Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Johan Stacaro

Johan Stacaro

Medlem
  • Registrerad 2003-08-01
  • Senast aktiv 2003-09-15
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen Johan Stacaro har skrivit i forumet.

1

Datorbutiken

Här är en liten länk med bild som beskriver HD-Vagga/Kassett.

Det är ju tyvärr så att all lagringsmedia, HD, DAT, DLT, CD osv, aldrig är 100%-iga. Risken att de går sönder, oavsett om man behandlat dem med silkesvantar eller inte, finns alltid där.

För hemstudio/musikdator-ägaren med begränsad budget och som vill ha ett ganska enkelt back-upförfarande är mitt råd att skaffa en HD-vagga för utbytbara diskar (finns för PC och borde väl även finnas till Mac). De kostar några 100-lappar i Datorbutiken. Har för mig att jag sett dem hos Classe Ohlsson oxå.
De monteras ganska enkelt i den extra 5.25" platsen (samma bredd som CD-läsaren) som finns i chassit. Väl på plats kan man sedan enkelt sätta i en back-up disk och ta ut den när man är klar utan att behöva öppna chassit igen med allt vad det innebär. Generellt är ju en disk antingen ny eller full

så ju större back-up disk man har ju bättre är det.

Är man inte händig med datorer eller har en polare som är det är CD, i mina ögon, det vettigaste alternativet. En CD-brännare är väl mer eller mindre standard idag och skivorna är ganska billiga och lätta att få tag i till skillnad från DAT eller DLT.

Har ingen aning om hur länge en CDr-skiva håller men en vanlig IDE-disk av ordinarie kontorsdator-kvalitet (Maxtor, Seagate, WD) håller ca 10.000 timmar om den står på 24/7/365 eller 3 år vid 8/24/365.
Siffrorna ska ses mer som en tumregel än som faktiska data men det kan vara värt att ha det i minnet när man vill veta om det är dax att tjacka lite ny disk

Hej !

HD krasch är aldrig kul och det inträffar tyvärr då man inte har back-up naturligtvis. (Murphys Lag)

Ett enkelt sätt om man inte vill hålla på och bränna CD är ju att skaffa mer diskar. De är ju ganska billiga idag och kan ju visa sig vara en god investering när olyckan är framme. Disken kan ju även sättas i en annan maskin som man kommer åt via ett nätverk om man har möjlighet till det.

Att spara systemfiler eller andra inställningsfiler kan ju lätt bli en djungel. Enklast är väl kanske att fråga tillverkaren vilka filer man bör ta back-up på.

/Johan

Det verkar som vanans makt är stor i valet av musik/sequenser-program (och i viss mån plånboken

)
Det 1:a program som man kommer i kontakt med, och som man lär sig att använda, påverkar sedan ens beslut när det är dax att köpa nytt i takt med att behoven/kraven ändras. Funktionalitet, gränssnitt, arbetssätt osv som man anser vara viktig styr ens val. För att bryta mönstret krävs nog en riktig aha-upplevelse som påverkar ens kreativitet i positiv riktning. Ett byte av musikstil påverkar naturligtvis oxå. Om jag hade gjort Ambient Trance skulle kanske mitt val blivit ett annat än Sonar till något som är mer anpassat för just det.

För min egen del startade min MIDI-bana med ett program för Amigan som hette Tiger Cub (någon annan som minns ?). Det var ett ganska enkelt sequenserprogram med 12 spår men det hade väldigt goda editeringsmöjligheter. Det kostade runt en tusen-lapp när jag köpte det. Vi snackar 80-tal här. 87/88 nånting. Amigan var ju inte direkt hot-shit vid den här tiden när PC-marknaden exploderade så när jag gick över dit kunde inte Tiger Cub hänga med. Valet föll då på Cakewalk pga den enkla anledning att de liknade varandra så pass mycket. Båda hade delat upp Track-view och editering i 2 separata fönster så man kände sig riktigt hemma på en gång s.a.s. Editeringen i piano-roll var oxå upplagd på ungefär samma sätt.

Jag har haft möjlighet att prova en del program och har hittils inte fått någon Aha-upplevelse som inneburit någon anledning till byte. Ett byte av musikstil är heller inte aktuell, just nu iaf, så jag blir nog med Sonar ett tag till framöver.

Har kört Cakewalk sedan -94.
Just nu på Sonar 2.0 XL men 2.2 är på G

/Johan

1