Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
pick-me-up

pick-me-up

Medlem
  • Namn Jukka Järvelä
  • Plats Sundsvall
  • Sysselsättning Download manager @ Downshifting, homing & slow life corp.
  • Registrerad 2004-06-17
  • Senast aktiv 2020-11-26
  • Antal inlägg 620

Foruminlägg

De senaste inläggen pick-me-up har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Gäddnos:

Finns det ett behov, är det rätt tid att köpa. Annars vänta.

Det borde inte vara strykande åtgång för den ’gamla’ Mac Mini 3,0 GHz i5 när man jämför med den nya M1. I stort sett bara möjligheten att använda burken som PC hägrar för de som behöver det. För flera tusen kronor mindre får man en dator som är mycket snabbare, utan att måste råna banken för att fylla på RAM. ...

Senast redigerat 2020-11-26 14:49

Ja, ja. Vi vänder blad och går vidare. ... Se på den här videon och bestäm, när är det rätt tid att köpa:
https://www.youtube.com/watch?v=59gAjXT7qyw&f...

Senast redigerat 2020-11-25 21:37
Ursprungligen av MatsOlov:

Ja, min Intel iMac fungerar bra och kommer att göra det många år framöver.

När kan jag köpa en M1 iMac?

Kanske, kanske, kanske … kommer den redan i det här året. Men allra senast hoppas jag att den dyker upp alla fall vid första kvartalet nästa år.

Ursprungligen av johnh3:

Fick i alla fall inte ångra mitt köp av iPhone 12 Mini. Den enda som tilldrog sig mitt intresse förutom den var Sony Xperia 5 Mark II. Men det var ingen Black Friday kampanj på den utan bara på den större Xperia 1 Mark II.

Jag har haft Sony Xperia 5 Mark II nu ett tag; (dock har jag inte använt den så mycket ännu i fotosammanhang). Fick även med på köpet fina trådlösa hörlurar från Sony.
Var också sugen på iPhone 12 Mini, men som helhet, bedömde jag att Sony var en bättre produkt för mig med tanke på vad man fick för priset. Gillar särskilt att den känns så smäcker! <3 Och att vänja sig vid formaten känns inte svårt alls.

Ursprungligen av juanito:

Finns gränser dock inte alla har samma upplevelse.
https://www.youtube.com/watch?v=rhQzGZ-n6Qo

Men kanske det ändrar sig när de optimerar för M1

Som helhet lovordar han Mac Mini M1 något helt enormt! Det är ju klart att den kan inte klara jobbet lika snabbt som en maxad PC tillsammans med work flow som är inte optimala för Macen.
Hur mycket har man rätt att ens kräva av en maskin i den här prisklassen? Kostar bara 699 dollar i USA. Och som alltid, kostar mycket mer än det borde här i Fennoskandia. Och det kan ju inte vara särskild många som skulle köpa den här datorn för mycket krävande jobb inom videoediting och liknande, då är man helt fel ute.

Ursprungligen av kenjon:

Mindre än 21,5"? Det kommer inte att hända.

Jag menade den mindre iMac-modellen som är på väg... Den större modellen kommer nog inte uppdateras nu på en gång, för vem då skulle köpa den äldre versionen?
Med andra ord, borde det vara turen kommen till första iMac med Apple Silicon, eller vad tror du själv, kenjon?
... Man kan missförstå allting om man verkligen anstränger sig. )

Senast redigerat 2020-11-25 21:38

NU kan du köpa. Kommer nog dröjas ett tag innan nästa uppdateringen. Men nu måste det för bövelen vara turen kommen till en ny iMac i mindre format! Apple har lovat en överraskning redan i år, men det är omöjligt att spekulera vad det kan vara – eller?

Ursprungligen av frazze:

Vad baserar du ditt påstående på? Har du stor erfarenhet av att skriva CV, ordbehandlare och tabeller?

Ps. Tråden är nästan ett år gammal...

Gubbarna och gummorna är lättroade här på forumet … Det är inte lika livad som på gamla dagar.

Ursprungligen av calinou:

Skriv inte i Pages. I synnerhet om du ska skriva i en tabell. Helt värdelös på tabeller.

Det är oerhört sällan man har behov av att skriva ett CV i form av en tabell, men man brukar använda en hel del tabbar. Har slängt alla mina gamla CV som jag hade, men ursprungligen var de väl gjorda i Word, tror jag och fast jag inte hade just det programmet på min Mac gick det bra att använda OpenOffice. LibreOffice sägs vara minst lika bra och ingen av de kostar några pengar.
En del producerar CV som är mycket originellt utformade, men om man söker ett ganska reguljärt jobb kanske utseendet har inte så himla stor betydelse.

Ursprungligen av adrianyan:

Jag har behov av bärbar Mac så en extern skärm med USBC-dock för laptop kanske är bästa lösningen faktiskt. Finns det något bra argument för att välja Mac Mini framför Macbook Air/Pro nu med M1? Samma prestanda och inte så stor skillnad i pris. Om man har minsta lilla behov av bärbar dator känns en M1-laptop som ett bättre val. Eller missar jag något?

Det får sakkunniga här svara på, jag kan nästan ingenting om bärbara datorer.

Ursprungligen av adrianyan:

Funderar i precis samma banor! Har en Macbook Pro 13 tum från 2018 och behöver en kontors-setup hemma. Tror jag kommer köpa Ultrafine 4K och använda med min MBP, sen ev byta till Mac mini, ny Macbook Air eller nya iMac (och då sälja skärmen) när de kommer. Svårt val!

Jag förstår ditt dilemma. Har själv haft beslutsångest nu många år gällande eventuellt nyköp av en desktop Mac. Men nu tror jag att det börjar äntligen närma sig för ett slutgiltigt beslut.
Tidigare har inte de förändringar som har skett varit tillräckligt bra, att det skulle ha motiverat ett köp. Enligt mitt synsätt alltså. Men nu kan jag äntligen se ljuset vid horisonten! Hoppas att det inte innebär för många steg bakåt, som det alltid brukar vara med Apple.
Om jag hade det minsta behov av en bärbar dator, så skulle båda två nya Macar duga med bravur men jag har inte det minsta behov för sånt bruk.
P.S. Vid närmare eftertanke kan eller bör kommande ’lilla’ iMac vara även billigare vad jag gissar. Annars kommer det vara en ordentlig prishöjning, så man får hoppas på det bästa. Så snälla Apple, senast i slutet av mars nästa år vill vi ha en ny Apple Silicon iMac! Gärna lite större än 21,5 tum, men ”anything goes” bara den har en ny design och har bättre specs på alla delar. Speciellt FaceTime-kamera, eller vad den nu heter officiellt.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Mitt tips är att du går in på Prisjakt och använder filtreringsfunktionerna där, för att få fram ett gäng intressanta skärmar, och sen kollar du omdömena/recensionerna på dem.

Om du vill ha tips här på forumet, så får du nog ge lite mer information. T.ex detta:
- Användningsområde? Vilka egenskaper som är viktiga varierar ju beroende på vad du ska använda skärmen till. Typ om det är surf/mejl – eller gaming – eller foto- och videoredigering.
- Prisklass? En ungefärlig budget hade nog också varit bra för att begränsa urvalet något.

Användningsområde: Inga större krav för egenskaperna, men jag vet att LG är kompatibel med Macen, så man kan styra funktioner direkt från datorn. Annars skulle även lite enklare bildskärm göra jobbet galant, tror jag.
Jag har inte några dyra specialprogram eller kommer att skaffa sådana ens i framtiden. Det räcker mer än väl med allt som kommer att finnas tillgängligt redan på köpet.

Prisklass: LG UltraFine kostar i dag runt 7300 kronor, och det är max vad jag vill betala. Totalbudgeten måste bli så pass mycket billigare att det motiverar köpet av Mac Mini gentemot nuvarande 27-tums Intel iMac med hänsyn taget även att för mig räcker mindre skärm än just 27 tum. Runt 24 tum vore idealiskt, tror jag, men med ett vettigt pris skulle det inte skada om bildskärmen är även en aning större.

Jag ska kika på prisjakt också men tänkte bara att någon här kanske har koll på bildskärmarna tillräckligt bra för att ge några goda råd. Annars kan jag googla också efter olika tester etc.

Mac Mini M1 – 8495 kr
LG UltraFine 4K-skärm – 7290 kr
Apple tangentbord med numerisk del – 1390 kr
Apple Magic Mouse 2 för Mac – 849 kr
Totalpris: 18024 kr och grundmodellen av Intel iMac 27” kostar 22888 kr.
Priset för kommande mindre Apple Silicon iMac går inte att sia sig om, men jag gissar att den kommer att hamna prismässigt mellan dessa två alternativ. Och jag är inte särskilt sugen att skaffa Inte iMac i dagens läge när nya modellerna kan vänta bakom krönet redan i forsta kvartalet nästa år.
Nu vet jag inte hur ligger prestandan mellan dessa två, men jag tror inte att Mac Mini M1 slår Intel Macen på alla parametrarna.

Vilken bildskärm skulle ni rekommendera till eventuellt införskaffande av Apple Mac Mini Silicon M1? (Bara teori, men kul att få veta alla fall. )
Vore bra om den hade en face camera alla fall och kanske även inbyggda högtalare, vet inte hur moderna skärmar är utrustade. Jag vet bara att fortfarande runt millennium eller kanske lite innan, var även mindre Apple-bildskärmar asdyra gentemot dagens priser.
Storleken från 23 tum och upp till 27 tum. Behovet av 4K vet jag inte om jag kommer att ha, men om inte prisskillnaden är stor, gärna det.
Det behöver inte vara någon proffsskärm.

Ursprungligen av johan_tanying:

Det verkar som Apple just dödat Mac Pro... Åtminstone för videoredigerare. Här kör han 8K och 12K i Final Cut Pro och Resolve _samtidigt_!

Nu måste väl priserna på begagnade "papperskorgar" äntligen droppa ner till anständiga nivåer? Typ max 3-4000 för en basmodell?

Han är också oerhört belåten med nya Mac Mini.
https://www.youtube.com/watch?v=vjTkClZn_08

Ursprungligen av Zeugma:

Ja.

Det finns vissa uppgifter på nätet som tyder på att kanske det inte behövs mer för de allra flesta användare då den nya chippen är konstruerad på lite annat sätt än den gamla och är inte lika minneskrävande.
P.S. Jag kan inte särskilt mycket om tekniken, så ni får ta min tes med en nypa salt. Jag bara upprepar vad jag har läst. Men onekligen låter 16GB max RAM som ett hån mot oss användare.
Först tar man bort två Thunderbolt-kontakter och sen går det inte uppdatera minnet heller ens i början till mer än futtiga 16GB. Och ingen av de nya burkarna hade ny design heller.
Spännande att se när kommer den första nya Macen som har någonting att komma med i sammanhanget? Med både ny design och specs som är förbättrade på alla fronter. Jag tror inte att det kommer att existera en sån grej över huvud taget. Det har aldrig hänt hittills, vad jag vet.