Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
glunten

glunten

Medlem
  • Plats Danderyd
  • Registrerad 2003-10-06
  • Senast aktiv 2015-04-23
  • Antal inlägg 98

Foruminlägg

De senaste inläggen glunten har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2015-03-26 23:24
Ursprungligen av Megolon:

Nej det kan inte stämma för då skulle du aldrig få den varningen som du får av iTunes.

Megalon: Jag har åtminstone inte medvetet skapat två bibliotek Jag inser/misstänker nu att det är ett gammalt synkningsproblem som kan vara orsaken till att Itunes tror att jag har flera bibliotek fast jag naturligtvis endast har ett som jag har använt sedan Itunes lanserades. Det första jag alltid gör när jag byter dator är att synka dem via Flyttasssitenten så att jag ska få över all information automatiskt. Förförra gången för åtta-nio år sedan liksom när jag fått anledning att göra det ytterligare en gång har det fungerat perfekt. All information följde med. När jag senaste bytte dator för fyra år sedan fungerade det dock inte. Det mesta följde med men inte Itunes-biblioteket och inte heller mina bokmärken.

Jag är en försiktig general och gör ingeting förhastat. Innan jag genomförde detta läste jag noga igenom på Apple supportsida samt på såväl svenska som engelska fora hur man skulle gå till väga. Ändå misslyckades det. Visst, jag kan har missat att fylla i någon ruta även om jag är till 98, 9 % säker på att jag inte missade det. Det är dock lätt att i efterhand bli osäker på om man verkligen klickade i rätt rutor om man inte tar en skärmdump eller filmar hela förloppet. Jag slarvar sällan men om Apples information är bristfällig så kan jag, och många med mig, ha missförstått något.
Jag har dock lyckats få över hela mitt Itunes-bibliotek via Spotify. Det finns alltså inte ”på riktigt” på HD:n på mina Mac utan endast i molnet. Är det månne därför Itunes tror att det finns flera bibliotek?

Faktum är att jag har haft samma synkningsproblem med mina Iphones.
Iphone byter jag oftare och köper åtminstone varannan modell. Vid nyköp säkerhetskopierar jag alltid den gamla modellen men jag har aldrig lyckats att föra över all information helt och framförallt; jag lyckas aldrig hitta den säkerhetskopia jag skapat. Trots att jag med 100 % säkerhet vet att jag har skapat en säkehetskopia kan jag ändå inte få över den informationen till den nya telefonen hur många gånger jag än synkar den/dem. Som du förstår litar jag helt enkelt inte på Itunes då min erfarenhet är att det inte fungerar till 100 %. Av döma av alla frågor på liknande tema så tycks jag inte vara ensam om detta. Snarare tvärtom. Det tycks vara ett vanligt problem. Om det är handhavningsfel från min sida eller om det är Itunes som inte är helt användarvänligt får man väl var och en själv ha sin egen uppfattning om. Som musikbibliotek är Itunes utan konkurrens och underbart att använda. Snyggt och enkelt. Jag har över 5000 låtar där som jag njutit av i tio år men som synkningsverktyg ÄR inte Itunes särskilt bra. Kanske bättre än på pc (troligen) men ändå inte bra. Nu är ju detta, som du hör, inget jag gör varje dag utan högst vartannat år och gör man det oftare så kanske man upplever det som enkelt och rent av intuitivt.

Eftersom jag har ett så nära förhållande till Apple och min Mac så blir jag så besviken och förvånad när det inte fungerar så sömlöst som jag är van vid. (att PC och Windows på jobbet inte fungerar vet jag ju från början men så har jag inte heller valt att köpa in dem men på min privata Mac ska ju allt bara fungera som det nästan alltid gör)

Nå, när jag nu är hemma och är förkyld kanske jag äntligen ska ta tjuren vid hornen och ta tag i grundproblemet att mitt Itunes-bibliotek inte fördes över med Flyttassistent vid det senaste datorbytet (vilket också tycks vara anledningen till att Itunes tror att jag har två Itunes-bibliotek). När flytten inte lyckades för fyra år sedan läste jag på hur man kunde flytta enbart själva Itunes-biblioteket från en dator till en annan och följde alla steg. Inte heller detta lyckades. Jag jobbar ju och har ett liv så jag hade inte tid att sitta och böka med detta i all oändlighet. Kanske kan jag börja med att få hjälp med detta så borde problemet med ringsignalen lösa sig av sig självt.
Jag minns naturligtvis inte exakt vilken information jag hittade för fyra år sedan men principen torde vara densamma oavsett vem som skrivit informationen. Här är en manual från Apple:

https://support.apple.com/sv-se/HT4527



När jag nu plockade fram min gala MPB ur garderoben upptäckte jag dock att batteriet hade svällt och jag har fått beställa ett nytt. Jag får helt enkelt återkomma om några dagar. Suck!

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2015-03-26 10:36
Ursprungligen av kenjon:

Om du mailar ringsignalen till din iPhone och öppnar den där, fixar den inte det heller?

Kenjon: Jag har nu e-postat den till min Iphone och jag kan lyssna på den i e-brevet men hur menar du att jag ska få den som ringsignal? Jag har redan låten i mitt Itunes-bibliotek på min Iphone. Just denna låt går inte heller att köpa som ringsignal vilket ju hade varit enkelt. Det är helt sinnesjukt att man inte bara kan välja en låt i sin spellista som ringsignal, även om ringsignaler av någon anledning är i ett annat format än låtarna.

Senast redigerat 2015-03-26 10:49
  • Medlem
  • Danderyd
  • 2015-03-26 08:25
Ursprungligen av Richard Rönnbäck:

Det krävs nog tredjepartsprogramvara. Den här guiden visar iaf principen, jag har inte testat själv

http://www.guidingtech.com/15237/add-songs-cu...

Richard: Det kan vara så. Jag vill minnas att jag tidigare laddat hem några dylika program men att de inte fungerat. Jag kanske får testa även detta dock.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2015-03-26 08:22
Ursprungligen av Megolon:

Är det denna dator (iTunes bibliotek) som du normalt synkroniserar med?
Det går inte att flytta mellan flera dator och synkronisera utan man måste hålla sig till en dator.

Megalon: Jajjemän, jag använder endast en dator.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2015-03-25 22:53

Jag är nog att beteckna som Mactaliban då jag använt Mac och Apples produkter i snart 23 år. Ändå finns det saker som suger med Apples produkter. Itunes är en av dem som suger. Rejält! Att man år 2015 inte kan skapa en ringsignal direkt på sin Iphone är ju bara pinsamt av Apple. Jag vet inte hur det är med plastleksakerna från Korea då jag aldrig ens hållit i en dylik tingest men oaktat vilket är det pinsamt att inte funktionen finns på Iphone. Jag förstår också att anledningen inte är teknisk utan rent ekonomisk från Apple sida men snålt är det. Nå, då finns ju alternativet att skapa en ringsignal i Itunes där jag lätt kommer igenom alla steg som beskrivs t.ex. här:

http://macworld.idg.se/2.1038/1.525694/sa-gor...

Jag stöter dock på patrull när det är dags för själva synkningen. Itunes säger då nämligen:

”Iphone-enheten i ”Iphone” är synkroniserad med ett annat Itunes-bibliotek p娔X:s dator”. Vill du radera denna Iphone och synkronisera den med det här Itunes-biblioteket? En Iphone kan bara synkroniseras med ett Itunes-bibliotek i taget. Om du raderar och synkroniserar ersätts innehållet på denna iphone med innehållet i det här Itunes-biblioteket.”

Detta trots att jag i vänsterspalten valt signaler och kryssat i att jag endast vill synkronisera markerade signaler och också markerat denna enda låt. En ringsignal menar alltså Apple är att betrakta som ett ”bibliotek”. Jag tror få personer skulle hålla med Apple om den definitionen. Och nej, jag vill naturligtvis inte radera mitt befintliga Itunes-bibliotek. Varför skulle jag vilja det? Och varför ska det behövas??

Detta är ju bissart!! ÄR det verkligen så dumt. Det måste väl för jösse namn finnas något sätt att komma runt detta om man nu inte vill ha Apples egna tråkiga ringsignaler??!!

Jag har skapat ringsignaler på två-tre tidigare Iphone men när jag vid nyköp synkar dem via Itunes försvinner alltid ringsignalerna och jag hinner mellan varven glömma hur jag fick in en egen ringsignal på mina Iphone. Trots att man fyller i de där små löjliga rutorna så är det alltid något som försvinner, inte enbart ringsignaler. Itunes känns väääldigt daterat och har inte utvecklats ett jota sedan lanseringen för ca 10 år sedan. Pinsamt av världens största teknikföretag som i övrigt är i framkant tekniskt.

Att det är så jägarans bökigt är anledningen till att jag inte försökt tidigare trots att jag köpte min Iphone 6 direkt när den kom. Nu är jag dock hemma och brakförkyld och har tid att sitta med sådant här bök (som ju år 2015 inte skulle behöva vara något bök och jag i stället kunde ligga och njuta av en god bok). Jag vill ju bara ha tillbaka min egen ringsignal på min Iphone. Hur svårt ska det vara!!??

Tacksam för hjälp!

En frustrerad Mac-taliban

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2013-10-26 14:50
Ursprungligen av pmarriott:

Vad jag har kunnat utröna så synkas inga egna PDF'er. Dessa måste synkas manuellt via iTunes. Om du vill få ur dem ur din iPhone till datorn får du e-posta dem till dig själv.

Nej, jag antar att det beror på att Apple vill tjäna pengar men de borde även tänka på användarvänligheten. Något som är Apples signum. Jag antar att jag helt enkelt får e-posta filerna till mig själv och min dator.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2013-10-26 13:43

Jag har ett antal pdf-filer sparade i Ibooks på min Iphone som jag nu hade hoppats kunnat läsa i Ibooks för Mac som ingår i Mavericks. När jag öppnar Ibooks på min Macbook pro så har Ibooks läst in de få böcker jag hade i Ibooks på min Iphone men inte alla pdf-filer som jag lagrat där. Detta är ju naturligtvis väldigt opraktiskt. Jag har läst lite snabbt på utländska Mac-fora men inte hittat något tillfredställande svar. Någon antydde att Icloud inte synkar pdf-filer. En annan förslog att man kunde synka sin böcker via Itunes. Det senare gäller ju de renodlade böckerna men gäller det pdf-filer får man dra dem manuellt till Itunes. Det senare går dock inte i mitt fall då ju kruxet är att pdf-filerna finns på min Iphone. Hade jag haft filerna på min Mac och velat ha över dem till Iphone hade ju Itunesvägen varit en (krånglig) möjlighet. Ett annat förslag var att använda sig av ett utomstående program som t.ex. Dropbox. Detta verkar ju helt befängt. Stämmer det verkligen att Icloud inte synkar pdf-filer? Detta måste ju gå att lösa på ett enkelt sätt. I annat fall är det ju extremt klantigt av Apple.

Senast redigerat 2013-10-26 14:48
  • Medlem
  • Danderyd
  • 2012-07-27 13:06

Hej!

Jag har ett problem som jag hoppas att ni forumbesökare kan hjälpa mig med. Jag har köpt en Iphone 4S till min pappa i födelsedagspresent och för att han ska kunna använda den fullt ut måste han skaffa ett Icloud-konto. För att kunna skaffa ett Icloud-konto måste han först skaffa ett Apple ID (vilket mina föräldrar hittills inte har haft behov av) och i samband med detta uppge en e-postadress. Mina föräldrar har idag en (gemensam) e-postadress via sin bredbandsoperatör men i samband med införskaffandet av pappas nya Iphone är det ju smidigast om han också har en Icloud-e-postadress då de har en Macbook och använder Apples e-postprogram ”Mail”.
Om han först anger sin befintliga e-postadress när han skaffar Icloud-kontot och sedan vill byta sin e-postadress till en Icloud-e-postadress måste han radera sina persondata från sitt Apple-ID vilket är lite av ett Moment 22 (Citat från Apple hemsida: ”Ett Apple ID kan inte raderas, men du kan i stället radera alla dina persondata från ditt Apple ID.”). När jag går in och tittar på mitt eget Apple ID-konto så står det ”Redigera ditt Apple-ID. Du kan när som helst redigera ditt Apple-ID. Ändra ditt Apple-ID och lösenord, ändra ditt namn och din e-postadress eller uppdatera din kontaktinformation.” Det är dock en sanning med en stark modifikation för under ”Hantera namn ID och e-postadresser” så kan jag redigera mitt namn och eventuella alternativa e-postadresser men inte Apple ID och ”primär e-postadress”!! Således Moment 22. Man kan inte heller ändra sin Icloud-e-postadress efter det att man har skapat den, vilket dock i detta fall är det mindre av problemen.
Jag själv är Mac-taliban sedan snart 20 år och skaffade min mac.com-e-postadress innan varken Icloud eller Mobile Me fanns ens som ett embryo i Steve Jobs hjärna varför jag redan hade en mac.com-adress när Apple-ID först krävdes i samband med lanseringen av Itunes Store en gång i tiden och senare med lanseringen av Mobile Me och Icloud.
Vad jag undrar är:

finns det något sätt att komma runt detta?

Om det inte gör det, vad det egentligen innebär att radera alla sina persondata från sitt Apple ID?

Är lösningen att man redan när man skapar ett Apple ID anger den Icloud-e-postadress man har tänkt att skapa och hoppas på att den inte är upptagen och sedan anger en alternativ e-postadress dit man får eventuellt bekräftelsee-brev?

Min syster hade samma problem när hon nyligen bytte till en Iphone och nu vill jag förekomma att även min pappa får samma problem. Därför frågan till er. Hittills har de få frågor jag har behövt ställa i forumet alltid fått snabba och kloka svar från er läsare och jag hoppas på samma sak nu.

Förhoppningsfullt!

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2011-08-14 01:35

Marcus: Det var okunskap från min sida. Jag använder från och med nu IMAP och drar över e-breven från POP-kontot till inkorgen för IMAP-kontot. Tack ändå för din hjälp!

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2011-08-14 00:01

Tack för ett bra svar! Jag har också fått ett uttömmande svar på Mac Worlds forum. Jag startade helt sonika ett nytt IMAP-konto på den gamla MBP:n och det funkade ju utmärkt. Jag får sedan dra över de gamla e-breven från POP-konoto manuellt om jag inte skulle våga ta bort kontot helt. Det kanske inte var så avancerat som jag först trodde.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2011-08-13 23:34

Hej Keptang!

Ja, min fråga består ju av flera delar. Vad jag inte förstått tidigare men vad jag tror att jag förstår nu är att Mobile Me (som jag fördrar framför Gmail) ju sedan flera år tillbaka har varit och är operatörsoberoende. Jag drar den slutsatsen av ditt inlägg och av det faktum att den utgående e-postservern för IMAP är Mobile Me:s till skillnad från Tele 2:s vid POP. Stämmer det?
Anledningen till att jag en gång ställde in POP-konto var nog av ren okunskap (och när jag en gång i tiden skaffade ett e-post-konto fanns väl inte ens IMAP?) och för att operatörerna uppmanar uppmanar sina kunder att göra det. Jag kan försäkra dig om att det inte beror inte på någon lojalitet mot min bredbandsleverantör.
Jag fortsätter alltså gärna med IMAP men jag måste först lösa det grundläggande problemet med POP-kontot. Får jag bara över mina gamla e-brev till IMAP-kontot (och kanske arkiverar dem på hårddisken på något smart sätt) så skrotar jag gärna POP-kontot.

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2011-08-13 22:57

Ja, ja! Jag vet att det sedan tidigare finns trådar med samma namn som denna men de har inte riktigt någon bäring på min fråga som är vidare.

För ganska exakt 2 år sedan bytte jag bredbandsleverantör från Bredbandsbolaget till Tele 2 därför att bostadsrättsföreningen erbjöd 100 MB fast lina in i väggen utan extra kostnad, d.v.s detta ingår i hyran. Så lång allt väl.
Jag betalar för att använda mig av Apples MobileMe-tjänster (i och med Icloud blir ju tjänsterna gratis vilket är välkommet) och använder Apples Mail som e-postprogram.
I och med byte av bredbandsleverantör kunde (och kan jag) enbart skicka e-brev men inte ta emot dylika.

När jag tittar på informationen i ”Anslutningsgranskare” under fönstermenyn i Mail så lyser en statuslampa rött och en statuslampa grönt och med följande text:

Anslutningsstatus: Mail kunde inte ansluta till Internet.

Röd statuslampa: POP Account: Kunde inte ansluta till den här MobileMe POP-servern. Kontrollera att nätverksanslutningen fungerar och att du har angett rätt information i kontoinställningarna. Kontrollera också att servern accepterar anslutningarna till port 587. Om inte, ändra portnumret under avancerat i kontoinställningarna.

Grön statuslampa: mail.tele2.se: Anslutningen och inloggningen på servern lyckades

Jag var då inne och lästa på diverse fora, förutom detta, Mac Worlds forum och engelskspråkiga diton, bl.a. Apples eget forum på supportsidan. Råden var och är ofta desamma:

”Har du ställt in rätt port?”

Japp! Jag har följt Tele 2:s instruktioner

http://www.tele2mail.com/manual/macmail/

till punkt och pricka och kollat portarna 318 gånger (minst) och det hjälper inte.

2. En annan fråga var om jag hade rensat i nyckelassistenten eller något liknande (det var nu två år sedan så jag minns inte alla begrepp).

Japp! Inte heller det hjälpte.

3. ”Har du avslutat Mail och slängt com.apple.mail.plist?”

Nej, jag har inte vågat det. Och en av mina frågor är därför vad händer om jag gör det? Försvinner hela mitt e-postbibliotek då?

4. Den mest drastiska lösningen var tydligen att radera kontot och helt sonika öppna ett nytt. Kruxet med den lösningen är då bara, vad jag förstår, att hela e-postbiblioteket raderas för gott. Den risken är jag, av förståeliga skäl, lite nojig för.

Jag tröttande då och gav upp och har sedan dess använt mig av Mobile Me:s webb-e-post i stället för Mail men så ska det ju inte behöva vara. Nu är det helg och nu ska jag jäklar i min lilla låda (med benägen hjälp från er) lösa detta problem för gott!!

Ovanstående gäller ju om jag vill använda POP-konto. Jag bör kanske nämna att jag precis har köpt en ny Macbook Pro och där fungerar det att såväl skicka som att ta emot e-brev. Jag har fortfarande inte fört över data från min gamla MBP till min nya via flyttassistenten då jag inte vill föra över de gamla Mail-inställningarna som inte fungerar. Det är också av den anledningen som jag vill lösa detta problem.

Först trodde jag (precis som somliga forumskribenter antog på de fora jag läste för en 2 år sedan) att det var någon skitbugg på min gamla dator som ställde till det men när jag idag tittar i kontoinformationen för Mail på mina respektive datorer ser jag att det i kontoinformationen på min gamla MPB står:

Kontotyp: MobileMe POP
Beskrivning: POP Account
Server, inkommande e-post: mail.tele2.se
Server, utgående e-post (SMTP): mail.tele2.se

medan det i samma kontoruta på min nya MBP står:

Kontotyp: MobileMe IMAP
Beskrivning: Mobile Me
Server, inkommande e-post: mail.me.com
Server, utgående e-post (SMTP): smtp.me.com:mitt användarnamn

När jag ställde in uppgifter på min nya MBP första gången jag startade den så måste den ha valt IMAP själv eller var jag så exalterad att jag inte visset vad jag godkände.

(Behöver man alltså inte längre ange internetleverantörens uppgifter utan enbart Mobile Me-kontots?)

Under avancerat är också portarna olika samt på den nya MBP:n är ”Använd SSL” ikryssat medan det inte är det på min gamla MBP.

När jag tittar på informationen på ”Anslutningsgranskare” så lyser också de båda statuslamporna skönt grönt på min nya MBP:

Nya MPB:

Anslutningsstatus: Mail kunde ansluta till Internet.

MobileMe: Anslutningen och inloggningen på servern lyckades

smtp.me.com: mitt användarnamn: Anslutningen och inloggningen på servern lyckades

Då säger ni kanske: ”Men byt bara till IMAP så är problemet ur världen!!”. Saken är ju den att jag undrar varför det inte fungerar att ta emot e-post med POP-konto. Det SKA ju fungera utan att jag ”fuskar” mig förbi problemet genom att byta till IMAP-konto. Jag använder mig gärna fortsättningsvis utav IMAP då jag tycker det är smartare och smidigare än POP men först vill jag lösa problemet med POP-kontot då jag vill ha med mig alla mina gamla e-brev till min nya MBP.
Dessutom kan jag vad jag förstår inte lägga till ett nytt konto med samma namn utan att radrea det gamla?

Mitt senast mottagna meddelande i Mail på min gamla MBP var från den 14 augusti 2009. Det vill säga exakt två år sedan i morgon. Det var förmodligen det datum jag bytte från BBB till Tele 2. Mitt första meddelande i Mail på min nya MBP är från den 31 juli 2009. Jag har dock på min gamla MBP meddelanden från april 2005 då jag skaffade mitt Mac.com-konto, sammanlagt tusentals e-brev. Jag vill ju som sagt få med mig alla dessa till min nya MBP.

Kan man åka till månen måste ju även detta gå att lösa och inte bara mynna ut i en död tråd på ett forum för att andra läsare med samma problem besviket ska konstatera att det tydligen inte finns någon lösning på problemet. Det accepterar jag inte. Se det som en utmaning. Jag ger mig inte förrän problemet är löst!!

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2007-11-04 19:56

Det var förmodligen en korrupt fil på skrivbordet. Jag fick tipset att koppla ihop MBP:en och Ibooken även på Mac Worlds forum och det fungerade utmärkt. Tack för tipsen, sent omsider!

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2007-09-17 00:48

Min MBP C2D startar om hela tiden men det kommer aldrig upp någon HD-symbol på skrivbordet. Skärmen blir i stället blå, sedan kommer min skrivbordsbild, därefter menyraden (i och för sig ,med ett x i batterisymbolen i stället för det vanliga procenttalet), och slutligen senast öppna Finderruta för att sedan starta om igen. Och så håller den på.
Jag har därför provat att starta från installationsdisken med skivkontroll där jag först fick meddelandet "En HFS-enhet kontrollerades. Enheten behöver repareras". Jag reparerade därför den och har nu fått svaret " En HFS-enhet kontrollerades. Enheten Macintosh HD verkar vara felfri". Det verkar ju alltså ok (för säkerhets skull kontrollerade jag den två gånger).
Jag testade då att starta om datorn men datorn fortsätter att envisas med att starta om gång på gång.
Jag har därefter:

- kontrollerat skivbehörighet vilket inte tycktes visa på något fel (dock inte reparerat detta än).
- kört Apple Hardware Test, både långt och kort, med svaret: Inga problem hittades.
- jag har testat att starta om med alt + äpple + p+ r
- jag har testat att starta om med x
- jag har testat att starta om med alt

Inget av detta har dock hjälpt.

Jag misstänker att problemet kan bero på att jag har slaravat med att rensa skrivbordet från dokumnet som t.ex. skärmdumpar. Där finns säkert en 800 stycken om inte fler. Jag har tidigare haft ett liknande problem då datorn startade om så fort jag försökte namnge nya mappar. Jag fick då först det lite förhastade rådet att om-installera OSX
altså en "Arkivera och Installera!. Som tur var följde jag inte den gången det rådet då jag i stället av den kloka signaturen "ML" fick följande råd:

"kan vara så att någon fil på skrivbordet spökar, prova att göra en ny mapp
i din hemkatalog, blir det samma problem där? Om inte testa att lägga allt
som ligger på skrivbordet i den mappen och sen testa gör en ny mapp på skrivbordet.
Om det funkar så är det bara plocka manuellt tills du ser vart det strular..."

Det funkade utmärkt och anledningen till strulet var enligt signaturen "ML":

"Jag skulle gissa på att det kan vara någon fil med förhandsvisning
och när ikonen/förhandsvisningen ska visas så hänger sig Finder.
Förmodligen någon trasig ikonresurs..."

Det skulle kunna vara samma anledning till strulet även denna gång men problemet är ju att jag nu inte kommer åt några mappar på skrivbordet då datorn startar om innan de syns på skrivbordet.

Alltså:
1.Finns det något knep jag ännu inte provat?
2. Om det inte finns fler knep, tror ni att en ominstallation kan lösa problemet?
3. Jag har en stor extern HD till vilken jag gjorde Back upp från min gamla Ibook (som jag nu skriver på) när jag köpte min MBP C2D i februari. Att jag inte gjort Back up på Min MBP C2D får jag ju skylla mig själv men kan jag göra en nu även om jag inte når HD:n?

Tack på förhand!

Glunten

  • Medlem
  • Danderyd
  • 2007-08-09 23:17

Hej!

Jag har en Mac Book Pro Core 2 Duo och en Canon Ixus 75:a och vill nu nyttja min Express card-port då det går lite smidigare att föra över data via den än via USB-kabel. Jag vill också via denna port smidigt och snabbt kunna föra över filer från min mobil, en SE W850, till datorn. Mobilen använder ett minneskort av typen Memory Stick Pro Duo medan jag, så snart det finns åter i lager, ämnar köpa ett minneskort av typen SanDisk Extreme III SDHC 4 GB till Ixusen. Kravet är alltså en minneskortläsare som kan läsa båda standarderna och helst utan adapterklump. Jag har kollat runt på kortläsare av alla de slag (se länkarna nedan) vilket väckte en fråga vilken jag hoppas att ni ärade forummedlemmar kan besvara. Minneskortläsarna jag kollat på är följande:

http://www.macoteket.se/product_list.jsp?g...oduct_id=581154
http://www.webhallen.com/prod.php?id=58720
http://www.webhallen.com/prod.php?id=74372
http://www.dustinhome.se/Dacsaportal/?Prod...ricerunner_5096 med utförligare specifikation här...
http://www.datafab.com/product/flash_card_...xpress_8in1.htm
http://www.datafab.com/product/flash_card_...press_SDDuo.htm
http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010099616
http://www.ishop.nu/index.php?sida=16&...p_h_kategori=83
http://www.ishop.nu/index.php?sida=16&..._h_kategori=83#
http://www.kullander.se/store/product.php?...=449&page=1

Den som tycks mest vara mest kompatibel är den från Digitus http://www.webhallen.com/prod.php?id=74372 som kan läsa 53 olika standarder. Jag tycker dock att den är ful med sin stora adapterklump. Jag vill alltså ha en minneskortläsare utan klump. Som Macägare så är ju estetiken viktig...
Jag hittade så denna http://www.datafab.com/product/flash_card_...xpress_8in1.htm som bl.a. Webbhallen (som det ska stavas!:mad: ) säljer och som till en början verkade bra och som kan läsa såväl SD som MS Duo Pro...tills jag såg att det krävs adapter för att kunna läsa MS Duo Pro. Visst det finns ju denna http://www.cyberphoto.se/?info.php?article=MSAC-M2 men att behöva använda adapter till en adapter (som ju minneskortläsaren är ett slags) tyckte jag verkade såväl dumt som “tårta på tårta” då ju enkelheten försvinner. Jag misstänker också att den där lilla plastbiten kan försvinna ganska lätt. På Datafabs hemsida hittade jag då denna http://www.datafab.com/product/flash_card_...press_SDDuo.htm som kan läsa de två minneskort jag kommer att använda. ScanDisk skriver på sin hemsida att Compact Flash-korten är det mest använda minneskortet i världen. Det må så vara men det rör inte mig då jag inte använder dem.
Eftersom jag nu tycks ha hittat min minneskortläsare, som inte tycks ha någon svensk återförsäljare (och jag har inte heller lyckats hitta någon utländsk återförsäljare), har jag en sista fråga: Vet någon av er om den kan läsa även minneskort av typen SDHC och inte endast enkla SD-minneskort, vilket jag förstått kan vara fallet med äldre minneskortläsare? Just denna information slarvar tillverkarna av minneskortläsarna med att förmedla. Jag kan ju sitta och googla hela natten men jag tror att jag kan få fram ett snabbare och utförligare svar från er.

Tack på förhand!

Senast redigerat 2007-08-10 00:40