Program som Aperture, Lightroom och min favorit Lightzone, är i första hand RAW-omvandlare tillsammans med ett inbyggt katalogprogram, och de är inte bildbehandlingsprogram.
I Aperture, Lightroom och Lightzone kan man justera exponering, ändra färgbalans, ändra utsnitt, justera lutning, justera brusnivåer, lätta upp skuggor och mörka ner högdagrar, lägga till uppskärpning etc etc. Det är program för att förbättra foton och göra en bra omvandling av RAW-format ("digitalt negativ") till JPEG, TIFF eller andra format.
Däremot kan man inte byta ut två huvuden mot varandra, lägga in texter, måla teckningar på bilder och förvränga bilderna med avancerade filtereffekter och smälla ihop bildelement från flera bilder till en och samma bild. Det är detta man kan göra i bildbehandlingsprogram.
Och några bra billiga sådana har jag gett exempel på ovan.
Jag upplever Pixelmator som både kraftfullare och enklare att använda än Photoshop Elements.
PhotoLine 32 är nästan i klass med Photoshop, har avancerade funktioner som 16 bitars bildbearbetning och CMYK-omvandling (Photoshop Elements har inte CMYK-omvandling, exempelvis). Däremot känns det något mer instabilt än Pixelmator, som tuffar som tåget.
Iris och Acorn är också alternativ, varav Acorn är det enklare av dem.
Alla dessa kan arbeta i flera lager och nivåer, precis som Photoshop.
Pixelmator och PhotoLine läser Photoshop format och kan arbeta med Photoshop-bilder, de andra vet jag inte för jag har inte provat PSD i dem...
Pixelmator kan även öppna och redigera bilder i RAW-format, då den använder Mac OS X inbyggda rutiner för detta. Alltså samma som används i Förhandsvisning, iPhoto och Aperture.
Aperture, Lightroom och Lightzone kostar alla över 1 000 spänn.
De alternativ jag rekommenderar, som bildbearbetningsprogram (och i fallet Pixelmator även en RAW-omvandlare) ligger alla på under 600 svenska kr, beroende på växelkurs. (Pixelmator kostar 59 USD, exempelvis).