Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
PMG5

PMG5

Medlem
  • Registrerad 2004-02-12
  • Senast aktiv 2006-11-15
  • Antal inlägg 46

Foruminlägg

De senaste inläggen PMG5 har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2004-06-11 22:06

Hohoho! Tackar för den välfungerande testdatorn miri. För att inte testet skall gå i stöpet kan jag meddela att nedbrytningen måste ha skett mycket långsamt. Allt ser ut att vara högst intakt. Frågan är om prylarna verkligen uppfyller miljökraven?

  • Medlem
  • 2004-06-02 19:00

De stod inte längs en skogsväg utan intill en grusvägs "grovsopsavlämningsplats" som det så fint heter. Dvs. där man ställer saker som man vill bli av med och som hämtas upp av grovsopbilen under veckorna.

Många inlägg skriker avundsjuka. Andra tycker att det är kul att maskinen blivit "räddad" från soptippen och gratulerar. Den svenska avundsjukan har man ju hört talas om förr.

Maskinen fungerar för övrigt klockrent. Även Slot-in DVD enheten osv. Estetiskt sett är den väl dock inte helt perfekt men det skall rättas till så snart jag får tid. En god vän har en död iMac DV ståendes vars kåpor nog får agera "reservdelar".

  • Medlem
  • 2004-06-01 18:49

Jag föstår att det sticker i ögonen på många att någon hittar en fungerande (efter hårddiskbyte) dator i skogen vid en avlämpningsplats för grovsopor. Jag vill dock bara förtydliga att om inte jag hade tagit datorn hade den lastbil som åker och hämtar grovsopor längs denna grusväg hämtat upp datorn nästa torsdag och då hade den kommit till betydligt mindre nytta än vad den gör nu.

Jag anser inte att jag har begått ett brott som har tagit hand om en till synes defekt dator från en grovsopstation i skogen och tänker heller inte polisanmäla det hela. I mina ögon är det fullt naturligt att någon lämpar av en dator med flera år på nacken utan större uppgraderingsmöjligheter vid en grovsopstation. Folk har ju hittat Cuba'r i kontainrar och liknande, folk slänger saker som en annan aldrig skulle få för sig att ens ställa upp på vinden eller göra sig av med.

  • Medlem
  • 2004-06-01 08:30

Richard: Jag är högst medveten om att man ej kan betrakta den som sitt "eget gods" om den bara står övergiven någonstans. Men i det här fallet stod den faktiskt intill en grusväg vid grovsopsavlämningen. Dvs. den plats där man lämnar grovsoporna på landet intill grusvägen. Den stod altså ej helt övergiven utan bland en massa annan bråte. Den skulle uppenbarligen kastas. Hårddisken var formaterad osv.

Nu är den fri från lera och smuts utvändigt och inuti det nedre plaststycket. Men jag kommer som sagt inte in innanför den genomskinliga kåpan (den stora bakom bildröret). Vore bra att bli av med de spindelnät och döda insekter som sitter i dem där innanför.

Någon som vet hur man får bort den kåpan?

  • Medlem
  • 2004-06-01 00:53

Jag hittade en iMac DV idag i skogen. Datorn var ganska jordig och skitig. Den åkte in i skuffen på bilen och väl hemma plockade jag ned den så gott jag kunde och rengjorde alla detaljer. När jag sedan pluggade in en nätkabel och t-bord/mus så gick maskinen igång och startade utan problem. Det satt 512mb minne och 20GB hårddisk i den, en grå iMac DV med slot-in drive.

Jag undrar dock hur jag får bort den genomskinliga gråa plastkåpan som kapslar in bildröret? Det finns en hel del spindelnät innanför det. Ser inget vidare ut när datorn står på bordet. Jag lossade alla skruvarna som höll fast det där gråa skalet men fick ändå inte loss det hur jag än bände och slet.

Datorn går iaf. fint nu med 200GB Maxtor disk med OSX 10.3.4.

Tips mottages tacksamt!

  • Medlem
  • 2004-04-20 19:54

Det känns ju ganska troligt att de nya G5:orna lanseras på WWDC 04 i juli. Sedan lär det ju dröja innan leveranserna kommer igång i vanlig ordning.

iMacen lär väl snart få samma prestanda som nya Powerbook har osv.

  • Medlem
  • 2004-04-10 20:42

Om du inte sitter i sjön borde du verkligen vänta till sommaren. Att köpa en iMac i nuläget är ingen vidare bra affär med tanke på hur gammal teknologi som finns i maskinen. Du får inte ens FW800. Jag anser verkligen att iMacarnas prestanda är under all kritik. Apple kunde gott försöka hålla imacarna i samma prestandaklass som powermacarna men utan samma uppgraderingsmöjligheter. Vem vill köpa en dator med G4 processor på 1.25GHz idag?

Det enda som lockar är skärmen anser jag. Köp istället en PM G5 och sedan en billig TFT-skärm eller CRT som du kan arbeta med. Du får betydligt bättre prestanda för samma slant, om än inte lika fet skärm.

  • Medlem
  • 2004-04-02 18:18

Olika minnesfabrikat behöver ej innebära olika CAS. Apple har någon Tech Base artikel som behandlar CAS-värdet för G5 minnen. Det finns många andra skäl till att minnet kan strula till det. Om det rör sig om ett minnesfel så tar det lång tid att skriva alla kombinationer till minnet för att hitta felet. I synnerhet om man sitter med 1.5GB ram.

Och angående problemen med Firmware-test så skall de vara lösta i och med Firmware-uppdateringen för G5:orna som släpptes i vintras. Fläktarnas hastighet styrs mjukvarumässigt genom OS:et, i Firmware-läge saknades fläktregleringen vilket gjorde att fläktarna sakta men säkert spann upp i full fart. Sedan stod de och malde så under hela testet, vilket kunde ta åtskilliga timmar med mycket minne i maskinen. Ingen höjdare för varesig fläktarna eller den som vill vistas i samma rum som datorn under testet. Men detta skall altså ha lösts iom. firmware-uppdateringen.

Lycka till.

  • Medlem
  • 2004-04-01 14:57
Ursprungligen av Adrian B:

Personligen tror jag du får äta upp ditt "skitsnack" (du verkar ju gilla ordet skit) för det kommer nog att hända saker innan WWDC. Tiden får väl utvisa vem som hade rätt.

Du Adrian, man kan ju fråga sig vem som får äta upp sina påståenden egentligen? Hur många tisdagar har du inte gissat på hittills som slagit helt fel?

Det är ju en sak att sitta och gissa och en annan sak att faktiskt veta.

  • Medlem
  • 2004-04-01 11:55

Varför kan inte folk bara inse att det inte kommer hända ett skit förens vid WWDC 2004 ???

Klart som fasen att ryktessiterna öser ur sig nya rykten hela tiden. Det ena påståendet mindre befogat än det andra, med en enda gemensam nämnare, jo att saker ting sker NU PÅ TISDAG!

Vakna! Ni kan slappna av fram tills i sommar. Var nöjda med den skit ni har i nuläget.

  • Medlem
  • 2004-03-29 21:36

Jahapp, då kontrar väl jag då och hävdar att en Performa 5200 gick MYCKET bättre med Mac OS 8.x med 64MB ram (max) och all annan utrustning som gick att få till den maskinen. Min mormor använder den fö. numera som skrivmaskin och jag har lagt in just ett bantat OS 8.6 på den vilket fungerar ypperligt (stackars mormor).

Ett G3 uppgraderingskort till en så pass gammal mac borde gå att hitta riktigt billigt på något maclan eller genom att annonsera efter det lite var stans. Det är garranterat värt varenda krona om du verkligen vill ha liv i maskinen.

  • Medlem
  • 2004-03-29 18:27

Jag skulle nog köra 8.6 istället för 9.1. Hastighetsskillnaden var klart märkbar mellan dessa båda system. Min PowerMac G4/400 kom ny med OS 8.6 vill jag minnas, du skall garranterat inte ha ett nyare OS än så.

Med "minimalt" OS menades troligtvis ett nedbantat OS där tillägg som du ej behöver stängs av el. plockas bort. Du rensar helt enkelt systemet på allt onödigt för att spara utrymme, få snabbare uppstart osv.

  • Medlem
  • 2004-03-26 22:20

Visst har Macoteket ofta dålig support. I regel sämre genom deras butik inne i stan än genom ursprunliga postorder-kontoret i Solna.

Om du bara är ute efter att få problem åtgärdade och ej vill häva köpet så bör du undvika att vända dig till Macoteket. Det samma gäller för exempelvis inLife som är precis lika hopplösa på att ordna reparationer och garrantiärenden. De som jobbar där har väl helt enkelt inte tillräcklig erfarenhet av dylika arbetsuppgifter utan kan bara stå och sälja macar och tillbehör till snorrika östermalmsbor som bor i samma kvarter.

Nej, vänd er istället till LAN Master eller annan auktoriserad serviceverkstad. Snacka först med Apples telefonssupport och berätta om felet så att ni får ett service-nummer. Sedan kan ni glatt knalla in med datorn hos LAN Master (eller skicka den) så löser de problemet utan problem. Det är altså bara en serviceverkstad för apples produkter, ingen j***la butik med otrevliga säljare.

För övrigt så skall väl ändå Apple stå för frakten i samband med garrantireparationer. I avtalet står dock att apple endast står för den kostnaden de 6 första månaderna från köpdatumet räknat (sniket apple!) men så vitt jag förstod var det mindre än 6 månader du handlade maskinen?

  • Medlem
  • 2004-03-17 20:44
Ursprungligen av Tim:

Känns osannolikt, hur ofta säljs det hårddiskar med udda storlek på lagringutrymme?

20,40,60,80,120 osv har ju varit nästan standard...

För det första är inte 50 ett udda tal då det är delbart med 2. Men om du syftar på första siffran i 50 (5) så är den ju udda. Diskar med en första udda siffra har som bekant förekommit tidigare i iPod. Inte för att jag tror att 50GB är särskilt troligt men de diskstorlekar du nämner är inte hela sanningen.

Du glömmer 5GB, 10GB, 15GB, 30GB... trots det känns inte 50GB särskilt troligt. 60GB däremot blir nog nästa storlek.

  • Medlem
  • 2004-03-16 20:51

Du lär kunna göra vilket som. Men jag är inte säker på att de alltid har Svenska tangentbord till hands i butiken utan de kanske måste beställa ett så att det tar några dagar. Annars köper du bara ett svenskt tangentbord hos LAN Master eller annat Apple Service Center i Sverige.

Att vara halvillegal och smuggla in en dator till Sverige utan att betala svensk moms och tullavgift är ingenting svårt. Jag tror inte att ni behöver vara oroliga sålänge ni vågar blåljuga tullaren rätt i ansiktet med klarblå ögon om att du tog med dig datorn när du for över till USA och att du ej köpt den under resan. Lägg in lite skit på datorn och ställ om till Svenskt språk så att den ser använd ut.

Gillar man inte att ljuga tullare rakt upp i ansiktet skall man nog fundera på att köpa datorn på annat vis.

PS. Min moster arbetar inom Tullen, dock som narkotikaspanare i civila kläder, inte som tullare på Arlanda. Vi får hoppas att hon inte läser detta. DS.