Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Erik Nordh

Erik Nordh

Medlem
  • Plats Umeå
  • Registrerad 2002-11-21
  • Senast aktiv 2020-09-28
  • Antal inlägg 55

Foruminlägg

De senaste inläggen Erik Nordh har skrivit i forumet.

Jag brukar fixa provtryck av iPhoto-böcker genom att spara som PDF (via utskriftsrutinen) och sen laserprinta från tex Förhandsvisning. Vid ett sådant sparande till PDF-fil meddelade systemet att en fil med samma namn existerade; "skriva över?" etc etc. Jag klickade OK. Efter detta innehåller denna iPhoto-bok-PDF nu en enda defekt bland 20 korrekta sidor. På sidan finns helt OK bildtexter, men inga bilder, och över sidan ligger en kopia av system-meddelandet!!! (Sidorna före och efter är helt OK.) Det hela ser ut närmast som en skärmdump, med skillnaden att det är en inkomplett iPhoto-sida från boken som ligger under meddelandet.

Jag anar att detta har orsakats av ngn systemkonflikt; ngt hände faktiskt vid en tidigare utskrift (kanske för många program i gång el.dyl.; jag hade också växlat ett par gånger mellan extra skärm till min PBG4 12" och en projektor). Mao inget extremt ovanligt, sån't händer.

MEN; nu är det lögn i h-e att få bort denna korrupta sida ur även nya utskrifter till PDF, hur jag än försöker spara och trixa! Jag har provat med omstarter, att ta bort .plist-filen för iPhoto, att bygga om iPhoto-databasen, att ta bort och skapa om sidan, att dubblera "projektet" (=boken) och jobba på nytt med denna databas (=prova allt på nytt med dubbletten) – inget tar bort den felaktiga utskriftsbilden!!! (Notera att den defekta sidan och dess bilder är helt OK inne i iPhoto – verkar således att höra ihop med själva PDF-skapandet.)

Jag kan iofs leva med detta och göra om boken/projektet (går nog snabbare än alla försök att begripa) men jag vill trots allt lära mig ngt av allt tjafsandet... Är det ngn som vet hur iPhoto hanterar en utskriftsfil i detta fall? Varför ligger detta skärmdumpsliknande meddelande konstant kvar över PDF-sidan ifråga? Varför skriver inte iPhoto över sidan/filen, eller varför plockar programmet hela tiden fram just denna (gamla) version av sidan? Finns det ngn gömd cache-fil som jag kan dräpa? Letar jag i fel programs .plistar eller cacher? Ska jag ta ngn fil som tillhör Utskrift? Finns det ngt 'hemligt' i Mac:ens grafiksystem som är aktivt när iPhoto skapar layouten och/eller PDF-filen...?

Kanske finns det rentav ngn enkel lösning som skänker förståelse och sinnesfrid...?

Ngn som har en bra URL där jag kan se vilka airport-kort som stöder vilken standard?

Min gamla trotjänare PB G4 12" - AirPort Extreme (5 år med nästan 'dygnet-runt'-drift och bara en garanti-bytt disk!!!) som hittills har kopplat upp sig snällt mot WLAN på nya ställen, allt från Sydney till Seattle, har nu stött på problem i Luleå... Mitt stammis-hotell har bytt till nytt trådlöst nät med senaste D-Link burkar, och min PB ser då plötsligt överhuvud taget ingen signal där den tidigare rullat på utan problem (allt medan PC-ägare med nyinköpta PC-laps hittar nätet, himlar med ögonen och suckar 'typiskt Mac'...).

Elementär gissning är således att hotell-nätet numer går enligt en nyare teknisk standard; hur kan jag hitta ett kort till min PB som fixar denna? Räcker det med samma typ av AirPort Extreme, men av yngre datum?

Eller finns det kanske ngn okänd inställning eller ngt hack "på djupet" som jag missat...?

Ingen som vet...?

Har även sett att det finns modemscript för Sony Ericsson 3G på samma site (tex Sony Ericsson 3G CID1). Är det krav från abonnemanget eller från telefonen/modemet som avgör om det behövs ett sådant script?

Återigen dags för samma soppa; konfigurering av datakommunikation via bluetooth på SonyEricsson! Jag har motvilligt fått överge min fungerande koppling på en gammal T68i, men har nu efter drygt 6 timmars pysslande gett upp att få igång samma koppling på W850i.

Telefonen fungerar för surf via Telia SurfPort, och jag kan se innehållet på telefonen via min PB G4 (således telefon --> nät OK, och dator --> telefon OK; rimligen strular då modemfunktionen), men alla försök med de 10 olika klassiska modemscripten (http://www.taniwha.org.uk/) misslyckas - ingen uppkoppling till nätet från min PB. Jag har dessutom noterat att det finns (minst?) två strategier för att "logga in" på Telia (dels via APN angivet som "online.telia.se" och användare "guest" med lösen "guest", och dels via telefonnummer 0705960020 utan användar- och lösen-info). Antalet möjliga kombinationer blir raskt ganska många med alla dessa möjligheter. Telias kundtjänst hänvisar (efter 15 min väntan) till att de "inte supportar Mac"!?!!

Således, finns det någon som har gjort detta nyligen och har en fungerande "steg-för-steg"-beskrivning...? Fallgropar?

Jag inser idag en ny situation:
när en inloggning tekniskt inte fungerar, utan någonstans under processen ger ett felmeddelande ( av typen "...försök igen senare..." el dyl) – hur vet jag då om systemet redan "bränt" den använda koden? Skall jag nästa gång logga in med samma som förra gången eller med nästa kod?? Här kan man ju lätt hamna ur fas, men istället tro att det är fel på dator, läsare eller upkoppling. Någon som redan rett ut detta?

Med detta och ett akut bankärende ringde jag idag Skandiabanken; "... eftersom det är ovanligt många som ringer just nu" gav mig telefonsvararen rådet att istället använda – just det: internet eller telefon...!!!

Ett problem som dyker upp titt som tätt (varje ny QT-version?) är att gamla PC-video klipp som tidigare funkat i PowerPoint helt plötsligt bara visar en tom ruta. Nytt för denna gång är att PP faktiskt sakligt noterar att "QuickTime och en Intel Indeo® Video R3.2-dekomprimerare krävs för att se bilden". Men detta är ju som bekant bara början; nu startar jakten! Sida upp och sida ner, länk hit och länk dit, överallt finns ibland helt fantastiska tekniska beskrivningar, men ont om länkar till fungerande plug-ins som sätter fart på videoklippet.

Hade det rört en "dussin-video" som lätt kunde nyskapas gjorde jag bara en ny version, men i detta fall rör det sig om en ovanlig medicinsk sekvens som publicerats i en lärobok - ingen ny version går att få. Alternativet är att söka igenom bokstavligen hundratals böcker för att (kanske!) hitta något (liknande?).

Med influensa i kroppen, pressande åtaganden och nära deadlines ligger som bekant irritationströskeln ett par mm över golvet. Jag ber därför om ursäkt för min litet raljerande beskrivning – kanske finns det en snabb lösning, som jag denna gång i ren utmattning inte orkat leta fram.

Men finns det ingen av er som håller på med video proffessionellt som kan ge en länk till en kompetent sida, där det går att hämta nödvändiga plug-ins för att se de format som av okända skäl (men troligen kommersiella) inte finns rakt av i QT? Och som vanligt bland oss som använder Mac för att få ett jobb gjort är jag ganska ointresserad av de tekniska problemen (finns massor av sådana beskrivningar) utan mer av praktiska lösningar som fungerar i PP (fristående funkar ju tex VLC).

Och om det inte finns, kan inte ngn som kan detta lägga upp en web-sida med en tabell, i sann Mac-anda...?

Bifogar instruktion som jag fått direkt från Skandiabanken rörande Safari. (Har inte testat Bank-ID själv, vare sig med Safari eller annan läsare, dock skall denna procedur fungera enligt bekant som testat.)

Citat:

Klipp från Skandiabankens mail:
Att installera Skandiabankens certifikat i Safari

1. Slå på Safaris Debug meny genom att i terminalfönstret skriva:

% defaults write com.apple.Safari IncludeDebugMenu 1

2. Starta om Safari och välj "Netscape 7.0" under menyn "Debug -> User Agent"

3. Surfa in på http://www.skandiabanken.se och klicka på "Logga in -> Hämta Ceritfikat". Fixa engångslösen via SMS och gå vidare till nästa steg.

4. Klicka på länken för bankcertifikat. Om man nu hade haft en Netscape-läsare hade certifikatet automatiskt installerats, men i Safari får man i stället en fil nedtankad som heter "ca_cert.asp". Byt namn på filen så att den istället heter "ca_cert.crt". Dubbelklicka på denna fil och vips startar Nyckelhanteraren och frågar om man vill lägga till certifikatet. Svara ja och bankcertet ligger i din nyckel-knippa!

5. Nästa steg är att göra samma sak med det personliga certifikatet som med bankcertet, men detta certifikat är lite trickigare eftersom filen man får innehåller lite för mycket text för att Nyckelhanteraren ska uppskatta filen. Så här går det till: Klicka på länken för det personliga certet (välj 2048 som nyckellängd) och du får en fil nedladdad som heter "GIB_X509_KeyGen_Certificate.asp". Döp om den till "GIB_X509_KeyGen_Certificate.crt" och öppna sedan filen via Textredigeraren. Ta bort all text före "-----BEGIN CERTIFICATE-----" samt all text efter "-----END CERTIFICATE-----" och spara filen. Nu kan du dubbelklicka på "GIB_X509_KeyGen_Certificate.crt" filen och Nyckelhanteraren frågar dig om även detta cert ska lagras. Svara ja och du är i princip klar!

6. Stäng Nyckelhanteraren och starta om Safari. Det bör nu fungera utan problem.

För att installera certifikat för flera olika användare på samma dator; skapa separata nyckelringar och installera certifikaten i respektive ring.

Låter som det bör provas. Finns ngn i forumet som använder skärm på detta sätt? Vad händer rent praktiskt med två liggande skrivbordsbilder på varsin "halverad" liggande skärm – får man "sorgkant" längst ner eller kan man utnyttja ytan på samma sätt som med 2 bildskärmar i "portrait"-läge...? Dvs matar skärmen på ngt sätt tillbaka info så att resp grafikkort kan anpassa sitt output?

Ursprungligen av Alf Nif:

bästa sättet jag kan komma på är att leda efter en LCD tv eller liknande som ändå har stöd för Bild i Bild och/eller Bild Bredvid Bild

Har sett sådana på nätet; bild i bild finns det ju en del med olika priser. Är det ngn som har provat TV-skärm med dator? Förslag på skärm? Hur fungerar upplösning etc?

Kommer (av tvingande programskäl) att behöva köra en G3 'desktop' med 9.2.2 som den ena datorn - hur fungerar dess bildskärmsutgång med nya bildskärmar och särskilt TV?

Ursprungligen av hordur:

om nätverks-styrning är ok så finns det en del roliga lösningar.
Läste en forumtråd för några månader sen där man kunde växla dator genom att dra musen till kanten av skärmen, ungefär som med virtuella skrivbord.

med en nätverksbaserad lösning kan du ha flera skrivbord uppe samtidigt i fönster

Ja, jag såg den tråden; är litet tveksam till en sån lösning eftersom datorerna arbetar med datainsamling i realtid, och även väntar på extern trig, så jag är rädd att det kan bli strul.

Tack & bock - jag lägger ut en krok under köpes...

Finns det ngn som kan tipsa om en bra lösning för äkta screen-split, dvs en bildskärmsyta samtidigt delad mellan 2 eller fler datorer (alltså inte 2 datorer som "växelvis" använder samma skärm)? Eller är det enklare/billigare med tex 2 st 15"...?

När serieporten försvann på Macen fanns under en tid ett litet kort (Keyspan el. Belkin) med en serieport att sätta på telefonmodemets plats. Jag vet att det funkade bra på "grön/vita" G3:an, men vet ngn om de funkar även på senare maskiner? Vem kan ange "sista maskin" för detta...?!?

tack - ska kolla vidare!

/erik

Jag har tappat en URL till en sida med anatomiska bilder av kroppen (detaljerat uppbyggda, lager för lager), bl.a. arm/nacke. Om jag minns rätt var de gjorda med (eller för?) Cinema 4D av en artist/byrå i Australien? Länkar på sidorna för både preview och till filer med demonerladdning, samt möjlighet till köp. Är det ngn i forumet som känner igen en sådan site på denna kryptiska och vaga beskrivning?

Ännu hetare tips vore en site med "anatomiskt korrekta" modeller/mallar som kan importeras till ett animationsprogram, och där fästas segmentellt till importerade rörelsebanor... (Om jag fattat rätt är det Cinema 4D som gäller då?)