Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
jonpatron

jonpatron

Medlem
  • Registrerad 2005-12-27
  • Senast aktiv 2009-11-05
  • Antal inlägg 89

Foruminlägg

De senaste inläggen jonpatron har skrivit i forumet.

Hej
Vad anses om en Apple Power Mac G4 laddad med MAMP som webserver för några rel lågt belastade siter?

Vad är det för diskar i en sån, dvs om man vill ha nytt fräscht?

Tacksam för alla sypunkter.

PS:Såg nu att jag postat i fel forum - beklagar, kanske admin kan justera?

Senast redigerat 2009-02-09 08:47

installerade denna på min macbook. Fungerade bra men det tar en evig tid att bläddra mellan bilder (högupplösta). Kommunikation sker trådlöst. Jag ska prova med kabel också. Då o då kommer ett felmeddelande upp på min PS3 om kummunikationsfel... det fungerar dock ändå men långsamt. Jag har Apple TimeCapsule som router.

Ursprungligen av rhesus:

FUnkar den bra för dig? Jag har problem med att MPEG-4 samt DivX i 720p hackar. Mkt irriterande... Jag kör en Linksys WRT54 som router och b¨de PS3 och macen är anslutna med kabel, dvs ej trådlöst.

Som tangent o musoman måste jag nog krypa till korset och tillstå att mighty mousen är riktigt bra.... tog ett tag dock att gilla den.. skulle uppskatta den än mer om ytan inte var så helblank...

MacOSX är uppdaterat, iMovie 08, allt fungerar ju men under natten efter sleep så hänger sig burken. Händer bara efter en fet firewire import. Jag får väl stänga av datorn efter import o starta om MacOSX. Sist hade jag bara iMovie igång och inget annat än kameran inkopplad men fick samma fel.

Otäck upplevelse eftersom datorn är helt tyst, svart skärm o inget händer. Datorn startar om först efter en stund med av/på knappen intryckt. No big deal egentligen men lite trist.

Följande har hänt flera gånger nu.... Import av film går bra via Firewire, iMovie stängs ner och arbetet fortsätter. Jag avslutar med att sätta maccen i sleep mode.
Dagen därpå har den hängt - den ser avstängd ut men gå ej att få liv i utan att hålla av/på knappen intryck länge. Detta har alltså hänt flera gånger med exakt samma händelseförlopp så det är ingen slump.

Diskplats finns liksom rejält med minne, den senaste gången lät jag bara iMovie vara igång, alla andra applikationer stängde jag ner.

Nån som har någon idé?

kan man uppgradera från 08 eller måste man köpa för fullpris... hittar ingen uppgraderings info...

Har skaffat ett USB-Alu nu som ersatt mitt tidigare trådlösa alu.... (det får jag ha till min Macbook). Måste säga att jag är ganska nöjd med detta alu-usb bord... känns bra att skriva på även om jag fortfarande saknar den rätta känslan.. får leta vidare. Har nu en hel drös med tangentbord... bla ett Logitech, vitt för Mac om nån är intresserad... (men ett ord av varning - någon Logitech process får datorna att vakna - detta fick mig att till slut tröttna, även om det var ganska okey - dock ej perfekt...)

Jag kände på Logitechs state of the art, DiNova eller vad det hette... tyvärr var det bara ett design tangentbord, knapparna var av den enkla billiga typen kändes det som.

Tack,
skippar mao det jag hittade på ebay. Gissade delvis att det var så. Ska handla ett trådbundet Apple tangentbord snarast... gillar ju finishen ialla fall.

Hittade detta, tyvärr slut... fanns väl fö inte i svensk version heller...

http://matias.ca/tactilepro/index.php

Tack, det borde jag begripit...:)

Ursprungligen av frazze:

Föräldrakontroll. Alltså jag menar den inställningen i systeminställningar.

Vi har valt en annan väg, genom att nogsamt informera om vad som kan ske på nätet och vad man potentiellt kan exponeras för resp vad man bör undvika. Är man 15 resp 17 bör man kunna känna sig trygg i att ens eget privatliv respekteras anser jag. Detta är naturligtvis upp till var och en att bedöma utifrån enskilda förutsättningar.

Hur hindrar man lösenordsbyte? Letade men fann inget

Ursprungligen av MatsOlov:

OK, då är jag med. Fick för mig att det kanske var en jobbdator. Det går att stänga av möjligheten för användare att själva ändra lösen.

För övrigt anser jag att det är min skyldighet som förälder att se efter vad mina barn gör på datorn och det nätverk jag har ansvar över. Våra barn är 7, 13 och 15. Därför kollar jag och frugan med jämna mellanrum igenom loggar och sådant.

Jag letar fortfarande efter det perfekta tangentbordet.. är väl old school som gillade känslan i IBM tidiga bord. Vet inte om jag gillar de nya alu tangentborden.. vilket Apple tangentbord är egentligen bäst?

Vad tycker expertisen om detta:
http://global.ebay.com/Original_Apple_USB_Tastatur_Acryl_Wei_schwedenswedish/250346184636/item

jo, dottern har skrivit egen musik, spelat in en video, redigerar den nu.. och ska snart lägga den på myspace... håller med, vilka möjligheter.. en annan fick hålla sig till

10 print "nisse"
20 goto 10

på ABC80 och tyckte det var enormt!

Ursprungligen av Goflorp:

Det är fantastiskt vad barn/tonåringar kan göra om de får händerna fria i t ex iMovie...
Tänk om det hade funnits när jag var 12 !

Själv känner jag mig som åtminstone 15 (det är du jämt ropar frun) när jag får lekt med hennes lilla IXUS i film-läget och sedan redigera det i iMovie....

he he, det har jag inget emot... särskilt inte med de nya Äpplena som fungerar klart bättre än de storas PC...

Min fru var fö tveksam till Macbooken, liksom min äldste son... gissa vilka som använder den mest. Intressant var också att se dotterns ögon då iMovie drog igång för videoredigering...

Ursprungligen av Goflorp:

Jag förstår dig, låter som du har ansvaret för en hel halv IT-avdelning hemmavid.

ja, om du nu nödvändigtvis ska veta så har jag 1 fru o 4 barn, 3,5,15,17..som ibland använder min Macbook. Det är min Macbook och de får låna den (de 2 äldre har egna datorer med deras privata grejor i som jag vare sig kommer in i eller önskar komma in i)

En user kan ändra sitt password, vilket medför att jag inte längre kan administrera deras konto om de är inloggade, dvs som Admin och ändra password för att komma åt det.

Detta var ju lite irriterande då uppdateringar kommer då o då och det kändes ju inte helt bekvämt att avsluta påloggade utan att spara ev osparat osv..

Nu vet vi hur det ligger till så de ska inte ändra sina lösen längre vilket gör att jag kan logga ur dem vid behov.

Alltsamman är egentligen ett mindre problem med det känns ändå som något inte är helt färdigtänkt här. Vad jag förstår så är funktionen som vi använder ganska ny(?)

Ber slutligen om ursäkt att jag tog er tid med dylika trivialiteter men jag bytte från PC i början av 2008 till en iMac, vilken bara jag har tillgång till, köpte för ett tag sedan en Macbook som komplement.

Ursprungligen av MatsOlov:

Edit2:jonpatron, varför duckar du för frågan om du HAR rätt att vara i deras konton?

Tack!

Ursprungligen av Olle@mac:

Många svar finns alltid att läsa om man väljer "Help" ( Hjälp ) uppe i findern, t.ex detta:

Aktivera root-användare
Root-användaren, eller superanvändaren, är ett speciellt användarkonto i Mac OS X som har läs- och skrivrättigheter i hela filsystemet. Root-användarkontot är normalt inte aktivt.

VIKTIGT: Root-användaren kan redigera och radera viktiga systemfiler som inte är tillgängliga för vanliga användare. Var mycket försiktig när du arbetar i root-kontot så att du inte skadar systemet genom att flytta eller radera viktiga filer.

Så här aktiverar du root-användare:

Öppna Katalogverktyg som finns i mappen Verktygsprogram i programmappen.

Öppna Katalogverktyg

Klicka på låset för att göra ändringar. Du måste ange ett administratörsnamn och lösenord.

Välj Redigera > Aktivera root-användare.

Ange ett säkert lösenord för root-användaren och ange det sedan igen i fältet Bekräfta. Klicka sedan på OK.

Skapa säkra lösenord
Root-användaren ska bara användas för speciella administrations- och övervakningsändamål. När du har slutfört en uppgift som root-användare loggar du ut från Mac OS X och loggar in igen som en vanlig användare.

Avaktivera root-användaren när du inte använder den så att systemet hålls säkert och stabilt.

++++++++++++++++++++++++++++++

Med det så är det skapat ett nytt användar-id samt ett lösenord som gör dig mer berättigad att göra saker..

Olle