Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Raphael

Raphael

Medlem
  • Plats Solna
  • Sysselsättning Kreatör och livsinspiratör Ordmakare, bildvrängare, nätsurfare
  • Registrerad 2006-09-22
  • Senast aktiv 2017-02-01
  • Antal inlägg 385

Foruminlägg

De senaste inläggen Raphael har skrivit i forumet.

Ursprungligen av TureB:

Jag är inte övertygad om att ursprungsmaterialet för mycket av den musik som finns på Spotify etc. är av speciellt hög kvalité jämfört med musik som aldrig blivit digitaliserad utan gjort hela resan analogt, men jag har inga bevis så det är bara min åsikt. Det jag däremot vet är att väldigt många idag har en mycket låg acceptans nivå för musikens kvalité, men då syftar jag på mainstream lyssnare.

Jag är inte så orolig för ursprungsinspelningens kvalitet, om den är på 24/96 Khz bitar (DVD Audio) eller mer så innebär det att vinylen innehåller mer information än en vanlig 16 bitars CD och betydligt mer än ett komprimerat ljudformat via strömning. Däremot så behövs masterbandet justeras för vinyl, och det är där problemet uppstår eftersom det inte finns så många i världen idag som kan göra detta på ett bra sätt. Det är helt enkelt ett hantverksarbete att ta fram en vinylmaster från originalmastern. Använder man mastern för digital media rakt av, så blir resultatet dåligt. Bäst i världen lär Bob Ludwig (Gateway mastering) vara.

Börja med att köra en säker start, det rensar gamla cachefiler och annat - kan vara sådant som hänger kvar i systemet från förr och som stökar till det.

När det gäller kalender och kontakter av dessa så är synk borttagen i senaste iTunes därför att man ska använda molnbaserad synk istället, exempelvis iCloud. För att detta ska fungera så behöver ens kalender och kontakter flyttas till iCloud och inte ligga lokalt i datorn eller iOS-enheten.

Den lokala lagringen heter "På min Mac" respektive "På min iPhone" och detta finns i kalender och kontakter på både iOS och i Macen, information som ligger där synkas inte via iCloud. När iCloud är installerat och igång på iOS och i Macen så dyker ens iCloud-konto upp i kontakter och kalender och den information som läggs under detta är den som synkas via iCloud.

Första gången man ställer in detta och om det redan finns information i kontakter och kalender lagrade lokalt så får man erbjudandet att överföra / slå ihop.

Har man synken inställd på "push" så innebär det att de synkas när man ändrar något på någon av enheterna, då sätts synken igång av sig självt.

När du lägger i ny information, se till så att du lägger in det på ditt iCloud och inte lokalt. Detta kan du ställa in som förval under inställningar i kalender respektive kontakter på Mac och iOS.

För iPhoto finns en uppgradering att hämta.

Jag använder Aperture för jag trivs med det då det är mer Mac-igt än Lightroom som jag upplever mer PC-aktigt i användarmiljön. Aperture har bra inbyggd support för Bildström, FB och andra grejer. Ett utmärkt verktyg för organisering och sortering av bilder och även hantering av raw-bilder med bra versionshantering och bra funktioner för ljussättning, skärpa, färghantering och så vidare.

Lightroom är precis som Aperture ett program för hantering av fotobibliotek samt exponeringsjustering och "framkallning" av bilder.

För bildmanipulering, det vill säga avancerad bildredigering, använder jag Pixelmator. Jag når Pixelmator inifrån Aperture och när jag är klar med bilden i Pixelmator så sparas den i Aperture.

Photoshop är ett bildmanipuleringsprogram som Pixelmator.

Det är ju inte så att en iPhone 4 plötsligt lägger sig ner och dör... Det går ju att uppdatera operativsystemet till en senare version även om inte alla nya funktioner följer med. Detta är fortfarande en fördel för Apple jämfört med många av konkurrenterna. Jag kan nämna att ingen av mina tidigare telefoner - Samsung, Motorola, LG - kan uppdateras på något sätt. De kom med ett system och de var som de var. Kan ni tänka er det, en telefon som inte går att uppdatera överhuvudtaget! Det har jag haft flera stycken av i historien. Inom Android-lägret så är det fortfarande många telefoner som säljs med gamla Android-system och inte enkelt kan uppdateras med senaste version. Så konkurrenterna gör det inte bättre.

Jag tycker det är rätt imponerande att det fortfarande går att installera en ny version av iOS på en 3GS, även om man får avstå från några funktioner.

Mobiltelefoner introduceras med ny teknik oftare än datorer, på grund av marknadens önskemål och konkurrenssituation. Om man vill bromsa detta så kan vi konsumenter hjälpa till genom att avstå från att köpa nya prylar varje år och behålla våra gamla.

Aperture ger inte automatiskt bättre bildresultat än iPhoto, för de använder precis samma rutiner i Mac OS X för sin bildredigering och stöd för RAW-format etc. Skillnaden är att med Aperture kan du styra resultatet mer, du har alltså bättre kontroll medan iPhoto är mer inriktad på automatiska funktioner. Men bildresultatet blir samma om du gör precis samma saker i båda programmen.

Aperture kan läsa iPhoto men iPhoto kan inte läsa Aperture. Aperture kan hantera flera olika versioner av samma original mer än vad iPhoto kan, Aperture har alltså en utökad versionshantering.

När det gäller program för säkerhetskopiering så finns det en uppsjö sådana för Mac. Allt från gratis till flera hundra kr.
Get Backup Lite är gratis, annars vill jag slå ett slag för Intego Backup Express. Finns många fler..

Ursprungligen av keptang:

Bildström är väl ingen permanent lösning, 30 dagar eller 1000 foton eller vad det är?

edit: Bildström = 30 dagar.

Det är sant, Bildström är en mellanlagring för att man ska få över fotona till sin enhet. Så det man gör, det är att man flyttar bilderna från Bildström till sin enhet - Kamerarullen i iPhone / iPad, eller till iPhoto eller Aperture i Macen. Det är smidigt, då kan man välja bara de man vill ska sparas i sin enhet och resten behöver man inte bry sig om för de försvinner förr eller senare.

Ursprungligen av benper020:

Intressant - men är det någon skillnad på iCloud konto och Apple konto?

Apple konto? Finns inget som heter Apple konto.
Däremot finns det något som heter Apple ID.
Man kan ha olika Apple ID för iCloud och iTunes Store / App Store / Mac App Store.
Men man kan också ha samma Apple ID för alltihop.

Har man ett Apple ID i iTunes / App Store / Mac App Store så är det inte automatiskt kopplad till iCloud. Man måste in i iCloud och aktivera det och där får man välja om man vill använda ett Apple ID man redan har, eller skapa ett nytt.

Ursprungligen av kjellys:

Det går att exportera till både Facebook och Flickr. Men går det att använda bilström från Adobe Bridge till iCloud?

Programmet måste vara anpassat för att hantera Bildström, och mig veterligen så är inte Adobe Bridge det.
I Apple Aperture och iPhoto så finns Bildström i menyn. Det är inte inbyggt i Mac OS X utan måste läggas till i programmen av leverantörerna av programmet. Det är så med alla iCloud-tjänster i dag - programvaran man använder måste ha stöd för iCloud.

Ursprungligen av kaptenkirk:

Vart kan jag skapa mig ett @mac konto?

Mac-konton gällde för tjänsten .Mac som var innan Mobile Me.

Citat:

Jag har precis samma problem som flera innan i tråden, har ett gammalt appleid, och en nyskapad @me adress som jag hellre vill använda till mitt gamla ID. Detta går ju inte som bekant och nu står jag med två appleid för att kunna använda min nya emailadress. Och då kunna kicka ut hotmail ur mitt liv.

Du kan inte ändra ett Apple ID till en Me-adress.
Däremot kan du skapa en Me-adress till ditt gamla Apple ID.
Om du inte vill använda din hotmail så skaffa en annan adress som du kan ha som primär e-postadress, den används bara av Apple för att skicka meddelanden typ lösenordsåterställning på iCloud.

Du kan ha upp till tre Me-konton på ett Apple ID, och Apple ID't du har ska inte vara ett Me-konto.
Så vad du skulle ha gjort, det var att skapa ett Me-konto under ditt gamla Apple ID.

Citat:

Men om jag slutar att handla på mitt gamla appleid och börjar med det nya, kan jag då ändå behålla mina "gamla" appar och inköp, men ändå köpa nya på mitt nya appleid?

Det blir bara rörigt att ha flera konton. Du behåller dina gamla app:ar och inköp men du måste logga in på ditt gamla Apple ID för att uppdatera de inköp du har gjort med det. Man kan inte flytta över app:ar mellan Apple ID's utan de tillhör det Apple ID som de är köpta med.

Ursprungligen av ilk:

Surt man tänkte ju sig att bara behöva ETT konto

Man kan inte använda iCloud med bara ett konto, det är en säkerhetsfråga. För att använda iCloud behöver man en alternativ e-postadress som Apple kan skicka servicemeddelanden till, som exempelvis återställning av ditt lösenord.

Ursprungligen av Aerox:

Nu kom nästa problem. Hur byta från telia.com till me.com på mitt ituneskonto ?
När jag försöker göra det får jag till svar att xxx@me.com redan används. Jag kan dock logga in på ituneskontot med båda men vill ju ha meddelanden från itunes till me-kontot.
Hmmm, blev detta begripligt ?

Du kan inte ha ett Me-konto som primär e-postadress på iTunes. Anledningen till detta, det är att Apple skickar servicemeddelanden till den primära e-postadressen. Om du inte kommer in på iCloud för du har glömt lösenordet, och du begär att få ett nytt lösenord, vart skickas då det nya lösenordet? Jo, till det konto du har angivet som primär e-postadress...
Så om du har ett Me-konto där, så skickas det nya lösenordet för Me-kontot till ditt Me-konto som du inte kan gå in på och läsa.

Det är bara de som har gamla Me-konton som får dem som Apple ID (alltså som migrerar från Mobile Me och som hade Me-konto som Apple ID där). Nya får inte ha Me-konton som primär e-postadress.

Däremot kan du ha Me-konton upplagda på ditt Apple ID även om Apple ID indikerar en annan e-postadress än Me.
Så du kan ha Telia-konto som primär e-postadress och ändå ha upp till tre Me-konton på iCloud.

Primär e-postadress innebär i Apple termer bara den adress som de skickar servicemeddelanden till. Du kan ändå ha vilka andra adresser som helst och skicka / läsa e-post.

Det är bar att ha ett Apple ID som är annat än Me-kontot alltså, och man kan ha vilken adress som helst som Apple ID bara det inte är ett Me-konto.

Det första jag skulle göra, det är att skrota Google kalendern. Förstår inte varför du kör med den när du har kalender i iCloud?
Kalendern i iCloud kan man dela ut, och man kan även styra över vilka som får läsa den och vilka som får både läsa och skriva den. Det gäller bara att alla har ett iCloud-konto. Man har en som är administratör för kalender och då styr över behörigheterna för den valda kalendern.

Bilder tas om hand av bildström.
Musiken kommer genom iTunes i molnen men det är inte tillgängligt för Sverige än.

I iCloud kan du spara och öppna iWork-dokument och de synkas automatiskt mellan iOS-enheter. För Macen behöver du gå in på iCloud för att öppna / spara iWork-dokument. I kommande Mountain Lion så blir iClouds dokumenthantering inbyggd i systemet, det vill säga att du kan spara / öppna direkt inifrån programmen utan att behöva gå in på iClouds hemsida i Safari.

På iPhone / iPad så är det programmen som sköter synken med iCloud, alltså app:arna måste vara anpassade för att spara / öppna på iCloud för att iCloud documents ska fungera. I dagsläget vet jag bara Apples egna iWork som är anpassade för iClouds documents, men standarden för synkning i iCloud är släppt och öppen så den som vill skapa app:ar som synkar med iCloud documents kan alltså göra det...

Hej! Jag har en bok jag vill ladda upp med iTunes Producer.
När jag fyller i uppgifterna för boken, så har jag åäö i titeln. Titeln blir samma som filnamnet i iTP (dvs jag hittar inget sätt att sätta filnamnet separat i iTP), men när jag ladda upp till iTunes books så klagar den på just detta - den kan bara ha A - Z i filnamnet. Nu vill ju inte jag ändra titeln på min bok, finns det något sätt man kan komma runt detta?

Ursprungligen av agronberg:

Jaha! Då vet jag
Är det samma möjlighet att lägga upp böckerna man gjort på iBooks via de andra programmen?

Ja, man laddar upp sina böcker på iTunes iBooks med iTunes Producer. ITunes Producer (iTP) kan ta emot dokument i iBooks och ePub-format. Så det är inte bara iBooks man kan använda för böcker på iTunes books.

"Spara aktuell version" hade varit mer begripligt än "Spara en version". Men jag kan förstå om "aktuell" ansågs för långt i menyn... I övrigt tycker jag det är intressant med inbyggd versionshantering i operativsystemet, istället för att vara tillhandahållet i vissa program.