Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Imported Johannes
  • Registrerad 2003-03-10
  • Senast aktiv 2010-10-29
  • Antal inlägg 843

Foruminlägg

De senaste inläggen Imported Johannes har skrivit i forumet.

Behöver kolla upp adresser, max typ 1-2 om dagen, ej för vidare försäljning utan bara för sinnesro Det jag behöver veta är om gatunamnet är rättstavat, typ.

En variant är ju att scripta nåt som går in på privatpersoner.eniro.se eller nåt sånt och gräver i HTML:en. Finns det något enklare sätt?

Att ladda ned ett register är inte ett bra alternativ av olika anledningar.

Ha, jag har inte ens orkat läsa allt!

Men, en sak jag tycker missas: även om man vill att artister "ska få betalt för sin musik", så betyder ju inte det att man automatiskt tycker att rättsväsendet ska få göra vad som helst!

Om artisters äganderätt till kopieringen av sina verk ställs mot rättssäkerheten och grundläggande juridiska rättigheter - så måste SJÄLVKLART rättssäkerheten vinna utan diskussion!!

Argumentet att "ja men hur ska artisterna kunna få betalt" används som någon slags argument för att ta bort rättssäkerheten, yttrandefriheten, brevhemligheten, tryckfriheten, integritetsskyddet, med mera, utan att någon tänker "är detta ett rimligt sätt att argumentera?".

Det är möjligt att man skulle kunna hitta nåt sätt att garantera dagens äganderättsförhållanden inom upphovsrätt utan att äventyra dessa. Men det är inte det man gör nu.

Idag förlorar rättssäkerheten utan någon egentligen diskussion.

Kan vi inte garantera rättssäkerheten utan att tumma på licensrättigheterna _så måste licensrättigheterna få vika_.

Egentligen är ju upphovsrätten ett sätt att kräva betalt för att någon annan gör arbetet. Det är ju faktiskt den som kopierar en skiva som utför arbetet att multiplicera verket.

Själv tycker jag alltså att det är väldigt rimligt att man betalar till artisten. Men det är ju inte det saken handlar om idag. Det handlar om att suspekta politiker och poliser ser sin chans att komma åt "besvärande" rättssäkerhet med hjälp av upphovsrättstraditioner.

Ursprungligen av false messiah:

Tillgänglighet behöver inte nödvändigtvis betyda att det ser likadant ut i alla läsare, men det är du kanske redan med på? Jag skulle säga att det är viktigare att det funka bra i textbrowsers än att designen ser rätt ut i IE5

Absolut. Det är dock trevligt om det ser bra ut i alla läsare. Pixelperfekt likadant spelar inte så stor roll.

Ursprungligen av false messiah:

men att använda IE5 är förmodligen ett aktivt beslut (eller bara lathet)

Beslutet eller latheten ligger ofta hos systemadministratören (som själv bara kör KDE såklart). Hjälper inte ett företag att det är någon annans fel.

Ursprungligen av false messiah:

Men ta och installera Google Analytics eller någon annan lösning för att ta reda på vilka browsers som faktiskt används - jag tycker inte det är någon mening med att anpassa efter versioner som ingen använder.

Nja. Om sidan inte går att använda i vissa webläsare lär ju personer som använder dessa inte gå in på sidan speciellt ofta och därför inte hamna i statistiken. Bättre isåfall att kolla listor över mest använda webläsare (och givetvis kombinera med serverloggarna).

Ursprungligen av false messiah:

Och man gör sig själv och användarna en björntjänst om man tex gör layouten med tables istället för bra HTML/CSS eftersom det i sig ger sämre tillgänglighet.

Jäpp, men för att återvända till pudelns kärna - min fråga var ju just om det verkligen finns något sätt att göra en lika bra layout med bara CSS som den jag gjort med 99% CSS och 1% <table> ?

Om man bara plockar bort <table>-taggarna så funkar min sida fortfarande, men det blir ganska ful. Problemet är väl att webläsare kommer att plocka bort sakerna mellan <table>-taggarna... Oh well...

Senast redigerat 2007-11-09 15:43

Hoppas jag inte är dryg nu, men du har inte bara råkat spara bilden 90 grader vriden? (tar bort denna ifall det var ett onödigt dumt tips. Jag har aldrig använt iWeb och vet inte vad jag pratar om)

Jo, har försökt hålla mig borta från server-side av maintenanceskäl samt att jag gärna ska kunna lämna över sidan till någon annan, och serverside känns mer kluddigt. Men det får nog bli det snart, ska ändå få sidorna inbakade i en template engine.

Börjar misstänka mig själv för att en stor del av motivationen är att det är ganska kul att försöka trixa ihop en korskompatibel sida som validerar, lite knep och knåp och hjärngympa

Tack för hjälpen!

När jag blir världsdiktator ska jag stänga av hela Internet i ett år och tvinga alla inblandade att jobba dygnet runt på standardiseringsarbetet.

Då är det som jag trodde alltså, att faux columns är det bästa som bjuds?

Tack för tipset, men det känns som lite väl mycket fulhack; fulare än att resiza height med javascript eftersom sidan kommer att flippa ur när användaren resizar sin font (och därmed får EM att ändras). Då fortsätter jag nog hellre med <table>, med de begränsningar det medför, och håller tummarna för CSS 3.

Ursprungligen av LinusE:

#box1 {width: 150px; padding: 10px; float: left;}
#box2 {width: 150px; padding: 10px; float: left;}
Då det ju bara att lägga till fast höjd höjden.

Som jag skrev, kan inte ha fast höjd.

Tack, har som skrivet googlat länge efter svaret; det jag fick från de första träffarna i din sökning var tyvärr inte ett svar eftersom boxarna antingen läckte text, inte följde varandras höjd eller dolde overflow. De flesta har dessutom fixed width. (Varför är fixed width så populärt?)

Ninjamac: Anledningen till att båda kolumnerna ska gå ändå ner är att det är det snyggaste upplägget och det enda som passar in med den grafiska profilen i övrigt.

Jag vill alltså verkligen göra exakt samma sak som med en två-kolumners tabell, fast med bara CSS om det går.

Senast redigerat 2007-11-09 02:08

<nav>, äntligen, rätt tänkt imho. Gamla HTML skapades ju aldrig för den moderna webben.

Sidan jag gör är av "myndighetskaraktär" (whatever that means!) och ska därför vara så tillgänglig som möjligt. Jag siktar på åtminstone de fem största läsarna samt IE5 och Lynx. Sen vet jag att många universitet tvingar sina stackars doktorander att köra uråldriga SUN-system med mongoversioner av Netscape; skulle vara kul att få med dem också.

F.ö. har jag själv nästan alltid färg avstängt i Firefox; tycker att det är skitjobbigt med massa flashig design på siter - jag vill ha innehållet snabbt och enkelt, med svart bakgrund och grön text. Det enklaste sättet att göra det i Firefox stänger också av bakgrundsbilder och lite annat CSS. Detta har fått mig att tänka på tillgänglighet mer och mer. Det finns ju säkert någon annan stackare som har CSS avstängt för att han inte gillar det.

Fick så snabba och bra svar på förra frågan så jag provar en till

Jag har en layout som består av två kolumner, en vänster meny-div med bredd i EM och en höger-div som flyter ut till högersidan av webläsarfönstret och därför inte har någon satt bredd. Så långt allt bra; bara att sätta float:left på vänster-div:en.

Det ska alltså se ut såhär:

oooKKKKKKKKK
oooKKKKKKKKK
oooKKKKKKKKK
oooKKKKKKKKK
oooKKKKKKKKK

där KKK innehåller text och ooo en meny som kanske bara är 3 rader hög.

Problemet är att båda kolumnerna alltid ska vara lika höga och gå ända ner till botten av skärmen, men högerkolumnen kan innehålla godtyckligt mycket text.

Hittills har jag löst detta med ett fulhack: jag stoppar helt enkelt in div:arna i varsin kolumn i en <table>. Sen jag blev xhtml-frälst har fått lära mig att skämmas för detta :"> :">

Om jag inte använder <table> kommer högerkolumnens text att floata in under vänstermenyn (iaf om högerkolumnens text gör den längre än vänsterkolumnen).

Det bästa svar jag fått från google är att man inte ska vilja ha en sån layout Ur ett usability-perspektiv köper jag faktiskt det, men min design kräver tyvärr två kolumner som inte inkräktar på varandra.

Senast redigerat 2007-11-09 02:03

Tackar!

Ninjamac: Jäpp, ser bra ut. Anledningen till att jag vill ha en bortstylad lista är för att det ska bli en vanlig 'bulleted' lista om CSS inte är tillgängligt. Är det rätt tänkt?

Tänkte helt och hållet inte alls på det där med <a>, men det är ju rätt självklart nu när du säger det

Jag har gjort en horisontell meny. Varje menyelement är en css-box och har borders runt sig, och de ska hamna sida vid sida ungefär som elementen i navbaren här på 99:an (den med "Startsida, Forum, Dagens Diskussioner" osv).

Tyvärr vägrar boxarna att hamna sida vid sida i Firefox. Det blir några pixlars horisontellt mellanrum mellan varje box. Det funkar dock i IE6. Jag förstår inte var mellanrummen kommer ifrån, det är inte margins eller padding. Hjälp!

Här är ett minimalt exempel:

<html><head>
<style>
  #horzmenu {
    margin: 0px;
    padding: 0px;
  }
  #horzmenu ul {
    list-style-type: none;
  }
  #horzmenu ul li {
    border-style: solid;
    border-width: 1px;
    display: inline;
  }
</style>
</head>

<body>
  <div id="horzmenu">
    <ul>
      <li><a>Foo</a></li>
      <li><a>Bar</a></li>
      <li><a>Baz</a></li>
    </ul>
  </div>

</body></html>
Senast redigerat 2007-11-09 01:48

Sitter och försöker lära mig så mycket som möjligt om XHTML, CSS, JavaScript, AJAX, etc. etc. Har en del böcker om olika ämnen men inga som är riktigt bra. Därför hankar jag mig mest fram med trial & error och Google. Det tar _evigheter_

Har någon några schyssta tips på korta och koncisa böcker eller tutorials som inte är för "nybörjare inom programmering" men som ändå ger en komplett genomgång?

Jag har kommit förbi grunderna i alla sakerna jag räknade upp, men en slags vägledning eller "karta" så att jag slapp Googla i blindo, en som berättade vad man borde känna till anno 2007, vore bra.

Vad är den "rätta" lösningen på detta problem?

Till min sida tänkte jag använda CSS-boxes istället för frames, men med samma funktionalitet i den mån att man ska kunna ha en statisk meny från vilken man laddar dokument i en annan box. Detta går ju att lösa utan frames, men problemet är att det inte går att öppna en länk från menyn i ett nytt fönster på något enkelt sätt.

Kan man lösa detta utan en massa serverside-krångel? Jag vill alltså att den vanliga högerklickmenyn (som finns i bl.a. Windows) som innehåller "Öppna i nytt fönster" ska komma upp som vanligt.

En annan sak: Jag trodde att frames var standardlösningen på att ha ett gemensamt navigeringsinterface. Dock ser jag att väldigt många stora sidor inte använder frames. Finns det någon uppenbar anledning till detta som jag missat?