Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Dalleponken

Dalleponken

Medlem
  • Registrerad 2004-10-19
  • Senast aktiv 2013-12-29
  • Antal inlägg 1657

Foruminlägg

De senaste inläggen Dalleponken har skrivit i forumet.

Tja, de flesta studenter jag pratat med som kör pc-laptops säger att de helst skulle velat ha en mac. Men de verkar inte känna till studentrabatten och tror fortfarande att de är dyrare än motsvarande PC, när det egentligen är precis tvärtom.

Jag köpte en vit MacBook (2 GHz) med Logic Express och ett midiklav för 2 veckor sedan. Har inte hunnit testa inspelning av audio än, men det funkar förträffligt att lira mjukisar med den. Reason funkar klockrent med. Inga latency-problem med det interna ljudkortet, till skillnad från motvarande PC-laptop.

De medföljande pluggarna i Logic är helt ok, ljudmässigt låter de kanon, men jag är inte direkt förtjust i användargränssnittet, det är alldeles för plottrigt. Jag ålskar Synth1 till pc vst, vore kalas om något liknande fanns för intel-mac,

Manualen är förvirrande, men jag lyckades enabla syntharna efter en timmes planlöst klickande.... Riktigt bra ljudkvalitet må jag säga! Dock hittar jag bara två inserts per kanal, går det inte att få mer än så?

Fick min macBook i går eftermiddag. Har aldrig använt mac innan, och aldrig Logic, så jag känner mig totalt förvirrad, Jag kan Cubase utan och innan, men det har jag inget för här. Jag ser att programmet får MIDI input när jag trycker på klaviaturet, men det låter inget när jag spelar, inte ens på de förinställda Garageband instrumentspåren. Och hur jag aktiverar mjukvarusyntharna är ett ännu större mysterium. Ge mig tips, please!

Ursprungligen av false messiah:

Varför inte 1) antingen vänta på att Steinberg släpper Cubase som Universal Binary, eller 2) köra Cubase i Windows på Macbooken (eller annan virtualiseringslösning) tills UB-versionen kommer.

Jag tycker det verkar dumt att byta sequencer bara för att den ännu inte kommit i intelversion, speciellt inte om du använt det såpass länge. Många som använder Cubase tycker att Logic är ologiskt och vice versa. Ta åtminstone chansen och testa innan du väljer det alternativet iallafall.

Därför att jag kör SE 2 och inte SE 3 som är den senaste versionen. Är tveksam till att min version kommer släppas som universal binary. Och jag har ingen lust att köra Windows på laptopen, vill inte hålla på att strula med något som måste fungera 100% medan jag pluggar. Min stationära PC kommer ju finnas här i Sverige tills dess jag kommer hem igen.

Ahh, ok. Låter ju bra, för då byter jag mig alltså ett snäpp upp. Lite läskigt att byta i från ett gränssnitt jag använt sedan 1990 bara.. Desvärre blir jag nog tvungen att köra Garageband ett tag i början då min redan ansträngda ekonomi inte tillåter samtidigt inköp av både Logic och Macbook.

Eftersom det börjar dra sig mot en Macbook har jag lite funderingar kring val av sequencer. Reason funkar ju utmärkt på Intelmacen, så där har jag inga bekymmer. Frågan är om Garageband är tillräckligt bra för mina behov vad gäller inspelning av akustiska källor. Jag har ju en Cubase SE-licens, men den är ju inte skriven för Intelmac. Så då har jag börjat fundera på Logic Express, vilket med studentrabatt är i samma prisklass som Cubase SE.

Vad skiljer mellan dessa två program i fråga om prestanda/features/möjligheter? Cubase SE har ett ganska begränsat urval pluggar man får med, men jag har lärt mig använda dessa och gillar dem. Finns det fler pluggar i LE? Hur ser mjukissyntharna ut i LE? De som medföljer Cubase SE är ju ett skämt, men till PC finns ju mängder av bra och gratis mjukissynthar. Finns det bra gratis mjukisar även till Mac?

Tacksam för input från någon med erfarenhet!

/Dalle

Någon som har originalmanualen till MS-20 kan säkert hjälpa dig. Det finns i den nämligen sidor med tomma rattar där man själv ritar in rattens position och på så sätt sparar ljudinställningen. Be att få en scan du kan skriva ut. Sedan kan du ha precis så många "presets" som du vill, bara du har mallpapper så det räcker. Det var bättre förr!

Ja, ett nytt system borde införas. På andra forum blir man senior efter 1000 poster, veteran borde vara 5000 poster. Så man kan få känna sig lite bättre än många andra..

(4874 poster hittills)

Kloon: Testa lite olika språk med Babelfish på hans inlägg, något borde träffa hyggligt rätt iaf..

Fast det kan ju vara en salig blandning, kommer att tänka på den galne munken i "Rosens Namn". "Alla språk och inget språk"

Det där med inbyggd sequencer fattar jag inte riktigt, det är ju apsvårt att få bra kontroll äver takterna i reDrum jämfört med hur lätt det blir i drum editläge i Cubase.

Annars finns en bra och billig plugg här, som dock inte har sequencer.
http://www.concretefx.com/Granite.htm

Eller ladda ner Drumsynth 2, finns massor av presets att utgå ifrån och dessa kräver oftast bara ett litet finjusterar-tweak för att passa fint i den egna mixen. Gratis är det med!

Kanon! Det gör ett mycket bra forum ännu bättre! Snyggt jobbat!

Ursprungligen av herr Vogel:

hej, nu vet inte jag exakt vad det är för stråkar du är ute efter men 70-talsstråkar är väl många gånger synonymt med stråkmaskiner och isåfall passar ju denna diskussion bra:

http://99musik.se/forum/showthread.php?t=12271&highlight=stringer

Stråkmaskiner är nog inte vad han är ute efter, i varje fall inte om det rör sig om disco-stuket. Det är snabbspelade akustiska figurer vad jag förstår?