Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
hanha014

hanha014

Medlem
  • Registrerad 2004-04-23
  • Senast aktiv 2007-06-21
  • Antal inlägg 34

Foruminlägg

De senaste inläggen hanha014 har skrivit i forumet.

Ursprungligen av a-born:

Moget och moget? Förmodligen är min ide fruktansvärt omogen (precis som jag), men omogen eller ej så gillar jag att testa och påvisa brister i olika system. Och om man med ett enkelt PHP script (vilket egentligen var frågan, går det att skapa script som körs automatiskt) kan generera en fruktansvärd kostnad och arbetsbelastning så anser jag att man både har hittat och påvisat en allvarlig brist.

Jag vet inte om offentlighetsprincipen skulle kunna kallas en brist, sedan tror jag inte direkt att en mailbombning skulle göra att de skickar ut infon till alla. Då kanske de kräver skriftligt via post istället, och då kan ju de som vill ha ett utdrag betala 5kr i porto varje dag.

Nej, ingen låsning sker på filerna och vad jag vet så går det inte att ställa in. Anledningen (som de också nämneer i svn-book) till varför det inte är så är att om person A går på semester och glömmer att committa då blir det jobbigt för andra att ändra i filerna. Visserligen skulle man väl kunna tänka sig att man skulle kunna låsa upp manuellt ändå.

Men subversion och CVS ersätter inte kommunikation mellan folk som jobbar på ett projekt. Dock skall tilläggas att det är aldrig någon risk att du råkar skriva över ändringar som någon annan har gjort av misstag, då får du en s.k konflikt, som en antinen kan lösa automatiskt, eller så får man klippa och klistra i de olika revisionerna och kolla så att allt stämmer.

Jo det är väl kanske sant att minne redan blir allokerat när man kör igång JVM. Men sen under runtime av sitt program så måste ju JVM'en, i sin egen minnesarea som den har blivit tilldelad, sköta allokering av minne för nya objekt, även om det nu är allokerat på en lägre nivå innan.

Intressant artikel det här. Jag läste om lite liknande grejer på dessa sidorna för ett tag sen. Typ IBM påstår att allokering av minne går mycket snabbare med javas JVM än malloc() i C.

http://www-128.ibm.com/developerworks/java/library/j-jtp01274.html
http://www-128.ibm.com/developerworks/java/library/j-jtp09275.html

Det verkar som om det forskas mycket på virtual machines och garbage collectors. Var en kompis som sa att sun hade kommit på någon skitsmart algoritm för nån funktionalitet i java 1.6 (kommer inte på vad det var för nåt nu) men det skulle kunna bli feta förbättringar till nästa java version i alla fall.

Känns som om java är jäkligt hett just nu, stor efterfrågan på det på arbetsmarknaden känns det som.

En sak jag glömde förresten

En jävligt bra och heltäckande om C++ programmering är "The C++ programming Language" av Björn Stroustrup den kan vara lite svår att förstå ibland så man måste läsa den noggrant. Men den innehåller nog det mesta som man behöver veta om man skall programmera i C++. En bra detalj med den boken är också att om man läser något och inte förstår så refererar han ganska flitigt tillbaka till andra kapitel så man kan läsa mer om just den grejen. Dock är boken på engelska.

Jag är rätt partisk, men av de språken jag arbetat med så tycker jag att Java är grymt fett. Och skall du sätta igång med nånting så tycker jag att du skall välja ett objektorienterat språk direkt, d.v.s rekommenderar jag dig inte C utan hellre C++ eller Java. I de flesta C++ böcker så brukar de ta upp själva C delen i C++'en också så jag skulle nog inte säga att det är bäst att börja med C innan du sätter igång med C++. Bättre att köra på C++ direkt, i min mening.

Det beror som sagts innan på vad det är för sorts program du skall utveckla. Skall man bygga saker som behöver gå riktigt snabbt och effektivt så skall man ju skriva i C och C++ eftersom du har mycket mer kontroll över hårdvaran då. Dock så krävs det ju att man har koll på hur man skall optimera och sånt. Det känns som om att C och C++ ibland kan vara lite väl avancerade, i alla fall C++, eftersom det innehåller pekare (för att kunna allokera objekt och variabler vid körning) dessa måste man städa bort annars så kommer minnet att bli överfullt med massa data som ändå inte används (så kallad minnesläcka). Java har en grej som heter garbage collector (sophämtare) som atomatiskt tar hand om att städa upp objekt som inte längre används, därför får man inga minnesläckor på i java.

Skall man göra enklare webbsidor och sånt så kanske java är overkill i vissa fall. Själv skulle jag nog säga att Java är ett språk att växa i, man kan ju göra enkla eller fett avancerade saker med java också så man kan lägga det på den nivån som passar en själv. Du kan göra vanliga skrivbords applikationer om du vill som funkar både på Windows, Linux och Mac. Du kan göra webbprogrammering med det både enklare sidor (ungefär som php sidor) eller feta EJB application servers och använda andra mer avancerade bibliotek.

En sak som jag tycker är schysst med java är att de flesta grejerna man behöver är helt gratis. Om du t.ex. vill programmera för webben så är tomcat en helt gratis "webbserver" för att skriva JSP och servlets (webbprogrammering i java). Problemet verkar dock vara att det inte verkar finnas så jättemånga webbhotell som erbjuder hosting för webbapplikationer skrivna i java för en rimlig peng. Installerar man tomcat på en egen dator så är det ju inga problem.

C# är i princip Java, det är inte jättemånga grejer som skiljer själva språken åt förutom några fler konstruktioner i C# som inte finns i Java (och tvärtom sedan java 1.5 kom med stöd för generics bl.a.). Sedan är det ju ett annat Framework som följer med som standard när du programmerar C#. Det är fler webbhotell som stödjer C# med ASP.NET verkar det som. Det som är fint med java är ju att det finns mycket bättre stöd för java på mac'en än för C#.

Finns lite olika IDE's för java men den jag tycker bäst om är eclipse, den är relativt lätt att sätta sig in i, och hjälper dig jättemycket när du skall programmera. Den kan t.ex. upptäcka direkt när du har fel i din kod (ungefär som rättstavningen i word) till exempel om du tilldelar en sträng till en int varibel så får du direkt en röd understrykning som säger att du har inkompatibla typer.

Vad gäller hjälp och information om att komma igång med java så har jag tyvärr inte så mycket information. Dock vet jag att detta är en nybörjarbok som de rekommenderar vid introduktionskursen i Java vid Linköpings universitet. Jan Skansholm, Java Direkt.
http://www.bokus.com/b/9144038437.html?pt=search_result

Hoppas jag inte har pladdrat på för mycket, jag tenderar till att få lite konstiga meningsbyggnader ibland när jag skriver

Aha, ja det var ju inte så jäkla krångligt Får kolla lite mer på det, läste i subversion-book och där lät det nästan som om det inte hade något smidigt stöd för det. Tackar!

Just nu har jag satt upp det med WebDAV och kör genom apache det funkar utmärkt att redigera behörigheterna däri.

_once(), antar jag betyder att om du inkluderar samma fil på två ställen antingen på samma sida direkt eller indirekt genom någon annan fil, så kommer PHP-motorn att kolla om filen redan finns inkluderad sen innan. Om man bara skriver include, och du råkar inkludera två gånger så kommer PHP-motorn att rapportera ett fel. Så funkar det i alla fall i C++ så det borde väl vara samma i PHP.

Jag läste någonstans att det var bättre att hålla koll på sina includes och använda vanliga include snarare än att använda _once() alternativet. Dock så tror jag inte att detta innebär någon större overhead. Dock är det ju alltid bra att hålla koll på strukturen på sidan så man vet vad man håller på med

Jag använder Subclipse pluginet till eclipse tillsammans med JavaSVN (som är ett java bibliotek för att arbeta med subversion) så man inte behöver installera orginal subversion klienten. Funkar utmärkt tycker jag.

Det jag har i mitt repository är källkod, resources (typ bilder och sånt) samt dokument. Det är dumt att lägga upp kompilerade versioner.

Vad jag dock är lite osäker på är om man typ skall ha ett repository för varje projekt. För om man t.ex. har två stycken olika projekt så blir versionsnummrena samma. Typ alltså om du har gjort 50 commits på projekt A så får projekt B revision 50 även om jag kanske inte har gjort en enda commit på det projektet. Sedan är det ju det med användare och sånt också, på ett och samma repository så kan man ju inte ställa in användar access på en specifik katalog, utan det gäller i hela repositoryt. Jag vet att man kan skriva hook-scripts och sånt men det verkar lite bökigt, och inte så snyggt egentligen.

jag har en tucano second skin till min PB.

Sedan har jag två stycken väskor av märket Hedgren. Förutom att jag tycker att det är jäkligt snygg design på dem så är de även ganska smart organiserade tycker jag med vettiga fack och sånt. Och de lämpar sig (både ryggsäcken och axelremsväskan) att ha böcker, block och annat i.

Hehe, jäkligt skumt att man inte behöver ange returtyp, eller antar den void då automatiskt?

Är det därför det inte gick att köra bara gcc eller? Typ om den skulle trott att det var vanlig C för att man glömt retur-typen?

Jag har mest använt Eclipse för java programmering, och det är ju nice för att det är gratis och det finns mycket plugins till det. Det är inte speciellt svårt att lära sig, även om preferences kan vara lite plottrigt.

Jag har använt NetBeans ganska lite, den har en GUI Builder som verkar rätt schysst, däremot så tycker jag att den verkar ganska dåligt anpassad för OS X typ fonterna ser för jävliga ut och jag har inte hittat hur man ändrar i dem. På något sätt så tyckte jag också att det var lättare att lära sig eclipse.

IntelliJIdea är ett annat java IDE som dock inte är gratis, har inte använt den på ett bra tag nu, men den har också en inbyggd GUi Builder som verkar vara ganska bra.

Men jag skulle nog välja Eclipse framför de andra.

Jag har ett problem här som jag inte riktigt har lyckats lösa. Det är nämligen så att jag skulle testa att ladda upp min iCal kalender till en WebDAV server. Dock så vill det hela inte riktigt fungera jag kan nämligen inte skriva till WebDAV utrymmet. Jag har testat att skriva till det via iCal, i Findern, Transmit och i terminalen.

I terminalen står det så här

sh-2.05b# cp /Users/hp/Sites/CUFDocumentation.chm ./dav/
cp: ./dav/CUFDocumentation.chm: No such file or directory
sh-2.05b# 

När jag skall kopiera i Findern så står det så här.

"You cannot copy some of these items to the destination because their names are too long or contain invalid characters for the destination. Do you want to skip copying these items and continue copying the other items?" Sedan har jag att välja på "Stop" och "Continue"

I Transmit så får jag "500 internal server error" dock ser man hela förloppet när filen för över, och filen ser ut att finnas i destinationen ända tills jag uppdaterar vyn, då den är borta.

I iCal får jag mest bara "Filen kunde inte skrivas"

här är ett utklipp från httpd.conf utklippet börjar på rad 388 precis innan <Library "/Library/WebServer/Documents"> delen är. Jag har även avkommenterat raderna AddModule mod_dav och "LoadModule nånting dav"

DAVLockDB "/Library/WebServer/DAVLock"
DAVMinTimeout 600
DAVDepthInfinity On

<Directory "/Library/WebServer/Documents/dav">
    DAV On
    AllowOverride AuthConfig
    AuthName "DAV Restricted"
    AuthType Basic
    AuthUserFile "/Library/WebServer/users"
    #<Limit PUT POST DELETE PROPFIND PROPPATCH MKCOL COPY MOVE LOCK UNLOCK>     
    #    Require user hp                                                        
    #</Limit>                                                                   
    <LimitExcept GET HEAD OPTIONS>
    Require user hp
    </LimitExcept>
</Directory>

Min davlock katalog har file permissions 755 ägs av www:www och min dav (där utdelningen är) har permissions 777 och ägs även den av www:www. Nånting som jag också har noterat är att när jag har mountat WebDav katalogen så är /Volumes/dav satt till 777 och användare unknown:unknown.

Är det någon som har haft samma problem och är det någon som har löst det eller har några tips för att få det att fungera?

Tacksam för svar!

Ursprungligen av el gringo:

jag ställer mig själv sammar fråga!

597:50 riskdaler via mecenat

Jag har jobbat på apple och ja, jag tror att det har varit så några gånger, man får kolla in Apple's svenska site. Annars kan man ju ringa till AppleStore eller tech support och fråga.

Citat:

Jag fattar intet riktigt vad 1 som kolumnnamn innebär...

SELECT *, 1 AS temp

Jag antar att det är för att du i unionen skall se vilken tabell som är ursprungstabellen.

1'an skall väl då lägga in en kolumn som heter temp med bara ettor i.