Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
PMG5

PMG5

Medlem
  • Registrerad 2004-02-12
  • Senast aktiv 2006-11-15
  • Antal inlägg 46

Foruminlägg

De senaste inläggen PMG5 har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2004-03-12 11:59

Jag har en Q910S ImageQuest som jag lessnade på och ej använder längre. Den har grova moire-effekter på skärmen, relativt låg bildkvalite (färgåtergivning, skärpa osv) och har mycket lätt för att få störningar i bilden (ej tillräckligt avskärmad kabel till skärmen?). Ingen vidare värst högkvalitativ skärm med andra ord. Men allt beror ju på vilka krav man ställer och vilken budget man har. Skall man bara surfa med skärmen så går det väl an, men tänker man arbeta med bildhantering, videoredigering eller liknande är det inte mycket att hänga i granen.

En annan detalj är storleken. Den är grymt djup för att vara en 19" skärm anser jag. Jag jämför då med en betydligt dyrare SONY skärm och en LaCie Blue 19" som ej är likad jupa, men ack ngt. bredare (vilket ej gör lika mkt som djupet).

Jag handlade min när macoteket hade drive på Q910S för länge sedan och gav under 2000kr för den.

  • Medlem
  • 2004-03-12 11:53

Då förstår jag varför olika leverantörer anger olika garrantitider på samma hårddisk. Jag har, liksom olof, noterat att många återförsäljare anger 1år på en hårddisk som andra anger 3år på. Jag brukar handla mina diskar av Mycom (www.mycom.se) som i regel ger 3 år på de flesta hårddiskmodellerna med 8mb cache. 2mb cache modellerna anger de dock fortfarande 1 års garranti för.

Och angående Milos inlägg om att Samsungs diskar är tystare än Seagate Barracuda kan jag bara hålla med. Samsung har ett par extremt tysta modeller som dessutom utvecklar relativt lite värme i jämförelse med andra märken. Tyvärr är väl kanske inte prestandan den högsta alla gånger men i den dator som Cube el. liknande med några år på har den lilla prestandaskillnaden på disken ingen stor betydelse i mitt tycke. Samsung är ett mkt. bra köp, men se till och köp den hos en Åf som anger 3 års garranti på kvittot.

  • Medlem
  • 2004-03-12 11:44
Ursprungligen av Silvetisson:

ok men om den person skickar den till mig, hur funkar det med tullen??....

Det spelar ingen roll om den skickas eller tas in av dig personligen på flyget. Sålänge varans värde överstiger ca. 400kr skall svensk moms och tullavgift betalas. När du skickar en vara är fraktföretaget (DHL, UPS, Posten el. likn) skyldiga att ta ut svensk moms och tull på paket som överstiger 400kr värde. Du gör ju en innehållsdeklaration när du skickar ett paket internationellt där innehåll, värde osv. anges. Skulle paketet komma bort under frakten så har du en försäkring som ersätter innehållets värde.

Skippa tull/moms när man skickar ngt. går ju genom att skriva ner värdet på innehållet. Samtidigt innebär det en stor risk för dig ifall något händer (skadat paket, bortkommet osv).

En god vän till mig skulle resa till USA för att cykla mtb. i Colorado i 8 veckor. Därför hörde han med tullverket hur det skulle bli ifall han handlade en cykel i USA, använde den i 8 veckor för att sedan ta med sig cykeln hem (mtb i 30kkr klassen). Han fick då till svars att moms/tull måste betalas även då, tidsgränsen var betydligt längre 3-4 månader om jag minns rätt. Han packade cykeln och tog med den som extra bagage på flyget. Vid Arlanda öppnade tullen paketet och undersökte cykeln och såg att den var använd och med blåa ögon sa han säkert att den var svenskköpt och medtagen till staterna eller så. Ingen moms eller tull med andra ord.

Men kom ihåg att all dylik smuggling är strängt olaglig och kan få otrevliga påföljder av rättsväsendet.

  • Medlem
  • 2004-03-12 01:35

Det är inte särskilt ovanligt att gubben i tullhytten frågar om man har köpt datorn i USA eller var man nu kommer ifrån eller om den är svenskköpt. Lägger man in en svensk systemversion och får den att se ut som ens arbetsstation är det nog ganska lugnt, men ett amerikanskt tangentbord kan ju vara ganska avslöjande. Tänk om tullaren är macfreak?

Och angående införsel av varor vars värde överstiger 400kr skall svensk moms och tull erläggas. Momsen är ju som alltid annars 25% av varans värde, skickas den så är det 25% av varans värde INKLUSIVE fraktkostnaden, dvs. man momsar även frakten. Tullavgiftens procentsats varierar beroende på vad det är för vara. Elektronik har nog ganska låg tull. En cykel har exempelvis 15% tull, skruvar man isär den och tar in den som "delar" är det 4,6% tull. Ja, det finns faktiskt tokstollar som köper dyra mtb's i USA och tar med sig på flyget hem. Även där finns det dom som klarar sig utan tull och moms genom att använda cykeln i USA och sen packa ner den. En bärbar dator är ju en ganska lätt match i sammanhanget.

Men kom ihåg, det är strängt förbjudet att ta in varor till Sverige utan att erlägga moms och tull. Den som bryter mot lagen kan få dryga böter.

  • Medlem
  • 2004-03-11 09:45

För att ett paket skall undgå svensk moms och tullavgift (se procentsats för tullavgiften på elektronik på tullverkets hemsida) måste paketets värde understiga ca. 400kr. Skulle datorn försvinna på vägen mellan USA-Sverige eller bli skadad kommer du därmed inte att bli ersatt. Du kan ju heller inte täckna någon försäkring för paketet (som ingår i de flesta fraktsätt) då du ej får ut datorns egentliga värde i ersättning utan ynka 400kr.

Utöver detta lilla problem är det inga som helst problem att köpa datorn i USA och skicka den till Sverige.

Det finns andra knep att undgå moms och tullavgift, exempelvis att märka paketet som "Warranty exchange" dvs. garrantiutbyte, men det är nog svårt för tullverket att tro på när det skickas från privatperson till privatperson och det behöver dessutom inte innebära att man undkommer tullavgiften även om man SKA göra det. De kan ex. kräva kvitto på att du erlagt tull och moms tidigare för produkten och skall slippa det nu när den byts ut på garrantin (vilket du försöker lura i dem).

Allra bäst är ju om du känner någon som har vägarna förbi USA och kan ta med sig datorn på flyget. Då är det bara att köpa en datorväska på samma gång och installera systemet osv. och börja leka med datorn på vägen så kan de inte säga något.

  • Medlem
  • 2004-03-10 14:26

Det skall inte ha någon betydelse var disken är köpt. De flesta tillverkarna ger 3 års garranti på alla diskar med 8mb cache, och 1 års garranti på samma disk med 2mb cache. Garrantin följs upp mot diskens serienummer och torde ej påverkas av vilken återförsäljare som har levererat den då det ju inte är återförsäljaren i sig som ansvarar för garrantin utan tillverkaren, även om återförsäljaren bär det största ansvaret vid garrantiproblem när det gäller att få saker och ting ordnade.

Vilka hårddiskar (märke/modell) har 5 års garranti idag Schuckert?

  • Medlem
  • 2004-03-07 23:37

Är skärmen varm när detta händer? Var den varm när du ställde in geometrin? Har du testat att zappa PRAM?

  • Medlem
  • 2004-03-07 23:33

Ladda ned servicemanualen till cuben. Utan minne skall maskinen iaf. halvstarta med någon felsignal som följd. Den bör ge ifrån sig PIP om minne eller annat saknas, de olika felsignalerna beskrivs i servicemanualen.

Det allra bästa är att följa apples manual för serviceteknikerna när du felsöker, alternativt lämna in maskinen om du anser att det är värt det. Det är ganska meningslöst att bara "trixa runt" osystematiskt. Missförstå mig inte bara nu, jag säger det för ditt eget och din dators bästa.

  • Medlem
  • 2004-03-07 16:26

Jo, det är ju en förutsättning. Jag syftade snarare till själva isärskruvandet, ej utbytta komponenter. Tänk dig själv om datorn varit inne på service förut, då har den redan blivit isärskruvad en gång. Ingen som reagerar på det direkt. Om det däremot är uppenbart att den pajjat pga. att någon varit inne och "fulmeckat" i maskinen eller ändrat något så är det ju en annan femma.

  • Medlem
  • 2004-03-07 14:39

Jag tycker helt klart att LaCie's diskar är fräschare än Speedmanias. Prismässigt har jag inte jämfört dem särskilt ingående. Enda fördelen med speedmania är väl att de erbjuder många olika interface samt lösa chassin (det sistnämnda erbjuder ej lacie).

Kika in hos Macoteket, Mycom eller andra återförsäljare för att se vad LaCie har att erbjuda.

  • Medlem
  • 2004-03-07 14:29

Finns det inget 3:e-parts hack som ordnar så att man även kan "kopiera" låtarna och bränna låtarna från de datorerna som man delar ut till?

  • Medlem
  • 2004-03-07 13:16

Är man noggrann när man plockar isär datorn bör varken apple eller serviceverkstan ha en aning om att någon plockat isär den efter det att den levererades till kund. Det är relativt svårt för apple att avgöra om någon varit inne och rotat sålänge allt är som det skall och ingenting ändrats. Datorn kan ju ha varit inne på reparation tidigare också.

PS. Jag har en tyst 180GB disk liggandes som åker i min nya iMac så fort jag får den. DS.

  • Medlem
  • 2004-03-07 12:35

Nu är det ju faktiskt inte så att den superdrive som sitter i iMac är en vanlig 5.25" enhet utan en slimmad modell i likhet med den som återfinns i Powerbook. För PowerMac G5 kan man tycka att superdriven inte är värd 2.200kr, därför väljer man bort den och köper en bättre superdrive (dubbelt så snabb) för 1200kr i butik istället. Med iMacen är det dock inte riktigt lika simpelt... räkna med att den slimmade enheten är betydligt dyrare än 1200kr.

  • Medlem
  • 2004-03-07 11:40

Skönt att höra. Prestandan lär ju inte vara jämförbar med Dual 2GHz G5:an man ägde tidigare, men jag överlever nog.

  • Medlem
  • 2004-03-07 11:27

Du kan ju även testa att plocka ut batteriet och lossa nätkabeln och låta datorn stå så en halvtimme eller så. Tryck sedan en gång på PMU-knappen, enligt apples servicemanualer skall man ej hålla den inne utan bara trycka på den en gång så vitt jag vet.