Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Matts E. Lindmark
  • Plats Manhattan, New York, United States
  • Sysselsättning I am a Swedish guy, now living in New York City and is now halfway through my studies (BBA/Information Systems Management) at Berkeley College, Manhattan, NYC.Beside the studies, I entertain my technological interests within the fields of electronics (HiF
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2015-02-08
  • Antal inlägg 1265

Foruminlägg

De senaste inläggen Matts E. Lindmark har skrivit i forumet.

Jag har kört Mac OS 8.1 de senaste dagarna då det finns moment jag föredrar att utföra i Photoshop 4.0 hellre än CSx. För mig är den gamla versionen utmärkt för snabb, smidig redigering och därför bra att ha till hands.

iTunes 10.6 åkte ut omedelbart, det kraschar nämligen fullständigt på min MBP med Snow Leopard 10.6.8. Installerade 10.5.3 igen och allt fungerar som vanligt.

Tydligen lider 10.6 av någon riktigt elakartad bugg, Apple får släppa 10.6.1 snabbt för att räta upp det hela.

Jag har en Galaxy Note och en iPad. De kompletterar varandra ypperligt och för min del är Noten den logiska kombinationen av en tablet och telefon. Någon seghet upplever jag inte med Noten men å andra sidan kör jag alltid med avancerat hackande (root, ny kernel, ny ROM, överklockning, undervoltning m.m) och annan launcher o.s.v då jag är "egocentrisk" och anser att ingen tillverkare kan få fram det jag själv vill ha ut. Med den konfiguration jag använder är jag helt nöjd.

Som smartphone-system betraktat anser jag överlag att Android ger det jag vill ha, vilket iOS i en iPhone inte klarar av. iPad är en annan historia, detta då den är betydligt mer "datorlik" i hanteringen och inte har det "dumma gränsnitt" som den lilla skärmen (i iPhone) nödvändiggör.

Resultatet är att jag föredrar Android när det handlar om en smartphone men iPad när det gäller en tablet som kan komplettera och integrera bra med ett Mac-baserat system.

Apples mobil matchar helt enkelt inte vare sig mina behov eller krav på hur det skall fungera och vara utformat.

Däremot är iPhone utmärkt för de som vill ha en "enkel" mobil men som är relativt funktionsrik. Dock vill jag hävda att en iPad är ett bättre val om man vill ha en optimal iOS-upplevelse då den stora skärmen gör det betydligt lättare att ta fram program som blir datorlika och effektiva.

Min egen Note är konfigurerad på detta vis:

Hemskärmen:

Låsskärmen:

Jag lär stå över denna och istället vänta på en iPad 4. Detta baserar jag på följande anledningar:

1. Lagringsutrymmet är för litet. Det låter kanske radikalt men kombinationen av de dokument m.m jag har i min iPad plus HD-filmer går inte riktigt ihop. Bara filmbiblioteket ställer till det, har rippat över 220 filmer (plus en del TV-serier) och vill jag utöka med HD blir det riktigt trångt med 64 GB i samband med resor.
2. Lagringsutrymmet igen, denna gång för dokument då det plötsligt är intressant med högupplösta PDFer m.m och då åker utrymmeskraven upp rejält.
3. Iövrigt uppfattar jag den som ett mellansteg mellan iPad 2 och en kommande iPad 4 med iOS 6.x.

Det har ju förövrigt talats en del om att detta är ett mellansteg innan en rejält uppdaterad iPad kommer.

Den dagen det finns en retina-iPad i storlekarna 32, 64 och 128 GB kommer jag att planera ett inköp. Minst 128 GB är vad jag vill ha, om det skall bli meningsfullt med en högupplöst skärm.

Min nuvarande iPad kompletterar min Galaxy Note på ett bra sätt, detta gör att jag numera alltid har en tablet med mig även när jag av olika skäl inte tar med Paden och detta gör också att denna nya modell blir något jag står över.

Senaste gången jag såg en dator med Mac OS Classic installerat är.... varje dag. Mac OS 8.1 är nämligen installerat i MacBook Pron.

För min del måste jag säga att jag fortfarande gillar handhavandet i Mac OS Classic, skulle alltså inte ha något emot att köra ett rejält hottat Mac OS 9 men med moderna finesser under skalet (tänk Copland). Alltså samma Finder, översikten med Systemmappen, Tillägg, Inställningar o.s.v parat med en ny Unix-baserad grund för full multitasking, stöd för flera processorkärnor, minnesskydd o.s.v.

Jag kör vidare med Snow Leopard. Jag har lekt med Lion hos Apple Store men känner mig inte riktigt manad att uppgradera. Framförallt är det förlusten av PPC-program och QuickMenu m.m som stör bilden. Just QuickMenu är något jag INTE tänkt leva utan, detta då jag fortfarande föredrar att använda Applemenyn på samma vis som i Mac OS Classic.

Jag är inte heller riktigt positiv till att "Spara som" börjat försvinna i Lion, detta då jag föredrar att spara manuellt utan sidomanövrar. Överlag lär jag helt enkelt avvakta och se, eventuellt uppgraderar jag senare när det är helt säkert att jag kan använda mitt nuvarande arbetssätt utan att olika program slutar att fungera.

Jag kodar alltid DVD med HandBrake och High Profile, kvalitetsnivå 20 (använder ej Apple TV-förinställning). Resultatet blir mycket bra, helt i klass med DVDn.

Det är viktigt att komma ihåg att en ersättare till Mac Pro inte skall ha sämre funktionalitet eller utbyggbarhet. Tvärtom bör detta ligga på samma nivå som idag eller bättre.

En Mac Pro Mini som kan byggas ut på olika sätt är en logisk fortsättning på Pro-serien, man kan då tänka sig en Mac som blir helt vad kunden gör den till. Vill jag ha maximal CPU-prestanda o.s.v köper jag Mac Pro Mini rakt av och har en behändig låda på skrivbordet. Behöver jag bygga ut på olika vis skaffar jag kabinett för detta och kan då stoppa in expansionskort m.m. Allting kan naturligtvis "stackas" och flera Mac Pro Mini kan kombineras till ett kluster. Jag kan då köpa t.ex fyra stycken Mac Pro Mini och koppla ihop dessa för maximal prestanda. Samtidigt kan jag ansluta en skärm till varje burk om jag önskar det (stöd för två skärmar per dator bör också finnas).

Jag anser att Mini-konceptet är ett bra drag av Apple och vidareutvecklas det med en Pro Mini som kan skräddarsys till exakt den utbyggnadsmöjlighet som krävs har Apple helt klart en hit.

Jag tror nämligen inte att baskonceptet med EN stor låda är den enda vägen för en arbetsstation, en Mac Pro Mini kan istället anta många olika former och passas in i alla möjliga situationer beroende på behov.

Jag skulle vilja slå ett slag för Snapz Pro X när det gäller att spara ned filmklipp etc som på olika sätt skyddats mot nedladdning. Man använder det klassiska piratkopieringsordspråket "det som kan spelas upp kan spelas av" - d.v.s man tar en videoskärmdump av det man vill ha ner och sparar den elegant direkt för QuickTime eller vilket program man nu vill använda.

Det är bara att spela in det aktiva videofönstret - detta kan ingen leverantör stoppa. Det spelar ingen roll hur mycket de än skyddar, går det att se videon på Macen går den att spara med Snapz Pro X. Enda rådet är att köra i fönster, ej i fullskärm vid inspelningen. Man behöver inte spela in ett 640 x 480-klipp i 1600 x 1050 t.ex.;)

Att spela in på detta sätt är lite primitivt eftersom man får ha koll på när videon börjar och slutar men det löser i.a.f spar-problemet.

Jag fick 19/20, åkte dit på seraf - ett ord jag faktiskt inte stött på tidigare.

Jag betraktar Kindle Fire som en tablet som snarare är avsedd att radera ut omoderna e-readers. Att den kallas Kindle Fire är ett starkt tecken, kunden skall betrakta den som en "expanderad Kindle" - en e-reader som försetts med ökad funtionalitet snarare än en tablet.

Produktkategorin e-reader har jag aldrig riktigt förstått, det har alltid varit en nödlösning för min del även om det kan diskuteras att skärmarna varit mer läsvänliga med elektroniskt bläck. Men i grunden är det som en enfunktionstablet, framförallt med format m.m inräknat.

Då är det betydligt bättre att göra som Amazon, d.v.s släppa en tablet direkt in i e-readersegmentet och sälja den som en Kindle i första hand med en del added value. På så vis lär det enbart finnas tablets på marknaden framöver. Antingen köper man en "e-readertablet" såsom Kindle Fire eller Nook Color, alternativt köper man en obrandad tablet, t.ex en iPad.

Jag hade testat att rippa den med XLD och se till att det hela verifieras mot AccurateRip. Då det är gjort, testa att spela den igen. Fungerar inte ens en AccurateRip-verifierad kopia - då har vi en riktigt elakartad bugg.

I mitt fall har jag rippat mitt iTunes-biblioteket i EAC och Easy CD-DA Extractor (Windowsprogram dock) och konverterat FLAC till ALAC (Apple Lossless) med XLD. Musik köpt från iTMS är i 256 kb/s AAC och det fungerar bra.

Jag litar inte på iTunes som rippare, därför går jag alltid omvägen via andra program då framförallt EAC och XLD kan verifiera ripparna - stämmer inte checksummorna är kopian inte bitkorrekt och problem kan uppstå. iTunes kontrollerar inte detta alls.

Edit: Då man rippar en skiva med EAC skapas först en WAV-fil vars integritet verifieras mot AccurateRip. Då den filen är verifierad som varande bitkorrekt kodas den om till det format som önskas, FLAC för lossless eller något lossy-format. Detta gör att även t.ex MP3 skapade i programmet är "säkra" mot störningar.

Ett fel som leder till hörbar distorsion o.dyl kommer resultera i varningar och misslyckad verifiering.

Senast redigerat 2011-11-01 17:06

Datorregel nummer 1:

Ta alltid backup

Jag lärde mig det då jag skrivit ett dokument i 4 timmar utan att spara och proppen gick.

Med Carbon Copy Cloner är backup riktigt behändigt och så har man ett enklare jobb vid systemuppdateringar etc.

Traditionell dataräddning har utförts av Ibas i Norge. De har ju lyckats få ut data från tämligen förstörda datorer, inkl sådana som legat på djupt vatten. Men det kostar och man kan aldrig vara säker på att allt kan räddas.

Ett annat exempel på behovet av backup är diskkraschen som bidrog till att sänka tidskriften Amiga Info.

Jag tror inte att det är en särskilt bra idé att lägga ner Mac Pro. Däremot kan man ju tänka sig en vidareutveckling av konceptet, t.ex en förstorad Mac Mini med prestanda som en Mac Pro och som kan placeras ovanpå ett expansionskabinett med kortplatser.

Som utvecklingen blivit idag uppfattar jag det som att iMac tagit över mer och mer från Mac Pros traditionella domäner, MacBook Pro har också bidragit, efterfrågan på mer kompakta datorer och deras allt bättre prestanda har gjort att många uppgifter som tidigare krävde Mac Pro idag går att utföra med iMac eller MBP. Inte allt naturligtvis men t.ex layout och bildhantering, video m.m.

En Mac Mini med Xeon-processorer (låt oss kalla den Mac Pro Mini) som kan kopplas till ett kabinett med kortplatser (d.v.s placeras ovanpå detta eller separat) skulle nog kunna bli en succé. Kunderna kan köpa en stationär Mac med högre prestanda än Minin samtidigt som det kompakta formatet behålls. Behövs kortplatser köps expansionskabinettet till, dess flexibla placeringsmöjligheter gör att användaren kan gömma undan det om det betraktas som önskvärt.

Ytterligare en väg är en iMac med Xeon-processor.

Jag kan förstå att efterfrågan för en konventionell towerlåda är begränsat idag med tanke på hur snabbt utvecklingen gått, därför får de gärna innovera på detta område med Mac Pro Mini.

Däremot tror jag att det är en riktigt dålig idé att skrota Mac Pro utan att ersätta den med något alls, d.v.s bara ta bort den utan att på något vis fylla upp.

Edit: Apple Insider verkar vara inne på samma tankar som jag angående en Mac Pro Mini.

Generationerna, alternativ 2 är naturligtvis det korrekta.

Däremot har mitt intryck alltid varit att Apple döpte iPhone 4 till just det för att markera att modellen tillhör en ny "generation" jämfört med företrädaren.

Därför kan man gissa att nästa modell blir en iPhone 5 för att markera att det är något annat än 4an.

Det verkar som att Apple inlett en procedur som innebär att varje "huvudversion" av iPhone har ett specifikt nummer, detta lever sedan kvar hos ytterligare en modell, därefter byts numret ut och ny design introduceras.

I det scenariot blir iPhone 3G och 3G S detsamma som "iPhone 3" och med tanke på de två 4 och 4S blir det 5 och ev 5S innan de tar nästa kliv.