Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Matts E. Lindmark
  • Plats Manhattan, New York, United States
  • Sysselsättning I am a Swedish guy, now living in New York City and is now halfway through my studies (BBA/Information Systems Management) at Berkeley College, Manhattan, NYC.Beside the studies, I entertain my technological interests within the fields of electronics (HiF
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2015-02-08
  • Antal inlägg 1265

Foruminlägg

De senaste inläggen Matts E. Lindmark har skrivit i forumet.

Jag skulle vilja lägga in vinkeln att om man betraktar iPad mer som en "tidning" - då tror jag att perspektivet kan falla på plats.

För mig är iPad en "läsare" - både för att läsa tidskrifter, böcker, surfa på nätet, titta på film o.s.v - formatet gör att den passar in på alla platser där det är bökigt att släpa med sig en MacBook Pro eller ännu hellre stationära Macar.

Fördelen med en iPad är att den gör att man får datorfunktionalitet på betydligt fler platser, i ett smidigt format.

Det ser bra ut. Kommer det sedan e-ink som även kan hantera video o.dyl - d.v.s användas fullt ut i alla tillämpningar där andra skärmtyper används - då är det ju rent av möjligt att en e-ink-iPad dyker upp.

Det jag sett av e-ink (Nook) är dock inte riktigt imponerande. Textskärpan är bra, ja - likaså är det vilsamt (ingen bakgrundsbelysning) men återgivningen är inget att hänga i granen med monokromt och grå bakgrund.

Förövrigt tror jag inte på e-readers som koncept, framtiden tillhör helt klart tablets av det enkla skälet att en tablet är en e-reader med utökad funktionalitet. Det finns ingen anledning att släpa omkring på en enhet som endast kan en sak när man i samma format kan klara flera saker.

Idealet är helt klart en skärm som kombinerar vilsamheten för ögonen hos e-ink med datorskärmens användningsområden.

Jag är fullständigt nöjd med min hemskärm och kan meddela direkt att estetik i form av minimalism inte är min grej, helt enkelt. Modernistisk arkitektur i form av boxar med släta ytor är inte riktigt min favorit heller.

På samma vis är jag inte heller ett fan av hemskärmar som är tomma på information, gärna kombinerat med stora ikoner. Informationsrikt och effektivt skall det vara.;)

Jag har sett ett antal s.k "snygga" hemskärmar av typen minimalistisk, d.v.s en enkel textklocka och i stort sett inget mer - hemskärmar som ofta hyllas för sin estetik - dock delar jag inte den uppfattningen.

Nej, för min del är det äldre dekorerad formgivning som gäller. I mobilen är det effektivitet som är prioriterat och att ha den information jag har på hemskärmen är helt enkelt det som passar mig bäst.

Jag kan förstå "huvudvärken" då folk idag verkar dra hårt åt det minimalistiska hållet.

Hade det funnits e-ink-skärmar som hanterar pappersvit bakgrund och färggrafik m.m kunde läget varit ett annat, d.v.s att e-inken kunnat konkurrera. Men som det är nu ser jag inte att det är någon direkt konkurrens eftersom e-ink endast hanterar grå bakgrund och svart/vitt, samt i vissa fall även gråskalor.

En iPad kan återge trycksaken på ett mer realistiskt vis. Det enda som kan diskuteras ev är bakgrundsbelysningens inverkan men jag skulle utgå ifrån att en skärm som kombinerar den fördelen från e-ink med övriga fördelar som LCD har inte ligger allt för långt borta.

Det enda jag ser som ett misslyckande är att allt för många företag inriktade sig på att tillverka e-readers istället för att pusha för tablets från början. Tur i.a.f att Apple lyckades ändra på det - likaså Amazon med Kindle Fire.

De nedladdningstak för 4G LTE jag talar om gäller USA eftersom det är där jag befinner mig.

Därför skrev jag också priser i dollar.

Nedladdningstak på 30 GB och uppåt ställer saken i ett annat ljus: LTE blir användbart.

Dock kvarstår faktum: På Apples huvudmarknad är LTE inte praktiskt användbart eftersom priserna är $30, 2 GB upp till $80, 10 GB samt $10 per GB overage.

Håller de svenska operatörerna stilen med generösa tak - utan att börja minska på dessa framöver - då kan en framtida LTE-iPad som alltså fungerar i de svenska näten, bli ett utmärkt alternativ.

Faktum kvarstår att LTE behöver allra minst 10 GB för att bli användbart, helst mer. Det är intressant att Apple lanserat en iPad med uppenbart USA-fokus, med LTE som ett tungt försäljningsargument - trots att nedladdningstaken som erbjuds kunderna gör det fullständigt oanvändbart.

Jag hade ingen nätuppkoppling då jag fick den snabba fixen. Då Noten använder både GPS och GLONASS klarar den att ta in positioneringsdata från betydligt fler satelliter, vilket snabbar upp processen.

Skulle jag få råda hade jag rent ut sagt skippat mobildata helt i tablets (inte bara i iPad) och det enbart för att sätta press på operatörerna.

Här släpper Apple en HD-iPad och så är den totalt begränsad av det enkla faktum att operatörerna är så livrädda för nedladdning. Snabb check ger att en HD-film ligger på sisådär 4-6 GB i iTunes Store. En SD-film ligger runt 1-1,8 GB.

Går det att använda sin nya iPad för att hyra/köpa filmer då man befinner sig i LTE-nätet? Svaret är nej. Såvida man inte vill bränna hela nedladdningstaket på en enda nedladdning och även acceptera lite trevliga "overage-avgifter".

Det går helt enkelt inte att använda en iPad på det sätt det är tänkt p.g.a nedladdningstak. Således tillverkar man en produkt som inte går att använda på ett vettigt sätt.

Vill man använda sin iPad för höghastighetsdata vill det till att man sitter i ett WiFi-nätverk. Glöm en tanke i stil med "det vore trevligt att spendera kvällen på det WiFi-lösa/betal-WiFi-försedda hotellet med att streama Star Wars Episode IV via min snabba iPads LTE-uppkoppling".

Nej, tablet-tillverkare: sätt lite press på operatörerna och förklara det sjuka med 2 GB-tak och LTE. Lägg produkterna temporärt på is tills problemet är löst, kör hårt med WiFi-modellerna sålänge.

För min del ser jag tvärtom att en 4G-iPad borde vara billigare än en WiFi-modell rent moraliskt eftersom den innehåller en försämrande funktionalitet. Försämrande p.g.a dagens mobiloperatörer som gärna marknadsför höghastighetsdata men samtidigt gör det omöjligt att använda.

Varför ha en strömslukande mobilradiodel i sin iPad och tvingas betala en extra månadskostnad när man i praktiken är hänvisad till att använda WiFi så fort man gör något som kräver höghastighetsdata (ladda ner en större datamängd)?

Först vid 10-20 GB LTE-data kan vi börja tala om "användbart".

Klockorna på låsskärmen kommer av följande:

1. Jag vill ha en HTC-väderklocka.
2. Jag föredrar en analog klocka som komplement.
3. Sliderklockan är en effekt av att temat har en klocka inlagt, jag har gärna haft någon annan text där men det går inte att ställa in.

Idealet hade varit en integrerad digital/analog klocka av den typ som finns i Cookies Home Tab för HTC Sense 2.5.x i Windows Mobile.

I mitt fall är jag extremt nöjd med Galaxy Note. Den är ypperlig, fungerar mycket stabilt och bra - samtidigt är den ett utmärkt komplement till iPad genom att den kan agera mini-tablet även då man inte tagit med sig sin iPad.

Den erfarenhet jag har av e-ink är att det inte riktigt ger vad jag vill ha. En iPad är lämpligare då den klarar färg och dessutom har ett format som gör att man kan läsa det mesta, inkl tidningar utan problem. Som komplement för läsandet har jag Galaxy Note, vilket är en perfekt sak för t.ex pockets. Problemet med e-ink för min del är att det går bort så fort böckerna innehåller bilder - än mer om dessa är i färg. Fackböcker har en tendens (i.a.f för min del) att göra sig bättre på en färgskärm.

Tar man platsbrist o.dyl med i beräkningen kan en iPad spara rejält med utrymme och med den nya skärmen blir läsandet ännu mer förbättrat.

Dock vill jag hävda att 128 GB utrymme krävs på sikt i en ny iPad av det enkla skälet att man då vill åt dokument med högupplöst grafik m.m - något som drar upp utrymmeskravet.

Jag tar helt klart WiFi-modellen och det har sina orsaker:

1. Nedladdningstak går bort för en iPad, framförallt när dessa tak ligger på 2 GB o.dyl. Orsak?

iPad är en data-intensiv enhet och med den nya modellen vill man gärna ha HD-streaming o.dyl och då faller låga nedladdningstak bort fullständigt.

2. Extrakostnaden för 4G-modellen kan istället spenderas på ökat lagringsutrymme. Jag tar en 64 GB-modell WiFi alla veckans dagar före en 32 GB 4G-modell.

Det som också sänker attraktionskraften hos iPad 4G är att man vackert får slanta upp ett extra abonnemang, d.v.s man betalar först data i mobilen och sedan data i iPaden. Med en WiFi-modell kör man bara igång tethering och sköter allting på ett ställe.

Den dag det går att streama rejält med HD-video från t.ex Netflix och YouTube m.fl källor via LTE utan idiotiska tak à la 2 GB för $30, upp till 10 GB $80 som det är i USA, det är dagen en iPad 4G kan användas i LTE-nätet på det sätt det är tänkt.

Innan den dagen är här röstar jag tveklöst för WiFi-Paden då jag inte ser någon anledning att betala vare sig månadskostnad eller extrakostnad vid köp för en funktion som inte går att använda på det sätt som enheten med funktionen egentligen lämpar sig för.

GPS-frågan löser jag i värsta fall via jailbreak om det skulle behövas. Dock tycker jag att Apple på sikt bör lägga in såväl GPS som GLONASS i WiFi-modellen, detta då min Galaxy Note låser positionen på några sekunder, även inomhus UTAN att använda A-GPS. Det gamla argumentet att GPS saknas i iPad WiFi p.g.a avsaknaden av A-GPS-funktion håller inte längre.

Därför bör nästa iPad få en mottagare inbyggd även i WiFi-versionen.

Oavsett vilket kan inte nuvarande dataplaner för LTE göra mig det minsta sugen på att köpa en iPad 4G.

Ursprungligen av simulacra:

Antagligen för att de har dyrare komponenter i den nya paddan, och de skulle nog inte kunna hållit den nuvarande prissättningen om skärmar, radiochip och batterier kostar mer.

Jag tror också att tekniken inte är riktigt mogen än för att göra en riktigt rejäl iPad-uppgradering - därför blev det denna refresh innan iPad 4 kommer.

The New iPad är mer som en iPhone 3G S s.a.s.

Eftersom LTE är nytt och strömkrävande m.m blir det vissa kompromisser. Jag är rätt säker på att en iPad 4 kommer vara mer strömsnål än "The New" - något som t.o.m kan medge övergång till ett mindre batteri igen, samtidigt som skärmen m.m vid det laget redan är stapelvara och billigare att tillverka - Apple lär inte byta ut den i 4an utan behåller helt enkelt samma skärm, vilket sänker kostnaderna (den är ju då i fullt intrimmad produktion sedan flera månader).

Det viktigaste steget tror jag dock är MacBook Air-bryggningen.

Större RAM i en iPad, samt ökad lagringskapacitet har uppenbara fördelar då det bl.a medger portning av fler Mac-program till iOS. Det gör det också möjligt för Apple att gradvis "dra" iPad i MacBook Air-riktningen, d.v.s röra sig i riktning datorfunktionalitet.

Min uppfattning om The New iPad är att den utgör en "teknologi-refresh" - alltså en uppdatering av iPad 2 för att hålla hjulen snurrande tills en större revision i form av iPad 4 s.a.s kommer.

Jag är relativt säker på att Apple relativt snart kommer att ha en iPad ute som på allvar bryggar steget till MacBook Air - d.v.s en variant som kör iOS 6, kommer med 128 GB intern disk och med en tangentbordsdocka som tillbehör som även ger USB-kontakt (tänk Camera Connection Kit integrerat). Detta kombineras med en quadcore A6-processor och 2 GB RAM för att medge portning av än fler Mac-program samtidigt som spel m.m kan göras ännu mer kompromisslösa.

Det skulle inte förvåna mig om inte MacBook Air delvis kommer att ersättas med en iPad i framtiden. D.v.s att 11-tumsmodellen försvinner och steget blir iPad 4 128 GB - MacBook "Air Pro" 13-tum och så hela vägen upp.

Jag ser ingen anledning att motargumentera kraftfullare hårdvara i iPad, tvärtom påstår jag utan minsta tvivel att det medför fördelar. Dock, eftersom det är en iPad, bör man inte tulla på egenskaper som lång batteritid o.dyl.

En iPad 4 på 128 GB vore ett lämpligt steg nu när Retina display är här och det innebär ett intresse av att lagra större bilder, högupplösta dokument, HD-filmer m.m. Detta ökar behovet av utrymme jämfört med iPad 2.

För min del planerar jag att köra med min iPad 2 tills iPad 4 är ute, skillnaden mellan 2an och "The New" är inte tillräckligt stor för min del.

Jag skulle vilja säga att en realistisk 4G/LTE-iPad kommer den dagen det finns en flerbandig radiodel att använda. Att begära att Apple skall släppa olika iPads för olika marknader, även små bara för LTE ser jag inte som realistiskt.

I USA är läget också problemtiskt av det enkla skälet att operatörerna avskyr kompatibla nät, detta gör att man inte ens där kan ta sin LTE-grunka och byta operatör.

Lösningen ligger helt enkelt i stöd för olika LTE-frekvenser på samma vis som olika GSM/UMTS-frekvenser stöds.

Att täcka in Europa och USA LTE-mässigt är något som lär dyka upp, frågan är bara när med tanke på att tekniken fortfarande är i sin linda.

När det gäller LTE fullt utrullat är det framförallt VoLTE (Voice over LTE) som måste till. Som det är nu tvingas LTE-produkter enbart använda det för ren "data" samtidigt som röst sker genom att koppla över till 3G (CDMA/UMTS beroende på land). Idealet kommer den dagen man kan kasta ut allt vad gammal radioteknik heter och ha en ren LTE-mobil som naturligtvis har VoLTE.

Dagens "enbandiga" LTE-produkter som måste falla tillbaka på äldre system för tal kommer att bli en parantes i historien, ungefär som de allra första 3G-mobilerna (NEC e606 och e808 har inte direkt satt några avtryck i historien).

Ursprungligen av acke:

Jag skulle vilja att Mac OS X ploppar upp en liten notis som förklarar för användaren varför de får badboll hela tiden. Typ: "Din dator går långsammare än den behöver på grund av brist på arbetsminne, din dator ska ha minnestyp X och klarar av X GB , du har XGB nu. Klicka på länken för att komma till en hemsida med lokala återförsäljare"

Då skulle det börja kännas som det mycket pratsamma systemet Windows.;)

Jag tror att användaren kan behöva lista ut det där på egen hand, för lite RAM har ju aldrig någonsin varit bra.

Däremot kanske det går att tänka sig att användaren "varnas" under installationen att prestandan kan bli lidande p.g.a otillräckligt RAM.

Mina favoritsorter är bl.a:

Velkopopovický Kozel

Budwiser Budvar

Gambrinus (den skall finnas på Systemet).

Krušovice

McSorley´s (Utmärkt mörkt öl, specialsort som endast finns där.)

http://en.wikipedia.org/wiki/Baltika (ofta 5, 7 eller 9)

En annan variant från Baltika Breweries är [URL="http://eng.baltika.ru/brand/2/15/yarpivo.htmlYarpivo[/URL]

Peroni

I Madrid brukar det bli det lokala ölet, Mahou

Iövrigt brukar jag av och till dricka Tsingtao (kinesiskt), Kirin Ichiban (japanskt) och diverse andra sorter. Carlsberg och Grøn Tuborg blir det också ibland.

Newcastle är också god.

Min absoluta favorit är dock mörk Kozel, gärna tillsammans med en rätt kallad "nakladany Hermelín" - alltså inlagd Hermelin-ost (ett tjeckiskt mellanting mellan camembert och brie). Den är då inlagd i olja, kryddor m.m och mycket gott tillsammans med en god öl som just Kozel.

De ryska Baltika-produkterna gillar jag också, utmärkta - men troligen udda.