Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Nordström
  • Registrerad 2003-05-13
  • Senast aktiv 2010-10-07
  • Antal inlägg 130

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Nordström har skrivit i forumet.

Tror att Canon kommer att vänta lite med EVF (som ersättare till spegel) tills dessa har blivit bättre; trots allt finns det fördelar med att se motivet "live" i sökaren. Men om några år är kanske både speglar och slutare borta ur kamrorna!?

Får inte Thether att funka i Aperture med Canon EOS 5D2 (dvs att skjuta direkt från Apeture och föra över bilden direkt till Aperturebiblioteket). När man kör en Tether så hittas och identifieras kameran, men det går inte att exponera. Är det några inställningar som skall göras i kameran eller programmet?

Med 5D fungerade det fint, men nu får jag inte till det. Vill helst inte installera Canons sunkiga programvaror.

Funkar bra för mig, även om det tar några minuter att rigga. Fotar ibland i trånga utrymmen, typ badrum, då man vill backa kameran maximalt mot väggen så att man inte får in huvudet bakom kameran, då är denna App klart användbar. Det vore dock klart enklare om man slapp MacBook:en som mellanled (server).

Kan tillägga att en förutsättning för att ovanstående ska fungera bra är att bilden är en RAW-fil. JPEG ger inte alls samma fina resultat när man "drar" i bilden.

Recovery funkar bra för att få täckning i utfrätta delar. Highlights fungerar också och arbetar lite längre ned i registret. Prova också att loborera med exponeringen, håll ned CMD samtidigt som du drar i exponeringensregeln så ser man var och när det fräter ut.

Här är en Tutorial som behandlar ämnet.

Här är några bra Podcasts (video):
http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewPodcast?id=294487810&subMediaType=Video

Se "Recovering Skies", "Exposure control" samt "Highlights and shadows"

Skall lägga lite "bling" (glitter, blänk) på ett smycke. Hur gör jag det smartast i PS? Filter? Vill ha blinget i ett lager ovanpå så att man kan justera hur mycket det skall vara efteråt utan att sabba originalet. Bråttom, bråttom!

EOS 1Ds Mk IV - härligt Chaosstar! Ny tråd med nya rykten. Tvivlar dock på att den kan bli lika upp-haussad som denna och andra trådar om 5D2. lol

Hur många har fått sina 5D2:or förresten?

Ursprungligen av Chaosstar:


Tror ni att priset går ner då tillgången ökar eller kommer den ligga runt nuvarande ett bra tag?

De svenska priset sattes ju när dollarn stod i sex kronor jämt, så med tanke på valutakursen (idag ca 8:30 kr) lär det nog snarast höjas. I och med att efterfrågan är stor och produkten är ny så lär knappast det internationella priset heller sänkas på ett bra tag (1-2 år!?).

Klippt ur Magnus Frödebergs blogg, se länk ovan:
"– Mark II:an känns klart snabbare än gamla 5D, både när det gäller serietagning och fokusering.

Att autofokusen är snabbare beror på att kameran har en snabbare processor och fått en omräknade av algoritmerna för skärpeinställningen. Det är nämligen samma autofokusmodul som i den föregående modellen. "

Det bådar ju gott! Det har ju funnits en del frågetecken kring just autofokusen. Nu tycker jag inte den är dålig på 5D heller, men snabbare är alltid bättre.

Jag var och klämde på EOS 5D Mark II på Fotomässan i Älvsjö idag och tyckte den verkade väldigt lovande. Stort intresse bland besökarna i Canons monter förstås. Displayen är påtagligt större och med högre upplösning än på föregående modell, vilket gör det enklare och tillförlitligare att utvärdera direkt i kameran. Kamerans ytfinish är ny, tror att den liknar Nikons!? Live View kommer säker att uppskattas av många. Annars var det förstås videofilmsfunktionen som intresserade de de flesta.

Ursprungligen av miri:

vi har tydligtvis lite olika uppfatningar om vad som är bra. jag har testat samtliga objektiv och bla 3st 17-40 och alla har uppträtt mindre bra på 5d vad det gäller kant och hörnsskärpa.
24-105 testade jag för några år sedan tillsammans med 5d och inte heller det uppvisade speciellt bra kant och hörn skärpa.

Ja det kanske vi har!? Här är i alla fall ett färskt exempel. Utsnittet visat i 100% (motsvara mindre än 1% av hela bilden) och ligger längst ut i hörnet på bilden. EOS 5D och 17-40/4.0L med f 6.3 @ 26mm, ISO 100, stativ och RAW-format. Utsnittet ligger ca 2-3 meter framför skärpeplanet (men är skarp ändå). Bilden är något lite justerad i färg och kontrast, men inte skärpt. Tycker skärpan är god (för att ligga längst ut i hörnet), men vi har säkert olika uppfattningar. Däremot är det lite brus i de mörka partierna, det ser ut att kunna bli bättre på Mark II, det som tråden egentligen handlar om.

Vill påpeka att jag visat ett liknande exempel för miri och er andra för ca två år sedan här på 99Mac, men det vill han säkert inte kännas vid eftersom det var skarpt då också. Den gången hade miri länkat till några jättesuddiga bilder han hittat på nätet för att ge stöd för dina åsikter, inte så seriöst.

"senare 24-105 anses av några att vara bättre nu än när objektivet först kom, jag har inte provat ett nytillverkad under detta år men när objektivet kom för några år sedan var den inget vidare bra med kraftigt släpp ut mot kanter och hörn vad det gäller uplösning samt kraftigt ljusavfall/vinjettering med 5d."

Nja, 24-105/4L tappar skärpa endast marginellt mot kanterna vid full bländaröppning. Vinjetterar - ja. Distortion - ja, kraftig! Kuddformig i ena ändan och tunna i andra. Ändock ett bra allroundobjektiv.

"17-40 tillsammans med 5d är inte en bra kombination, ej heller 16-35MK2…"

Helt fel, 17-40/4L är skarp, t o m vid full bländaröppning. Vinjetterar endast lite och ger måttlig distortion. Ett mycket bra objektiv.

16-35/2.8L har jag inte testat, men många av de testbilder jag sett på tex PixelPeeper
tyder på att det objektivet ger ganska blurriga bilder i kanterna, även nedbländat. Knappast prisvärt.

Probemet med distortion: För er som inte testat kan jag rekommendera PT Lens som är både ett fristående program (Mac + PC) men framför allt finns det som plugin till Aperture. Det tar bort distortionen helt för massor av objektiv och även några kompaktkameror som tex Canon G9. Kostar $25 och finns som Trial-verison.

Skall göra ett bildspel som ett företag skall använda på sin hemsida. Gör urvalet i Aperture och exporterar bilderna som JPEGs i tex 640x480 pixlar. Sedan gör jag bildspelet i iPhoto där man endast (!?) kan exportera som QuickTime (.MOV) om man vill ha tonade övergångar. Har gjort ett test och så här långt ser det bra ut. Min testfilm i QuickTime håller hög kvalitet, startar inom en sekund om man har bredband och blir på ca 10 MB med musik, helt OK. Slutprodukten skall tydligen inte ha musik av upphovsrättsliga skäl.

Filmen skall alltså visas på webben på företagets hemsida. Tyvärr verkar det inte som om QuickTime (MOV) duger eftersom det inte kan visas på en Windowsmaskin där QuickTime inte är förinstallerat. Frågan är nu vilket format jag skall konvertera filmen till för att det skall funka på en PC med Explorer utan ytterligare program eller plugins installerade. Man kan förutsätta att det finns bredband. Vilket funkar bäst? AVI, WMV, FLV, MP4? Har tillgång till QuickTime Pro för att exportera i olika format. Licens för ytterligare codecs kan lösas om det behövs.

Ursprungligen av Björn Nordström:

Jag håller nog med Snoopy, inget onödigt tjafs som video och otillräcklig inbyggd blixt, tack! …

Man får tydligen bita i det sura äpplet och med videofunktion, men inbyggd blixt slapp jag i alla fall. Det viktigast för mig är sensor med fler bildpunkter, och där ser verkligen Canon ut att leverera! 21 MP är en stor förbättring och håller för uppslag i magasin utan interpolering, precis vad jag önskade. Bättre tonomfång och lägre brus är också nyheter av stort värde. Live View och dammreduktion är också bra, men video-feature i HD känns mer som en "kul grej".

Bra prestanda och attraktivt pris gör att den nya EOS 5D Mk II kommer att bli en succe. Scandinavian Photo säljer den för 18 796 + moms (23 495 kr). Det blir beställning närmaste veckorna.

Jag håller nog med Snoopy, inget onödigt tjafs som video och otillräcklig inbyggd blixt, tack! (men gärna virtuellt vattenpass!) Skulle var tacksam om Canon höll den typen av features och experimenterande till konsumentmodellerna. Har en Canon G9 (förutom 5D förstås) och den är just den digital lekstuga Snoopy talar om. Tar ofta så lång tid att ändra i inställningarna att motivet hinner försvinna innan man är klar. Tycker nuvarnade 5D har lagom nivå av inställningar; varje inställning fyller en användbar funktion och det går snabbt att hitta och ändra. Självklart har en del hänt sedan augusti 2005 då nuvarande modell kom, så en viss "Destined Evolution" kommer vi säkert att få se inte bara i tekniska landvinningar, utan även i handhavande, menyer och ergonomi.

Har inte heller testat Nikon D700, men många talar ju gott om den i flera avseenden. Nu har väl Canon och Nikon lite "olika kultur", men man kan ju anta att de sneglar på sina konkurrenter. Upplösningen är dock för låg (12MP). Bilderna bör helst hålla för utfallande tryck och uppslag i 300 dpi utan interpolering, och till det behövs ca 18MP.

Vi får snart se vad de har hittat på!