Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Dr Tinnitus

Dr Tinnitus

Medlem
  • Registrerad 2004-12-24
  • Senast aktiv 2021-10-30
  • Antal inlägg 616

Foruminlägg

De senaste inläggen Dr Tinnitus har skrivit i forumet.

Ursprungligen av kenjon:

Blir det så även om du zoomar in så det ser ut att vara längre ifrån varandra på skärmen?

Ja, det blir lika tokigt ändå

Hejs.

Jag har märkt nåt knasigt när jag ska markera olika platser, skapa POI som jag sparar som favoriter, t ex var jag hittat nåt intressant ute i naturen, svampställen eller vad som helst.

Jag håller så fingret på platsen på kartan och en markör placeras där, och jag kan välja att spara som favorit (stjärnan). Jag gör så men om jag sen vill markera en plats några hundra menyer ifrån, kansle kilometern med, och håller fingret på kartan där, så sätts en markör men då är stjärnan i valen redan markerad och jag kan då bara avmarkera den. Gör jag det så försvinner den föregående favoriten och hamnar istället på den nya aktuella platsen. Det är t o m så att det spelar ingen roll om den förra markören sattes nån annan dag, för är den för nära den jag nu vill markera och spara så tolkar Kartor det som det skulle vara samma plats fast det är flera hundra meter eller mer ifrån varandra. Det gör ju att det inte verkar gå att t ex markera olika intressepunkter ute i skogen. Man kunde ju tycka att är det olika GPS-positioner så ska det bli två helt olika markörer som kan sparas.

Inne i bebyggelse så verkar det gå på officiella adresser, inte på faktisk GPS-koordinater.

Nån som har koll på detta?

Ursprungligen av Lars Einarsson:

Jag testade lite själv och det verkar som att PDF-filen måste ligga på iCloud Drive. Ligger den exempelvis på Dropbox funkar det inte för mig. Men, om på iCloud fungerar det absolut som Innis visar.

Hej å hå.... Nej, det funkar inte ändå....

Först när jag testade den låsta filen direkt i Mail, låste upp den så jag kunde läsa den, tog en skärmbild, öppnade den lilla Preview så jag kunde redigera den, så fanns inte knapparna där ovan alls, och kunde därmed inte välja ”Helsida”.

Testade nyss att först exportera den låsta pdf-filen till iCloud Filer, öppnade den där, tog en skärmbild, öppnade redigeringen och då fanns det två knappar ovan bilden och jag valde ”Helsida”. Men då visades det bara en helt vit bild av dokumentet, all text bara försvann. Och så blev den även när jag sparade den till Filer igen. Så, tyvärr, det funkar tydligen inte med pdf-filer låsta med lösenord, i alla fall inte mina lönespecar...

Men tipset, både det om möjligheten till helbild som Innis gav (som jag nu minns att jag nog redan testat i nåt annat sammanhang tidigare, när iOS 13 kom som beta, och sett de där två knapparna ovan bilden vid redigering, kanske vid skärmbild på en webbsida) och det du gav om att det inte funkar med pdf-fil direkt i Mail utan den måste först exporteras till Filer, var förstås himla bra tips ändå.

Senast redigerat 2020-05-15 09:17
Ursprungligen av Innis:

Har du ens testat innan du avfärdar det? Det fungerar när man öppnar PDF-filer också.

Har testat, funkar inte. Ok....?

Ursprungligen av Innis:

Nej det blir det inte, du har nog missat nåt väsentligt....

Mina lönespecifikationer kommer inte på Safari, utan i Mail.... Och hur funkar ditt i övrigt utmärkta tips då...?

Ursprungligen av mattiL:

Funkar något på denna sida?
https://www.iosappweekly.com/remove-password-...

Tack, såg den sidan tidigare, igår, men hann inte kolla upp den.

Tog hem appen File manager app men den har jag inte lyckats förstå mig på än fast jag testat lite.

Sen tog jag hem Documents, och den var förvillande lika PDF Expert-appen i både utseende och funktion, men gratis och funkar. Lika lätt att radera löseordslåset som med PDF Expert.

Ursprungligen av johan_tanying:

Ta en skärmdump och arkivera på lämpligt sätt på ipaden.

Tillägg: Om man nu inte är übernörd som @iSweden och gör föreslagna lösning bara för att man kan!

Skärmdump får inte med hela dokumentet, så den fullösningen känns inte aktuell

Ursprungligen av iSweden:

Friheten på iOS är som bekant begränsad. Här kommer en princip-skiss på hur du skulle kunna göra:
Dela en mapp på dator. Den mappen är sedan bevakad av ett skript som kör ett program som tar bort lösenord. Sedan flyttar du PDF med lösenord från din iOS-enhet till datorns mapp, datorn omvandlar PDFen och därefter kan du hämta eller läsa filen på iOS.

Eller så använder du Docker på en server och kör någon image med PDF verktyg. Kod för Ghostscript:
https://nw360.blogspot.com/2014/03/remove-pdf...
https://gist.github.com/KevCJones/4483127

Nackdelen är att det är lite klurigt att ställa in allt.

Tack för svar, men det där lät ju närmast knasigt....

Om jag skickar över filen till datorn så kan jag ju lika gärna göra allt på datorn.... och då går det ju redan att bli av med lösenordslåset utan nåt sådant krångel du tipsar om.

Jag vill kunna lösa allt på iPad, och helst gratis. Men finns en app som kostar nån tia som engångskostnad och som kan lösa det, så är det intressant.

Hejs.

Jag får mina lönespecifikationer som pdf via email. Dessa är låsta med ett lösenord som jag måste knappa in för att kunna öppna dessa pdf-filer, och det är samma lösenord på alla.

Jag sparar dessa lönespecar i mappar ordnade i datum etc. Men, väljer jag att bara spara dem så ligger låsningen kvar och jag måste ange lösenordet varje gång jag vill öppna, och för varje enskild pdf, dryyyyygt...

Om jag är på min Mac (MBP) så kan jag öppna pdf’en med lösen och sen enkelt välja ”exportera” och var jag vill lägga den, och då sparas den olåst, bara att klicka på så öppnas den. Detta sker utan att några andra appar är inblandade än de som MBP levereras med.

Men, jag använder ju min MBP mindre och mindre, och har oftast bara min iPad tillgänglig. Men där verkar det omöjligt att kunna exportera en sådan pdf så den sparas olåst. Har sökt på nätet och testat flera guider men ingen funkar. Har testat med Adobe Acrobat’s app på ipad, men lyckas inte där heller.

Laddade ner en app, PDF Expert, i vilken det var busenkelt att radera befintligt lösenord och spara olåst. Men det känns rätt svettigt att det kostar nästan 600kr/år för att få den funktionen, för den lär väl knappast finnas i gratisversioner....

Så, då ställer jag frågan här, hur fan gör man, kan det ens göras gratis (helst) och smidigt, och hoppas på att nån kan svara och förklara...

Senast redigerat 2020-05-13 09:36
Ursprungligen av The Real Viking:

Misstänker att det kan vara det underliggande systemet (bilens system) som ändrar färgerna. Färger i kartan är det samma hos alla iPhone.

När man tittar närmare på bilderna ser man att visa bilar återger färgerna på kartorna korrekt, medan andra blir det förändrade. För att sammanställa detta bör alla uppge vilket bilmärke man har och vilket ljudsystem som är installerad i bilen och eventuellt om man kan hitta, vilken version av det underliggande systemet man kör, samt iOS version.

I mitt fall så är det enligt mig ingen skillnad på färgerna mellan iPhone/iPad och när de visas på bilens skärm
Utan det grundläggande problemet är att Apple valt att göra Kartor så stilfull. Med minimala gränslinjer på vägar etc, och ett ”blekt” färgschema. Detta kan funka helt ok när man sitter i lugn o ro och glor på skärmen på de mobila enheterna på nära håll. Men påsen styv armlängds håll och när man bara kan kasta snabba blickar under färd, så blir det alldeles för svårt att hinna urskilja vägar och annat. Med ett färgschema etc mer likt konkurrenternas så blir det ju genast mycket mer lättläst.

Ursprungligen av xms67:

Gör du någor särskilt för att få upp bilens Navi mellan mätarna när du kör CarPlay på stora?

Nä, väljer bara navigeringsmenyn med knapparna för vyer på ratten.
Sen väljer jag att visa Kartor i Carplay på stora skärmen.

Ursprungligen av xms67:

Yes, jag har rubbet. Men får du upp bilens Navi mellan mätarna och i hud medan du har annan navi(Apple etc.) i ”stora fönstret”?

I min bil kan jag visuellt se annan navigation, t ex Apple Kartor, Waze, CarPilot etc i stora skärmen samtidigt som jag kan se bilens egen navigation mellan mätarna. Men kan bara få upp visning av den egna navigationen mellan mätarna, ingen annan kan visas där

Men jag tror inte det går att få det att visas så, och i HUD om jag har nån aktiv navigering. Då har jag vad jag minns fått ett meddelande om att annan navigation var aktiv och denna då bara visades på stora skärmen och ingen navigation alls, ingen karta heller av bilens egna navigation visas mellan mätarna eller i HUD

Hade en del folk på VW-forum som menade att det var bortkastat att betala för bilens dyra original navigation, när man så lätt kunde använda flera andra navigationer från sin iPhone. Men så här efteråt är jag förbannat glad över att jag var envis och letade efter, och valde, en bil med största original navigation. För även om det funkar med navigation från iPhonen, så är det sannerligen en hel del man missar då.
Som det nu blev så har jag flera olika alternativ för visning av kartor och navigering, och alla har sina för och nackdelar

Ursprungligen av pmarriott:

På bilderna du postade såg jag bara en kartbild utan navigering aktiverad. När du drar igår en navigering ser bilden annorlunda ut.

Jag har CarPlay i min Volvo och skulle nog använda CP för navigering om man kunde få upp navigeringen från CP i HUD och på instrumentpanelen. På Volvo så förkunnar den inbyggda navigeringen att navigering sker via CP, så bilen vet ju uppenbarligen om att CP sköter navigeringen. Varför då inte integrera fullt ut och skicka upp navigeringen i instrumentpanelen och HUD:en?

Den enda skillnad som blir vid aktiverad navigering, är att den planerade rutten blir blåmarkerad. Fortfarande så är alla andra vägar och bakgrunden alldeles för dåligt åtskilda med färgschema och linjer etc.

Man får inte upp CP i bilden HUD (eller i instrumentet framför ratten) där kan bara bilens egen navigation visas. På min Passat -18 alltså.

Ursprungligen av Gurra:

Nu blev jag väldigt nyfiken på hur det ser ut i min bil (Mazda 6). Jag växlar friskt mellan Mazdas egna nav och CarPlay och har aldrig tänkt på några kontrastproblem med CarPlay.

Men när jag tänker på det inser jag att om jag verkligen inte vet vart jag ska kör jag nog oftast Mazdas nav eftersom man får upp navigeringen i HUD:en. Och det innebär kanske att jag bara har Apple Maps som lite lätt stöd och inte funderar så mycket över vilka detaljer jag ser.

Ska försöka komma ihåg att screen shot:a lite närmaste dagarna...

Se svar ovan

Ursprungligen av xms67:

Nu har flera nämnt det stora problemet, att Cp inte syns i hud eller i instrumentpanelen. Jag har Passat. Ibland lyckas jag lura systemet så att bilens navi syns i hud och instrumentpanel. Har dock inte fattat vad jag gör då. Har många gånger försökt återskapa det läget men misslyckats. Sedan funkar det när man inte tänker på hur man gör det. Bugg? eller lyckas ni andra med bilar från VAG få till det där?

Har du ratt med manöverknappar på höger vänster sida, så kan man välja olika vyer genom att bläddra höger/vänster på högra rattekerns knappar. Så är det på min, men jag har ju en maxad bil med Active Info Display (hel skärm som instrument) och kan även göra kartbilden större eller mindre i yta genom att förminska varvmätare och hastighetsmätare.

Ursprungligen av IngoX:

Kolla också om bilens infotainmentsystem har någon inställning som påverkar vitpunkten. Om du fick bort det rosa sticket skulle Apples kartor i alla fall bli bra mycket tydligare.

Finns ingen sådan inställning vad jag vet.

Rödsticket kan möjligen bero på Night Shift i luren, men har inte kunnat kolla än om det följer med över till bilens skärm.
I verkligheten, alltså i bilen, så ser det inte så rödtonat ut som det ser ut på bilderna här.
Och kartorna blir ju inte alls särkilt mer lättlästa i iPhone/iPad även om man slår av True Tone och Night Shift, så det lär inte vara där det felar, utan det är i grunden hur dåligt färgschema Apple valt. De må vara stilrent och vilsamt för ögonen och utgör inget direkt problem när man sitter i lugn och ro och glor på paddan i knät. Men när man kör bil och behöver kolla kartan med en snabb blick på skärmen så är det katastrofalt dåligt

Tveksamt om iPhonens inställningar för Night Shift följer med över till den externa skärmen i en bil, men ska testa och se.