Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Erik Nordh

Erik Nordh

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2002-11-21
  • Senast aktiv 2020-09-28
  • Antal inlägg 55

Foruminlägg

De senaste inläggen Erik Nordh har skrivit i forumet.

Sedan 31 januari har vår centrala organisation problem med sin Exchange-server, enligt den interna info-sidan efter en uppgradering för att täcka "ett allvarligt säkerhetshål". Detta har enligt MS gett följdproblem för Mac-användare "både i Sverige och internationellt" - Mail eller Outlook (minst, eftersom min BusyCal också har drabbats) kan inte koppla upp mot servern. WebMail och iOS fungerar. (En ytterligare inloggning som jag har mot en annan parts Exchange-server fungerar, men supporten där kanske har legat lågt med uppgradering...?) MS ska enligt uppgift arbeta med en 'officiell patch', men inget datum har satts när detta kan bli...

Eftersom jag inte sett en rad om detta på nätet undrar jag om någon fler stött på detta problem? Problem med ngn specifik hårdvara eller version av MacOS alt av Exchange-servrar? Kan patchen riskera att komma så långt bort i tid, att det vore klokare att backa på uppgraderingen...?

Ursprungligen av keptang:

Felet är din fil.
Du kan öppna ett "svenskt" Excel-ark på "engelska" och vice versa utan några som helst problem.

Sök och ersätt löser ditt problem.

Nja; sök/ersätt löser det i.a.f. inte på rätt sätt, utbyte ger tex värdet '01.04' (cellformat='tal') när ingångsvärdet är 1,4 ( också i format 'tal') - finns rapporterat av andra på nätet också. Kan inte se att cellformatet på ngt annat sätt skulle vara fel.

Om engelsk Excel öppnar med decimalmarkör korrekt vet jag inte; kanske måste skaffa engelskt Office-pake också

Vad jag söker är ju ett program som från ett 'svenskt' input kan ge ett 'engelskt' output. Ett alternativ skulle ju kunna vara ett skript/motsvarande som går igenom 'hela' matrisen, men det blir ju många loopar...

Finns det verkligen inget smart (=arbetsbesparande) sätt att byta ut alla decimalkomman i ett Excelblad till decimalpunkter och tvärtom??? Oändliga sökningar i olika trådar på nätet ger massor med förslag för Win och för Mac, alla främst av typen 'hack, fix, trix', och förstås olika för olika versioner av Excel... Vad som verkat fungera för vissa fungerade inte för andra, o.s.v, o.s.v.

Detta är ju säkert en av de absolut vanligaste situationerna som studenter, forskare, ingenjörer eller programmerare möter; det kommer en fil med decimalkomma "på svenska" som ska in i ett "engelskt" program där det krävs decimalpunkt (tex olika statistikprogram), och som därför måste konverteras. Rimligen borde ju Excel kunna hantera detta lika lätt som Word hanterar olika språk, dvs kopplat till filen (eller möjligen programmet) och inte till systeminställningar eller andra globala inställningar. Nu är det inte så (tror jag!), men i alla fall borde det väl ändå finnas någon av er där ute som surnat till och fixat en lösning. Någon kanske redan kör en enkel snurra "Svensk-xcl-in-engelsk-ut"?

Det kan väl inte bara vara jag som harvar på med uppgiften? Eller...?

(Som historisk krumelur kan noteras att kalkylblads-programmet 'WingZ för Mac' hade löst problemet redan på 80-talet av; exakt samma filer öppnades rätt av svensk eller internationell programversion med komma respektive punkt, oberoende av var de hade skapats...)

Ursprungligen av KillwithSkill:

Hehehe! Nu spökar det igen...

Jag satt tillbaka mitt gamla grafikkort och sen dess så har det rullat på bra.
Tills nyss. Det kom in oväder här över stan och det ska gå åska men har varken sett eller hört nåt eller att det blinkar i belysningen här.
Men skärmarna, japp BÅDA började blinka, tändas & släckas om vartannat. Dessutom så switchade själva skrivbordet, det bytte plats.
Startade om datorn och den gick ett bra tag sen blinkade det till ett par gånger. Men nu verkar det fungera igen...
Jag har iofs haft datorn i 5 år och inte gjort en enda clean install sen den var ny.

Lurigt....

(Har varit litet frånvarande från datorerna, därav lite sen respons på det förra inlägget:-)

Man kan väl säga att det finns två tänkbara sätt för störningar; dels att spänningen kan variera 'långsamt men för mycket' (oftast spänningsfall = lampan blinkar), dels '(super-)snabbt' men inte nödvändigtvis så dramatiskt mycket ('strömspik' som tex är en variant av 'smutsig el', men som ju också ses då blixten slår ner i eller nära ledningar). AVR fixar det 'långsamma' (vad nu långsamt är) medan däremot 'snabba' riskerar att slå in genom skydd och filter och i värsta fall förstöra utrustning. Och kruxet med 'smutsig el' är ju at den inte syns om man inte direkt mäter på nätströmmen...

Å andra sidan gäller det ju som alltid att hålla datorn fräsch i OS och på disk: köra skivverktyg, repararera filbehörigheter, kolla så att alla program inkl systemet är uppdaterade, ha ett virus-skydd, osv. Till sist finns ju också risken att ngn hårdvarukomponent tänker lägga av, men det är nog att "måla fan på väggen" och inte det första att tänka på vid dina problem...

Men visst har du en 'Time Machine' eller annan back-up lösning!?!

Ursprungligen av onnyt:

@Erik Nordh Kan man skydda/minska dessa störningar med en Automatic Voltage Regulator?

Som sagt, jag är inte tekniker...

När jag kollar på beskrivningar för de AVR (min förkortning) du nämner verkar det väl vara tänkt att ngn form av 'servoåterkoppling' ska hålla spänningen stabil? Tanken är ju korrekt, men jag föreställer mig att återkopplingen i så fall måste vara snabb för att hinna med att korrigera (dvs korrigera snabbare än den transient som kommer in som störning och som ska fixas). I min tanke får man då ett servosystem som har hög återkoppling (=high gain, dvs styvt). Mina 'kokbokskunskaper' om servon säger då att servot därigenom blir instabilt (jfr de första versionerna av styrservot på JAS, när det kraschade framför TV-kamerorna i Linköping!). Jag tror att det i ett elektriskt system då riskerar att dyka upp en sorts "ringande artefakter" i nätverket efter AVR-kretsen (kanske ngn form av 'dämpad svängningsrörelse'?) - vad säger ni som är tekniker/ingenjörer?

Järnkärne-trafon verkar ju i stället genom att strömmen går från ingången till utgången genom magnetisk induktion (ström i in-spolen --> magnetfält i kärnan --> inducerad ström i ut-spolen). 'Trögheten' i järnkärnan gör att snabba strömspikar inte förmår att inducera en förändring i magnetfältet, utan s.a.s. filtreras bort i järnet.

Såg att jag var litet för optimistisk ang priser för störskyddstrafos, men exempel finns här:

https://www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?...

Som framgår i vänsterspalten har dessa trafos en egen produktgrupp - gissar att de innehåller mer än "bara" en spole

/Erik

Ursprungligen av KillwithSkill:

OJ?!?
Vilket fett svar
Tackar!
Ja man undrar ju vad som är problemet egentligen? Det kanske är så att jag har ström som spökar hemma hos mig?
Ska tillägga att jag har strul med ett värmegolv i badrummet. Termostaten måste utbytas, den lever apa.

Ja, hela det här området känns otroligt komplicerat - beror nog inte bara på att jag är biolog och inte tekniker

Letade runt litet på nätet och hittade denna URL till en uppsats från 2009 som Martin Lundmarks grupp vid LTU (som jag insett är rätt förkortning för Luleå Tekniska Universitet) skrev runt problemen:

https://pure.ltu.se/portal/files/2811313/n_tp...

Gruppen har byggt upp en modell av ett elnät och gjort tester för att systematiskt mäta denna typ av störningar. Bli inte skraj av texten - scrolla bara ner till bilderna/diagrammen som börjar kring sidan 19. Det räcker att jämföra det första diagrammet (från en 'ren' glödlampa) med resten av de olika 'kopplingarna' för att börja undra hur någontig kan fungera i en miljö där en massa (störnings-)källor matar skräp in i elsystemen!

Apropå ditt bildskärmsbekymmer: Jag hörde Martin berätta om ett uppdrag han fått, där problemet i en uppställning bildskärmar hos en övervakningscentral var att samma nätaggregat/bildskärm upprepat havererade 'off hours'. Problemet visade sig vara att en stor del av de ordinarie utrustningarna släcktes ner under natt/helg. Av de kvarvarande systemen var det den aktuella utrustningen som hela tiden tog emot störningarna/smällarna från nätet...!

Hej!

Misstänker starkt att du här nosar på ett mycket stort och generellt problem som dessutom kommer att bli alltmer aktuellt i framtiden!

Är du åtminstone sådär hyfsat tekniskt intresserad kan kanske begreppet "smutsig el" vara bekant, dvs högfrekventa signaler som är överlagrade på 'den vanliga' 50 Hz som alltid finns i elnät (jfr den signaltrafik som elbolag lägger ut för att kolla/styra elmätare, den teknik som också kan användas för att fjärrstyra hushållsapparater).

Högfrekventa övertoner kan genereras inte bara medvetet; stora källor är alla switchade nätaggregat (laddare, skärmar, datorer) men även tex LED-lampor i belysningar (i ditt fall dimmern?!? Kanske också LED-lampor...!). Övertonerna kan vara mycket komplexa men ligger enkelt sagt i området mellan 50Hz och upp till de "reglerade radiofrekvenserna". Hela detta band är således helt oreglerat med avseende på vad en utrustning (elektronikpryl) får 'sända ut' på nätet.

Många ('alla') elektroniska utrustningar har varianter av filter som har till uppgift att fånga in störningar på matningsströmmen. Men, och detta kan vara en "nyckel" till dina problem, när ett elsystem (ett elektriskt ihopkopplat nätverk) med olika störningskällor och filter ändras (olika apparater inkopplade i olika kombinationer), så kommer 'mängden', 'styrkan' och 'typen' av störningarna att variera. Detta innebär en "slumpmässigt växlande" störningsbild, där ibland störningar kan bryta igenom filter och slå in i utrustningar. Det stora problemet är att eftersom hela detta frekvensband är oreglerat, så kan ingen tillverkare garantera att störningar inte påverkar en apparat. Inte ens med bästa vilja i världen kan man ju konstruera ett skydd mot en störning som man inte ens vet hur den kan se ut! (En drastisk jämförelse är att likna störningarna vid en överspänning orsakad av ett blixtnedslag i elnätet, även om en sådan störning givetvis innehåller en våldsamt mycket större mängd energi.)

Jag jobbar med medicinteknisk utrustning (mätningar av biosignaler på milli- och mikrovoltnivåer) i sjukvårdsmijö, och detta är där ett stort problem, men problemet finns även inom processtyrning i industrin och i miljöer med komplexa uppställningar av datorer och/eller servrar. Stora värden på spel vid processhaverier eller datastopp orsakade av denna typ av "smutsig el"...!

Bäst i Sverige på denna typ av problematik är Martin Lundmark vid LuTH (arbetsplats i Skellefteå) som jobbat under 10-20 år med frågorna; han sitter även med i flera europeiska kommittéer som arbetar intensivt med att försöka definiera tekniska standarder för att hantera denna typ av störningar i elektriska system.

Dessvärre är ju detta bara "förnamnet" till dina problem... Men eftersom allt startade när du byggde om elsystemet är ju de nya elgrejorna starkt misstänkta störkällor! Mitt förslag till att försöka komma tillrätta med dina problem är:
1/ Skaffa en "störskyddstransformator" (tex från ELFA; kostar inte så våldsamt mycket) som eg är en klassisk transformator med järn-kärna (fast från 220V till 220V), Den kommer att filtrera bort större delen av de ev inkommande nätstörningarna från andra apparater eller prylar
2/ Anslut dina kritiska datorprylar bara till den enda utgången från trafon via grenuttag
3/ Försök att ha så få 'störnings-generatorer' inkopplade i 'nätverket' efter trafon (men, förstås, de switchade nät-aggen i datorer och skärmar etc måste ju ligga innanför)

Sen finns ju den tråkiga (men billigare) lösningen att koppla tillbaka de gamla el-grejorna igen. Men eftersom du väl ville ha dit dem av någon anledning så kanske det är ett mindre attraktivt alternativ

Senast redigerat 2015-06-25 13:05
Ursprungligen av matssoderstrom:

Radera gratisappen på den andra iPhonen. Logga ut med famile-ID från appstore. Logga in med ditt eget ID. Ladda ner appen. Gör in-app köpet igen. Detta ska inte debiteras igen. Logga ut från appstore. Logga in med familje ID. Klart.

Tack; verkar ju logiskt Kollar detta litet mer strukturerat och återkommer ASAP!

Ursprungligen av HåkanE:

Man kan även köpa App Store presentkort i affärer lite var stans. Med ett sådant kan man på ett enkelt sätt lägga in lite pengar på ett konto som inte är kopplat till ett kort, ung. som ett kontantkort för mobilen.

(och IngoX ovan)

Ja, jag har försökt använda denna lösning, men kan inte komma till alternativet att köpa via AppStore inifrån appen (får bara alternativ att mata in lösenord - ibland flera gånger - och därefter beskedet att köpet inte accpterats. Dvs hur kommer jag över en "in-app" app genom AppStore och inte inifrån programmet…?

Är det ngn som kodar som vet ifall detta är ngt som tillverkaren styr över (dvs deras support borde kunna svara), eller försöker jag tänja gränserna för vad familje-abbonemanget faktiskt medger…? (dvs skulle jag få ett svar "Enkelt; registrera en ny egen användare" om jag på ngt sätt skulle få tag i en support på AppStore)

Ursprungligen av josie:

Du kan inte flytta ett köp mellan två AppleID:n.

Är det så här att du har:
Apple-ID 1 (ditt eget): Här är appen och uppgraderingen (in-app-köpet) köpt
Apple-ID 2 ("familjekontot"): Gemensamt konto. Här ligger inget som har med appen att göra nu.
Apple-ID 3 (ligger inne på nya telefonen): Hit vill du flytta appen men den är inte köpt här.

Eller att:
Apple-ID 1 (ditt eget): Här är appen och uppgraderingen (in-app-köpet) köpt
Apple-ID 2 ("familjekontot"): Gemensamt konto. Detta är inlagt på nya mobilen. Det är hit du vill ha appen men den är inte köpt här.

Så får du helt enkelt köpa om appen eller byta vilket konto som är registrerat på den nya mobilen. Om du byter konto på nya mobilen till ditt konto där du köpte appen, så kan du ladda ner det på nytt från app store (precis som vanligt) men blir inte debiterad igen.

Som jag uppfatat det är familjekontot bara en debiteringsform? Som jag/vi ser det finns:
1/ Mitt huvudkonto - inga problem.
2. Familjemedlemmar - har egna mailadresser/konton (KK kan definieras) och att ändra debiteringskonto har tidigare fungerat OK vid köp 'på vanligt sätt' i AppStore från familjemedlems kto. Problemet nu är att köpet inom appen leder till frågor om lösenord, som kräver 2-3 olika inmatningar och/eller lösenords-svar. Svaren (enligt de inställningar som är gjorda) resulterar i att processen rullar på men att köpt ändå till sist inte accepteras.

Vid försök till byte av KK-nummer för kontot 'larmar' iTunes om att mitt huvudkonto ändrats från "en annan enhet än den som tidigare använts"; första gången gav jag OK till detta, men köpet gick ändå inte igenom. Kan således inte förstå om detta orsakas av ngn bugg i koden från tillverkaren, av att jag gjort ngt fel eller ologiskt vid alla ändringar i försöken till godkännanden, eller av att denna situation inte förutsetts av Apples programmerare...

Ursprungligen av hummel:

In app köp är väl kopplade till ett Apple-ID?

Stämmer, men det som på ngt sätt spårar ur är beställningen/betalningen inuti appen (jag har tidigare fixat 'köp direkt' från AppStore genom att "reg:a om" konto/kreditkort, och det har gått bra).

Forumet har ju många kunniga läsare; kanske kan någon av er lösa (eller bara förklara) detta:

Efter att ha köpt en "styrbar elektronikpryl" och laddat ner senaste gratisversionen av tillverkarens iPhone-app för kontrollen fanns möjlighet att köpa till en "in buy"-app med utökade funktioner. Detta funkade helt OK för mig från min iPhone, med debitering via kort och besked/kvitto via mail. Men denna 'utökade app' kan ju inte köpas direkt på AppStore, bara som "in app"-köp från en rätt inställd enhet/användare i AppStore.

Vi har också ett "familje-abonnemang" på "@me.com". Men hur gör jag då för att köpa denna "in-app" till en annan iPhone (min gamla), som nu har registrerats om av en familjemedlem, med eget ID på Apple men UTAN ett registrerat kreditkort…??? Utan kort, inget köp.

Jag har försökt att tillfälligt lägga in mitt kort i denna telefon för att på nytt göra ett köp enligt ovan, men detta finns det spärrar mot. Likaså att använda andra kort på denna, för min Apple-ID "okända", enhet. (Olika typer av meddelanden eller felmeddelanden dyker upp i telefonen, men slutresultatet är till sist att köpet inte går igenom.) Jag har nu gett upp försöken, för att inte riskera att bankerna spärrar korten pga misstankar om "bedrägeriförsök".

Tillverkaren kan bara nås genom en "överprogrammerad" hemsida, varifrån ett mail-svar till sist kommer från en fransk firma. Tyvärr är deras engelska språkkunskaper betydligt sämre än de tekniska kunskaperna, och det enda de gör är att hänvisa mig till AppStore Priset för appen är en struntsumma och jag har erbjudit mig att betala via PayPal eller genom att köpa en annan app, men får ingen respons på sådana förslag till enkel lösning. Jag börjar nu surna till på vad som verkar vara ngn sorts tankelucka (eller bugg) i köp-systemet och på tillverkarens totala brist på kundsupport och serviceanda.

Så, hur gör jag…??? Finns en enkel förklaring till vad som "går snett"? Finns mitt "in app"-köp säkrat eller kopierat i iTunes? Kan jag radera detta "in app"-köp? Måste jag radera allt i den gamla telefonen och reg:a om den på mig, göra om köpet och sedan på ngt sätt byta tillbaka registreringen? Kan jag på ngt sätt flytta min ärligen inköpta app till den andra telefonen? Dubblera den? På nytt köpa och skänka bort den, tex med ett Apple-presentkort, trots att det är en "in app"-app?

Tacksam för förslag på den enklaste lösningen!

(forts - slant på tangenten...!)

Fins det ngn som har förslag på hur jag kan ordna ett script eller ett Automator-flöde som automatiskt kopierar mina olika kalendrar till Google-kalendern, så att jag slipper en massa manuellt arbete? Väl i Google kan ju alla detaljer då döljas och kalendern bara visa "upptagen".

Eller finns det andra lösningar på detta problem?

Sedan Apple lagt ner möjligheten att publicera kalendrar utanför .me letar jag efter lösningar för att kunna hålla andra informerade om när jag är bokad eller inte. Eftersom iCal har flera fördelar med mitt arbetssätt på lokala datorn och med andra synkningar vill jag försöka vara kvar i den miljön. Hittills verkar ett synkat Google-konto vara mest framkomlig väg.

Ett problem kvarstår dock: jag har flera kalendrar (jfr "möte", "resa", "undervisning" osv), och det verkar som att jag med denna lösning nu manuellt måste duplicera allt jag lägger in i kalendern till min Google-kalender...

Samma tema, men en grundläggande fråga som nog mest berör Google's och Apple's logik eller språkbruk;

Inom iCal verkar Google-kalendrar kunna dyka upp i vänsterspalten i (minst?) tre former
1. under rubriken 'PRENUMERATIONER' inlagda inom iCal,
2. under rubriken 'OMBUD' inlagda mha URL/fil till iCal,
3. under en egen rubrik '[email protected]' (=användarkontot på Google) inlagda mha URL/fil till iCal.

Vilken är logiken för hur kalendrar inlagda från Google hamnar i de olika alternativen? Kan inte se att detta finns dokumenterat hos Google/Apple?
Såvitt jag kan se lägger rubriken '[email protected]' också in konton/rubriker under 'OMBUD', men de som hamnar under 'OMBUD' skapar ingen egen rubrik '[email protected]'?

Som det stod i ett annat forum; ska det behövas 'raketforskning' för sån't här? Visst är väl datorns själva idé att förenkla rutinartade arbetsuppgifter - hur många man-timmar har inte användare världen över spenderat för att reda ut och hantera inställningar av denna typ...?