Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
goranlin

goranlin

Medlem
  • Registrerad 2004-12-02
  • Senast aktiv 2017-03-25
  • Antal inlägg 291

Foruminlägg

De senaste inläggen goranlin har skrivit i forumet.

Ursprungligen av goranlin:

Tack för svar Bo! Det fungerar utmärkt när jag testar på min Mac. Men om man vill kunna ta med presentationen och visa den i en samlingssal där det inte finns någon Mac, hur gör man då?

Ursprungligen av reboot81:

Markera bilderna i Finder. Tryck ⌥ mellanslag.
Nu har du ett bildspel.

(Skulle du inte få ett bildspel, utan ett fönster med en bild, tryck då på fullskärmsikonen. Det är den andra ikonen från vänster längts upp)

Under bildspel:
mellanslag starta/stoppa bildspelet
⌥ zooma i bilden
←föregående bild
→ nästa bild
esc avsluta bildspel

Vill du ha ett mer avancerat bildspel så är det Keynote jag skulle rekommendera. Självklart fungerar valfritt presentationsprogram, men ingen slår Keynote.

Om man har bilder som man vill kunna visa som ett bildspel är den kanske bästa vägen att först spara bilderna i något Microsoft-Format till exempel PowerPoint eftersom LibreOffice (fri programvara) kan läsa sådana filer.

Om man inte har varken Microsofr Office eller LibreOffice men har en Macintosh-dator hämtar man LibreOffice på https://www.libreoffice.org/download/libreoffice-fresh/

Man kan då ladda ned en Macintosh-version av LibreOffice.

Bättre förslag välkomna!
Göran

Jag funderar på att köpa en ny iPad. Med allt extra och max minne och lös penna kostar den 12885 kr inkl moms.

Ingår:
Smart Keyboard for 12.9-inch iPad Pro SE 1795
Apple iPad Pro Pencil 1095
Apple iPad Pro 12,9" Apple A9X + M9 9995
summa SEK inkl moms 12885

Synpunkter och goda råd önskas!

Nästan lika användbar som en Macbook?

Frazze,

Jag har nu med gott resultat testat Pages för att göra E-bok i EPUB-format. Det gick bra men jag utgick från en text med mycket länkar som jag ännu inte fixat till.

Tidigare när jag gjort e-böcker har jag oftast fått problem med omslaget. Jag gjorde nu så att jag klistrade in hela boken från Word till Pages. Sen lade in en extra sida med samma uppgifter som på titelsidan och la dit en färgad platta som bakgrund. Sen exporterade jag till EPUB och valde att låta första sidan vara omslag.

Jag har inte fixat alla inaktuella länkar ännu. Om någon vill se hur det blev skickar jag gärna e-boken.

"Evaluation 2015
Evaluation by senior consultant Göran Lindgren
BOLDIC Perspectives Online
Evaluation report
This report is to a large degree building on the earlier excellent report by
Gunilla Sterner Kumm 2012
1. Background
In 2005 the project ”Flexible Learning Network – Nordic perspectives online” was approved as a NordPlus Voxen development project. The project was unofficially called ”NordFlex”. Its main idea was to strengthen the cooperation around flexible education between the Nordic sister organisations in the distance education field – SADE, NADE, FADE and the Danish FLUID – and a partner from Iceland – Iceland Telecom. The aim was also to develop the cooperation which the four first mentioned organisations since 2001 had from the MINERVA project ”BOLDIC Network” with Baltic organisations in the field. The experiences that the network had with virtual conferences were to be followed up and widened. The NordFlex activities contained a number of virtual conferences, critical observations about learning resources and objects, period summaries as evaluation tools etc. Finally a Nordic conference about Learning in the Workplace, with conference strands that were clearly co-planned for the conclusion of the project, was presented. Especially the virtual conferences were very much appreciated and it was obvious that there was a need for further development work to match the potential of the tools with the educational/cooperational needs."

Pages verkar fungera tillräckligt bra för mina behov.

Jag ingår i styrelsen för SVERD och e-boken behandlar samarbetet vi haft med Nordiska och Baltiska systerorganisationer.
http://www.sverd.se (Svenska Riksorganisationen för Distansutbildning) .
www.BOLDIC.org (Boldic Open learning resources online)

E-böcker är ett utmärkt sätt för fattiga organisationer att sprida information till låg kostnad!

Ursprungligen av frazze:

Skulle kunna vara en bugg i programmet. Jag har laddat hem den senaste version (2.1.2) av Nisus Writer Pro och provat att göra en ePub. Det skiljer sig mellan vad jag ser i wysiwyg-läget och vad som kommer i ePub. Andra program som bla Pages gör dock rätt och tillverkar ePub med samma marginaltyp som originalet.

Är det kanske bättre att använda Pages istället för Nisus Writer Pro?

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Version av programmet, och version av operativsystemet, är alltid bra att redovisa.

OS X Yosemite version 10.10.5, Imac 27tum
Nisus Writer Pro 2.1..2

Högerjusterad högermarginal gör böcker mer svårlästa tycker många. Jag har med gott resultat gjort min bok "”Mobilen som pedagogiskt verktyg - en populärvetenskaplig diskussion med praktiska råd för distanslärare” till e-bok men får högerjusterade marginaler. Någon som har något förslag hur jag kan slippa det?

Tacksam för råd! Skickar gärna e-boken om du vill!

Jag skriver fackböcker om datorrelaterade frågor, mest för lärare. Jag är övertygad om att e-böcker kommer att bli allt vanligare i Sverige, liksom de blivit i USA. E-böcker är ett utmärkt medium för texter som man vill sprida utan kostnad för användaren. Det finns många forskningsrapporter och utredningar som många fler skulle läsa om de var fritt tillgängliga. E-böcker i EPUB- format är lätta att läsa på iPad eller läsplattor. En folkbildningsinsats!

Kan man enkelt skriva EPUB-böcker i Nisus Writer Pro?

Jag ska i veckan som kommer börja på en kurs i släktforskning som ges av Senioernet i Uppsala. Vi kan abonnera på ArkivDigital under 10 veckor för 150 kr. Uppgifterna jag får fram tänker jag spara i programmet MobileMacfamilyTree som jag köpt. De uppgifter jag får fram kan jag exportera i GEDCOM-format.

ArkivDigital är inget dataprogram utan en webbsida där abonnenter kan hämta uppgifter från den svenska folkbokföringen och en del andra källor.

Jag vill gärna få kontakt och goda råd från andra som gjort på liknande sätt!

Göran Lindgren, Uppsala

Jag är nybörjare på släktforskning men har mångårig erfarenhet av datorer och datautbildning
Något om mig kan du se och höra på
https://www.youtube.com/watch?v=sv178AjGUgs

Jag köpte en av första iPad som gick att köpa. Går den att uppdatera? Hur gör man i så fall?
Tacksam för råd!

Några vänner ska vandra i Grekland och använde tidigare karto de hittat. Nu finns dessa bara i gpx-format. Vad bör de göra?

Jag har läst flera e-böcker på min iPad och det har många fördelar. Man kan sitta i en fåtölj och själv välja typsnitt och storlek. Jag har också testat att göra e-böcker med hjälp av Pages på Macar.

Kan man ta ett manus skrivet i MS Word och klistra in det i Pages på iPad? Jag har gjort det med Pages på Mac men hur gör man på iPad?

Båda rekommenderades i diskussionen om min tidigare fråga.

Ursprungligen av johan_tanying:

Ursäkta, men vad är frågan? Att förklara vad .mov/Quicktime är? Eller hur anställda skall dela filmer med varandra?

Vad gäller att "förklara .mov" så lär en hänvisning till Wikipediasidan garanterat att göra 99,9% av alla mottagare att se ut som fågelholkar! Detta måste vara en av de sämsta Wikipedia-artiklar jag nånsin sett! Konstatera/förklara bara för dina kollegor att ".mov är ett av många filformat och vi kommer aldrig att kunna klara av att få alla filmer att fungera för alla användare. Därför jobbar vi med en rekommendation för delning av filmklipp" (den rekommendationen är att ALLTID gå via Youtube/Vimeo - se nedan).

Vad är det för sorts filmer? De anställdas egna semesterklipp man vill visa kollegorna? Jobb-relaterad dokumentation, studiebesök mm? Instruktionsfilmer?

Annars så ser väl rekommendationerna ok ut. Men - man bör nog alltså tvinga ALLA att dela via YouTube eller Vimeo för att undvika allt strul med codecs, strul med filstorlekar i epostsystemet, strul med överfyllnad av firmans slaskkonto på servern, osv. Inga undantag! Majoriteten av användarna kommer ändå aldrig lära sig/förstå vad en codec eller container är om så de blir hotade med pistol.

Om det gäller mer officiell och viktig kommunikation är det nog bra att delegera firmans YT-konto till en specifik person som för sköta uppladdning, taggning och spridning av YT-länkarna till lämplig målgrupp. Gäller det bara roliga klipp från senaste firmafesten är det YT på egen hand som gäller. Klarar inte användaren detta, är det sneakernet som gäller, dvs personen får ta sin telefon och springa över till kollegan och visa klippet. Det är inte arbetsgivarens ansvar att ställa upp med sådan service/support.

Tack Johan! och ni andra! Ja, mina förklaringar har inte gjort lyssnarna så mycket klokare....

Hur skiljer sig kvalitet och filstorlek mellan YouTube och Vimeo?

För användare som inte har administratörsrättigheter för sin dator vilket gäller många anställda på universitet och högskolor är skärminspelningsprogrammet Screencast-O-Matic bra på det sättet att man kan spela in sin presentation utan att behöva installera programmet. Det behövs ingen ofta överbelastad datatekniker för att kunna starta vilket är en stor fördel.

Fler goda råd tas tacksamt emot! Som fredsforskare vill jag gärna slippa hota med pistol.........