Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Lundmark

Lundmark

Medlem
  • Plats Sundbyberg
  • Sysselsättning Jag gillar öl.
  • Registrerad 2004-06-06
  • Senast aktiv 2020-06-16
  • Antal inlägg 180

Foruminlägg

De senaste inläggen Lundmark har skrivit i forumet.

Det kan nog bli gratis.

Rysligt irriterande. Enda sedan jag fick min Powerbook så har iPhoto betett sig på ett dumt sätt. Det är så att när man ska till att döpa fotografier i programmet så tappar det rätt som det är input focus, dvs markören slutar vara i textfältet där namnet är och när man fortsätter skriva så är allt som hörs "ding" för varje knappslag.

Det är extra irriterande när man skriver fel och använder backspace, eftersom det då raderar bilder ur albumet.

Nån annan som upplevt det här problemet och vet vad man kan göra åt det?

Ursprungligen av Kellogs:

Bara för att man kan, nä men om systemet på ens dator kraschar kan det ju vara skönt att ha den som en backup?

Vad jag undrar däremot är om en mac kan lägga in filer på en win iPod

Är det FAT32 så ska det väl inte vara nåt problem. Men det spelar mindre roll för min flickvän som mest vill höra på musik.

Ursprungligen av Schuckert:

Moderna iPod:ar är FAT32-formaterade och fungerar utan problem på Mac OS X. Vill du kunna boota Mac:en från iPod behöver man många gånger formatera om den till HFS+.

Tackar för svaren.

Vad är det för mening att boota från en iPod?

Ursprungligen av mrG:

fick ny skärm efter mycket om och men. Var vaksam med lanmaster, jag tycker de har varit mycket struliga!

Vad menar du?

Ursprungligen av beh:

Försäkra dig om att du inte har bluebooth aktivt när datorn sover, det var det på min. Det är för att BT musen skal kunna väcka datorn, och då måste bluetooth vara igång. Jag fick boostat min sovtid efter att jag deaktiverade "wake with bluetooth mouse" i system preferences.

Intressant... Måste jag stänga av bluetooth varje gång det är läggdags eller räcker det med att kryssa ur rutan?

Orkar verkligen inte registrera mig på iPod.se, så jag hoppas det går bra att göra så här. Jag har ingen iPod själv ännu så jag lär inte fråga mycket mer om den än just detta.

Det är nämligen så att min kära flickvän har en iPod Mini som hon släpar runt på - med all rätt. Men när jag kollade systeminfo på den så sa den att den var "windows-formaterad" vad nu det betyder. Vi har använt den med Windows XP på hennes dator så det är ju förståeligt, men betyder det att jag inte kan använda iPod:en till min Powerbook?

Kommer inte kunna prova än på ett tag, och dessutom är det lite läskigt eftersom iPod så gärna vill återställa sig (dvs rensa sig) när man installerar den på andra datorer. Om det nu fungerar med min Mac trots "Windows-formatet" så undrar man ju vad det spelar för roll att den är "Windows-formaterad".

Förstår ni frågan?

Finns det ingen Mac-motsvarighets till Windows hibernation (viloläge), dvs att datorn sparar allting på hårddisken och drar således ingen ström alls? Slöare än vanligt vänteläge, men det är ju rätt trevligt om man reser långt.

Ursprungligen av molekylmartin:

4) Datorn tjuter ibland när nätadaptern sitter i, dock inte alltid. Det verkar dock inte komma från högtalarna.

Här kanske jag kan vara till hjälp. Ljudet är normalt till en viss grad och har att göra med kretsarna som sköter LCD:n. Det är switchande ström som låter och är förklarat i detalj här: http://www.prad.de/new/monitore/shownews_faq104.html

Sidan är på tyska, men kan översättas med Systran eller Babelfish och ändå vara läsbar. Jag kan inte tyska, för övrigt, så översättningen var helt okej.

Min dator har inte låtit sådär på väldigt länge nu, och jag vet inte varför. Mina missljud kom i samband med att jag ändrade CPU-läge till maxfart, men när fläkten surrade som en tok så ändrade jag och sedan dess har jag inte hört något visslande högfrekvent ljud. Kan vara ett sammanträffande, men det är ju värt ett försök. Nåväl, det är helt normalt och min gamla dator (en splitterny Sony Vaio VGN-A197VP som jag lämnade tillbaka) hade samma problem, dock bara när den drevs på batteri (i motsats till PBn som bara gnäller när den går på nätström). Vaion var dock mycket värre.

Uppdatering: Det började klicka på fler ställen och jag vet numera att det är lagret med metallhakar som tangenterna sitter fast i som glappar mot den fiberoptiska mattan. det är som en tunn metallram som ligger under tangenterna och den böjs på vissa ställen uppåt vilket gör att den trycks ned och klickar till när man slår på tangenterna på just det stället. Det min åtgärd gjorde var att limma fast metallramen mot fiberoptiken så att det inte längre är nåt mellanrum.

Idag fixade jag Escape/F1 och F12/Eject på mitt tangentbord. Jag vet inte om just jag fått en kass build, men det verkar som om det belysta tangentbordet har en del problem med klickande. Bättre att fixa det själv än att lämna in datorn till reparation i alla fall. Ett par veckor eller tjugo minuter?

För att ta loss de vanliga bokstavsknapparna så bända bara lite i ena kanten. För att ta bort mindre knappar, såsom F-tangenterna och piltangenterna så kika lite under kanten så ser ni en vit plastplugg som sitter i en hake (till vänster om knappen). Peta ur den ur sin ögla och skjut hela tangenten åt höger så hoppar den högra haken ur.

Ursprungligen av Mondo:

Det finns en bugg i inställningarna för Finder. Gå till Finder > Inställningar > Avancerat och avmarkera alternativet "Visa alla filnamnstillägg" så ordnar det sig. Du måste antagligen logga ut och logga i igen innan ändringen slår igenom.

Utmärkt. Tack! Det fixade sig på momangen.

Hmm, när jag startade datorn idag efter min semester så har mapparna Filmer, Musik, Dokument och Bilder blivit Movies, Music, Documents och Pictures. Bibliotek har blivit libraries och alla verktygsprogram, typ Förhandsgranskning och Bildinsamling har blivit engelska. Dock bara ikonerna i Program (numera Applications). Programmen är som vanligt på svenska.

Varför har det blivit så här?

Ursprungligen av Netzach:

1. Se till att Findern visar dolda filer.
2. Tag dig till roten av hårddisken du packade upp filen på.
3. Visa innehållet som lista, och sortera efter storlek.
4. Se till att "beräkna storlek" är ikryssat i visningsalternativ.

Och nu bör det vara ganska enkelt att hitta den gäckande mappen.
Använd trianglarna för att visa innehållet i de underliggande mapparna, så slipper du råka öppna nya fönster.

Tackar för tipsen. Som nybliven switcher har jag ingen aning om hur man visar dolda filer annat än i terminalen.

Men om en omstart räcker så är det fullt tillräckligt för mig.

Stuffit lyckades inte zippa upp en fil på några gigabyte, och nu saknar jag helt plötsligt lika mycket diskutrymme som om den vore extraherad. Finns det någon Stuffit temp folder eller liknande där jag kan hitta resterna och slänga dem? 4 gig är ganska mycket för en stackars powerbook.