Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
barongas

barongas

Medlem
  • Sysselsättning Jag är en datahackande arbetslös författare som börjat förstå charmen med linux efter mycket mycket slit.
  • Registrerad 2004-05-17
  • Senast aktiv 2006-11-15
  • Antal inlägg 10

Foruminlägg

De senaste inläggen barongas har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av lufra:

frihet <---> säkerhet, liksom.

Jo, jag känner mig dock ruggigt mycket säkrare med ett system jag har kontroll över istället för tusentals företag. Den enda säkerheten det innebär är att alla dom rikaste människorna i världen kan tjäna så mycket pengar som möjligt på alla dator-användare. Jag säger inte att det är fel att ta betalt för produkter, men på det här sättet kommer ju snart allt kosta. ALLT.
Iom att det blir lättare att identifiera folk blir det även lättare att kräva folk på pengar. Tjänster som nu är gratis kan komma att kosta, företag kan ta betalt månadsvis för produkter, per användingstillfälle etc. Detta behöver ju inte bara vara dåligt då dom kan erbjuda olika betalningsmöjligheter men så fort du börjat använda ett program är du fast där. Wikipedia hade ett bra exempel på en juristbyrå som använt ett program till allt pappersarbete. Om man sedan vill byta program måste man ha tillstånd av ägaren till dokumenten(alla hundratals kunder) vi e-certifikation samt tillåtelse av företaget som tillverkar programmet. Idag behöver man bara en veckas undervisning och lite konvertering.
Nätverk är för övrigt det första medium som ger mig möjligheten att äta kakan, behålla den och ge den till alla polarna. Men inte länge till.

En sak jag undrar över är hur det kommer att fungera med media. Jag är en piratkopierare men köper alltid skivor jag tycker om. Om jag då vill ha en databas med min köpta musik på min palladiumdator så kommer jag inte att kunna spela den eller? Jag kan ju inte direkt bevisa att mina skivor inte är brända när jag samlat sedan början på nittiotalet? Eller folk som äger lp-skivor och lägger över ljudspåren på datorn? Folk som skapar musik med liknande namn och längd som bolagens?

Nu har jag babblat för mycket igen....

Skillnaden mellan Linux och de kommersiella OS'n är väl främst att MacOS och Windows HAR det medans Linux har stöd för det. Det kommer inte gå att vara osynlig på nätet med en windowsburk medans det kommer vara fullt möjligt med Linux. Detta är dock en udda problematik då jag tvivlar på att en köpt windowsburk med palladium kommer att låta mig installera opensource-alternativ på den.

Angående sveriges lagar kontra kommersiella intressen så har datainspektionen tydliggjort att kommersiella intressen står över personlig integritet i sin dom mot lobbyorganisationen APB då dom efter att ha poängterat att det förekommit brott avslutat med att säga att (citerat ur minnet) "i vissa fall kan blaha blaha vara av sådan vikt att det står över personlig integritet". Notera att när ett gäng nynazister (jag tar icke deras parti utan använder det bara som prejudikat) fick hosta upp med 10000sek per registrerat personnummer. Nu skulle iofs APB inte ha svårt att hosta upp sådana fantasisummor med tanke på vilka som står bakom dom men det verkar dom slippa.

Det är inte upp till mig att säga åt folk hur dom ska lansera sina program även om jag föredrar opensource varianter och släpper även mina små alster som sådana. Tyvärr är bolagshysterin och pengakåtheten bortom rimlighetens gränser i dagsläget. Se på metallica som beslöt sig för att stämma sina egna fans samtidigt som enda anledningen att de fick sitt första skivkontrakt(de hade blivit refuserade flertalet ggr innan) var på grund av öppet spridna demoband. Ang adobe så tror jag att dom är medvetna om att de blivit stora delvis pga piratkopiering och nu på senare dagar när de sitter på tronen börjat släppa lite-varianter ämnade för privatpersoner för attt klämma ur trasan lite till.

Hoppsan, det blev mycket om piratkopiering vilket kanske inte riktigt hörde hit. För övrigt är min X-box chippad och jag kan använda den fullt ut.

Ursprungligen av SirN:

Utvecklingen mot "trusted computing" trycks nog på i första hand av musik-, film- och andra mediaföretag. Troligtvis kommer dessa inte att samarbeta med datortillverkare som inte tar steget mot hårdare kontroll, så det framtida valet kan komma att handla om en dator med Palladium som kan spela musik/film/etc, eller en dator som inte har och inte kan.

Hur kan mediaföretagen hindra en linux-burk utan palladium att spela media?

Vidare har jag hört att banker och dylikt kan komma att ha palladium som säkerhetskrav för identifiering vilket gör det lite knepigt att vara utan.

Ursprungligen av Stefan Swales:

Ursäkta min okunnighet, men vad är det som är så dåligt med detta? Är det så att då kan man inte köra piratprogram? I så fall: Äntligen!

Det handlar inte bara om huruvida jag kan köra piratprogram eller inte. Det handlar om huruvida du har kontroll hur din dator fungerar. T ex så kan ett företag t ex besluta sig för att inget annat program än Word ska kunna öppna en fil skapad med Word, oavsett om det är tekniskt kapabelt att göra det eller inte. Har man då stora delar av ens jobbprylat i word-format kan det leda till knepiga problem med folk som använder andra program. Vidare om jag tröttnar på Word och vill gå över till OpenOffice eller dylikt så måste jag göra om allt arbete (t ex boken jag skriver eller mina räkningar etc). Microsoft har ju tidigare visat sig intoleranta för folk som använder alternativa produkter som när det inte gick att gå till webbrowsern Operas hemsida med Internet Explorer.

Rent tekniskt så kan det även innebära att folk som har högre behörighet har total kontroll över din dator: T ex Microsoft, Din chef (över datorn på jobbet), etc. Det kan leda i extremt fall att en chef som har skickat e-post till dig som är kränkande eller olagligt snabbt och lätt kan radera spåren från sitt kontor så att det inte går att hitta.

För mig handlar det mest om friheten att välja mitt operativsystem, mina program, vilka webbsidor jag kan besöka och inte, och jag "litar" definitivt inte på en dator som styrs av Bill.

http://en.wikipedia.org/wiki/Trusted_computing

Så sant, så sant. Man kan aldrig veta förrän det händer. Tyvärr är ju apple också ett stort företag som vill tjäna pengar helst av allt, dock tror jag att det är lukrativare för dom att hålla sig utanför den där palladium-skiten.

Övergången till Intel innebär ju tyvärr att Apples datorer kommer att ingå i "trusted computing"-conceptet och att trevligt palladium-chip kommer att sitta på alla processorerna. Detta är "The Dark Side" om något. Jag har suttit och hoppats att Apple och dess processor-tillverkare skulle skita i det men då går dom och säljer sin processor-produktion till några av initiativtagarna till projektet.

Trist som fan, men hej då Apple.
http://www.boingboing.net/2005/07/31/apple_to_add_trusted.html

Nu är det ju tyvärr så att övergången till intel leder till att även Apple blir en del av Palladium-karusellen. Det är jävligt trist men det innebär att jag aldrig mer kan köpa en mac. Även om Apple inte behöver styra mjukvaran för att dom har ett elakt mjukvaru-chip så tror jag att det kommer att klia i herr Jobs fingrar med tanke på hur lätt dom kan kontrollera, iTunes-butiken, hålla koll på dvd-filmer, musik-spår och framförallt se till att alla produkter som apple har ett finger med i spelet kollas av "litande datorer"-teknologin. Och när apple väl börjar med det så är det väl fritt fram för andra utvecklare att låsa sina produkter. T ex så skulle jag inte förvånas om de som kör Microsoft Office inser att inget OpenOffice i världen kan öppna deras filer, för att det lilla chippet i datorn säger ifrån.

Jag har alltid kört mac, alltid föredragit det av allehanda skäl men nu är fan måttet rågat. Mitt tips till DIG är att börja spana lite extra på konsolen i OSX, installera fink och X11. Prova att installera lite X-applicationer och kompilera lite program. När du fått kläm på det är det bara att tanka ner en linux-dist och sätta igång.

http://www.boingboing.net/2005/07/31/apple_to_add_trusted.html

Hej då maccen, syns imorrn?

Jag har problem med att mounta iso-filer också. Jag använder mig av Toast och DiskImageMounter vilka båda skapar en fin liten skiva på skrivbordet. Ända buggen är att de innehåller 0 filer.
Filen i fråga innehåller en massa program och skoj till min xbox, är det problem med att det är xbox-filer eller vad?

Den döper för övrigt skivan till CD iso 9660.

Senast redigerat 2004-11-15 19:46

Master of Magic, antagligen det enda spel man behöver.
Sen kan man ju faktiskt dänga till med Warlords: Battlecry 1, 2 och 3.

Sitter på en imac med osx.3 installerat och försöker hopplöst dela ut min epson C82 i ett lokalt nätverk.
Skrivaren är kopplad till imacen och os9-powerbooken är kopplad via en hub till imacen.

Jag delar ut skrivaren både i osx och classic-miljö men hittar den inte på powerbooken, har lite svårt för att haja konceptet grannskap (särskilt som classic-miljön inte vill använda sig av manuset man ställer in det på.
Någon som kan säga hur jag ska gå tillväga?

1