Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ida Blix

Ida Blix

Medlem
  • Namn Ida Blix
  • Plats Sollentuna
  • Sysselsättning journalist
  • Registrerad 2004-01-14
  • Senast aktiv 2020-11-26
  • Antal inlägg 3370

Foruminlägg

De senaste inläggen Ida Blix har skrivit i forumet.

Wow, vad jag älskar att öppna Apple-förpackningar. Så fiffiga ner i minsta detalj.

Ni som hört mig i podden och dylikt vet att jag velat kring en Homepod länge. Well, nu har jag äntligen slagit till och köpt en. Lyckan i mitt hem nu har nått nya nivåer. Var otroligt svårt att välja färg, men blev en rymdgrå till slut.

När jag ändå handlade prylar slog jag till på ännu en grej jag velat ha i evigheter, ett Nintendo Switch. Hittade Mario Odyssey-versionen med röda kontroller begagnat till bra pris. Sommaren är räddad!

Jag håller tummarna för att någon form av överenskommelse är nära förstående och att det finns någon räddning för sajten. Så fort något är officiellt/färdigt lär vi få höra vad som beslutats!

Kul med bonus-dagar för 99 så länge!

Ingen av oss har trott att forumet 99mac/99 skulle gå med vinst. Vi trodde på/hoppades på/kämpade för att kombinationen redaktionell verksamhet + mycket aktivt forum skulle göra det. Affärsupplägget fungerar på SweClockers och numera också FZ (köptes upp efter 99). Majoriteten av de anställda på Geeks arbetar just med redaktionellt innehåll (och förbaskat bra sådant tycker jag).

Enda lösningen är inte att lägga ned, det är den sista lösningen. Och som skrivet på andra håll redan, det finns intressenter som hört av sig till Geeks, så än är inte hoppet ute om att 99 i någon form lever vidare.

Ursprungligen av kenjon:

Så de skiter i "kunderna", bara affärsmässiga beslut.... dags att sluta logga in på Sweclockers också då.

Så kan man ju välja att tolka vad jag skrev. Eller så är vi oerhört tacksamma att 99 fått leva i en sisådär sju år (som jag nästan jobbat här) utan att gå med vinst. Men eftersom Geeks inte är en ideell organisation så måste de ju till slut fatta just affärsmässiga beslut.

Ursprungligen av iSweden:

Ska sajten bara läggas ned?
Känns lite som svensk flathet att skylla på GDPR.

Inläggen på 99s forum innehåller mycket kunskap. Känns respektlöst och vårdslöst att endast radera allt. Inläggen är ofta till allmän nytta. Vore bra om de fortsatt dök upp i sökmaskinernas träfflista.

Och varför går det inte att driva forumet mindre regi? Med moderna smarta standardlösningar? En mindre webbserver endast för forumet, eller kanske en VPS med Docker och Discourse?

Sajten ska inte "bara" läggas ned. Vi har vänt på alla stenar och försökt många olika saker under lång tid innan det här beslutet fattades. Jag vet att några intresserade av att driva forumet vidare har hört av sig till Geeks och att diskussioner pågår. Jag håller tummarna för att något går att lösa.

Geeks kan inte driva 99 vidare i någon form, de behöver sina resurser till SweClockers och FZ. Det är ett affärsmässigt beslut taget med hänsyn till ekonomin i bolaget så klart.

Ursprungligen av iSweden:

Kanske det? Sitter du inne med okända uppgifter? Jobbad du på Geeks?

Vi var absolut tvungna att göra något för att vända den vikande trenden av allt mindre aktivitet. Vi provade många saker och vinklar under lång tid och såg en ändring uppåt efter bytet av inriktning och namnet, men det gick alldeles för långsamt.

Ursprungligen av Manglobe:

Har dragit ut på att svara i den här tråden, men nu är det mindre än tio dagar till avstängning, såååå... Ska det bli av, får det bli nu.

Jag blev medlem på 99 – då 99mac – våren 2010 (2 dagar innan min födelsedag!) i samband med att jag skulle köpa min första Mac. Faktum är att dagen då forumet lägger ner – den 26:e april 2019 – är mitt 9-årsjublileum som forummedlem. Det är lite fint, och såklart deppigt.

Under min tid på 99 har jag engagerat mig i forumet allt mindre, mest för att – ärligt talat – min karriär som illustratör och serietecknare tog fart, jag hade varken datortrubbel eller behov att att experimentera eller hitta alternativa lösningar i samma utsträckning. Allt har liksom rullat på; men jag har hållit mig kvar, kollat in emellanåt. Det kommer kännas tomt att inte ha tillgång till det längre.

Jag har även haft ynnesten att besöka podden ett par gånger, först när min bok Medley kom ut 2013, men även senare.
Hösten/vintern 2015 besökte jag redaktionen och pratade om den då nyutkomna iPad Pro, testade den och spekulerade om vad den skulle kunna bli i framtiden. Den artikeln dyker fortfarande upp ibland när folk letar iPad-tips, och det är inte konstigt: allt fler illustratörer och tecknare som jag känner har börjat använda iPad som sitt huvudsakliga tecknarverktyg.
Jag införskaffade min egen iPad Pro 9,7'' sommaren 2016, och sedan dess har den använts flitigt så gott som dagligen, användningsområdena blev fler och fler. Faktum är att den ofta konkurrerar ut min 22'' Cintiq (precis som Ida gissade i sista poddavsnittet).
Allt det här tänkte jag att jag kanske skulle få chansen att berätta om i podden längre fram, vilken revolution iPad Pro hade kommit att bli för oss som jobbar med att teckna på den. Tänkte aldrig ens tanken att 99.se skulle kunna lägga ner, och det känns vemodigt och lite snopet nu.

När jag anslöt mig till forumet var jag helt ny på Mac, jag ville lära mig allt och tyckte det var så roligt att få komma in i en grupp där man hjälpte varandra. Senare fick jag hjälpa andra, som i tråden som avhandlade de grafikproblem som min (och många andras) Macbook från 2010 råkade ut för. I mitt fall ledde det till att datorn fick ett sprillans nytt logikkort installerat vilket förlängde livslängden på burken en hel del (den står för övrigt fortfarande och puttrar på hos min storasysters familj, även om jag inte vet i vilket skick den är...).

Okej, det börjar bli långrandigt. Tack för det fina arbetet ni gjort på redaktionen, i synnerhet Jakob och Ida. Tack till alla forummedlemmar som hjälpt mig felsöka och bidragit med lärorika och skojiga inlägg. Jag önskar att jag hade kommit iväg på åtminstone en 99-pubkväll. Hoppas vi ses nån annanstans!

Jag finns på twitter under det enkla namnet @lisamedin.
Manglobe låter jag härmed dö ut. ❤️

Visste väl att du och Ipad Pro var en match made in heaven Kan inte låta bli den själv fast jag inte gör särskilt mycket vettigt med den alltid.

Har varit superkul att prata med dig genom åren! Finns också på Twitter så får snacka vidare där!

Jag finns så klart också på SweClockers och FZ, heter Idalin på respektive ställe.

Ursprungligen av RolexJocke:

Vad händer 1 Maj? Släcks det ner helt, eller kommer forumet att vara kvar så att det går att söka & läsa inläggen som finns idag?

Om inget nytt hänt sen vi slutade jobba tas allt bort 26 april. Inget kommer ligga kvar. Men jag är inte kvar på företaget så vet faktiskt inte den exakta planen.

Ursprungligen av primu[s]®:

Neeej! Vad synd. Kommer sakna er massor. Tycker alltid det varit en skön och familjär stämning här inne. Kommer till och med att sakna alla små besserwissers på forumet som alltid tillrättavisar de som vågar ställa en fråga utan att först meddela version av macOS/iOS, modell på hårdvara, skostorlek och årtal de gick ut gymnasiet.

Haha, ja till och med allt det kommer jag att sakna!

Ursprungligen av kenjon:

Vilket Twitternamn?

@ idablix

Åh så fina kommentarer ni lämnar! Värmer verkligen mitt sorgsna hjärta, tack hörni! Tömde skrivbordet igår och sitter hemma nu och sörjer och minns tillbaka.

Jag har ingen aning om vad jag ska hitta på nu framöver, men det löser sig. I juni ska jag få ett till barn om allt går som det ska hela vägen i mål, så jag kommer i alla fall att ha en Mini-me att pyssla med under sommaren/hösten.

Jag finns på Twitter, Instagram, Linkedin och Facebook för er som vill. Känner mig inte alls färdig med poddandet, så på ett eller annat sätt hoppas jag kunna fortsätta med i alla fall det framöver. På något sätt.

Efter regn kommer solsken, det vet vi ju sen gammalt.

Ursprungligen av pmarriott:

Kommer att sakna er sjukt mycket, även om jag inte är lika aktiv som en gång i tiden. Är mer ute och härjar nuförtiden och har sällan tid, men det var ändå alltid hit man begav sig för att hålla koll på det senaste snacket eller få hjälp med ett problem. Önskar er alla lycka till i framtiden!

Håller ett öga på vad du pysslar med via sociala medier så mig blir du inte av med i första taget Tack för allt här!

Ursprungligen av Giljan:

Det är så jättetråkigt. Min första pod. Denna pod har varit så familjär och känts så nära. Ni har varit så betydelsefulla för mina köp och tro på att jag köpt rätt produkt. Även om sista programmet är sorg så var det intressant att höra om er, och tidiga poddar. Tack för tiden ni förgyllt podetern!

Tack för att du skriver och berättar det här. Härligt att höra att vi varit till hjälp och inte bara stått där varje vecka och babblat strunt (som det känts ibland). ❤️

Ursprungligen av SweSG:

Jag kan tala om att vi kommer hålla kanalen uppe några år till! IRC dör inte i första taget!

Åh va härligt att höra!