Hej!
Misstänker starkt att du här nosar på ett mycket stort och generellt problem som dessutom kommer att bli alltmer aktuellt i framtiden!
Är du åtminstone sådär hyfsat tekniskt intresserad kan kanske begreppet "smutsig el" vara bekant, dvs högfrekventa signaler som är överlagrade på 'den vanliga' 50 Hz som alltid finns i elnät (jfr den signaltrafik som elbolag lägger ut för att kolla/styra elmätare, den teknik som också kan användas för att fjärrstyra hushållsapparater).
Högfrekventa övertoner kan genereras inte bara medvetet; stora källor är alla switchade nätaggregat (laddare, skärmar, datorer) men även tex LED-lampor i belysningar (i ditt fall dimmern?!? Kanske också LED-lampor...!). Övertonerna kan vara mycket komplexa men ligger enkelt sagt i området mellan 50Hz och upp till de "reglerade radiofrekvenserna". Hela detta band är således helt oreglerat med avseende på vad en utrustning (elektronikpryl) får 'sända ut' på nätet.
Många ('alla') elektroniska utrustningar har varianter av filter som har till uppgift att fånga in störningar på matningsströmmen. Men, och detta kan vara en "nyckel" till dina problem, när ett elsystem (ett elektriskt ihopkopplat nätverk) med olika störningskällor och filter ändras (olika apparater inkopplade i olika kombinationer), så kommer 'mängden', 'styrkan' och 'typen' av störningarna att variera. Detta innebär en "slumpmässigt växlande" störningsbild, där ibland störningar kan bryta igenom filter och slå in i utrustningar. Det stora problemet är att eftersom hela detta frekvensband är oreglerat, så kan ingen tillverkare garantera att störningar inte påverkar en apparat. Inte ens med bästa vilja i världen kan man ju konstruera ett skydd mot en störning som man inte ens vet hur den kan se ut! (En drastisk jämförelse är att likna störningarna vid en överspänning orsakad av ett blixtnedslag i elnätet, även om en sådan störning givetvis innehåller en våldsamt mycket större mängd energi.)
Jag jobbar med medicinteknisk utrustning (mätningar av biosignaler på milli- och mikrovoltnivåer) i sjukvårdsmijö, och detta är där ett stort problem, men problemet finns även inom processtyrning i industrin och i miljöer med komplexa uppställningar av datorer och/eller servrar. Stora värden på spel vid processhaverier eller datastopp orsakade av denna typ av "smutsig el"...!
Bäst i Sverige på denna typ av problematik är Martin Lundmark vid LuTH (arbetsplats i Skellefteå) som jobbat under 10-20 år med frågorna; han sitter även med i flera europeiska kommittéer som arbetar intensivt med att försöka definiera tekniska standarder för att hantera denna typ av störningar i elektriska system.
Dessvärre är ju detta bara "förnamnet" till dina problem... Men eftersom allt startade när du byggde om elsystemet är ju de nya elgrejorna starkt misstänkta störkällor! Mitt förslag till att försöka komma tillrätta med dina problem är:
1/ Skaffa en "störskyddstransformator" (tex från ELFA; kostar inte så våldsamt mycket) som eg är en klassisk transformator med järn-kärna (fast från 220V till 220V), Den kommer att filtrera bort större delen av de ev inkommande nätstörningarna från andra apparater eller prylar
2/ Anslut dina kritiska datorprylar bara till den enda utgången från trafon via grenuttag
3/ Försök att ha så få 'störnings-generatorer' inkopplade i 'nätverket' efter trafon (men, förstås, de switchade nät-aggen i datorer och skärmar etc måste ju ligga innanför)
Sen finns ju den tråkiga (men billigare) lösningen att koppla tillbaka de gamla el-grejorna igen. Men eftersom du väl ville ha dit dem av någon anledning så kanske det är ett mindre attraktivt alternativ