Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
limerick

limerick

Medlem
  • Sysselsättning Jag har massa bra och dåliga egenskaper, förmågan att fläska om mig själv är ingen utav dom
  • Registrerad 2005-04-23
  • Senast aktiv 2010-06-04
  • Antal inlägg 30

Foruminlägg

De senaste inläggen limerick har skrivit i forumet.

Halloj!

Datorn fixade ju sig kostnadsfritt, men frysningarna tycks fortsätta. Bad LAN-Master kolla om batteriet svällde upp, men de kunde inte se något fel. De misstänkte att det var ett mjukvaruproblem som gör att mus+tbg fryser!

Var hos LanMaster igår med logikkortet (ej nvidia, "typ som det, fast ännu värre" enligt killen i shopen ) och passade på att fråga om det här med frysningarna. Han kände till det, och pratade om att batteriet ibland sväller upp, vilket i sin tur gör att den skaver mot den bruna tunna sladden som ligger nedanför - något som gör att tbg/mus-input fryser. Bad han undersöka närmare, återkommer om jag får någon vettig info!

Angående urladdningarna låter det helt klart som att Apple inte uppfyller sina krav, och det är absolut värt ett försök! Börja med att ringa Apples egna support, sedan någon trevlig AASP (LanMaster kan jag varmt rekommendera). Strulet är ju om du inte har någon AppleCare eftersom datorn är rätt gammal (var som bekant i exakt samma situation för ett halvår sedan)

Ursprungligen av doomas:

Här är tråden för alla med samma problem: http://www.99.se/powerbook-macbook-pro/246601-macbook-pro-med-defekt-nvidia-ligger-vi-illa-till-nu.html
Men den kanske du sett redan. När jag fick samma problem och moderkortet utbytt på garantin, så lät det som att det skulle kostat några tusen att få det bytt (enligt de på Macfixaren). Tur att garantin fanns. Jag minns ingen exakt summa, tyvärr.

Först och främst tack för svaren killar!

doomas: jag tror att mitt fel är ett annat än det som du länkar till. Jag har haft den stora oturen att råka ut för två olika strul:

1) Grafikkort/chip-fel: som du länkar till. Detta går som jag förstått det ut på att lödningen mellan grafikkortet och logickortet släpper. Symptom: datorn går precis som den ska, med undantaget att skärmen (både intern- och extern) är svart. Dvs uppstartsljudet hörs, SuperDrive spinner igång och hårddisken rullar. Åtgärdas genom Apples förlängda garanti för just min typ av MBP/NVIDIA-chip.

2) Mitt nuvarande problem: Allt är stendött, förutom hårddisken och vilolampan. Sannolikt ett centralt moderkortsfel, eftersom varken SuperDrive eller uppstartsljud, eller någon som helst bild fungerar eller syns.

Fick nytt logickort-pris uppskattat till 5000-6000 SEK exkl moms, vilket givetvis innebär att en ny (med garanti medföljande) MB/MBP är mer kostnadseffektivt sett till Apples uppenbara problem med att leverera hårdvara som orkar med mer än 2,5 års användande.

Är dock hoppfull om att reparationen av mitt moderkortsfel kan åtgärdas kostnadsfritt då jag i februari var inne och bytte chip pga. NVIDIA-strulet. Får se vad LanMaster säger (min lokala AASP), och bara hoppas på det bästa.

Disclaimer: jag låter givetvis bitter över mitt extrema oflyt med dubbla strul - att jag dessutom fått byta ut batteri 1 gång då det efter 2 år laddades ur på 5 minuter gör inte saken bättre. Jag vet att detta beror på främst otur, och att det endast händer en liten minoritet av alla Mac-användare. Men jag kan ändå inte låta bli att förundras över vilka uppenbara brister som finns i Apples kvalitétsarbete med sin hårdvara. Man förväntar sig helt enkelt bättre!

Nåväl, ha en bra dag allihopa!

Tror inte batteriet är boven i dramat: jag själv hade samma problem ("Kontrollera batteriet") och väldig låg effekt - batteriet laddade ur på 5-10 minuter vilket innebar att jag alltid fick köra med el-sladd i. Då hade jag inte samma problem vill jag minnas (utan det var när Snow Leopard kom in i bilden som strulet började vill jag minnas)

Angående batteriet kan jag spara dig lite tid genom att meddela att Apple inte under några omständigheter byter ut batterier så till vida du inte har förlängd garanti/Apple Care. Däremot kostar ett nytt batteri omkring en tusenlapp - en inte helt orimlig kostnad. Nya Apple-batterier säljs genom t ex LanMaster AB, och batteriexperten.com säljer piratversioner (ej testat) för några hundralappar billigare.

Ska in till LanMaster idag med min MBP som ligger i koma pga pajat logic board, ska passa på att fråga om frysningen också!

Hallå gott folk!

Jag har stora problem med min MacBook Pro 2,2Ghz köpt sommaren 2007 (Santa Rosa och tvåkärnig med GeForce-gfx): Den tycks avliden efter att ha somnat in tidigare under kvällen.

När jag försöker starta den snurrar hårddisken igång, men varken SuperDrive-snurren eller uppstartsljudet! Den uppträder nästan såsom att den vore i viloläge (svart skärm, vita lampan lyser konstant) och verkar kort och gott ligga i någon slags koma. Har testat PRAM och SMC-reset men inget av detta hjälper. Antagligen är logikkortet (moderkortet) dött...

Jag har tidigare i år lämnat in den till LanMaster i Malmö då mitt nVIDIA-chip dog (dvs felet där datorn rullar igång men skärmen är svart pga brusten koppling mellan grafikkortet och moderkortet). Då åtgärdades felet kostnadsfritt eftersom den ryms i Apples förlängda garanti (jag har aldrig haft AppleCare mer än det första årets garanti) -- och jag kan bara hoppas att även detta felet är möjligt att få ersatt för.

Men om jag har sånt oflyt att moderkortet måste bytas ut till självkostnadspris - vad tror ni isåfall att det kostar, och var bör jag göra detta billigast och säkrast?

Stort tack på förhand för er hjälp till en sorgsen Mac-användare som tycker att det är orättvist att datorn slutar fungera efter 2, och sedan 3 år.

Hej!

Jag har upplevt ett liknande problem med min MacBook Pro (Santa Rosa 2,2Ghz, köpt sommaren 2007) efter att ha installerat Snow Leopard. Vet att vissa har ännu större problem med att styrdonen fryser, och har löst det genom att tejpa över den bruna "remsan" som ligger nedanför batteriet då den påstås glappa eller dylikt -- men jag tvivlar på att just detta löser vårt problem. Kan mycket väl vara mjukvarubaserat.

Lycka till åt oss båda!

Hallå vänner

Nu äntligen så är MacBooken verkligen på väg! Så himla nöjd Har bara en liten fråga angående leveransstatusen, som just uppdaterades:

23 aug 2007 22:34 Arnhem Hub Consignment Received At Transit Point
23 aug 2007 22:34 Arnhem Hub Consignment Passed Through Transit Poin

Jag förstår att den inte hinner dyka upp imorgon, men vet någon om TNT möjligtvis levererar på helger? Annars får det vänta till måndag

Beställde min den 8 augusti, beräknad leverans 27-31! Lång väntetid, men då förmodar jag att risken för det gula skenet i nederkant är liten -- de kan väl knappast bygga nya, felaktiga datorer efter att det hela uppdagats för allmänheten?

I övrigt står mitt hopp till att den byggs/skeppas snabbare än väntat, är det någon som haft den turen ännu?

För någon som arbetar mycket med web och tryck (och skriver uppsatser i Word, som ett nervvrak som inte vill se spöken i skärmen) -- och har kört en matt 19" till PC:n i många år:

Borde inte MBP matt vara att rekommendera? Kan tänka mig att den glänser mer än den 19" LCD jag är van vid ändå... Glossy känns som ett risktagande, som ser lite häftigt ut men i längden kan irritera.

Dessutom lär ju den matta vara skonsammast mot ögonen av de två?

Hade det där jävla problemet i en vecka innan jag äntligen löste det...

http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=294144&tstart=0

Skrev ett mer utförligt inlägg på Apples egna forum, i hopp om fler svar. http://discussions.apple.com/thread.jspa?messageID=1413696 kolla in vettja!

Uppdatering: Inga av de föreslagna lösningarna fungerade tyvärr, jag har även testat att köra ewido anti-malware, Ad-Aware och Spybot S&D som hittade en del, men inget som berörde iTunes.

Just nu tittar jag på Anapod, men vill att mitt iTunes ska fungera! Kan programmet utantill och gillar det skarpt, så går det här och händer!

Edit: stavfel.

Ursäkta mitt bittra, felformulerade inlägg!

Det jag menade är att även om din metod fungerar, kan man (Apple) knappast kräva att man ska ta den omvägen för att få igång programmet?

Jag själv upplever liknande problem, förutom att din lösning inte fungerar! http://www.ipod.se/forum/showthread.php?p=404765 finns mer info. Har testat alla föreslagna lösningar utan lycka!

Det där är ingen lösning om du frågar mig, utan någon sorts positiv abuse. Illa Apple!

Haha, vad överjävligt! Hursomhelst har jag rekat Apples egna iTunes-forum och jag är tydligen inte ensam om problemet. Just nu befinner jag mig på jobbet utan möjlighet att testa de två lösningar som föreslagits:

- Avinstalla QuickTime och installera det separat, eventuellt gör detsamma med iTunes

- Högerklicka på iTunes-ikonen och väl "Kör program som..." och ange något inloggningsnamn och lösenord jag förväntas ha. Detta ska tydligen fungera för de flesta även om lösningen får anses vara temporär.

Kom igen nu, Apple!