Ok.
Detta blir en liten utvikning som kanske kan glädja någon - men förhoppningsvis skall den svara på trådskaparens fråga.
1. Du har inte en Fiber rakt in i switchen. Men däremot har du en TP-kabel med RJ-45-kontakt rakt in i switchen. (skillnaderna här är många).
Lite bakgrunds fakta.
Det finns en modell som man brukar använda för att standardisera vad olika delar innebär - som man oxå kan använda när man skall bygga maskiner för olika ända mål.
Modellen heter och kallas för OSI-modellen. Där har man ställt upp Nätverkstrafik i 7 lager.
7. Applikation
6. Presentation
5. Session
4. Transport
3. Nät
2. DataLänk
1. Fysiskt
Ju längre ner i OSI-modellen man kommer dessto lägre krav har man på en apparat (kan man säga). Längst ner, i det fysiska lagret hittar vi saker som Nätverkskort och kontakter och kablage. Lagret skall klara av att bara modulera(skicka 1:or och nollor rent elektriskt) signaler i olika kodningar enligt de standarder de är avsedda för, tex, ett Ethernet skall fungera på ett visst sätt med CSMA/CD (i PC-världen) eller med CSMA/CA (I mac-världen).
Andra apparater som hör till lager ett är Hubbar (sällsynt i dag) och Repeatrar. En hub, till skillnad från en switch när den får in information från en dator, så skickar den ut den till ALLA portar. Den datorn som känner igen adressen som finns på paketen tackar för dem och tar emot. de andra datorerna/komponenterna ignorerar. Men... Nätverket blir slött eftersom allt skickas till alla. Detta händer inte hos en switch. Den arbetar nämligen på lager två och kan titta lite på paketens IP-adress och med hjälp av den avgöra om datorn finns i dess egna nätverk (ansluten till någon av portarna) eller om den inte gör det. Finns datorn så upprättas en brygga mellan de två komponenterna och data förmedlas enbart mellan dessa datorer. De andra blir inte drabbade av den kommunikationen (som i fallet med en hub). Om inte det framgick, så är det så att switchen, den arbetar på nivå två. (med förbehåll - det finns layer3 switchar)
Finns inte datorn (och en router är ansluten någonstans) så skickas informationen hit - den förstår att komponenten inte finns i samma nät och tar den vidare dit den skall efter bästa förmåga. En Router arbetar nämligen på nivå 3. En router används MELLAN OLIKA NÄT. Låt säga du har två kontorslokaler. Den ena med 15 datorer den andra med lika många. i varje lokal sätter du en switch, och switcharna är anslutna med en router. De är två olika nät. När information kommer in till routern - så skickar den ut informationen till rätt switch eftersom den kan titta djupare ner i paketen och avgöra att datorn som skall ha informationen är ansluten dit - den gör ett vägval. Dock är det så. Iom att routern gräver lite i varje paket - så plockar detta prestanda i termer av hastighet.
Det är detta man brukar använda som motivering till en switch kontra router. Behöver vi göra ett vägval någon stans? I ditt fall.. är det ju att all information skall ut/in från nätet. Det är inte något egentligt vägval det är frågan om här. Av den anledningen så är switch en bra komponent för dig.
MEN!!
Det finns alltid massor med MEN.
Framförallt om vi pratar trådlöst.
I en router så har DU större möjlighet att kontrollera den trafiken som går in/ut genom ditt nätverk. Om man skulle tex.. Köra med en switch och tänker aha! vi hänger på en trådlös accesspunkt, och använder den som brygga. Då får vi ju tillgång till trådlös kommunikation oxå! Men... då har du ju NOLL koll på vilka som använder din accesspunkt (accesspunkt är en Repeater som arbetar på nivå 1 och skickar ut allt till alla likt en hub). Alla dina grannar kan ju snålsurfa på ditt nätverk och detta kommer oxå bidra till att du inte kan använda all hastighet själv (hur många gånger om året man nu använder full kapacitet av en 100-lina privat annat än internt).
I en router så har du oftast möjlighet till att låsa kommunikationen genom att endast tillåta kommunikation via specifika s.k. MAC-adresser. (En MAC-adress kan jämföras lite som bilvärldens Registrerings nummer. Varje kort har EN unik Macadress. Den används för att nätverkskorten på fysisk nivå skall veta vem de skall prata med. - IP-adress är en logisk adress och kan vara vad som helst - men MAC-adressen är den samma). Sedan är förmodligen brandväggen som sitter i Routern avsevärt bättre än den mjukvara du har i din PC. Den mjukvaran skall endast behövas i nödfall för de stackare som brytt sig om att ta sig igenom din router.
Nåja... det finns en del argument till för Router. Men vi kan ta det en annan gång....
Sedan finns det ju faktiskt trådade routrar OXÅ! Dessa kommer inte innebära någon flaskhals för dig. Men däremot - om du skall köra trådlöst så får du leva med det helt enkelt. På de flesta routrarna så sitter det ju TP-portar. Tror tillochmed att somliga kan ha Gigabithastiget på nån av dem. Väljer du en sån modell så kan du ju koppla den trådat till den plats du sitter mest och behöver kapaciteten mest. Sedan för mobilitetens skull, så får du leva med att kunna surfa i hygglig hastighet fast sitta i sängen med laptopen i stället. Även om det står 108Mbps på somliga av dagens routrar så innebär inte det praktiskt att de fixar den hastigheten. Du skall vara glad om du får ut hälften av kapaciteten. ffa, om du har flera datorer.
Nåja. Några frågor så långt - så skall jag försöka svara på dem efter bästa förmåga.
//Loofy