Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Raphael

Raphael

Medlem
  • Plats Solna
  • Sysselsättning Kreatör och livsinspiratör Ordmakare, bildvrängare, nätsurfare
  • Registrerad 2006-09-22
  • Senast aktiv 2017-02-01
  • Antal inlägg 385

Foruminlägg

De senaste inläggen Raphael har skrivit i forumet.

Mycket det du nämner kan ju iPhoto...
Men vill man göra ännu mer fotoredigering så anser jag Pixelmator vara det givna valet. Pixelmator påminner i sitt upplägg om Photoshop, men är mycket billigare. Jag tycker det är som Photoshop LE var, innan det blev Elements (som har ett helt annat gränssnitt).
http://www.pixelmator.com

Ett ytterligare alternativ är Iris. Det har ett annat upplägg än Pixelmator, och kan vara lättare att använda för en del - eller iaf de som inte är van vid Photoshop-strukturen.
http://nolobe.com/iris/

Photo Line är ett program med fler funktioner än Pixelmator, inte lika snyggt som Pixelmator men bygger ändå på lite Photoshop-idéer. Dessvärre upplever jag det något instabilt.
http://www.pl32.com

Ett till alternativ är Acorn. Det är inte alls lika kraftfullt som de andra jag nämnt här, men det är fokuserat på enkelhet och introduktion av grundläggande redigeringsmöjligheter och idéer. Ett program som faktiskt fungerar rätt bra till enklare redigering och har till och med stöd för lager.
http://flyingmeat.com/acorn/

Programmen i ovanstående lista ligger på under eller kring 600 kr, det beror lite på aktuell växelkurs...

Mitt eget val av ovanstående är Pixelmator. jag är toknöjd.

Postnummer i Sverige skrivs med tre siffror mellanslag 2 siffror.
Alltså nnn nn.
Kolla på vanliga brev, så ser du hur det ser ut. Jag vet, det är ett antikt system och föråldrat för ingen får vanliga brev längre, men i Sverige räcker det inte med enbart en gatuadress eftersom samma gatunamn finns på flera orter och därför har man postnummer. Att man har mellanslag i postnumren är för att göra dem lättare att läsa! Det blir för grötigt för hjärnan att ha 5 siffror på raken.

Ursprungligen av Ipod_Tim:

men då är 25 mest spelade egentligen ingenting för det är till för att man ska se vad amn lyssnar på mest inte vad man vill lyssna på mest!

Ah, nu har du kommit på varför den spellistan heter "25 mest spelade".
Grattis!

Googles tekniska problem berör inte bara Safari, så varför är tråden här?
Enligt artikel i Aftonbladet löste sig problemen ungefär vid halv 5 tiden.

Observera att iPhotos papperskorg och Macens papperskorg, den i dockan, inte är samma papperskorg! Man tömmer iPhotos papperskorg genom att makera papperskorgen, i iPhoto - i listan till vänster i iPhoto-fönstret - och högerklickar på den. Då får man upp "Töm papperskorg".

Gå till Finder - som du når genom att klicka direkt på skrivbordet eller på "happy Mac" symbolen i dockan.

Under Finder - Inställningar - Allmänt

I "Visa dessa objekt på skrivbordet" så avmarkerar du hårddisken och då försvinner den.
Symbolen för din hemma-mapp kan enbart visas som ett alias på skrivbordet ("genväg" är en Windows-term), för du kan inte lägga din hemma-mapp på skrivbordet. Hemma-mappen ligger i hårddisken och systemet skulle bli rätt störigt om du flyttade den till skrivbordet, eller i praktiken som en mapp under mappen Skrivbord.

Däremot så kan du ange under Finder - Inställningar - Allmänt att varje gång ett fönster öppnas, exempelvis när du klickar på "Happy Mac"-symbolen i dockan, så öppnas din hemma-mapp. Då behöver du inte ha ett alias för din hemmamapp på skrivbordet, det räcker med att klicka på den leende Macen/symbolen för Finder.

Stora skribentordboken från WordFider innehåller ett väldigt bra synonymlexikon och även Svenska Akademiens ordlista. Man skriver in ett ord och så listas det träffar.

I Sverige säger vi "force majeur" och det tillämpas bland annat av resebolag här.
I USA säger man "Acts of God" som är en översättning av franska "force majeur" till engelska. Eftersom många svenskar inte kan franska så har ingen sett kopplingen :).

Fullständigt naturligt att skriva så, vanligt och inget som har med någon "ytlig marknadsföring" att göra.

I Macen så finns Adressboken där man kan lägga in kunder. Adressboken kan även skriva ut etiketter och kan kopplas till Pages i iWork 09 för personligt adresserade utskick via vanlig post.

Ett enkelt och billigt kundprogram är från Jumsoft och fungerar ihop med den adressbok som redan finns i Mac. http://www.jumsoft.com/relationship/

Ett finurligt program, som jag diggar skarpt, är BD Contacts.
Detta program fungerar som ett tillägg till Adressboken och gör så att man kan lägga in olika typer av listor, anteckningar, bilder, noteringar, länkar, mediamaterial, Att-göra, e-post och alarm för händelser etc. för varje kontakt! Det kostar bara 20 USD!

Kräver dock Mac OS X 10.5 Leopard... Men MacBook kan köra Leopard och nog tror jag även en PowerBook G4 kan fungera också.

Programvaran iTunes förutsätter fullständiga ID-taggar för att fungera optimalt, vilket inte är ett problem för musik som man köper via iTunes store eller musik som man importerar genom en köpt CD (om albumet finns på iTunes store, för iTunes känner endast igen album som också finns på iTunes store). Dessa album har alltså den information som iTunes behöver för att sortera musiken rätt.

Problemet kommer med illegalt nedladdad musik, som i de flesta fall saknar rätt information eller som har bristfällig information. Eftersom vi inte här laddar ner musik utan att betala för oss så är ju detta givetvis inget problem heller.

Jag förstår inte problemet. Om man bara vill att vissa låtar ska synkas mot en iPod, så gör då spellistor med dessa låtar till enbart iPod och markera att du enbart vill synka dessa spellistor till iPod, alltså inte hela biblioteket eller några andra spellistor. Problemet löst!

Klicka på din iPod i iTunes och du får upp nya menyer där du kan ställa in vad som ska synkas.

Så du behöver inte hålla på och markera med kryssrutan till vänster för låt för låt som ska synkas. Ha alla låtar påslagna och placera iPod-låtarna i spellistor och synka enbart dessa spellistor. Då kan du spela vilka låtar som helst i iTunes, samtidigt som du har ett specifikt urval i iPod.

Lätt som en plätt.

Ja jag förstår inte varför man inte ska ha sina låtar i iTunes-mappen, och jag har ju flyttat den mappen hitan och ditan utan några som helst problem. Enkelt att peka om i iTunes - Inställningar - Avancerat så den pekar på nya platsen.

Jag kör senaste iTunes och har iPod Classic 80Gb, iPod Photo 20Gb och min brors iPod Shuffle. Har inte upplevt några som helst problem med att synka dem alla mot iTunes med olika val av spellistor.

Pröva att återställ din iPod, det kan ha uppstått något fel i den.
Jag har märkt att om batteriet laddar ur - helt ur - i min iPod Classic så får jag återställa den. (händer aldrig med min äldre iPod).

Ursprungligen av gunek:

Nej, den är inte anmäld till Google men om jag söker på mitt namn kommer sidan upp, men om jag söker på specifika meningar inne i sidorna så hittar den inte en enda sida på hela internet. Det du...

Då föreslår jag att du lägger in den på Google, då är iaf chansen större att den indexerar sidan och lägger upp orden. Det kan också vara så att Google inte vill indexera särskilda ord eller ovanliga ord eller ja vad tusan som helst... Google styr rätt mycket manuellt, fast det är inte så officiellt. (det blev officiellt när en person stämde Google för att ha tagit bort en sida från sökresultatet, för hans företag gick då i konkurs eftersom ingen längre hittade hans sida - och då sa Google att de styr mycket manuellt så man kan inte lita på sökningarna, ranking etc., Google förbehåller sig rätten att själva bestämma över sin egen söktjänst och såg inget fel i detta utan det var ett kommersiellt beslut från en kommersiell söktjänst. Det var ett reportage om detta nyligen... Programmet handlade om Google, censur och om Internet verkligen är så fri som det sägs).

Ursprungligen av gunek:

Det har jag inte ens funderat över. Vilka typsnitt är "web-kompatibla"? Jag gick in och kollade i min iWeb och såg att det var tre olika typsnitt på mina sidor - Arial, Helvetica och Times New Roman.

Med "webbkompatibla" menas de typsnitt som alla användare har.
Arial, Helvetica, Times New Roman och Verdana är standardtypsnitt idag som absolut de flesta har för de medföljer datorer.

På sidorna finns en sträng som talar om vilket typsnitt man använder, om läsarens dator inte har det typsnittet så görs det om till ett typsnitt som läsaren har. Så texten är alltid läsbar, även fast det inte är samma typsnitt.

Utgångsinställning i webbläsare brukar vara Times New Roman för proportionell text och Courier för text med fast avstånd, detta kan man själv ställa in i webbläsare om man vill ha andra utgångsinställningar.

Så om man använder ett typsnitt för proportionell text som läsaren inte har, så blir det Times New Roman hos läsaren. Exempelvis.