Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
taffel

taffel

Medlem
  • Registrerad 2005-01-13
  • Senast aktiv 2011-01-15
  • Antal inlägg 93

Foruminlägg

De senaste inläggen taffel har skrivit i forumet.

Är ersättningsnivåerna för arrangemang av "fri" musik samma som om man komponerat dem?

Vad händer om jag STIM:ar en låt som framförts på ett antal konserter och det visar sig att konsertarrangören inte rapporterat? Blir de skyldiga att göra det i efterhand i så fall?

Om man själv ordnar en konsert med egna låtar är man ju skyldig att betala STIM-avgift, och på hemsidan står det något om att ersättningsnivåerna baseras på det STIM fått in i avgift minus omkostnader - vad betyder det rent praktiskt, om jag både är den som ska betala och den som ska få ersättning? Låt säga att jag spelar live i 60 min. effektiv musiktid för 100 personer i en hyrd teater eller liknande.

Hur räknas det fram vilka som ska få pengar ur potten som musikanvändarna som inte rapporterar exakt vad de spelat betalar in (frisörer, restauranger, lokalradiostationer)?

En arrangör har skrivit ett arr. på en fri låt, och samtidigt gjort en ny text till låten. Jag har sen skrivit om ca hälften av det arrangemang han gjorde, dock utan att ändra i texten. Låten har framförts på 22 konserter under en turné med ca 500 konsertbesökare per konsert. Borde jag STIM:a min del av detta? Var jag egentligen skyldig att kontakta honom för att få tillåtelse att ändra i hans arr./arrangera låten med hans text?

Är det tillåtet att skriva nya texter på folks "ofria" låtar och framföra dem på konsert? Jag har förstått det som att man måste ha tillstånd för att spela in sånt på skiva, men är det samma sak med liveframträdanden?

Jag såg på er hemsida att man kan få gratis tillstånd av er för att ha sina låtar upplagda på sin egen hemsida. Vad skulle det kosta per låtminut att ha en kompis låtar upplagda på min hemsida? Är det en fast tariff för sånt, eller skulle ni i så fall vilja att jag skickar er statistik över hur många som har lyssnat på den?

Ursprungligen av Dalleponken:

Mmm, analogt är alltid göttast! Men attans kul att leka Kjell Lönnå med sitt keyboard i bland..

Haha, vad kul det skulle vara om nån orakde peta med den där textapplikationen för att återskapa nånting ur Lönnås kammarkörs repertoar! Kanske nåt käckt arrangemang på midsommarvisor?

Valfrid: Ja, jag menade inte att det inte finns några 70-mannakörer...

Sen kom jag på att det säkert finns hur många vibratofria 70-mannakörer som helst i USA.
BARBERSHOPKÖRER! Jag hatar dem! (Eller nej, inte dem, men deras musik...)

Men just den där "skolade" klangen som samplingskören hade låter skitmysko utan vibrato, tycker jag.

shit, vad pilligt det verkar vara! men säkert kul att leka med.

så som varandes analog körsångare tycker jag att alla exemplen på den där hemsidan lät kass.
men till slut kom jag på vad det var som kändes konstigt - det är något märkligt med ljudet av typ 70-mannakör helt utan vibrato, det finns inga såna i verkligheten.

Lyssnade på demon för Symphonic Voices - hur funkar såna där samplingar egentligen? Där sjunger de ju vanliga mässtexter på latin, finns de på plattan eller kan man typ göra egna med vocoder eller nåt sånt?

*newbie*

Det sistnämnda lät bra!

Men först ska jag försöka själv, dumt att slösa lektionstid på basicsaker, jag är ju ändå en manualläsartjej, liksom...

Eller så tänker jag helt fel, vet inte. Logicstarten är inte planerad förrän i maj hur som helst, för mycket sångjobb just nu. Men nu får du inte ångra dig om dealen, jag hör av mig!

Haha, det är alltså så illa. Några kompisar diskuterade med någon häromdagen om att det jobbiga med att byta plattform var att det är helt andra snabbkommandon, och jag fattade inte riktigt varför just det skulle vara en så stor grej, hade trott att det jobbiga låg på funktionssidan...

Om du fortfarande lär dig nya viktiga kortkommandon så blir jag discouraged och undrar om det är nån idé att ens börja. Jag tänkte köpa den där boken som finns med lektioner i och hoppas att det hjälper...

Fast det är ju rätt tråkigt att t.ex. spela poporgel utan tremolo- och choruseffekt dessvärre. :rolleyes:
För mig är det i alla fall därför jag tror att jag ändå kommer fortsätta använda det som skissprogram nu när jag skaffat Logic, att man bara är typ ett klick från en ungefärlig ljudbild.

I synnerhet innan jag har fått upp hastigheten mellan klicken i Logic...