Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jensohlsson

jensohlsson

Medlem
  • Plats Malmö
  • Registrerad 2004-01-15
  • Senast aktiv 2013-01-31
  • Antal inlägg 112

Foruminlägg

De senaste inläggen jensohlsson har skrivit i forumet.

Tack för hjälpen.

Jag har fått ordning på burken. Det gick bara helt plötsling, men fan vad mycket strul det var innan dess.

Jag har mycket riktigt två 512 mb-minnen extra i burken som jag köpte nere på PC-butiken samma dag som datorn kom (över ett år sedan). De har fungerat utmärkt tills det här problemet uppstid.

Nu är datorn helt symtomfri igen. Det går bättre än på länge. Tiger har t.om. fått datorn att bli tystare, då de inte varvar upp fläktarna på högvarv längre.

Hur som helst, finns det något sätt att testa minneskretsarna på..?

/Jens

Lägger frågan här också, då det kanske hänger ihop med Tiger, vad vet jag.

Hej!

I ColorSync-verktygen ska man ju kunna välja standardprofilinställningar för datorn som sedan Photoshop, Indesign och rubbet använder.

Men efter att jag installerade Tiger kan jag inte hitta det här inställningarna. Adobe CS är också installerat, men jag får inte upp inställningarna ändå. Det enda som man kan välja mellan är "Profilkontroll", "Profiler", "Enheter", "Filter" och "Kalkylator". Men det ska ju finnas ett alternativ som heter "Inställningar" också, men det är bortblåst.

Om jag däremot hämtar ColorSync-verktyget från en Panther-dator får jag fram inställningarna, men det fungerar inte för det. Tydligen måste något mer än så till.

Vad kan ha gått fel..?

/Jens

Hej!

I ColorSync-verktygen ska man ju kunna välja standardprofilinställningar för datorn som sedan Photoshop, Indesign och rubbet använder.

Men efter att jag installerade Tiger kan jag inte hitta det här inställningarna. Adobe CS är också installerat, men jag får inte upp inställningarna ändå. Det enda som man kan välja mellan är "Profilkontroll", "Profiler", "Enheter", "Filter" och "Kalkylator". Men det ska ju finnas ett alternativ som heter "Inställningar" också, men det är bortblåst.

Vad kan ha gått fel..?

/Jens

Pioneer är ett annat vanligt märke Apple använder.

/Jens

Hallå.

Det är originalskivor. Men jag drog paralelllebn till brännaren eftersom den börjat spotta ur sig felbrända skivor. Men alla installationskivorna har varit original.

Nu har det dock löst sig. Det gick helt plötsligt. Får forska lite i hur DVD-enheten mår.

/Jens

Hej!

Nu blir jag fullständigt galen. Just nu är jag så upprörd man bara kan bli av frustrationen av en datorjävel som vägrar fungera.

Följande har hänt:

Har en PowerMac G5 (2x1,8) som envisas med att få konstiga fel när man installerar på den.

Har samma problem när jag försker installera Panther, som Tiger. Har provat två-tre uppsättningar Panter-skivor och en splitter ny Tiger-skiva.

Jag har formaterat om, bytt DVD-läsare. Fortfarande avbryts installationen efter ett tag (på lite olika ställen dock) och jag får meddelandet att ett fel uppstått och att jag ska försöka igen.

Jag har ingen aning om vad som är fel.

Jag misstänkte DVD:n eftersom det alltid blir fel på skivorna när jag verifierar dem efter att jag brännt. Dock bytta jag den för några månader sedan, sedan den gamla börjat ogilla en del brända skivor. Den gamla uppvisade exakt samma problem, när jag satte i den igen. Kan inte komma ihåg att jag hade den typen av problem innan jag bytte.

Kan det vara hårddisken i G5:an? Något annat hårdvarufel?

Blir tokig! Snälla hjälp, eller säg något snällt i alla fall...

/Jens

Ursprungligen av Nicklas Högås:

Jag antar att det är maxvnodes som ska jämföras med vnodes? Hur nära ska talen ligga varandra för att det ska vara ett problem?

Jens-Ohlssons-dator:~ jens$ sysctl kern.maxvnodes
kern.maxvnodes = 25600
Jens-Ohlssons-dator:~ jens$ pstat -T
689/12288 files
20774 vnodes
swapmode is not (yet) available under Mach

Det här fick jag. Är det tillräcklig marginal?

/Jens

Ursprungligen av emilsson:

Det verkar som om du jobbar mot tryck och då tenderar filerna att vara tämligen högupplösta (photoshop) och äter massor med minne, i photoshop så tar varje lager ca 4*"filens storlek på disk" så ett tips är att stoppa i mer minne, kan man aldrig få för mycket av. Tror nog en 512mb till kommer göra stor skillnad.

Minnesanvändningen ser helt normal och frisk ut.

Jo, rätt gissat. funderar på att göra det. Blir nog 2x512 jag stoppar i då. Men det som förbryllar mig lite är att maskinen känns lite trögare nu än när den var ny, för ett år sedan.

Jag har ju skyfflat hundrals gigabyte över min 150 gb hårddisk sedan dess, vilket gör attd et kanske är dags att defragmenttera disken. Kan det vara boven i dramat?

/Jens

Hej!

Är lite förbryllad... Min burk (en PM G5 med 2x1,8 Ghz och 1,5 gb RAM) kännns långsammare. Detta märks tydligast i Photoshop CS.

Allra tydligast när jag har er än en bild uppe, eller när en bild har två-tre lager, då sgar det som sjutton. En liten titt i aktivitetskontrollen ger följande:

(Illustrator CS, Photoshop CS, Quark 6.5, Safari, Mail, Finder och Aktivitetskontroll är öppna)

Minne

Resident: ca 150 mb
Aktivt ca 880 mb
Inaktivt ca 475 mb
Använt: 1,48 gb
Ledigt: ca 25 mb
Virituellt minne: 8,87 gb

Det här verkar lite konstigt. Kan någon förklara för mig vad detta betyder? Varför är över 450 mb reserverat som inaktivt istället för ledigt?? De futtiga 25 mb ledigt förklarar ju att det segar, men andelen minne som är aktivt är bara 880 mb. Och vad betyder "resident minne"..?

När det gäller hårddisken sitter det en 150 gb i burken. Av dessa är ca 30 gb ledigt, det borde räcka för att den inte ska sega ihop, tycker jag.

I övrigt kör jag senaste OS X, uppdaterar regelbundet.

Vad kan vara fel..?

/Jens

Nu har jag löst det!

På lokala PC-affären hade de en 40 x 40 mm fläkt som satt på en fet grön fläns. Fläkten drivs genom att man kopplar den till en vanlig CD/hårddisk-strömkontakt. Jag satte den innan DVD. Det var både en hona och en hane så man ockuperade inte en kontakt, utan kunde koppla brännaren efter åt.

Skruvarna som satt på fläkten var grovgängade så de passade inte i de fina gängorna som satt i flänsen på kortet. Jag provade limma dit den, men det vilel sig inte. Så jag stack och köpte några gummiband och drog ett par gummiband över fläkten och hakde fast dem under flänsen. Det funkade bra. Nästa problem var att gummibanden tog i fläkten. Lösnigen blev att ta en bit av ramen från den gamla fläkten och lägga ovanpå den nya för att skapa ett mellanrum. Det hjälpte nästan. Men med en bitt vikt papp under varje hörn av den ovanpåliggande ramen från den gamla fläkten löste det sig till slut och fläkten kunde obehindrat snurra.

Nu fungerar det alldeles utmärkt, även om det är ett riktigt hemmabygga, men det spelar ingen större roll eftersom det inte syns från utsidan i alla fall. Fick förresten göra en liten skåra i plastväggen som sitter i G5:orna för att sladden till fläkten skulle kunna gå upp till DVD-brännaren.

/Jens

Hallå!

Jag har ett ATI Radeon (första Radeon till Mac) i min G5:a för att driva en extraskärm. Dock har fläkten på kortet gjort sitt och för ett helsikes liv.

Vad göra?

Kan man kanske smörja upp fläkten? Kan man hitta en passande fläkt på PC-butiken? Kan man koppla den externa skärmen på det andra grafikkortet (Radeon 9600 (?)) med en konverter? Det är CRT-skärmar med VGA-kopplingar båda två.

/Jens

Japp! Det funkar perfekt. Kan man installera ett nytt system direkt från G5:an via firewire också..?

/Jens

Ahh! Perfekt! Då ska jag sticka och köpa en firewirekabel på stubinen!

Tack! Återkommer om det blir med strul.

/Jens

Jag (flickvännen/sambon) har en vit iBook med firewire. Det sitter en G3:a på 700 mhz i den. Själv använder jag G5:a, så kanske kan en firewire-kabellösa det.

Dock kommer den inte längre än att den här snurran som är mitt på skärmen börjar snurra. Inget mer händer, inget system hittas, inget felmeddelande.

Funkar det ändå att starta den som en extern hårddisk..? Måste inte systemet starta på iBooken först?

/Jens

Hej!

Min iBook har nu fått för sig att inte vilja starta längre. Den står bara och tuggar. Det hjälper inte att starta utan tillägg heller. Så det blir till att installera om. Jag har provat att starta från en CD, och det funkar fint. Men jag kommer ju bara till installationsprogrammet och inte till Finder.

Mitt problem är att jag vill rädda det som ligger på hårddisken innan jag installerar om. Eller åtminstonde en del filer.

Hur sjutton gör jag det? Jag har ingen lös hårddisk. Förr var det ju en smal sak att göra en egen startskiva med Finderoch allt, men det är inte så lätt längre.

Tacksam för förslag!

/Jens