Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

99 testar

Ipad har aldrig varit så prisvärd

Den vanliga Ipad-modellen i 2018 års utförande bjuder precis på den prestanda, funktionalitet och design som inte alls får oss att ramla av stolen. Men stöd för Apple Pencil är faktiskt en magisk lösning för den som vågar prova.

Att leva med Ipad

Alldeles innan lanseringen av 2018 års Ipad skrev jag en krönika här på 99 om den inneboende potentialen hos surfplattan, som ännu inte riktigt frigjorts. Denna nya Ipad har inte tagit något jättekliv i den riktningen, men däremot fortsätter den som sin föregångare att vara ett riktigt prisvärt alternativ för den som vill ha en bra bruks-platta.

Tack vare stödet för Apple Pencil har också en av Apples visioner för surfplattan öppnats upp och blivit mer allmänt tillgänglig. Det är coolt att det går använda Apple Pencil på en så pass billig Ipad, men det är tyvärr inte lika coolt att själva pennan då kostar mer än en fjärdedel av själva plattan. Men den som vill utforska sina kreativa talanger och se vad man kan göra med en ritplatta har nu detta inom räckhåll betydligt billigare än förut. Sammantaget finns det en hel del saker att använda en Ipad till, och den som vant sig vid att leva i en webbläsare och App Store kan göra listan med användningsområden riktigt lång. I det här testet delar jag med mig av bara några exempel.

Jag saknar tangentbordet

Ipad är å ena sidan inte en speciellt kittlande produkt. Den är inte ens särskilt ny, eftersom allt är sådant vi sett tidigare. Å andra sidan är allt det gamla sammanfogat till ett dugligt och väldigt prisvärt paket. Den som är på jakt efter en bra Ipad att använda just som en surfplatta med allt vad det innebär har aldrig tidigare kunnat komma såhär billigt undan.

Vill du därutöver förvandla plattan till ett riktigt digitalt ritbräde, och är beredd att betala ytterligare en tusenlapp för att få en Apple Pencil, öppnar sig potentiellt stora möjligheter. Ritupplevelsen är snäppet sämre än hos den dyrare Ipad Pro, men som helhet ändå en fröjd att använda. Däremot har jag lite svårare att smälta att Apple inte bjuder på stöd för tangentbordsfodralet Smart Keyboard.

Smart Keyboard och Apple Pencil går nämligen hand i hand, och utgör tillsammans två nycklar till Apples Ipad-strategi. Pennan blickar framåt, mot ett nytt sätt att arbeta. Både konstnärligt skapande, mötesanteckningar och faktiskt navigering i IOS med hjälp av Apple Pencil känns väldigt futuristiskt, och det är något man knappast hade kunnat göra på en traditionell bärbar dator. Tangentbordet däremot låter Ipad (Pro) ta ett steg bakåt när så krävs, och bli mer lik en vanlig dator. Säga vad man vill om tryckskärmens virtuella tangentbord; längre texter kräver fysiska knappar. Smart Keyboard är enligt mig den optimala lösningen på detta, då det extraknäcker som vanligt skyddslock och dessutom går att plocka loss på en sekund när surfplattan vill flyga fritt. Tillsammans utgör tillbehören Smart Keyboard och Apple Pencil en dyr, men potent, komplettering av Ipad som en pc-ersättare.

Denna nya billiga Ipad ger stöd för ett av dessa tillbehör, men inte det andra. Varför det är så kan vi endast spekulera om, för Apple lär inte avslöja sin strategi. En möjlig förklaring är helt enkelt att se tilltaget som en del av Apples förhoppning att göra comeback i utbildningssektorn. Där kan Apple Pencil vara det hemliga vapnet, medan behovet av tangentbord bättre uppfylls av tredjepartstillverkare som gör billigare men mer stötsäkra tangentbordsfodral, som ger Ipad värdefullt extra skydd i kunskapens korridorer.

En annan möjlighet är helt enkelt att Apple inte vill kannibalisera försäljningen av IPad Pro alltför mycket. Om billiga Ipad hade stöd för både Apple Pencil och Smart Keyboard skulle många förmodligen välja den med glädje som enda dator istället för en Mac, PC eller den dyrare Ipad Pro. Kanske litar Apple inte på att de övriga skillnaderna mellan den här plattan och Pro-modellerna ska locka konsumenter att betala ungefär det dubbla priset, som den bättre skärmen, bättre inbyggda högtalare, bättre skärm, bättre kamera och högre prestanda. Eller kanske handlar det bara om att hålla nere priset på Ipad till under 4 000, något som kanske inte varit möjligt om Smart Connector-anslutningen skulle räknas med i priset och försäljningsmarginalen bibehållas?

Oavsett anledning tycker jag det är synd att Smart Keyboard inte funkar till Ipad, för då hade den verkligen kunnat bli en dator för folket; för alla de som inte behöver en vanlig dator och som idag köper billiga PC-produkter eller en Google Chromebook. Som det är nu kommer Ipad rätt långt som enda dator, men skulle må bättre av ett supersmidigt och bra tangentbord. Som surfplatta däremot står sig Ipad väldigt bra, och är bara tråkig jämfört med Ipad Pro.

Sammanfattning

Ipad överraskar inte, men charmar genom att vara snabb, stabil och pålitlig. Med sitt låga pris är det en riktigt bra väg in i Ipad-världen, och ett perfekt alternativ för de som tycker att Ipad Pro är för dyr och har onödiga lyxfunktioner. Stödet för Apple Pencil är välkommet!

Fördelar
+ God prestanda till lågt pris
+ Stöd för Apple Pencil

Nackdelar
− Inget stöd för Smart Keyboard

Kommentarer
24 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.