Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Erik Aderstedt
  • Plats Kungälv
  • Sysselsättning Utvecklar bl.a. ett bokföringsprogram till Mac OS X, iOrdning. Forskare, UNIX-kille, programmerare.
  • Registrerad 2004-12-03
  • Senast aktiv 2012-12-21
  • Antal inlägg 227

Foruminlägg

De senaste inläggen Erik Aderstedt har skrivit i forumet.

Vill bara tipsa om en Mac-utvecklarkonferens i USA den 10-11 december: 360MacDev. Konferensen är inriktad på Mac (dvs inte iOS), så om du är Mac-utvecklare och kände att Mac OS X inte fick någon uppmärksamhet på WWDC så är detta konferensen för dig!

Konferensen går i Denver, och kombineras med fördel med fantastisk skidåkning!

Ursprungligen av Goflorp:

Jag tror på idén, men har inte orken, ambitionsnivån och uthålligheten och 20 andra egenskaper som krävs för att ro iland ett sånt här projekt.
Man blir säkert inte miljardär på det här men jag tror att man under resans gång kommer få otrolight mycket infallsvinklar, idéer och liknande till nya projekt.

Precis som du skriver krävs trots allt väldigt mycket för att driva ett projekt som detta. Jag hade gärna sett att någon från de myndigheter och offentliga institutioner som jobbar med tekniska hjälpmedel går in och är med och driver på. Jag hittade många hjälpsamma människor men problemet är att de sitter i trygga jobb i stora tröga organisationer; det är inte där saker händer...

Tanken med Bliss är att användaren pekar på olika symboler, och någon annan (mottagaren, en personlig assistent, eller en dator) läser upp betydelsen. Har man symbolerna på en iPad är naturligtvis tanken att iPaden ska läsa upp det. Det förutsätter alltså att det finns ett bra talsyntessystem på iPaden. När jag kollade på att göra en sådan här applikation (för c:a ett år sedan) saknades bra svenska röster.

Jag kollade också upp förutsättningarna för att få statligt bidrag till att utveckla detta, och det var ganska magert. Det handlar ju inte bara om programmering, man måste också ha ett gäng användare som man kan testa programmet med, och gärna något proffs på Bliss/hjälpmedel. Enligt min erfarenhet måste representanter från kundsidan vara med och "äga" en del i projektet för att det ska bli bra.

Om någon är sugen trots mina negativa vibbar kan jag rota fram mina anteckningar med namn och telefonnummer till olika instanser; PM:a isåfall antingen här eller på twitter @ErikAderstedt.

Om du vill ha koll på specifikationerna när du shoppar begagnad Mac kan jag rekommendera MacTracker: Mactracker. Där hittar du detaljerad information om i princip alla Mac-modeller som byggts. Finns i Windows-version också!

Se bara till att du skaffar en maskin med Intel-hårdvara och därmed möjlighet att köra 10.6.

Jag tog en dual-core 3.6 GHz i5. Skickades från Irland den 30:e juli, och har nu tagit sig till Hamburg. Ursprunglig beräknad leverans var 5:e augusti, men den är nu uppskjuten till 9:e augusti...

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

De har inte angett någon sluttid. Det står bara att det börjar kl 10 (lokal tid)

Enligt schemat slutar den kl 12.00.

Ska ta och vandra ner om en stund. Hade hoppats kunna twittra från kön men 3 roaming vill ha 120 kr / MB för datatrafik här så det får vänta tills Wifin är igång.

Tidigare år har Apple ordnat ett Nordic event under WWDC där deltagare från de nordiska länderna kunnat träffas och nätverka. I år blir det tyvärr inget officiellt sådant, men det hindrar ju ingen från att träffas på egen hand.

Någon som ska åka, och är intresserad?

Ytterligare ett CRM-system, Iofs inte heller webbaserat, men nyligen utkommet: Relationship. Från litauiska Jumsoft.

Man kanske inte ska övertolka avsaknaden av Mac-ADAs, men som någon skrev (ang. att vara Mac-utvecklare): det är så här det kändes att vara Apple II-utvecklare 1984.

Ska bli kul att åka iallafall. Hamnar tyvärr mitt i skolavslutningen; jag hade hoppats på sista veckan i juni istället.

Ursprungligen av Ingemar Ragnemalm:

Lätt enbart om man inte strippar bort de där symbolerna, vilket är tämligen normalt. Och är det gjort så kan man bara identifiera på mönster i maskinkoden, och det tycker jag låter väldigt svårt.

Program skrivna i Objective-C är ju väldigt lätta att inspektera både statiskt och dynamiskt även om alla symboler är strippade, så de är i princip triviala att ta hand om.

Betr. C / C++ program kanske de ganska lätt kan identifiera vilka libraries som finns inlänkade, och från det är steget inte jättelångt till att identifiera "främmande" run-times.

Sammantaget tror jag inte att de tekniska hindren för Apple är oöverstigliga, så även om man kunde med att ljuga när man skickar in en app så är det en stor risk att man blir refuserad om man använder t.ex. ett Flash->iPhone-verktyg.

Känns väl lite som att Skatteverket kommer att vara mer nitiskt mot företag som avstår från revision. Lite som Vägverket om man tar körkort med / utan körskola inblandad.

Då verkar det inte riktigt som om det är en 2D array du behöver, snarare en NSDictionary. Om du börjar med alla object i en NSArray gör du den då så här:

NSArray *records = ....
NSDictionary *data = [NSDictionary dictionaryWithObjects:records forKeys:[records valueForKeyPath:@sekvensnummer]];

Detta förutsatt att dina objekt är KVC-compliant m.a.p. "sekvensnummer".

Om det verkligen är en tvådimensionell MxN array du vill göra är det ju bara att du skapar M st NSArray-objekt (med N objekt i varje) och lägger dessa i en annan NSArray (som då har M objekt)?

Funderar på att köpa en till min fru. Hon släpar allt som oftast runt med en handväska med filofax, utskrivna kartor, anteckningslappar och en iPod. Allt det där skulle kunna ersättas fint av en iPad. Visst, en bärbar dator kan göra ännu mer men väger också betydligt mer. En iPhone är lite för liten och pillig för att ersätta hennes nuvarande system.

Själv har jag en iPhone och en MBP, så för min del skulle det vara överflödigt. Tyvärr.