Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
pick-me-up

pick-me-up

Medlem
  • Namn Jukka Järvelä
  • Plats Sundsvall
  • Sysselsättning Download manager @ Downshifting, homing & slow life corp.
  • Registrerad 2004-06-17
  • Senast aktiv 2020-11-26
  • Antal inlägg 620

Foruminlägg

De senaste inläggen pick-me-up har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Ancientdragon:

Precis detta hoppas jag på. Att det likt iPhone helt enkelt inte krävs mer ram när jag jobbar med video eller stora ljudfiler. Det hade varit något. Kan ingen köpa en och testa så jag vet innan jag spenderar mina surt förvärvade slantar.

Det finns en bra video här: https://www.youtube.com/watch?v=S3rd442UeWE
Han är en jätteduktig kille som jag brukar följa. Under kommentarerna hittar du också några otroligt fina kommentarer som rör delvis också om RAM.

Ursprungligen av reboot81:

Har mobilabb hos Comviq och bredband från Comhem. Comviq erbjuder 900kr billigare per år vilket kundtjänsten inte kan matcha. Att de båda två "är" Tele2 tycker han inte spelar roll.

Blir kopplad till uppsägningsavdelningen som tycker det blir lättare för alla parter om jag blir kvar hos Comhem. Vad det slutar med är 50kr lägre per månad, mot att jag binder mig i ett år.
Så med ett samtal sänkte jag årskostnaden för fibern med 1200kr, och höjde hastigheten ett snäpp.

Rätt åt dig, Bo!
Jag borde kanske också ringa och fråga om jag skulle kunna ändra lite på mina två olika abonnemang hos Tele2. Använder inte nog ens tiondel av surfet som jag betalar för mobilen. Tråkigt nog, kan inte Tele2 erbjuda fiber till min bostadsort, som ligger cirka 15 km söderut från Sundsvall.

Ursprungligen av torbjorneklund:

Mac mini med möjlighet till 64 GB ram hade varit pricken över i:et här men bra sugen ändå.
Finns det nån spec på hur snabbt minnet är? Om ssd ligger på över 3 GB/sekund så kan man väl hoppas på snabbt minne också.

Finns det möjlighet att chippen är så bra konstruerad att man behöver inte mer RAM än bara 16GB? Om detta inte stämmer, så vågar man nästan inte vänta och se hur lite minnen man kommer att kunna ha i en kommande lilla iMacen! Är det där också bara 16GB, så vete sjutton om jag skulle välja en sån. Men där borde man kunna använda alla fall mer RAM om det finns fyra minnesplatser.
P.S. Smart move av Apple att de har sänkt priset en aning. Men så typiskt av de att de tar tre till fyra steg framåt och alltid minst ett steg bakåt också. Än så länge har det aldrig inträffat att nya modeller kommer utan bakslag. Och att ta så hutlöst betalt av RAM-minnen är nästan kriminellt.

Ursprungligen av Redaktionen:

Apple presenterar en uppdaterad version av Mac mini med det nya chippet, den levererar samma design men ger oss stora förändringar på insidan med det nya chippet.

Läs hela artikeln här

Verkar lovande, men 16GB RAM-minne är inte så mycket i det långa loppet. Det går inte kompensera på något annat sätt, vad jag kan förstå.
Synd att de nämnde inte med ett ord om när de skulle komma med nya maskiner i desktop-klassen. Min gissning är att det kommer att ske i första kvartal nästa år. Men vi får väl följa våra ’duktiga’ ryktesspridare för att få veta när nya grejer kommer ut … Kontentan för mig är alla fall, att one more thing effekten uteblev.
Visst är de nya burkarna snabbare etc. men man måste använda de också till för de mest krävande uppgifter som finns, för annars tror jag inte att gemene man kommer märka någon himlastormande skillnad.

Ursprungligen av Redaktionen:

Om detta stämmer så kommer A14X till och med ha bättre prestanda än Intels i9 som sitter i MacBook Pro 16 tum.

Läs hela artikeln här

Jag undrar bara en sak. Hur mycket påverkar detta prestanda för en vanlig människas användande av en dator om den är några sekunder snabbare en tidigare? Om man inte behöver datorn för att tjäna pengar, så har man nog nästan inget behov om datorn skulle vara lite snabbare än det som man hade förut.
Det är lite annat om man använder en dator i dag som är mer än 10 år gammal, men annars ser jag inga stora fördelar av en marginell förbättring av prestandan.
Kanske jag tänker fel här, men i så fall får ni berätta hur en vanlig användare har nytta av att datorn är si och så mycket snabbare? De flesta kan inte ens skriva på maskin, så vad har man nytta av om burken går dubbelt så fort?

Hur som helst, hoppas jag att vi kommer att bli alla fall lite klokare efter att ha sett eventet.
Är mest sugen på att få veta tidslinjen för kommande iMac! Jag kan acceptera några mindre barnsjukdomar så länge de går att fixa under garantin med AppleCare.
Jag ska inte boota mig men nån camp längre, så den biten spelar ingen roll … Ny design och bra specs däremot vore idealiskt parad med attraktivt pris.

Ursprungligen av marcushedenstrom:

iMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMaciMac!

Jag är med dig, Marcus!

Wow! Jag väntar som barn på julafton att nya Apple Silicon iMac ska komma ut. Hoppas att de berättar alla fall om nya lanseringar av iMac på eventet den 10.11.
Ganska ovanligt om de verkligen släpper Mac Pro bland de första desktoppare! Det trodde många skulle vara bland de sista att ges ut. Däremot den mindre iMacen fick nästan inga nya bitar i sig, så den måste vara bland de första att komma ut. Hoppas verkligen att den kommer att vara en 24-tummare, för den storleken skulle vara alldeles lagom för mina behov, även mindre skulle räcka, men gärna med ny design och några förbättringar mot nuvarande modell.
Priset kan vi bara sig om än så länge, men en god vän i Finland trodde att de skulle vara lite dyrare i början och sen skulle priset sjunka en aning med tiden. Har ingen aning varifrån hans uppgifter härstammar ifrån, men det kan mycket väl bli så.

Ursprungligen av Pelle80:

Gamla rävarna kanske minns.
För så där 7-10 år sedan fanns flera trådar i samtliga Macforum om att varken Clean my Mac eller Onyx behövs för att hålla datorerna rena från onödigt skräp. Macdatorer har sin egna lilla "Städgumma" som arbetar i det tysta när datorn vilar/sover. Om det är så varför finns Onyx och Clean my Mac.

Gällande programmet Clean my Mac kan jag hålla med dig, men inte med Onyx. Det är fortfarande bra, enligt de flesta källor som jag har läst om det. Kruxet är bara att jag kommer inte riktigt ihåg hur just gratisversionen fungerar. Men jag har ett tydligt minne att jag fick en gång frågan om jag ville ta bort ’hotet’. Nu förra gången stod det bara att den är satt i karantän.
Men om man använder Onyx bör man veta vad man gör, vilket jag kanske inte alltid är kapabel till … Det ruskigaste som jag upplever med Macen är att använda Terminal. Det är verkligen ett kraftigt redskap. Men jag litar på de videos som finns på nätet och har många likes och tittare. Det räcker med att ett enda tecken är felaktig i koden, så kanske händer det nånting med burken som är svårt att återställa! Är dock inte säker om det är verkligen så.
Vid vissa problem är man tvungen att använda Terminal för att över huvud taget kunna fortsätta jobba med Macen.
Har man till exempel glömt huvudlösenordet, kommer du inte in annars än via Terminal. Detta har hänt en gång för mig, men det löste sig ganska smidigt till sist.
Läs gärna här, innehåller 408 recensioner:
https://www.macupdate.com/app/mac/11582/onyx
Och: https://www.lifewire.com/onyx-software-review...

Ursprungligen av iSweden:

Vilken adblock används? uBlock Origin har högst anseende nu.

Det är Adblock Plus.

Ursprungligen av MatsOlov:

Tror jag köper ett par crucial 16GB

Jag har nog aldrig sett i något forum eller diskussion att märket skulle ha fått dålig reklam. Förresten enligt mig är 2x16 GB exakt i sweet spot om man inte jobbar som raketspecialist.

Apple är inte kända för att man får mycket valuta för pengarna när man köper deras mobiler. Konstigt nog, kan man tycka, då deras datorer av en viss modell är oerhört prisvärda och nuvarande modeller är ett mycket gott exempel av det, anser jag, utom deras minsting.
Vetskapen om att den mindre iMac inte förnyades på andra punkter än bara genom att även den har fått SSD så skvallrar detta om att en ny iMac är på gång. Förhoppningsvis redan i år!

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Jösses! Definitionen av lathet? Det handlar om några minuter för att prova att logga in på Facebook i ett par andra webbläsare, för att se om det funkar bättre där. Det får du nog offra, om du vill ha hjälp.

Men här är några tips (om du nu har ork att följa dem):
- Städa upp lite i systemet genom att starta om i säkert läge, och sedan starta om som vanligt igen.
- Skapa en ny användare, och logga in på den, för att se om det beter sig likadant där.
- Stänga av alla tillägg i Firefox.

Och lite mer fakta hade varit trevligt, t.ex:
- Datormodell?
- Version av macOS?
- Version av Firefox?

Så klart har du helt rätt … Jag har testat med Brave och det har funkat helt perfekt hittills. Min tes är att FB försöker sabotera på något sätt och få fram alla möjliga uppgifter i för stor utsräckning, så att Firefox till sist bara däckar av ren utmatthet.
Detta har hänt nu tre gånger, med resultat att allting bara fryses. Man kan inte göra nånting med datorn då. Det enda att göra är att tvinga den att stänga genom att hålla startknappen intryckt en längre stund och starta om efter en kort tid. (Ingen rolig känsla när allting bara fryser utan att veta varför! Och ända har jag rensat skit från Firefox för över 1 GB!)
Kan det vara så, att jag har fel version av FIrefox för så pass gammal och klen dator?

Datormodell
iMac 20” 2,4 GHz Intel Core 2 Duo Early 2008, med 4 GB RAM och 250 GB original hårddisk varav 156,44 GB är ledigt.
Version av macOS
OS X El Capitan Version 10.11.6
Version av Firefox?
Firefox 78.3.1esr (64-bitars)
Jag använder Adblock till den. Brave har nog eget inbyggt system för det, vad jag kan förstå.

P.S. Jag förstår att min gamla Rolls Royce är gammal och trött. Men jag kommer att använda den så länge den håller. Förhoppningsvis så länge tills nya Silicon iMac hinner komma ut. Jag hoppas att detta kommer att ske senast i mars år 2021.

Ursprungligen av zinned:

Dock får man ingen face-to-face försäljning, man kan även där få de som köper den/vinner auktionen och sedan ångrar sig och man tvingas också oftast skicka den till köparen.
Blocket har alltid fungerat kanon för mig, aldrig några konstigheter.

Men, smaken är som bakom och det är ju bra att man har valmöjligheter

Din mening här är mycket oklar!
”… man kan även där få de som köper den/vinner auktionen och sedan ångrar sig och man tvingas också oftast skicka den till köparen.
Kan du förtydliga en aning, för det är nog inte bara jag, som inte hänger med vad du menar?
Det är ju klart att man ska skicka varan till köparen, vem annars hade du tänkt skicka den?

P.S. Nu förstår jag vad du säger, men det är ganska dåligt formulerat!

Det är nog vanligare att någon annan köper varan än de som bor på samma ort som du själv. Och du måste skicka varan oavsett vilket ställe du använder. Det är ingen skillnad med Blocket och Tradera där. Däremot har Blocket säkrare sätt att göra affären mer säker för både köparen och säljaren.

Förstå gången det hände, blev jag lite rädd, för jag trodde att nu har min trotjänare pajat helt och hållet, men den brukar gå i gång igen. Först måste jag stänga den med powerknappen och sen starta om.
När sajten fryses, går det inte att göra någonting alls. Inga tangenter, mus etc. fungerar alls. Det händer absolut ingenting. Börjar bli lite less på det här beteendet, men från och med nu tar jag lite sabbat från Facebook. Lite synd, för jag är med i ganska många olika intressanta forum där tillsammans med trevliga människor. Nu vågar jag knappt gå dit ens för att se om jag har fått något meddelande, men det måste jag, för jag väntar ett ganska så viktigt svar för en fråga jag gjorde i dag.
Jag har ingen susning vad som kan vara fel, men det bör på nåt sätt att ha göra med FB, då detta händer enbart när jag är där. Har ingen ork för att testa andra webbläsare, fast jag har flera till.
Förut slutade jag använda Chrome, för det märktes att den slukade enormt mycket minne. Vet inte om Chromium funkar med Facebook. Annars har jag även Brave, Safari och Opera.
Finns det någon med en äldre dator som har råkat ut för ungefär likadana fenomen? Eller någon som vet vad det kan bero på? I så fall skulle det vara väldigt intressant att få veta vad som är fel.