Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
thomasti

thomasti

Medlem
  • Registrerad 2003-09-26
  • Senast aktiv 2021-11-10
  • Antal inlägg 221

Foruminlägg

De senaste inläggen thomasti har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Kajan:

Någon som kan ordentligt svara på varför VGA ingången är sämre än HDMIn? För jag menar själv upplösningen visas ju? Eller är det "bara" att skillnaden är att det skickas analogt på VGAn och digitalt på HDMIn?

Ja, "sämre" är det ju bara för att datorn först måste omvandla den digitala bilden till en analog signal som skickas till TV:n som sedan i sin tur måste digitalisera signalen för att visa den. Dessa DA/AD-omvandlingar ger upphov till artefakter ("fel") i bilden som därför kan sägas vara sämre. Men om skillnaden är så stor att man faktiskt kan se den låter jag vara osagt (gissar dock att man lär behöva fingranska bilderna med förstoringsglas för att upptäcka något)..

Det är inte den här skumma bugen som stör nätverket?
René Rebe Blog Archive Strange Mac OS X name resolution

Med risk att röra runt i ett uppenbarligen väldigt lättstört getingbo så tänkte jag ändå ge min åsikt i frågan, och den råkar vara att jag den här gången till stora delar håller med @ndreas.
Visst, det råder väl ingen som helst tvekan om att FW är bättre än USB på i stort sett alla sätt (utom just priset då). Men i det här fallet handlar det ju bara om att lagra filer som man ska spela upp från sin media-dator och då räcker det gott och väl med USB (t o m för 1080P-filmer). Så jag ser inte alls vad man skulle vinna på att använda FW i det här fallet. Tvärtom så skulle man ju faktiskt förlora på det eftersom de de facto är markant dyrare än USB-diskar (men hur mycket dyrare vågar jag inte uttala mig om eftersom priserna kan variera ganska mycket från dag till dag..).

Till min egen media-mini har jag en FW-disk och två USB-diskar och jag kan inte se någon som helst skillnad i prestanda mellan de olika diskarna. Och det beror givetvis på att jag inte alls pressar varesig diskarna eller gränssnittet då de endast är till för att spela upp filmer.

(Sen skulle jag förstås aldrig få för mig att jobba mot en USB-disk när jag spelar in och redigerar musik, men det är ju en helt annan fråga..)

Ursprungligen av kels:

Jag äger en Mac Mini som har ett par år på nacken. Med andra ord den vita C2D 2,0 varianten

Va, har det någonsin funnits en vit MacMini? Det har inte jag något minne av. Skulle gärna se en bild om det finns nån..

Va - jämföra en mac med en Trabant? Värre hädelse får man leta efter!

(Och jo, batteriet är förstås slut på min också. Skulle väl inte tro att man kan hitta någon laptop alls med den åldern som fortfarande har ett bra batteri..)

Ursprungligen av LCR:

Eller varför inte en TiBook där plastramen spruckit och hänger löst, gångjärnen för länge sedan givit upp, skärmkabeln pajjat.

Just den lilla meningen måste jag protestera lite mot. Jag har en TiBook (G4, 400 - tror det var första modellen som kom) och den funkar fortfarande utmärkt trots att den också börjar närma sig 10 år! Jag använder den faktiskt dagligen (till mail, surf och andra lättare sysslor - tyngre saker gör jag på den mer moderna stationära burken). Visst har jag funderat på att byta ut den mot en ny MBP men så länge den gamla TiBooken funkar så bra har jag svårt att motivera det. Jag har aldrig sett en annan dator som hållit så bra så länge (och kommer säkert aldrig att få det igen)..

Ursprungligen av Zimmerman:

Blev det mycket overscan? Sändningar är ju overscan - så det är standard när det gäller broadcast.
Jag ska köpa en Mini och köra med min 1080p-teve - bara den som skärm alltså (Mini's ska vara server).

På min Samsung-TV kan man ställa in en av HDMI-ingångarna på "PC"-läge vilket gör att att det blir 1:1 pixel ratio (ingen overscan alltså) och således perfekt bild. Jag gissar att de flesta TV-tillverkare har något motsvarande numera (kan ju iofs ha något att göra med hur mycket tv:n kostar också..).

Jag har dock tyvärr inget svar på trådskaparens ursprungliga fråga (och vi ska kanske inte kapa hans tråd..).

Senast redigerat 2009-12-14 12:41
Ursprungligen av acke:

MItt råd är i alla fall att inte köpa en Western Digital-disk. Fungerar dåligt med Mac. Lacie har bra och snygga diskar.

Tänk, min erfarenhet är precis tvärt om. De WD-diskar jag haft har alla varit bra medan LaCie har funkat uselt (sådan har jag iofs bara haft en - ville inte ha fler efter den..).
Jaja, som man sa förr i tiden på internettet: "YMMV"..

(Nå, till saken hör kanske att att mina WD-diskar har jag köpt som lösa diskar och monterat i externa kabinett. Sådant kan förstås göra skillnad..)

Ursprungligen av hummel:

Vill man vara lite händig kan man skaffa IR-belysning till valfri kamera och på det sättet få nightvision.

Njae, det där är inte helt sant. De flesta (så gott som alla) kameror har ett inbyggt IR-filter (en liten "glas"-bit framför sensorn). Ska man göra sin egen night vision-lösning med nämnda valfria kamera så måste det där IR-filtret plockas bort annars kommer man inte att se något alls. Och det är en operation som inte rekommenderas om man inte är händig utöver det vanliga..

Tillägg: Det finns dock kameror som har IR-filter som är mekaniskt styrbara via användargränssnittet (men dem hittar man gissningsvis knappast i lågprissegmentet..).

Ursprungligen av iba:

Kommentarer? Kan dåliga erfarenheter bero på tidigare produktionsversioner/firmvaror?

Sådant är ju naturligtvis alltid möjligt (och kanske t o m troligt), men jag har en av de tidigare och har aldrig haft några problem med den. (Numera är den visserligen uppdaterad till senaste firmware, men den gick länge med en mycket gammal sådan.)
Men i sammanhanget bör väl också nämnas att jag har fast IP-nummer. Kanske får man mer problem om man har dynamisk adress - det vågar jag inte uttala mig om..

Fast de skriver ju också: "D-Link är även testets enda router med Gbit/s-hastighet på wan-porten." och det kan ju säkert ha en del med saken att göra..

(Just det (Gbit/s-hastighet på wan-porten alltså) var f.ö. en av de viktigare anledningarna till att jag själv valde att skaffa mig just den modellen. Och det köpet har jag inte ångrat - den har funkat klockrent i flera år nu! (Till skillnad från vissa andra D-Link-produkter jag testat..))

Tja, det är väl inte konstigare än att koppla in diskarna i G5:an och dela ut denna på ditt nätverk (och checka i "Låt diskarna gå i vila när det är möjligt").
Både firewire- och USB-diskar går att seriekoppla om de har (minst) två in/utgångar, men har de inte det lär du behöva en USB- och firewire-hub för att du ska kunna ha alla diskarna inkopplade samtidigt.

Får man fråga varför du vill använda vga när hdmi ger så mycket bättre bild?

Vilket OS kör du? Själv fick jag exakt det problemet när jag uppdaterade min Mini till 10.5.7...

Ja, det kunde säkert underlätta i vissa lägen att ha en dedicerad iPhone-app för att göra sådana här saker.
Men skapandet av en sådan överlåter jag gärna med varm hand åt vem som helst som känner sig manad.