Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Ipad har aldrig varit så prisvärd

Den vanliga Ipad-modellen i 2018 års utförande bjuder precis på den prestanda, funktionalitet och design som inte alls får oss att ramla av stolen. Men stöd för Apple Pencil är faktiskt en magisk lösning för den som vågar prova.

Prestanda och funktioner

Jag ska snart diskutera vem som bör eller inte bör köpa den här produkten, men låt oss först gå igenom produktens prestanda, design och funktionalitet. Det kommer att gå snabbt, för det är alltså i princip ingenting här som är nytt. Processor, kamera, chassi, hemknappen och allt annat är identiskt med sådant vi sett på tidigare plattor.

Processor

A10 Fusion drev Apples Iphone-flaggskepp 2016, och var Apples första med två högpresterande kärnor i sällskap av två klenare men strömsnåla. Samma processor hittar vi nu alltså i Ipad, och det möjliggör högre prestanda mot föregångaren men med samma batteritid; Apple utlovar i vanlig ordning upp till tio timmars användning. I praktiken räcker detta gott och väl under en dags användning, och under testperioden fanns aldrig någon batteristress. Det går utmärkt att ladda när det passar, och lita på att Ipad har kräm så att det räcker mellan de gångerna.

Värt att understryka är att det inte är varianten A10X Fusion, som förra årets Ipad Pro-modeller använder. X-varianterna har bättre grafisk prestanda, men här får vi alltså nöja oss med den vanliga varianten.

Kamera

Huvudkameran är samma modell med 8 megapixel och videoinspelning i 1080p som vi sett i alla Ipad från 2014 års Ipad Air 2. Även här har Pro-modellerna mer att erbjuda med sin 12 megapixel-kamera som också kan filma i 4K. Den främre kameran är också Apples sämre variant med futtiga 1,2 megapixel medan Pro-modellerna har 7 megapixel. När det gäller kameran har alltså ingenting alls hänt sedan förra året.

Skärm

Skärmen har inte förändrats den heller vad gäller upplösning, färgåtergivning eller ljusstyrka. Fortfarande är själva bildskärmen och glaset uppdelat i två stycken istället för sammanfogat till en del som på dyrare modeller. Det enda som tillkommit är stöd för Apple Pencil, men bildskärmen i sig är exakt samma som på den förra modellen.

Det är lite tråkigt, för just bildskärmen känns faktiskt som den svagaste länken hos Ipad, och det som är den mest påtagliga skillnaden i en jämförelse med Ipad Pro. Här finns inte något HDR-stöd, och ingen uppdateringsfrekvens i 120hz. Här finns fortfarande inte ens en laminering som skyddar mot ljusreflexer, något som jag faktiskt hade hoppats på. Det betyder att Ipad är mer eller mindre oanvändbar i direkt solsken, såvida du inte tänkt använda den som en spegel.

Hemknapp och Touch ID

Inte heller här har något förändrats mot förra året. Det är fortfarande generation ett av Touch ID vi får stå ut med, vilket innebär långsammare och mindre precis fingeravtrycksläsning jämfört med Iphone och Ipad Pro. Det är inget stort problem i praktiken; avläsningen funkar fint och känns pålitlig. Vid en direkt jämförelse med en Ipad Pro sker upplåsningen märkbart långsammare, men i vardagen är det snabbt nog och inte störande. Det känns mest lite snålt, med tanke på att generation två av Touch ID funnits tillgänglig sedan 2015.

Det är fortfarande en fysisk hemknapp, precis som på alla Ipad-modeller. Jag personligen älskar den haptiska knapp som Iphone 7 och Iphone 8 har, men jag vet många som föredrar känslan av en riktig knapp. På Ipad har jag dock hittat ett användarvänligt skäl att behålla den fysiska knappen, och det gäller de som har för vana att använda plattan med en Apple Pencil i handen. Det är då möjligt att trycka på knappen med Apple Pencil för att komma till hemskärmen, något som jag inte tror skulle fungera med en helt Touch-baserad knapp.

Hursomhelst, det är precis samma knapp som använts på Ipad de senaste åren, och den är bra men varken bättre eller sämre än tidigare.

Lightning-anslutning

Apple kör fortfarande med sin egenutvecklade Lightning-anslutning, men där Ipad Pro-modellernas kontakter sedan en tid tillbaka har stöd för USB 3.0 kör vanliga Ipad fortfarande med tråkiga och långsamma USB 2.0. Det är i praktiken ingen katastrof, för den mesta överföringen sker förmodligen trådlöst. Ändå är det snudd på obegripligt att en produkt lanseras 2018 utan stöd för USB 3.0. Skillnaden i kostnad lär vara obefintlig, och för den som vill spekulera ligger två förklaringar nära till hands. Apple kan ha ett lager med komponenter som de vill bli av med, och de kan vilja differentiera vanliga Ipad mot Pro-modellerna.

Oavsett skäl får det här inte Ipad Pro att verka mer attraktiv, utan bara vanliga Ipad att framstå som mer omodern. USB 3.0 bör vara en självklarhet nuförtiden!

Apple Pencil

Därmed har vi kommit fram till det som faktiskt är nytt i Ipad den här gången, nämligen Apple Pencil. Pennan i sig har ju funnits sedan 2015, men det här är första gången som den inte bara fungerar med Ipad Pro.

Att rita med Apple Pencil på nya Ipad är på det stora hela en gemytlig upplevelse, och trots att det är en enklare processor än i Pro-modellerna märks ingenting av lagg eller fördröjning. Precis som tidigare har Apple här verkligen lyckats optimera pennan för sin hårdvara och IOS 11.

Det enda som förtar upplevelsen en smula är själva skärmen. Eftersom den yttre glasytan på plattan ligger för så känns det mer som att rita på just en glasyta, och det som tecknas framträder under på själva bildskärmen. Det är inga som helst problem i praktiken, men jämfört med en 10,5 tums Ipad Pro där det verkligen känns som att pennan ritar direkt på bildskärmen blir upplevelsen lite sämre. Pro-skärmens laminering hjälper också till här eftersom den ger en viss tröghet när pennan flyttas, men på vanliga Ipad känns det precis som att teckna med en tuschpenna på en whiteboardtavla.

Huruvida detta är skäl nog att välja den dyrare plattan beror på vad du tänkt använda pennan till. Jag har själv använt Ipad en hel del under möten för att ta anteckningar, och då fungerar den alldeles fantastiskt, liksom att retuschera fotografier eller bara kladda lite under ett telefonsamtal. Men ju mer professionellt du tänkt använda Apple Pencil, desto större skäl finns det att istället gå på den dyrare Ipad Pro med en bättre skärm. Känslan är bättre, även om det kostar.

Kommentarer
24 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.