Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Sagard

Jonas Sagard

Medlem
  • Plats Lund
  • Registrerad 2001-08-30
  • Senast aktiv 2011-11-12
  • Antal inlägg 291

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Sagard har skrivit i forumet.

På supportsidorna hos Apple hittade jag folk som hade liknande problem. Tydligen har en del serier av eMacarna haft problem med kondensatorer (capacitors), kallat capacitor plague. Man kan se att dessa buktar ut eller spricker när de pajat. De finns att studera innanför luckan på undersidan av datorn.

Detta hittade jag även på eMacen jag har problem med.
Apple har en gratis reparationsservice för de datorer som har detta problem och som följer en viss grupp serienummer, finns mer att läsa här: http://www.apple.com/support/emac/repairextensionprogram/

Nej, att zappa PRAM verkade inte fixa problemet. Frågan återstår om detta kan vara ett batteriproblem.
Fast lite skumt är det väl att datorn skulle frysa när man sätter in en CD/DVD bara för att batteriet är slut, eller?

Jo, nu när du säger det undrar jag inte om datorn klagat på att datum och tid varit felställda, typ ett år innan 1970 eller så. Ska definitivt zappa PRAMet och se vad som händer. Återkommer med resultat.

Omstarter har jag gjort, gång efter annan.
Jo, jag vet att man inte kan köra in modell-specifika systemskivor och återställningsskivor i andra modeller. Men detta är en Panther-skiva, disc 1 av 3.

Nu ska du höra vad som hände sen. Jag körde in CD-släden med samma Panther CD i den, och då låser sig datorn. Muspilen rör sig fortfarande men datorn reagerar inte på några klick eller kommandon från tangentbordet.
Så...nu har jag åter startat datorn, hållt musknappen nere och allt fungerar normalt. Ingen skiva i denna gång. Här ligger en hund begraven någonstans, men jag kan katten inte sniffa rätt på den.

Ja, det här är riktigt skumt. Innan jag läst ditt senaste svar här tänkte jag testa om det var något mjukvarufel. Jag letade rätt på en gammal Panther installationsskiva och startade från den. Vad som hände då var att det grå äpplet som kommer upp innan något system hittats visades en liten stund, och sedan flyttade sig några pixlar ner och höger. Skumt. CD/DVD-läsaren gav ifrån sig ett något avvikande regelbundet ljud och inget system laddades från skivan.

Steg 2. Vad som hände sedan, tvångsavstängning, start med musknappen nedtryckt för att få ut skivan och ladda från HDn. Det reagerar datorn på och skivan kommer ut! Tiger startas från hårddisken och nu rör sig muspilen. Jag vågar inte ens stänga CD-släden i fruktan om att felet ska återkomma.

Jag undrar om det kan vara någon komponent där inne, inte nödvändigtvis direkt kopplat till USB-portarna som bryter någon signalkedja.

Vad säger du? Fel på någon av mössen är det i alla fall inte.

Hallå! Tack för ditt snabba svar

Inget annat är inkopplat till datorns externa portar.
Datorn har tre USB-portar, tangentbordet fungerar i alla, musen fungerar inte i någon.
Hur öppnar jag "om den här datorn">"mer info..." när jag inte kommer åt musen?

Jag har problem med en gammal eMac som krånglat ett tag. Trots fungerande mus reagerar inte pilen på skärmen. Dioden på musen lyser, men datorn tar inga kommandon från någon mus (har testat ett par) så som förflyttning, klick och scrollhjul. Har testat i alla USB-portar som finns. Det skumma är att datorn fortfarande går att styra från tangentbordet.

Vad kan felet vara?

Är den någon som har nyare modell iMac och prövat att ta med den på resan? Hur lätt är det? Och på flygresan får 17"-aren väl knappast plats i handbagaget, så incheckning är väl ett måste.
Jag funderar på en iMac som nästa dator men en förutsättning är att jag kan packa ner och ta med den när jag åker.

Hårddisken i min iBook gick kaputt i höstas efter 2,5 års användning. Köpte en ny 40GB intern, tyckte det var mest prisvärt. 2,5-tums hårddiskarna är ju katten inte billiga för det man får, i alla fall jämfört med standard-diskarna. Du kan hitta online-hjälp om du vill göra jobbet själv och spara de ca 1000 kronor det kostar att få den instatt. Men bara om du känner dig säker på hand.

Japp, nu har jag fått ihop det!
Jag fick göra ett par små justeringar för att få det att funka helt. Eftersom jag har de två tabellerna i separata filer, à la gammalt Filemaker manér, fick jag göra två script.
Det första steget i din mall gick bra och de relaterade filerna hittades i den andra tabellen men när jag sedan gick vidare med script-steget gå till nästa post gick den till den följande posten i original-tabellen och inte i den med de relaterade posterna.
-Finns det något sätt att navigera sig i en tabell som finns i en annan fil genom ett script i utgångsfilen?
Alltså definierade jag ett variabel-fält i den relaterade tabellen,(hittade inte någon kryssruta för variabelfält, så jag satte den i vanligt global läge)
Det första scriptsteget såg till att visa endast relaterade poster och jag kunde göra loop-scriptet i den relaterade tabellen så att fälten las ihop i global-variabel-fältet. Sen var det bara överflyttningen från det fältet till original-postens utsatta fält. En sak jag märkte var dock att jag inte fick med data från fältet i den sista av de relaterade posterna. Jag trixade runt en del och kom till slutsatsen att variabelfätet var fortfarande aktivt (dvs markerat med blinkande hår-streck) vid slutet av scriptet och den sista inmatningen hade alltså inte blivit sparat i fältet vid tidpunkten då fältets innehåll kopierades till original-tabellen. Du hänger säkert med på vad jag menar. Det löste jag med att lägga in scriptsteget gå till föregående fält i den relaterade tabellen.
-Finns det något annat sätt att gå ur ett fält för att spara dess innehåll?

Tusen tack igen för hjälpen!

Finfint! Man tackar och bugar Ola, jag ska se om jag har tid att lägga in scriptet imorgon så återkommer jag snarast med mer tacksamhet alternativt frågor

Finns det något enkelt sätt att skapa ett kalkylerande fält som kan lägga ihop text från flera poster i en relaterad tabell / portal?

Kattsingen, jag tyckte först det du sa lät orimligt, att Destillern skulle göra om något som var 100% svart till att bestå av flera CMYK-färger. Men döm av min förvåning när jag gick in och undersökte saken, och visst var det precis så det låg till.
Varför händer detta?

När jag skriver ut poster från Filemaker (borde vara utan betydelse vilket program egentligen), ser min Gillsans Std Light tunn och fin ut, men när jag vill gå vägen via PDF-format och sedan skriva ut ökar mitt kära typsnitt i vikt. Texten blir helt enkelt mer grötig, fetare på papret helt enkelt. Varför? Och finns det något sätt jag kan komma undan?

Ola: Jag är mycket tacksam för dina genomgående tips. Det finns inga gränser för vad man kan lära sig inser jag snabbt när jag läser dina uppradade punkter. Indesign, Filemaker och Graphic converter, alternativt Photoshop ligger mig alla varmt om hjärtat och jag har jobbat med dessa vid olika tillfällen länge. Men just scriptning och automatiseringsfunktioner i allmänhet har aldrig varit i fokus. Jag får leta i bokhyllor och på web-sidor efter vidareutbildningsmaterial. Kan du rekommendera någon källa från vilken man kan lära mer? Filemaker Pro Bible är guld, men den har också sina gränser.

Richard: Jag ska ta en titt i mitt InDesign, men jag känner inte till att jag ska ha installerat något Pagemaker plug-in pack. Är detta ett extraköp?