Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Nils D

Nils D

Medlem
  • Registrerad 2005-07-12
  • Senast aktiv 2021-03-18
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen Nils D har skrivit i forumet.

Här är en som testade hastigheten på extern hårddisk med båda sortens portar.
FW800 vs USB-3
(Den är 3,5 år gammal och anger inte vilket varvtal skivan hade på den aktuella modellen.)
I körning med testprogram så blev USB-3 anslutningen ca 40% snabbare, men när han gjorde en mer verklighetsliknande test med att kopiera 16Gb så blev skillnaden dem emellan rätt liten. Och i och med att det är film jag kommer använda dem för, så gissar jag FW har sin fördel.

Så jag kommer satsa på TunderBolt-adapter.

Hårddiskar i lådor med USB-2 anslutning ska få nya lådor.
Och i min MBP från 2009 har jag satt i en SSD på 500 Gb, den ska jag transplantera till ett USB-3-kabinett.

Det har funkat med FW hittills, men det har varit på en Macbook Pro 2009. Men en sprillans ny Macbook Pro bör väl vara gjord för bra mycket högre farter, eller?

Det jag har är bärbara hårddiskar typ LaCie Rugged och G Drive Mini, rätt gedigna lådor. Men är själva hårddiskarnas maxhastighet (mekaniska på 5400 rpm) kanske nära vad FW800 klarar av att transportera? Eller blir det ett lyft med USB-3?

Ett hårddiskkabinett med USB-3 kostar annars bara 179:-, ingenting i förhållande till en ny dator.

Sen undrar jag hur det är med strömförsörjningen till hårddiskarna när man kör med TunderBolt via en adapter. Får de nog ström via adaptern eller behövs en extern strömkälla?

Det är dags för ett ordentligt generationsskifte av min utrustning. Köpa ny dator är självklart. Men vad ska jag göra med mina gamla externa hårddiskar?
Ska jag använda de befintliga FW800-anslutningarna och en adapter till Thunderbolt, eller ska jag satsa på att skaffa tomma chassin med USB-3 kontakt? (De ska användas tillsammans med Final Cut Pro X.)
Finns det någon användning av Firewire idag annat än för bakåtkompatibiliteten?

Min startsida är helt blank, trots att jag valt svenska Apple som startsida. Det är något som började när jag uppgraderade till 10.6.8.
P.g.a. diverse andra problem gjorde jag en ominstallation av systemet i går. När det bara var systemskivans system så öppnades startsidan som den skulle, men när jag hade lagt in combo-uppdateringen så blev det åter igen en blank startsida…

Numera i iOS5 så när man slår på internetdelning så får man alternativen att slå på både bluetooth och wifi, eller via USB-kabel.
Vilken vits är det med att ha igång både bluetooth och wifi samtidigt?
Vad är "bäst" kontakt mellan iPhone och MBP, wifi eller Bluetooth?
Eftersom jag alltid försöker spara batteri så måst jag sen se till att stänga av en utav dem. Onödigt jobb för mig varje gång.

Ursprungligen av Samuel K:

Kolla så att SIM-kortets PIN-kod inte är på. Det är någon bugg i 4S som gör att den inte lirar bra med en del europeiska SIM-kort (svenska och tyska?) med PIN-kod. Min betedde sig precis likadant men det löste sig helt när jag stängde av koden.

Testade det men det gav inget omedelbart resultat.
Efter midnatt verkade det komma igång igen. Men när jag var uppe på sjunde våningen i huset där jag jobbar nu i natt, och gjorde en uppdatering på fejsbok, så var befann jag mig enligt platstjänster i Johanneshov...!?!

Har i dag fått min 4S, tidigare hade jag en 3G.
Nu på östra delen av Kungsholmen i Stockholm har jag drabbats av "Ingen Service" ett par gånger på ett par timmar. Det hände nästan aldrig med min 3G...

Jo, brandväggen i datorn är igång. Men där har VNC fungerat med ethernetkabeln inkopplad direkt i datorn.
Problemet har varit att få min Airport Express att släppa igenom.
Det var inte förrän jag hade försökt med Port Map, som bad att jag skulle aktivera NAT, som den började fungera. Men nu tog jag bort aktiveringen, och då fortsatte VNC att fungera.
Där ser man...

Men jag vet sedan tidigare att min gamla Airport Express är lite gisten. Den har krånglat och det har inte hjälpt med att göra fabriksåterställning av den. Men om jag dragit ut den ur väggkontakten och låtit den vila i någon timme, så har den fungerat igen. (Jag har läst om samma tips för för andra routers; vad är det för detalj som kan behöva vila på det viset?) Den här vändan fungerade det inte med att låta den vila.

Efter att ha kämpat i flera dagar med att komma åt min dator via VNC, så har jag till slut lyckats! (Exakt vad det är jag sysslat med vet jag inte...? Men lång tid har det tagit.)

Problemet har varit att kunna öppna port 5900 i Airport Express (modell Ä). Har kabeln varit kopplad direkt i min Macbook Pro så har det fungerat.

Svårigheten att hitta information beror på att det bara pratas om hur det fungerar i OS före Snow Leopard, och nu fungerar det lite annorlunda.

Så här fick jag det att fungera.
Öppna AirPort verktyget -> Manuell inställning -> Internet -> NAT -> bocka för Aktivera NAT-portkopplingsprotokoll -> Ställ in portkopplingar -> tryck på + -> skriv in portnumret på både allmänt och privat.
Vad gäller den egna IP-adressen så hittar man den i Systeminställningar -> Nätverk om man klickar på Airport, eller under Delning -> Skärmdelning. (Men hur den egna IP-adressen fungerar är jag inte helt säker på. Men just nu gör den det.)

Hur jag sen fått upp portarna i datorns egen brandvägg är jag inte helt säker på, man är ju inte inne och specificerar portarna utan det görs genom att man säger vilka applikationer som ska släppas igenom. Men jag har varit inne pillat med hjälp av NoobProof.
Jag började även peta med Port Map, men den sade ifrån att jag var tvungen att jag var tvungen att aktivera NAT, och då fungerade det utan att egentligen ha använt Port Map.

Nils

Senast redigerat 2010-03-08 03:26

Köpte nyligen Incase Snap, finns på Apple Store:

Snap Case for iPhone 3GS and iPhone 3G : Incase Product

Ger lagom mycket friktion; blir inte för glatt, men kommer i och ur fickan som man vill.

Och lägger man iPhonen med skärmen nedåt på en bordsyta, så ger fodralet ett utrymme mellan skärm och bord.

Min Airport Express är några år gammal och har fungerat klanderfritt. Men sedan de senast månaderna så har den börjat krångla. Den går långsammare, och till slut fungerar den inte. Trots att lampan lyser grönt så syns den inte bland listan av nätverk. Och inte heller i Airportverktyget.
Lösningen är att ta ut den ur väggurtaget i en 10 - 15 minuter, sen blir den pigg och glad. Detta behöver jag göra ungefär varannan vecka.
Är detta ett tecken på att den börjar bli sliten och senil? Eller att den blir överhettad eller nått?

Enligt Macoteket är det problem att byta ut 250 Gb-hårddisken på den "enklaste" MBP 15'4.
Macoteket - Apple MacBook Pro 15.4" Core 2 Duo 2.53 GHz
Rent fysiskt är det inga problem, men den hittas inte av datorn säger dom. Applestore känner inte till detta.
Är det någon med egen erfarenhet av detta?

Tänkte rensa lite i datorn.
Och när jag kollar runt hittar jag en halv gig developers tool från 2003.
Har jag någon användning av detta, eller är det arkeologiska rester från tidigare datorer?

Nils

Jag hade liknande problem med en Canon iP4500 skrivare, som bara fungerade om den var inkopplad direkt till min Macbook Pro.

Lösningen var att hämta hem de färskaste drivrutinerna till skrivaren. Dessvärre så fanns på Canons svenska sida bara drivrutiner från juni 2008, 10.1.0.0, vilka INTE fungerar.
Men via Canon USA fanns drivrutin från augusti 2008, 10.1.2.0 vilka fungerar som de ska.

(Jag vet inte hur det är med andra fabrikat, men för Canon gäller att USB-kabeln till skrivaren måste vara urkopplad när drivrutinen installeras. Annars vill det sig inte.)

Lycka till,

Nils