Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Hendrix

Hendrix

Medlem
  • Registrerad 2004-04-20
  • Senast aktiv 2010-04-13
  • Antal inlägg 105

Foruminlägg

De senaste inläggen Hendrix har skrivit i forumet.

Vore fungerande PHD för mycket att hoppas på? Maken till teknik att krångla...

TIden det tar en starkt beroende på antalet filer i hemmappen, mer än deras storlek. Jag har haft problem med att få "Server side file tracking for mobile users" att fungera som utlovat. Roligt att det tycks fungera för dig...

Har du testat att kolla diskarna som du kör AFP från med Disk Utility? Om filstrukturen är skadad så kan det leda till problem.

BRU Server verkar falla på möjligheten att utesluta filer baserat på deras senaste ändringsdatum.

Efter ett par veckor med en strulande server är det nu klart att Retrospect måste bort.

Trots att Disk Utility rapporterar felfria skivor så kraschar Retrospect på valfria ställen när den ska backa vår största disk och tar tyvärr servern med sig. Hard resets har inte varit ovanliga.

Vilka vettiga backuplösningar finns för OS X Server idag?

Kraven är:
- Backup av andra servrar över nätverk
- Backup till hårddisk
- Fungera tillsammans med Mac OS X Server 10.5

Jag har tittat på de här:

Netvault:
BakBone Software - Products

BRU:
BRU Server Product Information - TOLIS Group - The Backup and Recovery Experts

Någon som har erfarenhet av dessa? Finns det andra alternativ?

Personligen så föredrar jag att leva med de ev. nätverksproblemen framför att ha de senaste versionerna av våra dokument utspridda på klienterna. Hur många kommer egentligen ihåg att kopiera över filen till servern när de ringer från dagis och tycker det är dags att hämta barnen?

10.5.3-debacklet med CS3 tycker jag förvisso är en allvarlig bugg, men det har inget att göra med att det med ett snabbt nätverk och effektiva servrar ska kunna gå att lagra sitt arbete centralt.

När det gäller originalfrågan så har vi haft problem just med Word. Det går oftast bra att spara även till servern så länge man ger filen ett nytt namn. Det här är definitivt Microsoft relaterat och jag tror det har att göra med MS håller sig med flera arbetsfiler med olika kryptiska namn som de flyttar och döper namn på fram och tillbaka. Ibland misslyckas de med att få lock på någon av filerna och då går hela processen åt skogen och filen blir "korrupt".

Jag har haft några rejält obehagliga överraskningar med min nya MBP den senaste månaden där jag när jag kommit hem hittat en stekhet dator i väskan. Då går alla fläktar på fullt ställ och det enda man kan göra är att döda den genom att hålla in power-knappen. Några gånger har batteriet tagit slut innan jag packat upp datorn och då möts man av en helt död dator.

Jag är duktig på att kolla att skärmen släcks och lampan börjar pulsera, men det verkar som om någon/några processer klarar av att väcka datorn ur vila.

Men generellt sett så behöver det inte vara ett problem att ställa datorn i vila och sedan flytta den ur nätverket.

Ursprungligen av monome:

Problemet är att när jag gör det, så får jag ändå meddelande att VPN-servern inte svarar…

Felmeddelandet är antagligen helt korrekt. Du får ingen kontakt med VPN-servern. jag kan för lite om Airport Express och vet för lite om hur ditt nätverk är uppsatt för att kunna hjälpa dig.

Ursprungligen av monome:

pekat vidare alla portar

Ursprungligen av monome:

Jag ansluter från en dator på samma nätverk som servern.

Varför skulle du behöva göra port forward om datorerna sitter i samma nätverk?

IPSec garanterar att ingen manipulerar paketen på vägen och därför kontrollerar den att avsändare och mottagare är korrekt. Om du försöker passera för många brandväggar eller någon av dem inte hanterar VPN pass through korrekt kan du få problem.

Notera också att de IP-nummer som din VPN-server delar ut måste ligga i samma intervall som det nät som man ska bli del av när man kopplat upp VPN.

Tror väldigt få DHCP-servrar delar ut nya IP:n när man förnyar leasen. Har man ett sedan tidigare behåller man det. Har man kopplat ur sig ur nätet och startat om datorn spelar det oftast väldigt liten roll vad datorn har för IP när man startar upp igen.

Ursprungligen av svantet:

Håller iofs med om att det blir jobbigt om servern nitar, då faller allting... Vore smart att ha en liten firewall/dhcp box, sådana finns det ju billiga. Med en sådan kan ju servern crasha och alla har ändå tillgång till nätet utan problem.

Men jag kan inte riktigt klura ut hur jag ska kunna regga en intern DNS om jag inte låter all trafik passera genom servern? Hur kan jag i en liten firewall/dhcp-box låta min server (som själv får sitt IP från ovanstående box) agera DNS i en sådan setup?

Servern får inte sitt IP via DHCP. Du ger servern ett fast IP på det interna nätet. Ställ in Firewall/DHCP-burken att dela ut delar av det interna adressintervallet. Sedan ger du servern ett fast IP utanför detta. Firewall/DHCP-burken delar sedan ut serverns interna fasta IP som primär DNS och er ISP som sekundär.

OBS! Vi har haft vissa problem med Windows-burkar som hoppat över på den sekundära DNS:en och därmed tappat kontakten med de interna adresserna, men i teorin borde det funka. Om det händer får man ta bort den sekundära servern och leva med risken att DNS stannar om servern går ner.

Ursprungligen av svantet:

Okej, bra. Men säg att företaget har domänen foretag.se externt. Och att jag vill ha intern.foretaget.se på denna server. Vi har inget fast IP från vår ISP.

Vilket ip ska jag då länka till OD mastern? Det interna antar jag? Men det kan jag ju inte regga i någon DNS, om jag inte har en ytterligare burk som agerar DNS åt min server?

Ge servern ett fast ip på det interna nätet. Se till att din server är DNS för datorerna på det interna nätet. Lägg in intern.foretaget.se i din servers DNS. Ställ in DNS:en så att den i sin tur frågar er ISP:s DNS vid uppslagning av externa domäner inklusive foretaget.se. Sen borde det rocka.

Teoretiskt låter det som en utmärkt setup så inget att invända i sak. Personligen är jag nog lite fegare och vill inte gärna ha min filserver direkt exponerad mot nätet. Därför kör jag hellre firewall i en extern burk.

Jag vet ju inte exakt vilka problem du haft med att låta din server agera DNS i det interna nätet. Ett tips är att inte konfigurerar DNS:en med Apples egna verktyg för det fungerar riktigt dåligt.

Vi kör själva en kombination av namn som bara finns internt och sådana som ligger i publika DNS:er och det fungerar utmärkt.

Det låter väl som en utmärkt setup. När det gäller MySQL på G5 så kan det finnas en del prestandaflaskhalsar att ta hänsyn till.

Se bland annat:
http://www.99.se/mac-os-x-server/97885-mysql-problem-pa-os-x-server-laes-mer.html
http://www.99.se/mac-os-x-server/87537-anandtech-testar-os-x-server-i-apache-mysql.html
http://www.99.se/databaser/90528-hjaelp-behoever-riktigt-snabb-mysql-server.html

Men för normala behov är det inga reella problem.

Tyvärr är mina erfarenheter av Joomla som CMS inte så goda, men det valet verkar ju redan klart.

Varför inte en XServe RAID då?