Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
PeterF

PeterF

Medlem
  • Sysselsättning Grafiskdesigner. Föredrar mac framför andra alternativ.
  • Registrerad 2004-11-18
  • Senast aktiv 2010-10-12
  • Antal inlägg 12

Foruminlägg

De senaste inläggen PeterF har skrivit i forumet.

1
Ursprungligen av Kasaen:

Det är väl inte så konstigt att du hör mer av fläkten nu när disken är tystare. Inte så mycket att fundera över.

Har nu bytt hårdiskarna fram och tillbaka och och fläkten verkar ha samma varvtal men låter väldikt mycket mer med den nya hårdisken. Det kan ju vara så att det är hårdisken som låter men den ska vara väldigt tyst så jag vet det sjuton som hänt.

Har någon av er bytt hårdisk och upplevt att det låter mer om fläkten?
Det är min upplevelse vid byte till en hårdisk som ska vara väldigt tyst.

Har en MacBook Alu som snurrar hela tiden i ca 2000 rpm. Är det normalt? Står den aldrig stilla?

Hastigheten har jag kollat med iStat Pro och iStat Nano.

Konstigt att det inte fungerade att importera. Jag mins nu att jag hade gjort en skivavbildning på min gamla HD och monterat den på skrivbordet och använde den för att importera databasen utan problem.

Ja ja, det funkade ju i alla fall för dig till slut.

Tack för all inputen.
Det får nog bli en partition på hårddisken, tillsvidare i alla fall.

En fråga bara till:

Ursprungligen av gabriela:

det viktiga för prestanda är att scratchfilen ligger 'långt ut' på disken…

…en egen partition för scratchfilen känns mer tveksamt...

Jag får inte ihop ditt resonemanget. Hur får man "scratchfilen … 'långt ut' på disken" om man inte använder sig av partitioner? Finns det något knep jag missat? Eller pratar du om att man ha flera hårddiskar?

Och jag får för mig att kanske menar att MacWord har rätt? Eller?

Du behöver inte exportera den gamla data basen från 2004. Allt du behöver göra är att importera den från 2008. Importen komprimerar och skapar en ny troligen mindre databas i 2008 plus att all mapp strukturer och alla andra uppgifter hänger med på ett korrekt sätt. Det är inte troligt att de gör det vid en export.

Du behöver bara mappen "Microsoft User Data" som finns i "Dokument" för att kunna köra importen till ditt nya Entourage 2008.

Det finns ett kommando för att komprimera databasen i 2004 och 2008 om du trots allt vill göra det (vilket du skrev i ett inlägg som är botaget/ anm). Kommer inte just nu i håg tangenterna man behöver hålla ner tryckta vid start av Entourage (prova med alt).

Senast redigerat 2010-03-22 14:52

Vad jag mins så hade jag inga problem att uppdatera 2004 till 2008. Det var i samband med datorbyte och jag monterade den gamla hårddisken på skrivbordet. Körde importen. Valde alternativet "… or earliger version" och import från "Entourage 2004". Hittade den gamla datorbasen, importerade och så var det klart och allt var importerat, mail kontakter och kontouppgifter mm. mm.

Jag skulle starta på ny kula. Lycka till!

Har ni kollat om ni har de senaste Firmware uppdateringen? Min 1TB WD Studio behöver egentligen uppdateras för fungera korrekt under Leopard men eftersom jag inte använder den så ofta och aldrig så länge att den går ner i vila så har jag skjutit på det. WD suport sida.

Personligen tar jag inga risker med mina externa diskar. Kollar dem med skivverktyget regelbundet och kör värdigt sällan direkt från diskarna utan kopierar materialet innan jag använder det. Kanske i försiktigaste laget men jag är rädd om mina filer och har sätt allt för många haverier.

Senast redigerat 2010-03-21 15:40

För en tid sedan köpte jag en ny 500 gigare till min MacBook och hade tänkt dela upp den i partioner. En hel del inspiration fick jag från en MacWorld artikel (Så fixar du ett vrålsnabbt Photoshop) som jag läst. Så till exempel hade jag tänkt starta med en partition för scratch disk för PhotoShop följt av OSX partition, en dokument partition, en Windows alt. Ubuntu partition och en partition för temporära filer (jag flyttar ganska mycket filer fram och tillbaka så en partition för tillfälliga filer kändes som en bra idé, men jag vet inte om jag har fog för det antagandet).

Men så pratade jag med kille på Macoteket som kändes som han verkligen hade koll på hur en hårdisk funkar (och jag har pratat med många säljare/tekniker utan koll). Det jag beskrev för honom om artikeln i MacWorld och fördelarna med att skapa partitioner för bland annat scratch disk menade han var helt fel eftersom hårdisken inte alls fungerar på det sättet. Hans förklaring lät riktig även om jag inte hann med att greppa resonemanget. En partition är rätt val menade han (om man nu inte behöver en partition för Windows vill säga).

När jag tidigare har partitionerat hårddiskarna på min gamla stationära G4 så upplevde jag både för och nackdelar. Att ha var sak på sin plats kändes bra och gjorde det enklare att köra backupp på mina dokument samt att uppdatera systemet. Jag fick dock en känsla av att det tog längre tid att starta upp datorn eftersom den kollade av alla partition för systemfiler (kan någon bekräfta eller dementera min känsla för detta). Dessutom blev det en del oönskat kopierande av filer mellan partitionerna.

Så vad är för är den bästa lösningen?
Har MacWorld artikeln en felaktig syn på hur hårdiskar fungerar och nyttan av en scratch disk partition?

Är en eller flera partitioner att föredra?

Bra länk. Jag fortsätter mina kommentarer där.

Ursprungligen av mry:

Jag brukar bara sätta igång datorn och sedan direkt stänga locket. Då dyker bilden upp på den externa skärmen. Om du sedan öppnar locket så är den fortfarande släckt.

Detta förutsätter att du kör med sladd, annars kommer datorn att gå ner i vila så fort du stänger locket. Men det kan man ju ändra i inställningarna.

Min nya MacBook går ner i vila när jag stänger locket även om sladden sitter i. Men det funkar. MacBookens skärm är släckt och den externa skärmen lyser.

Lite klumpigt men okej.

Hejsan

Är ny på MacBook så här är min fråga.

Jag använder en extern extra skärm till min MacBook och bildskärmsdubblering. Både MacBooks skärm och och extraskärmen lyser vilket jag inte vill. Jag vill kunna släck MacBooks skärm och endast ha den externa skärmen lysande.
Hur gör jag?
På bärbar pc finns det några knappar man kan använda. Är det liknande på MacBooken? Smidigast vore om det fanns en inställning så att jag släcker MacBooks skärm när extraskärmen är inkopplad.

Tack på förhand.

1