Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Imported Johannes
  • Registrerad 2003-03-10
  • Senast aktiv 2010-10-29
  • Antal inlägg 843

Foruminlägg

De senaste inläggen Imported Johannes har skrivit i forumet.

Förresten, en sak till: Min sida ska innehålla lite olika saker, bl.a. en slags köp-och-sälj-tjänst (liknande Tradera) och ett community (liknande Lunarstorm i funktionalitet). Förhoppningsvis ska sidan förr eller senare få många användare som är inloggade samtidigt.

Är det värt att titta på Flash för klientsidan? Då menar jag alltså inte för dekorativa animeringar utan för själva användargränssnittet.

Det jag tänker är att Flash kanske kan ta bort lite av bandbreddsloaden på servern jämfört med en traditionell HTML-lösning. Dessutom kan man förhoppningsvis göra hela sidan i ett enda språk (Flash) och slippa lite krångel mot att blanda olika tekniker som fungerar lite olika i olika bläddrare osv.

Hur ser ni proffs på Flash för UI?

(Om det här borde legat i Utveckling, snälla flytta!)

Jag ska snart sätta igång och göra websidan till mitt projekt. Nu undrar jag vilket verktyg man ska välja. Tyvärr är jag redan uppe i 10 böcker om olika saker jag ska läsa för att kunna genomföra projektet, så för att få lite hjälp på vägen frågar jag er, kära 99:or

Det enda verktyg jag kände till var Frontpage, men det verkar låsa en till Micro$ofts övriga komponenter om man vill utvidga sin sajt. Stämmer detta?

Min sida kommer troligen köras på en ASP.NET-server med C# som CGI-språk till att börja med, men eventuellt migrera till Apache/Linux och t.ex. C++ eller D för CGI, ifall sidan skulle slå och belastningen bli hög. Då vill jag såklart kunna återanvända så mycket som möjligt av HTML-delen.

Sidan ska nog använda Ajax och CSS. Helst ska den producera kompakt HTML. Sidan ska ha ett navigeringsfält som är samma på alla sidor och helst inte laddas om. Jag skulle gärna vilja att användarna kunde välja egna skins från sin browser.

Allt det här går förstås att banka fram i en texteditor men jag tänkte att det måste finnas färdiga WYSIWYG-verktyg som gör det enklare.

Frontpage verkar ha den fördelen att det är väldigt etablerat och bra att känna till som standardverktyg ifall man skulle ta vidare uppdrag. Jag förmodar att det blivit stort genom att vara bra på något sätt?

Finns det något annat HTML/CSS/etc. webbsideverktyg ni rekommenderar? Det måste tyvärr köra under Windows.

Senast redigerat 2007-07-17 04:29

Hej 99webb! Jag är gammal 99musikare men har börjat jobba på ett webbprojekt.

Jag och en kompis sitter och skriver specar och designdokument till ett lite större projekt. När den ena har skrivit ett tag skickar han filen till den andra för vidare bearbetning och så håller det på. Ofta är det väldigt mycket förslag och förklaringar som ska med, och som ska finnas kvar i framtida versioner så att man kan följa diskussionen. Just nu använder vi bara färgkoder i Wordpad men nu skulle vi behöva ett bättre system för att hålla koll på versionerna och också för att kunna klassificera information som "kärninformation" (faktiska krav i kravspecen etc) och "övrigt" (förklaringar).

Finns det någon editor som låter en göra detta och visa/dölja olika typer av information? Den ska helst vara gratis eller åtminstone billig. Vi slipper helst Microsoft Word och andra mastodontpaket.

Till saken hör att vi bor långt ifrån varandra och vill diskutera i texten, så "övrig information" måste finnas med i dokumenten.

Jag frågar förresten inte efter CVS eller något sådant versionshanteringssystem utan en editor med versionsstöd för text, samt möjlighet att "tagga" olika stycken som olika sorters information. Måste vara för Windows (tyvärr).

...och priset för Sämsta Namnet På En Audio-Editor går till...

Precis! Jag får inte upp något! Om du av någon anledning inte vill lägga upp SMS-numret kan du väl PM:a det?

Äsch, jag glömde ju av det hela, men nu tänkte jag skicka in mitt SMS. Jag kan dock inte hitta numret att SMS:a till! När jag tar mig till sidan payments är den bara tom; 99musik-framet kommer upp i bakgrunden men det finns ingen text. Har försökt ladda i IE5 istället, men där kom sidan inte ens upp; blir bara en vid liten rand där textfältet borde ha börjat.

Ang. 100-kronorssupporter - kan ni inte byta SMS-tjänstleverantör? Mtp att ni skulle få 88kr (12 kr slösat) jämfört med 72 kr (48 kr slösat)... Paypal är tyvärr inget man vill använda, http://www.paypalsucks.com/

Ett vedertaget svenskt begrepp är 'rosa', med komplementet 'risa'. Seså!

Björnström: Hehe, det har ackumulerats över lång tid! (Jag får bl.a. en massa studenttidningar hem...) Exploderade lite. Men att det försvann fort visar ju att ni lyssnar på era användare 30 pix kommer! Kan man förresten inte skicka dem i ett kuvert? Eller komma förbi och lämna, du är väl stockholmare har jag för mig?

Ursprungligen av Björnström:

Wikipedia beskriver en Supporter som en person som stödjer en organisations verksamhet utan att direkt vara en del av den.

Hej. Om du tar bort det där så ska jag överväga att skicka mina 30 spänn.

Allvarligt talat, det borde vara dagsböter på att citera uppslagsverk med en beskrivning av ett ord när man ska skriva något. Varför gör man det? Det är nedlåtande mot den som läser; dels eftersom du antyder att läsaren inte känner till betydelsen av vanliga ord, dels för att du säger att du själv inte känner till betydelsen - och då kan man ju undra varför du skriver öht! Lägg där till att du utmålar läsaren som en obildad fåne som inte kan förväntas ha en ordbok, eller i detta fall kunna använda Wikipedia.

Vidare blir det som att du försöker skapa en grupptillhörighet och gemenskap med läsaren genom att utmåla ordboken / wikipedia som någon slags stor magisk auktoritet i jämförelse med vilken ni båda bara är små fjantar som inte ens har koll på er egen kommunikationsförmåga.

Eftersom det egentligen är uppenbart att både läsaren och författaren vet vad supporter betyder säger du "jag tycker att du som läsare är så meningslös och min uppgift som skribent är så onödig och tråkig att jag försöker fylla ut texten med citat ur en ordbok. Jag utgår från att läsaren inte har något bättre för sig och gärna slösar extra tid på en längre text".

Inget bra upplägg för att tigga tretti bagis med andra ord!

Bah, jag kan se poängen med att programmen måste fixa sina egna speciallösningar, men jag eftersöker väl helt enkelt en annan nivå... Men det är ju rätt onödigt att diskutera, får väl sätta mig och kåda mitt super-os någon dag vilken dag som helst nu...

Nej nej, jag menar inte registret, det är ett standardiserat system för att lagra information.

fm: men tänk bara på en sådan sak som standardiserade konfigurationsfiler, eller funktioner för att läsa kommandoradsargument. Sådant används ju i alla program, och alla program innehåller kåd för att göra sakerna, och det leder till bloat och till krångligheter för användaren, och för programmeraren. Skandal i min mening, det här problemet har ju existerat sedan mitten av åttitalet.

SÅDANA saker är det visst ingen operativsystemsnisse som tänker på. Men i Vista kan man tydligen få en 3d-visning av alla öppna fönster

håhåjaja dagens ungdom det var bättre förr och mitt onda ben

Ursprungligen av false messiah:

Det är ju ingen poäng med att ha ett ultraslimmat operativ om man inte kan köra de program eller den hårdvara man vill.

Mjoo, så att de program som man vill köra kan utvecklas

Vad man menar med ett operativsystem är ju förstås en lurig fråga... Jag skulle nog i OS-debatter räkna in det grafiska gränssnittet idag eftersom de flesta program skrivs för ett GUI-API. Fast då man pratar om en slimmad musikmaskin är det förstås inte riktigt samma sak utan där är det ju snarare möjligheterna till att slippa operativsystemet som avgör.

Jag är iallafall rätt övertygad om att operativsystemet (filhantering, programstart, etc) i kombination med användargränssnitt (OS + (G)UI = nya innebörden i begreppet OS) påverkar vilka program man får. I min mening (och många andras om man läser lite användargränssnittsböcker) är dagens gränssnitt väldigt underutvecklade. Varför finns inte alla vanliga saker inbyggda i Windows utan man får kåda dem själv eller använda MFC eller något annat härke, så att användaren inte kan konfiguera sin egen maskin? Patetiskt, egentligen. Det är ju som om de senaste decenniernas hårdvaruutveckling hela tiden motverkats av mjukvaran.

Ursprungligen av false messiah:

Å andra sidan tror jag inte processoråtgången för grafiken är någon större resursbov

Aha, nejnej, jag menade mer att folk bryr sig mer om yta än innehåll, och därför utvecklas ytan mycket mer än innehållet. Likaså väljer dagens datorpublik hellre att det är enkelt att lära sig grunderna och uselt att jobba med i längden än att de ska behöva lära sig någonting nytt. T.ex. att vrida på virtuella rattar med musen är rätt ineffektivt egentligen. Men man förstår ju direkt hur det funkar.

pme: sluta trolla! Alla vet ändå att DOS är bäst.

Tror inte på det där faktiskt; det är nog VÄLDIGT mycket 'datorkraft' som försvinner till systemet. Säg bara en sådan sak som GUI:t. Det är klart att det inte är enkelt att svänga ihop ett gränssnitt som gör allt som WindowsXP:s GUI gör och som är snabbare, men varför skulle man göra det? Kådar man sin egen musikbox tar man såklart ett råspartanskt GUI (kanske Microwindows?).

Samma sak med allt det andra; t.ex. varför mappa MIDI genom Windows mjukvaru-interrupter och blaffor när man kan köra MPU-401 direkt via portarna?

Det stora problemet är nog snarare om man vill ha stöd för all sin nya hårdvara eftersom den oftast inte har öppen källkod för drivrutiner osv.

På det stora hela skulle det ju vara som att bygga en dedikerad hårdvarusequencer/synt fast man byggde den av 'off-the-shelf'-saker, nämligen hemdatorkomponenter. Känns inte alls särskilt omöjligt. Frågan är bara vilka som skulle vilja använda den eftersom häftiga grafikeffekter verkar stå högre på folks vilja-ha-lista än faktiskt prestanda (tänker på att de flesta mjukvarusyntar fortfarande har extremt opraktiska se-ut-som-en-hårdvarusynt-gränssnitt t.ex.).

False Messiah: Det går nog inte att mäta på ett bra sätt hur mycket kraft som försvinner. Operativsystemets uppbyggnad och API påverkar jättemycket hur programmen skrivs. Tänk t.ex. att dagens datorer också har en massa specialchip med enorm beräkningskapacitet (grafikkort, t.ex.) men den används inte fullt ut eftersom de inte är standardiserade. Nu håller det visst på att lösas vad gäller GPU:erna läser jag men ändå.

Hmm, det verkar ju som om Korg helt enkelt tagit mig på orden (i förväg!) och byggt Oasys.

Bah. Sitter hemma och är sjuk och rantar. Håll till godo!

Senast redigerat 2007-02-09 22:21

Hmm... Att fönstersystemet bara tar upp 1% av datorkraften betyder inte att man bara skulle tjäna 1% på att byta system. Även om själva DSP-algoritmerna i många VST:er nog är väl optimerade så påverkar själva uppbyggnaden av systemet hur programmen skrivs och vad som är möjligt. För att få något gjort i Windows måste man kåda så att Windows låter ens program köra. Och då försvinner de bortslösade processorkraftsprocenten in i programmen.

I annat fall skulle ju knappast t.ex. Amigan med sina 7 MHz kunnat ha haft ett skrivbordssystem eller hur? Eller Fasttracker kunnat spela 32 kanaler "CD-kvalitet(tm)" på en 486:a ?

Det är IMHO en missuppfattning att företags drivrutiner är optimerade. De är ofta riktiga fulhack à la "funkar det nätt och jämnt så finns det inget att fixa".

Jag har aldrig orkat byta till Linux men som jag förstått det så var väl tanken från början att man skulle kunna plocka ihop sitt eget system av moduler, kompilera och voilà - ett system optimerat för just din dator. (Sen kom en miljard odisciplinerade haxx0rz och kådade ihop allt till en enda spagettipaj...)

Så Splork: Att ta en Linuxdist och plocka bort allt onödigt och sedan skriva en egen sequencer och mjukvarusyntinterface etc. det är nog inte alls omöjligt. Men som folk har påpekat: ingen kommer att göra det