Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Citronit

Citronit

Medlem
  • Plats Rättvik
  • Registrerad 2006-06-24
  • Senast aktiv 2012-12-20
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen Citronit har skrivit i forumet.

Tack för ditt svar. Tänkte inte på att tömma papperskorgen i Aperture
Att den spar i PSD har jag märkt men tyvärr läggs inte de JPG filerna och mapparna till i Aperture som det görs i LR. I alla fall inte åt mig så som jag använder det nu

Har precis börjat med Aperture och har tidigare kört LR. Finns en hel del saker jag gillar i Aperture men saknar lite saker som jag körde i LR. Finns de inte så byter jag tillbaka men misstänker att det bara är jag som inte hittat dem.

T.ex. Så kunde jag i LR göra ändringar i en RAW bild och sedan markera ett flertal och överföra alla ändringar till de övriga, går det i Aperture?

När jag i LR redigerade bilder i PS (CS6) så uppdaterade biblioteket automatiskt i LR men i Aperture verkar det som om jag måste importera bilderna manuellt? Har haft arbetsflödet så att jag i orginalmappen döpt till år/mån/dag sparat en mapp med namnet A3 och en Web. I dessa mappar har jag sparat högupplösta och lågupplösta bilder. I LR hamnade då även mapparna så i biblioteket men i Aperture blir det ett nytt projekt när jag importerar och det lägger sig inte som en undermapp utan som ett nytt projekt längst upp. Med mitt arbetsflöde bör det då om jag inte tänkt helt fel en massa projekt som heter A3 och Web?

I LR kunde jag även markera dåliga bilder och sedan radera alla dessa och då försvann de även från hårddisken. När jag trodde jag gjorde lika i Aperture så upptäckte jag att de fortfarande låg kvar på hårddisken? Jag valde då "Delete version", men provade även "Delete preview" med samma resultat.

Har försökt hitta bra guider eller bok på svenska men utan framgång. Har inga större problem med att programmet är på engelska men skulle gärna vilja ha en svensk vägledning.

Nu kan vi definitivt lägga ner den ja, för nu ska jag reda ut allt och allt är mitt fel.

Så här ligger det till. Skivorna som jag trodde jag hade köpt av min kompis och som jag försökt installerat med var helt fel skivor, det var gamla skivor jag hade här till en mini mac. Så det var inte alls de skivor som jag tidigare har installerat med.
När jag pratade med kompisen så säger han att du har ju Leopard skivan som du köpte av mig och det är ingen Mini Mac skiva.
Då gick det upp ett litet ljus för mig och jag började leta i min skivsamling och mycket riktigt där låg skivan "Leopard" i en svart fin kartong.
Och inte hade han skrotat sin mini mac heller utan den körde han med tiger och leopard på Imacen.
Så nu är allt frid och fröjd igen och jag ska nog ta och städa.
Så alla som har blivit förvirrade över detta fel kan nu pusta ut.
Frågan kvarstår ju ändå varför den säger att jag har en UFS formaterad disk fast än jag inte har det men det kanske är för att hårdvarukonfigurationen inte är lika på de mini macar vi har?
Vi har intel båda men han har något nyare än min och min är ingen duo.

Men tack alla för att ni försökt hjälpa till.

Ursprungligen av Jesper Ohlsson:

Men om det är en Mac Mini-installationsskiva med Leopard, så är den ju mindre än ett år gammal.

Varför har han skrotat en dator som är så ny? Den har ju garanti kvar...

Du får ursäkta, men det där låter lite som en bortförklaring för att komma bort från piratsnacket...

Detta har jag faktiskt inte tänkt på. Han sålde skivorna till mig och sa att han inte längre skulle använda dem för han hade skrotat minin. Jag vet att han har en ny Imac nu men vad han gjort med minin har jag inte koll på. Men nu när du säger det så låter det väldigt konstigt även om jag har för mig att det var längre än ett år sedan han skaffat minin.
Men hur som helst om jag har köpt skivorna och han har datorn kvar och använder den med samma programvara som jag har. Vem är den skyldige. Jag kan ju inte bevisa att jag köpt dem då jag inte har något kvitto. Har bara orginalskivorna. Och som sagt jag har använt dessa skivor en gång tidigare och då var de olagligt från min sida kan jag nog säga.

Helt ok. Men jag kan säga som så att jag tror inte jag kan kalla det piratkopiering då jag köpt dessa skivor av en kompis som har skrotat sin mini mac. Eller är det ändå pirat kopiering? Jag har funderat en aning på detta om jag egentligen har handlat rätt eller fel. Fast nu blev det ju en annan disskution

Jag använder en skiva från en annan Mini mac och har även provat från min Macbook Pro. Samma meddelande på båda skivorna.
Det konstiga är att jag använde exakt samma skivor för ca 1 år sedan och installerade om med utan problem.
Då också från Tiger till Leopard.

Är det inte så att det måste vara samma formatering på både Tiger och Leopard. Jag har ju installerat Tiger utan problem?
Jag har också provat med olika Leopard skivor då jag även har en Macbook Pro. Men samma problem uppstod.
Förra gången jag installerade Leopard så var det bara att stoppa i skivan och installera. Det är därför jag blir så fundersam varför det just nu har blivit så komplicerat. Att installera Tiger gick helt smärtfritt.

Tack för svaret men jag tror inte detta är felet då GUID är förvalt när man partionerar så borde jag ju inte ha missat där. För vad jag vet så var jag aldrig där inne och valde något utan jag formaterade bara om.

När jag försöker uppdatera min dator till Leopard från Tiger så säger den att den inte kan installera till en UFS formaterad disk.
Men jag har ingen UFS formaterad disk vad jag vet. När jag kollar info så står det Mac OS Extended (Journalförd).
Jag har uppdaterat till Leopard på min Mini mac tidigare utan problem men när jag denna gången skulle installera om så var det tji.
Därför installerade jag Tiger igen för att försöka den vägen men det hjälpte inte. Jag har raderat hela hårddisken och formaterat den till Mac OS Extended (Journalförd). Men den säger ändå att det är UFS och att det inte går att installera.
Vad är det för fel. Snälla hjälp.

Göran

När jag skriver ut från mina mac'ar så får jag väldigt konstiga färger på min skrivare. Jag har en mac mini, en macbook pro och en bärbar PC (huu) och alla är kalibrerade så att färgerna ser lika ut på skärmarna.
Men på PC'n blir utskriften rätt men inte på någon av mac'arna.
Det sägs att man ska stänga av färgprofilen i skrivardrivrutinen men jag hittar den inte. Jag har inställt på att Photoshop ska sköta färgerna på alla datorer.
Det är så frustrerande när jag måste flytta bilderna till en PC för att skriva ut dem.
De blir gulaktiga från mac.
Kan också säga att jag har nyaste drivrutinen installerad på alla datorer.

Jag har fått ett problem. Jag har i tidigare version (06) gjort några bildspel i IDVD med bra kvalité men nu så ser allt bra ut tills jag bränner ut då blir det jätte dålig kvalité på bilderna.

Är det någon mera som råkat ut för detta, finns det något annat sätt att bränna ut bildspel till dvd

Göran

Ursprungligen av Tangen:

Med tanke på vad du skriver här så känns det inte som IT avdelningen får sitt arbete gjort. Att ha det på detta sätt borde skapa en proteststorm bland både fackulteten och elever. Som elev har man givetvis rätt att ställa krav på att det fungerar. Som Lärare måste det nästan vara ett krav för att kunna sköta sitt arbete. Framför kritiken tillsammans med någon lärare som kan backa dig mot rektorn.

/Tangen

Jag kan väl säga som så att det är på gång, alla är i upprorstillstånd på skolan. Tanken var att jag själv skulle få en halvtid på skolan som it-stöd och som skulle hjälpa till med det mesta som jag kan och sammarbeta med IT-avdelning för att underlätta deras jobb. Men nu har jag sagt ifrån mig allt eftersom jag själv tycker att ska jag sammarbeta med dem så vill jag ha något tillbaka också. Så mitt beslut är tillgång till nätverket med mac'en eller så får de hitta någon annan som tar den tjänsten.
Tycker ni att det är lite hårt?

Jag kan säga som så att det inte står riktig rätt till i vårt nätverk. På våra elevers nätverk så klockade jag en inloggning på en maskin som jag tidigare inte vart inloggad på, det vill säga min profil fanns inte på den maskinen tidigare. Denna procedur tog 26,5 minuter efter det att jag tryckt på "Logga in".
När jag andra gången loggade in, alltså min profil fanns på maskinen så tog det 9 minuter. Förstår ni att man blir lite frustrerad som lärare när man vissa gånger ska vänta i nästan 30 min innan lektionen kan starta.
Sedan har vi ett trådlöst nästverk på skolan som bara räcker ca 50 m. När eleverna tar datorerna in i ett klassrum så försvinner anslutningen. På vårt trådlösa nätverk finns också ett gästkonto men det är det inget som kommer in på för det krävs lösenord och det är det ingen som får ut, vi har haft det i 8 månader nu.
Så vad tycker ni, förstår ni att jag känner en viss frustration

Tack ska ni ha för alla svaren. Nu kan jag väl säga som så att de faktiskt inte är så att de är några gamla gubbar som jobbar på vår IT-avdelning men de skriker högt så fort någon nämner Mac.
Men jag tror jag har lyckats med att övertala dem att de är bara att koppla upp mig. De har ju även min rektor att kampas med för hon är helt inne på att fungerar det bra så ska vi in med fler Mac'ar på skolan.

Jag måste få fråga er här då jag inte är så hemma på mac och nätverk. Jag har kört mac nu i lite över ett år och är frälst kan jag säga. Nu är det så att vi fått ny rektor på skolan jag jobbar på och vi ska börja arbeta med Fronter där jag ska vara en av administratörerna. Till min hjälp så skulle jag då få en bärbar dator och frågade då om det gick bra om jag köpte en macbook pro och det tyckte hon lät jättebra.
Problemet som sedan uppstod är att när jag säger till IT-enheten i kommunen att jag vill ha tilgång till nätet så svarar de att de inte kopplar in några mac'ar på deras nät på grund av risk för bland annat virus.
Är de dom som lever i någon annan tid eller är det bara ren okunskap så de bara hittar på något för att de inte vet hur det ska gå till eller vad?
Vad jag vet så kör de windows server. Varför skulle de vara omöjligt att koppla upp en mac? Vad kan jag säga till dem för att få dem att förstå?
Hoppas någon här kan ge mig lite tips.

/Citronit