Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
kallek

kallek

Medlem
  • Registrerad 2004-09-27
  • Senast aktiv 2011-10-20
  • Antal inlägg 31

Foruminlägg

De senaste inläggen kallek har skrivit i forumet.

En klassiker!

JAg kör VNC-lite på min Iphone (via 3g) för att kolla upp min dator (XP) på jobbet. Det går smidigt med port-forwarding och Dyn-dns.

Nu vi skaffat oss en Mac mini-server och jag skulle så himmelens gärna vilja VNC:a till den också. Det går fint internt men när jag försöker ansluta från "omvärlden" skiter det sig.

Ett par frågor således:
* VNC servern på OSX-snow leopard server kör port 5900 som default, kräver den SSH eller liknande anslutning för at fungera?

Jag har inte haft några problem tidigare (hemma) när jag anslutit till en gammal G4 (leopard) från "omvärlden".

Är snow leopard server extra säker på något sätt?

Ja, vad kan jag säga. Min stad är en liten stad...

Jag har ett mobilt bredband från tre. Det funkar okej men kopplar ner sig automatiskt efter 24h, ibland tidigare. Jag undrar om det finns något sätt att få datorn att koppla upp sig själv när detta händer - nått script eller program som grejjar biffen. Några tips?

Dongeln är från Huawei e169, vill jag minnas.

...sedan har jag en fråga om fjärråtkomst av dator för remote backup via rsync t.ex. Har ni några erfarenheter. (kanske skall jag kolla runt på forumet när det gäller den saken - har inte hunnit det ännu )

Fred.

Jag fick tålmodigt vänta. Det hade något med mitt abb. att göra - portering från tele2, registrering etc. - Lite jobbigt att behöva utsätta sig för falska förhoppningar. "Hej, din Iphone finns nu att hämta här hos oss i butiken" Pyttsan!

Nåväl, nu har vi lyckats få ut dem iaf. Fina fina är de!

Min lokala teliabutik ringde mig idag och berättade att våra (min å chefens) Iphones nu fanns att hämta i butiken. Fint, tänkte vi och knallade bort för att lösa ut dem. Väl där blev vi nekade då de sa att de inte blivit aktiverade ännu - att vi snällt fick vänta tills vårt abonnemang (tele2) porterats till telia (vilket sker om ett par dar). Problemet är att vi kommer resa iväg ett slag och kan således inte hämta ut dem förrän 3 veckor

Är vi verkligen så torsk som säljaren påstår? Måste vi vänta på porteringen (som är godkänd men inte aktiveras förrän den 28:e). Säljaren verkade allmänt okunnig f.ö.

JAg behöver inte kunna ringa å grejjer, jag vill ju mest kolla och trixa lite, lära mig den innan jag byter simkortet när det väl är dags. jobbigt läge.

Nån som vet hur sånt här funkar?

Skaffade mig också 3 bredband, fick en annan dongle från Huawei E169. JAg har precis samma problem med nedkoppling. En sak jag har märkt är att om jag låter datorn stå på med internet igång och EN simpel uppgift, typ MSN eller liknande, så har jag inga om helst problem med uppkopplingen. Det är främst när jag är aktiv surfare som den ger upp. Det är precis som om den är dålig på att "multitasca" olika information.

Har en nokia e51 å en macbook. Det funkar fint att koppla upp sig via tele2's 3g-nät med telefonen, ety den har HSDPA så det susar på fin, fint!

Problemet är när jag skall koppla ner mig - Då står det i modemikonen: "Kopplar ner bluetooth" - en evighet, ja faktiskt tills jag startar om datorn! Mycket enerverande.

Upkopplingen sker alltså via 3g-blåtand-dator.

Några tips?!

Ok, ok tackar för era inlägg! Jag känner att jag inte riktigt är med längre. Är NAS helt att förkasta? Har de ingen "magi" i sig?

NAS-servern får väl gå loss på en 3-5000 nånting, fjärrbackup 1000-1500 kanske? Jag gillar verkligen alernativ nr1, dock verkar långt ifrån alla fjärrbackuper ha lösningar för NAS. Men jag är inte så insatt egentigen, gällande protokoll etc. på NAS:en kontra remote Backup. Mozy hade t.ex. inget stöd för NAS, Storegate hade via FTP, men detta kostade skjortan. Det verkar skilja i pris markant mellan olika företag.

Ett alternativ torde väl vara att backa up NAS tillbaka till en annan dator för vidaresändning till fjärrbackup.

är jag kanske oklar på någon punkt?

Sitter på ett arkitektkontor där backuprutiner och filhierarki verkligen behöver ses över. Vi kör både Mac och PC på kontoret och jag har funderat på ett flertal lösningar för att ordna till det här. Jag skulle behöva några synpunkter från er "mer erfarna" i ämnet.

Problematiken:
Yra arkitekter med filer sparade lite här å där. Önskemål om total säkerhet i fråga om brand, stöld etc. En önskan om att strukturera upp filsystemet så att "alla" kan ta del av filer, dock med vissa kreativitetshämmande funktioner.

Total datamängd idag ca 20-30 Gb and counting...

Jag har sett på ett antal olika lösningar.

1. NAS-RAID med speglad HDD kombinerat med Remote backup (typ mozy) mot fjärrserver.
2. NAS-RAID med speglad HDD, kombinerad med små diskar (typ lacie rugged) att ta med sig hem om aftonen.
3. Jobba mot en USB-disk på vald dator, vilken backupas via FTP till annan plats

Jag är lite keen på just NAS-raiden, frågan är dock hur jag får den att själv förstå att den skall skicka iväg sitt material någon annastans en gång per dag, helst utan att jag nödvändigtvis måste säga till den detsamma. Alltså: finns NAS:ar med uppladdningsfunktion via typ FTP, eller väljer man kanske en annan lösning än just ftp?

Ahh, jag vet egentligen inte vad jag vill eller vad detta kan kosta - har ni andra lösningar? Det största problemet kanske är filhierarkin, att en gång för alla lära dessa yra människor hur ett filsystem fungerar? Just nu ligger filer i dubbla kopior lite varstans, bilder är osorterade etc. Jag som har lite mer av den tyska ordningen i sinnet blir lätt trött när jag ser detta.

Nåväl, nu har ni lite att bita i! Tacksam för svar!

Jag vill kunna välja och radera varannan radi ett exceldokuent. Går detta att göra med automatik? Det är totalt 14000 rader, så det tar en stund att göra manuellt.

Tack för din hjälp! Nu förstår jag att MS Excel inte är så magiskt som jag hoppats - jag tragglar vidare helt enkelt. Kanske har du några tips på alternativa kalkylprogram med stöd för diagram - något som kanske fungerar mer smärtfritt. Har t.ex. Apple själva något dito?

Jo, det du säger stämmer nog. Jag har tre variabler, RF%, C˚ och Datum. Det är lite olika tidsangivelser (antal poster) mellan de olika arken - är det det du menar med att skala grafen? Rent teoretisk: om jag har lika många poster i samtliga ark - blir utgången densamma, alltså likadana diagram?

ja - å så bilden då förstås!