Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

LG G7 Thinq faller på mjukvaran

Sydkoreanernas återtåg till den svenska marknadens premiumsegment för telefoner är lyckad hårdvarumässigt, men mjukvaran dras med brister.

Funktionsfylld och tungrodd mjukvara

LG använder likt tidigare en egen mjukvarumiljö ovanpå Android-basen, och för den som använt LG G6 eller V30 är mycket sig likt. Det handlar om en ganska tung anpassning av grundsystemet med allt från estetik till funktioner och appar. Likt konkurrenter som Samsung kompletterar och ersätter LG standardutbudet av appar med egna alster, som i de flesta fall gör ett bra jobb.

Den största skillnaden mot de största konkurrenterna är att LG endast listar installerade appar på hemskärmar, och du kan inte ställa in att du exempelvis vill ha en app-meny likt du kan välja i Huaweis telefoner. Huruvida detta är bra eller ej hänger helt på personliga preferenser, men kommer du från Iphone-lägret kommer det kännas som hemma.

Anpassningar med arv

LG låter dig konfigurera lite olika alternativ för hur skärmen ska hanteras i mjukvaran. Som tidigare nämnts kallas skärmens övre del där "flärpen" huseras för "New second screen", ett namn som anspelar på den faktiska andra skärmen som användes på LG V10. Här handlar det dock inte om en andra skärm utan bara utrymmet runt flärpen. Du kan styra om du vill att flärpen ska visas eller döljas och om kanterna ska vara hårda eller rundade om du väljer att visa panelen runt flärpen.

Funktionerna som brukade hysas på V10:ans andra skärm kan istället visas på en svävande panel som du kan välja att visa om du vill. Du kan också välja att aktivera en funktion som minimerar gränssnittet när du sveper höger eller vänster på de virtuella navigationsknapparna. Detta krymper gränssnittet till en mindre rektangel som du kan interagera med precis som med den normalstora varianten. Detta är inte en lika elegant lösning som exempelvis Apples, där gränssnittet flyttas ner till skärmens nedre del, men det är trevligt att den finns.

LG G7 stöder också always-on display, det vill säga att du kan välja att låta skärmen alltid visa information om klockslag, vissa utvalda notiser och batteriladdning. Med tanke på att G7 använder en LCD-skärm hade jag väntat mig att den svarta färgen skulle se betydligt mer grådassig ut än den gör, vilket är en klart trevlig överraskning, men en LCD-panel är inte lika energieffektiv som en OLED-variant när mörka färger visas och detta kan vara en av anledningarna till att batteritiden blir svagare än när en motsvarande funktion används på konkurrerande flaggskeppstelefoner.

LG har också lagt till funktioner som ska få telefonen att leka snällt med dels företagets övriga utbud av produkter, exempelvis vitvaror och högtalarsystem, men även datorer. Då jag själv inte äger några smarta LG-vitvaror har jag inte kunnat testa det i praktiken, men under demonstrationer såg delning av musik till högtalarsystem eller video till tv-apparater ut att fungera bra. Funktionen stöder även eventuella Chromecast-utrustade enheter om du inte använda LG:s produkter.

Jag vill också lyfta fram hälso-appen LG Health som en synnerligen trevlig sådan. Den kan utöver den vanliga aktivitetsspårningen även låta dig logga hur mycket vatten du dricker om dagarna, och gör ett bra jobb med att påminna en om hur hårresande långt under den dagliga rekommendationen man ligger. Appen är också väldigt bra på att berömma ens framsteg väldigt peppigt och uppmuntrande. Den säger att jag är fantastisk när jag jag slår rekord och rekommenderar att jag vilar lite då och då när jag varit särdeles aktiv.

En öppnare assistent

LG har utrustat G7 med en dedikerad hårdvaruknapp på telefonens vänstra sida som aktiverar den smarta röstassistenten. Till skillnad från Samsung som knyter sin knapp till den egna assistenten Bixby, som inte lär lära sig svenska i den omedelbara framtiden, väljer LG att istället koppla knappen till Google Assistant. I dagsläget ger detta inte mer än en snabb genväg till Google-appen, men detta växer redan till hösten när Google Assistent som den ska kallas på svensk mark lanseras.

Detta är en fördel sett till lokaliseringen av assistenten. Samsung Bixby har blivit en väldigt kompetent assistent som Amanda konstaterade i sitt test av Galaxy S9, och när den väl lär sig svenska blir den en aktör att räkna med helt klart. Men i nuläget blir Google Assistant en klar fördel i närtid, och Googles förmåga att utveckla sina AI-baserade tjänster har jag hög tilltro till.

Trendtrotsande kontextkänslig

En trend som LG inte hoppat på i någon officiell bemärkelse är upplåsning av telefonen via exotiska sensorer eller liknande. Fingeravtrycksläsaren på telefonens baksida är vettigt placerad och är ganska snabb. För dig som inte gillar att slänga upp fingret på telefonens baksida finns även möjligheten att använda ansiktsupplåsning. Funktionen är inte aktiverad som standard och LG varnar för att funktionen inte är lika säker som de övriga upplåsningsmetoderna, bland annat varnar de för att "liknande ansikten kan låsa upp telefonen". Samma sak gäller om du väljer att låsa upp telefonen med din röst.

Det finns även "AI"-liknande funktioner som låter dig styra hur telefonen ska bete sig i kontextberoende situationer. Funktionen heter just Context Awareness och låter dig bestämma vad som ska hända när du exempelvis kommer till jobbet, när du kommer hem, när du ansluter hörlurar till telefonen eller helt enkelt när du aktiverar Bluetooth. Detta fungerar smidigt men är lite väl ytligt, jag skulle exempelvis vilja kunna styra vilka appar som ska öppnas när ett flertal olika typer av enheter ansluts. När jag kommer hem eller till jobbet vill jag också kunna styra mer än bara vilken ljudprofil och om Bluetooth och Wifi ska vara aktiverat eller ej.

Kommentarer
6 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.