på de slutgiltiga enheterna.

Korrekturfärg i Photoshop har som avsikt att visa (simulera) hur bilden kommer att te sig på en annan enhet. Om man väljer att visa hur bilden ska se ut på en cmykenhet så kommer det att vara kraftigt missvisande jämfört med vad det ser ut på en skärm. Du måste således välja att visa bilden i den tänkta enhetens färgrymd, vilket, om du vill ha ett brett användningsområde, hellre bör vara sRGB

Viktigt att veta är också att Photoshop har en bugg när det gäller korrekturfärgsvisning på extern skärm. Inte för att jag tror det är det som är problemet här.

Jag undrar om problemet inte ligger i ett missförstånd om hur Photoshop fungerar. Har du aktiverat Korrekturfärg och gjort så att den simuoerar önskad färgprofil?

Ursprungligen av GustafMA:

Sant i princip, men ni överskattar värdet av att lära sig Word. Det är trivialt för den som en gång använt någon ordbehandlare att tillägna sig någon annan. Detta förtar förstås ingalunda värdet av interoperabilitetsargumentet.

Jag förstår hur du menar men:

De som som säger att Word är kasst etc är i regel de som kan mycket lite av det, och det de ger uttryck för är bara sin egen frustration över att jobba med något de inte behärskar. Den frustrationen uppstår därför att det _inte_ är alltigenom trivialt att lära så något nytt. Därför tycker jag det finns en poäng i att man betonar att inlärning är ett arbete och att det är först efter att man har gjort det arbetet som man kan använda programmet så som det är tänkt.

Senast redigerat 2016-08-20 18:30

Även om det är lite provokativt så är det sant, att alla vuxna använder Word och det är det enda program som är gångbart var man än hamnar och gör senare i livet.

Visst, alla program har sina för- och nackdelar och själv använder jag förutom Word också Google Docs, InDesign, en uppsjö texteditorer osv men i vuxenvärlden i stort har jag aldrig sett någon använda LaTeX, eller för den delen knapp Pages.

Att lära sig Word är därför väl investerad tid och något man har nytta av också senare.

Ipad Pro är en helt ointressant produkt, för mig, medan Surface Pro är den ideala, sånär som på en detalj, att den inte också kan köra OS X

Ursprungligen av juanito:

Ja härligt att Google nu även börjar tänka till från grunden. Få se vad det blir tyvärr har jag inga stora förhoppningar, ser google mer som ett nytt Microsoft. Det kan bli stort men inte speciellt bra är jag rädd för. Som med windows och kärnan till NT. Kärnan var det inte mycket till fel på, men resten av Windows förstörde allt.

Själv hoppas jag Apple åter tar upp ideerna kring open doc, delar av sådana tendenser ser vi ju med nya Bilder appen. Men Apple har blivit så halvdana, de verkar inte förstå att ta stegen fullt ut. Finns så många exempel på det. Siri, Health kit, iOS multitask, iOS fil hantering utan fil hanterare.

De erkännde ju i.a.f. att de bara hade nått halvägs med healt kit vid senaste keynoten. Nåja man får hoppas någon fattar galoppen till att bygga ett OS värt 2000 talet. De är ju bara två decennier försenade.

Men om man betraktar det ur företaget Microsofts perspektiv så måste väl kriteriet för en lyckad produkt vara att de tjänar pengar, och det får man väl säga att MS lyckats med? Detsamma gäller väl ur Googles perspektiv, det är inte att få fram den snyggaste tekniska lösningen, utan en produkt och affärsmodell som på det ena eller andra viset drar in pengar