Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Patrick Jonsson
  • Registrerad 2002-10-23
  • Senast aktiv 2011-10-04
  • Antal inlägg 15

Foruminlägg

De senaste inläggen Patrick Jonsson har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Macce65:

Hmm, men nu hänger jag nog inte med? om du har en widescreenskärm och kör Indesign och Photoshop sida vid sida så kan du väl Copy från exemplevis Photoshop o Pasta i ett annat program under Vista?? Jag låter inte Photoshop Elements breda ut sig över hela skärmen när jag bara skapar en liten gif eller vad det nu kan vara jag jobbar med, den anpassar jag så att andra program kan ligga sida vid sida.

Jag har visserligen inte Indesign, men jag kan ju pasta det jag skapar i Photoshop Elements in till exemplevis Paint eller nåt annat progam som ligger i ett annat fönster sida vid sida (eller under om jag kör Alt Tab eller Win Tab i Vista..) Är det så att Indesign inte stöder Paste?? eller pratar vi förbi varandra?

Förstår/ser man inte den stora skillnaden i hur fönster kopplade till program beter sig olika mellan plattformarna så är man inte en användare av flera plattformar heller

Med andra ord kan man inte heller ha särskillt starka åsikter om vad som i olika sammanhang är bättre eller sämre.

Ursprungligen av Hunter78:

Problemet är inte att personen kan utan att man blir tvungen till det!
Tänk dig scenariot att företag väljer att lägga ner Os X versionen pg av att lönsamheten är dålig! T.ex. tidningar som använder Pc.

Lönsamheten blir ju snabbt bättre av att kasta ut all befintlig teknik (OSX rullande på G4 och G5) :rolleyes:

Vidare sen köpa allt nytt för att istället köra Windows som den företagsledningen redan konstaterat är ett dyrare och sämre alternativ för dom att driva produktionen på (inte nu en diskussion om mac - pc, snälla) Sen omskola all personal på tekniksidan och i produktionen samt byta merparten av befintliga konsult och leverantörsrelationer som idag hjälper dom med OS X plattformen. Snälla, företagsledningar kan oftast räkna så detta är ett mycket haltande exempel på en 3-4 års cykel. Möjligen på längre sikt men då vet varken du eller jag eller någon annan vad som gäller i denna bransch som ändras hela tiden.

Ursprungligen av Hunter78:

Vad jag vet så har Adobe sin stora vins på Pc sidan ( Windows plattformen ) inte på Mac sidan. Microsoft likaså, office gör stor vins på windows plattformen, inte på Os X plattformen. Därför fick Steve Job se till att försöka få ett löfte av Microsoft att fortsätta med Office för mac, vilket betyder att det kanske börjar dra ner på utvecklingen av office för att i slutändan lägga ner det! Samma sak gäller Adobe, tyvärr!

Vart får du detta ifrån Detta har jag aldrig hört eller läst och låter spontant som ren nonsens då all statistik visar en MYCKET stor skillnad i sålda licenser på Mac-sidan kontra PC per burk räknat. När man vidare konstaterar att 75-85% av installerad bas klienter i mediabranschen worldwide är Mac så torde Adobes OS X försäljning vara betydande mängd $.

Ursprungligen av Hunter78:

Men vad händer om de blir tvingade till det pga att det inte finns något fullvärdigt alternativ till mjukvaran som läggs ner! Då blir man tvingad, och vad gör man då?
Det handlar inte om det händer, utan när det händer att man hamnar i denna situation att man blir tvingad.

Du låter så väldigt säker på vad som skall hända när allt vi surrar om här i vilket fall som helst är rena spekulationer

Alternativ mjukvara växer ju så det knakar och jag gissar, om vi nu skall fortsätta vrålspekulera vilt, att både MS och Adobe med sina svullopaket (som dessutom är buggig och dyr kod) får passa sig redan på kort sikt då rätt många redan nu upptäckt att man kanske inte måste ha "branschstandardmjukvaran-som-alla-har" för 8 000 kr för att öppna en RGB-bild och dra till kontrast och skärpa för att sen skicka vidare.

För att återknyta till frågan som tråden egentligen handlar om så satsar jag mina pengar på att detta är ett kanonbra försäljningsargumet och ingenting mer. Apple kommer helt säkert att sälja mer burk ännu snabbare än innan och merparten av dessa nya burkar kommer att rulla OS X då det precis som du själv tidigare sagt saknas support och servicehjälp att få om du kommer med en MBP och en krånglande Win XP installation. Då mår man bättre som kund om man köpt en HP med ett supportpack och kan vända sig till ett serviceställe och få hjälp.

Att köpa en Mac och sen köpa Win (dyrt) för att upptäcka att ingen vill/kan hjälpa till då det krånglar (inte ens Apple) är en mycket dålig affär.

Slutsats från min sida blir:
Ja, det kommer att innebära att Apple kommer att sälja mer hårdvara på bekostnad av tex Dell.

Kunderna kommer att vara:
1. Dom som vill köra OS X av olika anledningar men som ännu inte riktigt vågat byta då det är en hel del jobb med att byta.
2. Dom som redan har en eller flera PC installerade på sina arbetsplatser eller hemma för att just köra Win men som egentligen nästan bara kör OS X, tex en byrå som har en PC bara för att kolla web-funktioner.

Detta tror jag summerar till många nya burkar och användare av OS X.

Ursprungligen av Hunter78:

Jag är mega säker att vissa företag kommer att lägga ner sin utveckling av os X versionen av sin mjukvara, pga att man kan köra WinXp på macen.

Detta slår ju bara in förutsatt att kunden går med på att köpa det resonemanget, dvs köpa och installera Win och köra mjukvaran på det sättet. Den möjligheten har alltid funnits och kunderna har hittills letat en lösning till OS X för att det är i den miljön man vill jobba. I Alla tider har man kunnat köpa en hyggligt billig PC och köra mjukvaran som råkar saknas i OS X -miljön men kunden som av olika anledningar har valt att använda OS X gör inte detta utan letar tills han/hon finner en lösning för "sin" miljö. Varför skulla man nu helt plötsligt köpa en Applehårdvara och göra det man innan blåvägrade? Programtillverkarna kommer att fortsätta att tillverka det som kunderna vill köpa, punkt.

Ursprungligen av Hunter78:

Vad händer när problem dyker upp? Kan de inte lös problemet så faller macen enkelheter och plötsligt blir lika krångligt som pc nissarna.

Du svarar med denna formulering själv på frågan varför företag och organisationer kommer att fortsätta att köpa mjukvara för OS X och att fortsätta köra OS X.

Ursprungligen av Smirf:

OS X kan kanske i framtiden bli det operativsystem som sänker Windows. Men jag är övertygad om att det aldrig inträffar så länge Apple har monopol på hårdvaran som stödjer det.

Jag hoppas att ingen sänker någon. Optimalt för oss som köper prylarna är ju att Apple växer 5-10% ytterligare så att alla får kriga ännu hårdare för sin marknadsandel. Det är det som driver både utveckling och prissättning.

Ursprungligen av bollman:

Det är ju programmet man kör, inte operativsystemet.

Kunde bara inte låta bli att kommentera detta. Har du sett/hört talas om Pfeiffer Consulting? Dom har nämligen gjort en ambitiös utredning OS X kontra Win XP inom media produktion. Dom har bla studerat produktiviteten i Adobes CS-paketet baserat på just ditt uttalande.

Slutsatsen är att tidsvinterna är mycket stora med OS X som grundmiljö som förblir referensplattformen för grafisk produktion (trots att man kan köra exakt samma mjukis även i XP) Utredningen finns eller skall snart finnas till försäljning på deras web.

Till ämnet för tråden. Jag tror i alla fall att detta verkligen kommer att öka Apples redan sjukt ökande försäljning ytterligare.

Jag tror att vi får se ännu mer mjukvara för OS X snarare än färre. I alla fall på nyttoprogramsidan. När man på ett företag pratar om plattform så är det operativsystem man pratar om och inte burkar. Mediabranschen worldwide kör 75-85% av den totala produktionen på Apples prylar. Varför skulle dessa företag fatta ett produktionsförsämrande plattformsbeslut pga att Apples hårdvara nu kan boota Win XP? Dom har ju hittills köpt all hårdvara som inte kan detta.

Dessa företag är Adobes kärnmarknad. Varför skulle Adobe göra en manöver som lämnar dessa kunder?

Ursprungligen av art vandelay:

Folk lägger nu likt förbannat ut mer pengar på att köpa sig en Dell än att gå till Lidl. Så det där argumentet köper jag inte.

Ta alla dom som inte vill ha en stor plastklump som bärbar dator och betalar massor extra för tex en Sony Vaio. Det är långt ifrån alla som köper det billigaste. Glöm sen inte bort att företag och myndigheter aldrig köpt billigaste dator på Lidl även om en hel del hemmapulare gjort det.

Vi kör ett system som heter Milltime som fungerar klockrent för oss. Vi är 13 pers och alla kör OS X. Allt kan göras via Safari eller Firefox.

Ursprungligen av Björnström:

Ruskigt intressant att 57% som köpt en ny Mac sedan 2001 av en svensk återförsäljare valt AppleStore.

Undrar om 99mac representerar ett snitt av Macanvändare dock?

Detta representerar kanske inte snittet av Macanvändare men är enligt min mening förvånande med tanke på hur diskussionerna brukar gå på detta forum kring att Apples produkter syns för dåligt.

Det förmodligen viktigaste sättet att synliggöra Apple och Apples produkter är enligt min mening att det i så många städer som möjligt finns vettiga ställen att köpa produkterna på och där man kan få service och där handlaren satsar på lokala aktiviteter och marknadsföring. Apple kommer knappast nån gång sätta in annonser i den lokala blaskan då inte ens tillverkare som HP mfl gör det.

Vem har råd i längden med den typen av aktiviteter om trogna Mac-användare som här på forumet till 50-70% handlar på nätet istället för lokalt?

Ursprungligen av Joacim Melin:

En dos verklighet: ett företag med säg 2000 arbetsstationer kommer ALDRIG att kasta ut maskiner de kan ersätta windows med Linux på, och därmed inte bara spara pengar på att slippa köpa ny hårdvara utan också slippa licenskostnaderna till Microsoft. Ett företag köper inte 2000 mac:ar för att OS X är ett bättre operativsystem. Kan deras användare göra jobbet med Linux så kommer de att använda Linux. Punkt.

Det spelar ingen roll att Mac OS X är snyggare och bättre och smartare. Det spelar ingen roll att Linux är tråkigt att använda. Stora företag med tusentals beancounters bryr sig inte, de tittar bara på totalkostnaden.

Linux på skrivborden är redan en kraft att räkna med. Den kraften kom till när stora företag som Sun och Novell lanserade varsin desktopversion av Java Desktop respektive SuSE LInux Desktop. Den senare kommer för övrigt i en ny version vilken dag som helst nu. Jag har sett den, och den är riktigt jäkla bra. Inte lika bra som OS X men helt i klass med Windows och det räcker rätt långt det med.

Prick på detta sätt resonerar många. Men vem slänger ut 2000 arbetsstationer och servrar en fredag och installerar 2000 nya över helgen? Självklart byts maskiner allt eftersom dom behöver bytas ut. Tricket är att få alla dessa människor att förstå att man idag med moderna grejjer kan köra blandad maskinpark och OS. I alla organisationer finns en stor mängd användare som kan köra vadsomhelst och göra sitt jobb. För tex säljare och chefer som reser mycket skulle aldrig annat än powerbooks/ibooks användas om någon klok och välinformerad fick bestämma.

Maskiner byts ungefär idag i en 3-års cykel. Att då säga att vi idag bara har intelburkar och därför pga gjorda investeringar inte kunna köra annan form av hårdvara är ett märkligt resonemang som visar på att man inte riktigt tänkt efter ordentligt.

Varför är man låst i sin gjorda investering när 40 bärbara av alla dessa 2000 maskiner skall bytas? Detta hänger endast på en bra resp dålig säljinsats. Dock är vi för få som träffar dom personer som tror att dom sitter "fast" i sin investering.

Det låter på många av er som om Apples produkter verkligen säljer sig själva via en hemsida och lite TV-relam och annonsering. I andra trådar låter det verkligen som om många av er får strida med alla runtomkring er för att få köra eller att påverka andra att köra Mac. Jobbar själv med att sälja och konsulta kring Mac-plattformen och det är i princip en strid varje dag för att bevisa och visa Mac:ens fördelar för människor. Om alla dessa hundratals människor som idag jobbar i Sverige på olika företag med dessa dagliga bataljer blir ersatta av reklam och en web-sida, tror då nån av er att Apple skulle sälja en skruv mer än till dom redan frälsta? Vidare, tror nån av er att Apples strategi är att förbli i den storlek dom är. Slutligen, tror då nån av er att deras prisstrategi i USA är ett exempel på att Apple vill bli själv kvar på banan?

Ganska självklart vill dom styra bort focus från prisdiskussioner så att alla som idag lägger ned krut på deras plattform skall kunna tjäna pengar på det jobb dom gör. Redan idag bygger stora delar av deras rabattstrukturer på att belöna dom som för Apple gör mest och det är verkligen ett genidrag

Detta gallrar ytterligare bara bort dom som bara vill tjäna några kvicka kronor på en burkförsändelse

Ursprungligen av pite_jakke:

Jag känner inte till så många ställen där man kan kolla på mac och köpa mac i norr & västerbotten.
Men ni kanske gör det..så ni kan ju skriva dom ni vet.

Du kan ju pröva att kontakta oss på Grafit i antingen Luleå eller i Skellefteå.

1