Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Norbert

Norbert

Medlem
  • Registrerad 2004-06-01
  • Senast aktiv 2017-08-03
  • Antal inlägg 13

Foruminlägg

De senaste inläggen Norbert har skrivit i forumet.

1

Det ska väl inte vara några problem. Så länge det är en kostnad i verksamheten kan du ta upp det i redovisningen.
Eftersom vid enskild firma firman och du som ägare är en och samma juridiska person kan det ibland tillochmed vara en fördel att skriva/ha vissa saker på sig sig själv och inte på företaget. Exempelvis kan vissa abonnemang och prenumerationer etc vara billigare för privatpersoner än för företag. I såna fall kan du ta det "privat" och ändå ha möjligheten att ta upp det som en kostnad i din verksamhet.

Ber om ursäkt för att vara lite otydlig.
Du ska välja under Banhanteraren det som heter "Lägg till". Tänkte på effekten som blir att objekten läggs samman.
Nu ska det förhoppningsvis funka bättre.

Markera alla pilarna. Gå in under Pathfinder och "lägg samman". Klicka i rutan "Färdigställ" (eller under Objekt -> Färdigställ). Nu har du fått ihop dina pilar till "ett" objekt så att säga. Nu ska det gå bra att lägga urklippsmask på alla pilar samtidigt.

Att ändra från styckedisposition till enkelradsposiotion (och/eller omvänt) och bibehållna avstavningar känner jag inte till nån patentare på. När man väljer styckedisposition är det ju programmet själv som gör beräkningar för avstavning inom ett stycket och avgör var och hur avstavningarna skall göras (beroende på syckebredd, styckelängd etc). Med enkelradsdisp. är det man själv som ska ha kontrollen - precis som det var förr i tiden, så att säga.
Men man kan komma ganska långt (eller nära styckedisp.) genom att redan i typografimallarna lägga upp inställningar man vill ha för tecken/ord-justering, spärra/knip-värden samt inställningarna för avstavning.
Här finns tyvärr heller inga generella regler då varje typsnitt är olika, olika skurna, har olika breddvärden, skillnader i kernig etc. Ett gott öga och resten på känn brukar bli ganska bra för det mesta.

Jag håller med om att styckedisp. är väldigt bra på många sätt, men samtidigt finns risken, som du noterat, att man inte riktigt har full koll.

Kolla in på Björn Lundens förlag. http://www.blinfo.se

Där finns bland annan en bok som behandlar kompanjonsavtal, aktieavtal etc.

Du kan även kolla in på www.dokumall.se och/eller www.dokumera.se. Eventuellt kan där finnas färdiga standardmallar för samarbets- och kompanjonsavatal.

Gråskalebilder eller bitmap skall vara sparade i tiff-format.
Då ska det funka. (Markera med vit pil).

Ursprungligen av Bertil Nygren:

Är det någon som vet vart jag kan hitta Sveriges o Norges flaggor som jag kan använda in en folder som skall tryckas i 4-färg?

Mvh
Bertil

Varsågod och håll till godo.
Om du framöver har mer behov av kartor och flaggor går det att få tag på bra samlings-cd hos Mattons.

Norbert

Du kan även kolla Trosa Tryckeri.

Kör ut en stor utskrift och plåta av?

Ursprungligen av Torbjörn Olsson:

Ouark min gammla favorit är numera totalt ute i kylan.
Programmet hanterar inte typsnitt från PC som är i Unicode-format.
Quark klarar inte heller av Opentype.
Goodbye Quark

Upptäckte själv detta - ett layoutprogram som inte hanterar typsnitt

På min PB G4 visade dessutom Quark 6.3 typsnitten utan kantutjämning så fort jag vinklade ett textblock något. Ganska irriterande då man gärna vill kunna ha koll på typografin i ett layoutprogram. Påpekade detta för support i Danmark och fick reda på att Quark själva hade noterat detta och höll på med en uppgradering av programmet för att åtgärda dessa problem. Nu är uppgraderingen här men jag har ännu inte lagt in och testat om fonter och kantutjämningen funkar i Quark 6.5.

Är det någon som har kollat?

Om man vill komplicera det ännu mer så gäller faktisk motsatt förhållande om man skall ha logotypen i väldigt stora format. Man bör då anpassa texten även till det formatet - dvs knipa ihop texten något. En utspärrad text som skall funka att läsa i väldigt små grader kan tex bli "oönskat" gles om man blåser upp den på en flagga, stortavla eller husvägg.

Min poäng är helt enkelt att det är bra att ha detta i bakhuvudet då man gör logotyper, märken eller andra typer av symboler som kommer att användas/tryckas i olika format och på olika papper (vilket naturligtvis också har betydelse), synas bra på webben, funka i faxen, bli bra i enfärgstryck eller ifall den trycks ovanpå bilder etc. Oftast kan man hitta en medelväg om man testar och skriver ut sin nyskapade logotyp i lite olika storlekar - både vad gäller för texten och ev bilder/symboler i logotypen.

När du sen är nöjd med logotypen bör du mycket riktigt förenkla den så långt det är möjligt. "Förena objekt", slå ihop och ta bort lager så långt det går och gör textkonturer av typsnitt. Då minimerar man risken med att något går snett i nästa led - att typsnitt saknas etc.

Några ytterligare små allmänna råd:

- Jobba med vektorgrafik och undvik att montera bilder (pixelbaserade). Vektorer har fördelen att du kan skriva ut/trycka bilden/logotypen i vilken storlek som helst utan att upplösning etc påverkas. Pixelbaserade bilder däremot (bilder i Photoschop) bör för bästa resultat alltid anpassas till tryckförutsättningarna.

- Välj färger och form som även funkar i svartvitt (gråskala, alternativt en-färgstryck)

- Tänk på att vissa pms-färger inte går eller är väldigt svåra att anpassa till fyrfärgstryck

- Passa på att göra alla "versioner" av logotypen på en gång - en-färg, fyr-färg etc

- Spara/dokumentera typsnittsval, färgval (en liten grafisk manual så att säga)

- Finns behov/önskemål så försök ange några "standardformat" för logotypen - kanske kan du ha samma storlek på logon på brevpapper, kuvert, visitkort, korrespondenskort etc.

- Håll logotypen så enkel som möjligt

- Sist men inte minst har vi ju hela det här med varumärke, identitet etc - men det är en helt annan historia.

Lycka till!

Gör du en logo som skall fungera i olika storlekar kan det vara bra att du testar att skriva ut loggan i olika storlekar. Om din logga innehåller en bild/symbol kan tex för tunna linjer gröta ihop sig i ett litet format. Samma gäller för texter. Ibland får man kompensera med att spärra ut texten något för att loggan ska funka även i de minsta storlekarna.

Hej
Nu i min senaste inloggning blev jag "smärtsamt" påmind om mitt allt för passiva deltagande här på 99mac. Jag har varit med ett litet tag nu, läst och tagit del av inlägg och diskussioner men, som sagt, ännu ej gjort några egna. Så, en kort presentation får väl här utgöra startskottet för ett mer aktivt "Mac-liv"

Det var nån gång på 70-talet som jag, på vår svartvita tv, såg Bengt Feltreich i Tekniskt Magasin göra ett reportage från USA om det då allra senaste inom datorgrafiken. Dom visade hur man i datorn kunde förvandla, bara genom några få knapptryckningar, en vanlig porträttbild till att likna en målning som om Van Gogh hade målat den. Jag blev helt fassinerad och bestämde mig på plats och ställe att när jag blev stor skulle jag också jobba med datorer på det sättet.
Några år senare då jag fick chansen att för första gången jobba med en dator fanns där ingen tvekan. Mina arbetsuppgifter gick ut på att lägga upp ett adressregister åt ett företag på en liten abc80 (jag tror datorn hette så). Men, efter att ha suttit i över en månad med att skriva in koder separat för varje ny adressrad och bytt FloppyDiskar i en utsträckning som skulle ha fått "musarm" att ha känts som en välsignelse, beslöt jag mig för att aldrig mer ha med datorer att göra.

Sen kom Mac-en!

Jag hade ju sneglat lite på lilla Classic-en men tyckte egentligen inte att den var mycket mer än en något mer avancerad skrivmaskin. Det var först efter ett besök hos en kompis i Stockholm, som då jobbade på en reklambyrå, som jag äntligen såg min chans att förverkliga dom där drömmarna jag hade framför vår svartvita tv. Min kompis gav mig en kort introduktion i mac-ens värld och kort efter hemkomsten till Skåne hade jag införskaffat mig min alldeles första egna dator - en Preforma 400. Den hottade jag upp till hela 10 Mb i internminne och skaffade sen alla goa program, en version av Quark, Adobe Illusttrator och Photoshop. Vilka versionsnummer programmen då hade har jag sen länge glömt, men jag satt där, dag och natt i ett par månader, och läste alla manualer från pärm till pärm och gjorde egna små tidningssidor, diagram, illustrationer och retuscher på bilder. Ytterligare några månader senare hamnade jag också uppe i Stockholm och fick jobb på en grafisk byrå som grafisk formgivare - och resten är väl historia som det brukar heta.

Nu har jag, sen fyra år tillbaka, en egen firma och jobbar med grafisk produktion, illustration och bildretuscher. Strax före sommaren havererade dock min Powermac G4 (500 MHz) och jag blev tvungen att ominstallera system, program och rubbet. Paralellt hade jag kört lite OSX på min PowerBook G4 (1 GHz) och nu skulle den datorn få tjänstgöra som huvuddator. Men den datorn hade strulat en hel del, i huvudsak (tror jag) eftersom jag hade partitionerat hårddisken med sytem OS9 respektive OSX på varsin partition. Eftersom jag då inte visset om det var OSX som var osäkert eller om det berodde på nåt annat var jag fortfarande lite tveksam till att helt lämna OS9. Då jag trots allt är av en nyfiken natur och utvecklingen hitentills har gått framåt och ej bakåt, fick det gamla ge vika för det nya. Panther åkte in tillsammans med Adobe SC, Quark 6 etc. Och bara efter några dagar kändes det riktigt skönt - skönt att slippa alla småprogram och tilläggsprogram man samlat på sig genom året med tron att de var så viktiga att ha och säkert skulle komma till användning - men aldrig gjorde. Nu var det rent och fräscht i datorn och Mac-livet har tagit en ny vändning.

Det var i samband med denna uppfräschning av program och system som jag lotsades in till 99mac. Jag har haft en hel del nytta av alla de inlägg jag läst hitentills och jag skall försöka bättra mig och skriva några inlägg jag också framöver. Förhoppningsvis kan jag då vara till hjälp åt någon annan därute i Mac-rymden. Tills dess jobbar jag på och kikar in med jämna mellanrum på 99mac. Och vem vet, kanske dyker det upp ett porträtt - som ser ut som om Van Gogh skulle ha målat...

Norbert Tamas

1